Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
leprra Profil |
#1 · Zasláno: 14. 8. 2007, 10:40:55
zdravím přítomné
jak je to vůbec s písmem a browsery? zajímalo by mne, proč se písmo v IE zobrazí vskutku čitelně, ale ve FF je takový skorem až rozrastrovaný. (stejně třeba u safari a camina...) Je to dáno tím, že mám velikost písma určenu v procentech, nebo to bude lepší v em? = existuje nějaká optimální velikost a jednotka u druhu písma pro každý prohlížeč....? Vytvořila jsem stránky, kteréžto mají tendenci být relativních rozměrů - zmenšením či zvětšením textu se mění velikost stránek, když si stránky zmenším třeba v tom FF - tak se mi zdá, že jsou "škaredější" než v IE (po kolika procentech písmo zmenšuje/zvětšuje IE v nastavení velikosti písma - a jak je na tom FF) + předpokládám že teda taky hodně záleží na tom jaký monitor je k dispozici = to by mne mimochodem taky zajímalo - jestli náhodou něde o tomhle něco není, nebo někdo neví = ale z toho by se asi člověk zbláznil... ++ ještě jedna věc - v IE 7 a dělá to i FF - se mi při zmenšení (relativní velikosti) ztratí border - je nějaká velikost kterou už prohlížeče nezobrazují? (IE 6 je v cajku) díky moc-li |
||
Plaváček Profil |
#2 · Zasláno: 14. 8. 2007, 10:58:29 · Upravil/a: Plaváček
leprra
Vypadá to, že na jednoduchou otázku dostaneš složitou odpověď, protože v oblasti určování velikosti písma (a jeho případného zvětšování či zmenšování) vládne trochu chaos napříč prohlížeči a jejich vykreslovacími režimy (http://wellstyled.com/html-doctype-and-browser-mode.html ). Začni své studium zde: http://www.sovavsiti.cz/c01021.html pokračuj tady: http://pixy.cz/pixynergia/2007/o-velikosti-pisma-v-prohlizecich-zvetso vani-a-zoomovani/ a pak se ptej dál, pokud ti něco nebude jasné. Já osobně mám nejlepší zkušenosti s definováním velikosti písma slovně a vesměs se všechny známé prohlížeče chovají korektně. Pro body si nastavíš velikost písma takto (platí i pro IE6 a IE7 ve standardním režimu): body { font-family: Tahoma, Verdana, Arial, lucida, sans-serif; font-size: small; } Pokud máš IE v quirks mode (zpětně kompatibilním režimu), pak nejlépe pomocí podmíněného komentáře nadefinuješ pro IE odlišný zápis: body { font-size: x-small; } Samozřejmě, existují i jiné metody (Pixy je ve svém článku zmiňuje) a je jedno, kterou si vybereš. ++ ještě jedna věc - v IE 7 a dělá to i FF - se mi při zmenšení (relativní velikosti) ztratí border Této otázce nerozumím, nebyla by ukázka? |
||
Plaváček Profil |
#3 · Zasláno: 14. 8. 2007, 11:01:37
leprra
Ještě doplním. V rámci obsahu stránky si pak velikosti písma (nadpisy a tak podobně), řídíš procenty. |
||
leprra Profil |
#4 · Zasláno: 14. 8. 2007, 12:41:46
Plaváček
++ ještě jedna věc - v IE 7 a dělá to i FF - se mi při zmenšení (relativní velikosti) ztratí border - je nějaká velikost kterou už prohlížeče nezobrazují? (IE 6 je v cajku) myslím toto: border-left: 0.07em solid #62bb46; + zmenšení v rámci IE možností _______________________ a k tomu ostatnímu.. písmo mám arial v body určenej 100% a pak třeba p 75% články znám, ale raději si je teda přectu ještě jednou... ale diky teďko nevím jeslti pixy je Staníček nebo co.. ale právě myslím, že u něho sem četla něco o optimální velikosti písma (záleží na fontu), že se určuje třeba i na desetinu procenta a pak teprv vypadá písmo dobře - ten článek teď nemůžu najít - tak nevím jestli jsem neměla vlčí mhu... každopádně myslíte, že způsob předepisování velikosti písma má vliv na jeho kvalitu zobrazování? snad nepíšu moc zmateně (hehe)... a díky mocli |
||
tajny spion Profil |
#5 · Zasláno: 15. 8. 2007, 00:55:24
Plaváček
Ještě doplním. V rámci obsahu stránky si pak velikosti písma (nadpisy a tak podobně), řídíš procenty. Nebo Nem (priklad: font-size: 1.2em) neco jako 120% :) |
||
Bubák Profil |
#6 · Zasláno: 15. 8. 2007, 07:25:54
|
||
Časová prodleva: 18 let
|
0