Autor Zpráva
ZANE
Profil *
Zdravím všechny,
potřebuji 2 rady:
1. testuji web na adrese: http://www.sladekgroup.cz/html/down/css_layout.php

mám tam soubor menu.css na adrese: http://www.sladekgroup.cz/html/down/menu.css ve kterém se

odkazuji na soubor *.htc: http://www.sladekgroup.cz/html/down/htc/csshover2.htc
oba soubory tam prokazatelně jsou, ale validátor css na adrese: http://jigsaw.w3.org/css-validator/
mi tam vyhazuje chybu. Nevíte proč? Chybu to hlásí i když dám soubor *.htc do kořenového adresáře

stránky.

2. mám na stránce http://www.sladekgroup.cz/html/down/css_layout.php
odkazy a chci aby některé byly černé a po najetí myší modré a podtržené, a pak druhý typ modré a po

najetí myší červené a podtržené proto v css nedefinuji hodnotu a:link{} pro celý web a řeším to

pomocí <a href="" id=""> . id mám definované v souboru a uvádím ho u každého odkazu stejné(například

u položek menu - má vypadat stejně) http://www.sladekgroup.cz/html/down/styly.css
Validátor na adrese: http://validator.w3.org/ mi to vypisuje jako chybu. Poraďte prosím. Dá se to

udělat jinak?

Jinak stránka je plně funkční pod IE7, IE6, Firefox 2.x, Netscape 8.1, Operou 9.23.
Český validátor: http://validator.webylon.info mi ty chyby vypisuje stejně.

Za všechny rady předem děkuji. Zane.
Plaváček
Profil
ZANE

Dotaz stačí položit jednou.

ad 1)
Behavior je vlastnost, která nemá oporu v současné specifikaci CSS (byla ve starším návrhu, viz http://www.w3.org/TR/becss a na základě toho ji zřejmě Microsoft do prohlížeče implementoval). Řešení - behavior načti jenom pro IE pomocí podmíněného komentáře (vizhttp://www1.mraveniste.org/weblog/2006/03/16-msie-komentare.html ). Více o behavior zde: http://interval.cz/clanky/prirazeni-skriptu-stylem-behavior-a-htc/

ad 2)
ID čili identifikátor smí být v HTML dokumentu použit jenom jednou (je jedinečný). Využij možností třídy (CLASS).
ZANE
Profil *
Jestli to dobře chápu tak validátor by neměl řvát, že je to chyba i když to v současné verzi css není za předpokladu, že použiju podmíněný zápis. Je to tak?

Jsem laik - toto je předpokládám příklad podmíněného zápisu:
left:190px; /* IE */
li.folder>ul { left:194px; } /* others */

Můžete poradit jak má vypadat pro body?

body {
behavior: url("csshover2.htc");
}
Děkuji.
Zane
Profil *
Ještě dodám, že bez souboru *.htc to pod IE6 nechodí. Proti tomu jsou výsledky z validátoru v pořádku.
Plaváček
Profil
Zane

Jsem laik - toto je předpokládám příklad podmíněného zápisu:
left:190px; /* IE */
li.folder>ul { left:194px; } /* others */


Ne, toto jsou podmíněné komentáře: http://www1.mraveniste.org/weblog/2006/03/16-msie-komentare.html

Jestli to dobře chápu tak validátor by neměl řvát, že je to chyba

CSS validátor bude řvát oprávněně, protože, jak jsem řekl, behavior v současné specifikaci CSS není (a nejspíš ani nebude).

Můžete poradit jak má vypadat pro body?

Tento zápis

body {
behavior: url("csshover2.htc");
}

je správně. Osobně bych ale použil raději absolutní adresu.
habendorf
Profil
Osobně bych ale použil raději absolutní adresu.

Důvod?
ZANE
Profil *
Vyřešeno!

Třídy v css fungují bezvadně a když zápis

body {
behavior: url("csshover2.htc");
}

schováte za podmíněný komentář tak ho validátor nevidí - takže mám validní XHTML 1.0 i CSS. Blbost ale potěší...

Děkuji za spolupráci.
Chamurappi
Profil
Reaguji na ZANE:
Prohlížeče i roboti zpracovávají tvé „validní“ XHTML 1.0 jako nevalidní HTML. Českým validátorem tudíž oprávněně neprojdeš.

Nezakládej, prosím, duplicitní vlákna. Píšeš do různých kategorií, ale čtou to stejní lidé.
Zane
Profil *
Omlouvám se duplicitní dotaz - nevěděl jsem kam ho dát. K té validitě: nakonec jsem z toho udělal HTML 4.01 - českým validátorem to prošlo. Popravdě se s tím dost peru - zatím se mi nepodařilo narazit na návod resp. specifikaci toho kde použít HTML X.X a kde XHTML x.x . Manuály co jsem našel jsou v angličtině a v té nejsem moc dobrý. Kdyby někdo věděl o českém manuálu - budu vděčný. Jinak díky za rady.
Manq
Profil
Zane
kde použít HTML X.X a kde XHTML x.x .
Je to jedno. Je to trochu složitější. Abys měl stránku validní v českém validátoru v XHTML, budeš mu muset posílat stránku s application/xhtm+xml. Oficiálnímu validátoru je to jedno. :-)
Chamurappi
Profil
Ještě jsem tu na něco zapomněl…

Reaguji na Plaváčka:
byla ve starším návrhu, viz http://www.w3.org/TR/becss
Který je ovšem novější než CSS 2.

a na základě toho ji zřejmě Microsoft do prohlížeče implementoval
Půl roku před vydáním toho návrhu?


Reaguji na Zane:
zatím se mi nepodařilo narazit na návod resp. specifikaci toho kde použít HTML X.X a kde XHTML x.x.
Stačí si pamatovat, že dokud nezměníš MIME typ (ponecháš výchozí „text/html“), budou to prohlížeče zpracovávat jako HTML (budou tedy očekávat něco jako HTML 4.01). Posílání jiného MIME typu je i sedm let po vydání XHTML 1.0 stále poměrně nepraktické — řada prohlížečů a vyhledávacích robotů zná jen HTML a „cizí“ formáty odmítají zpracovat.
Existují stovky manuálů (anglických i českých), které ti budou tvrdit, že <!doctype> říká prohlížeči něco důležitého. Kdyby říkal, bylo by zřejmě potřebné se rozhodovat mezi nějakými verzemi něčeho. Ale takhle vlastně o nic nejde, deklarací typu dokumentu se řídí jen validátory.
Plaváček
Profil
Chamurappi

Který je ovšem novější než CSS 2.
Půl roku před vydáním toho návrhu?

Vycházel jsem z citovaného článku Dušana Janovského a přiznávám, že fakta jsem si neověřoval, takže se mohu mýlit.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0