Autor Zpráva
Kajjak
Profil *
Je to plně XHTML 1.0 Strict i případně HXTML 1.1 validní...
Také CSS je plně validní...
Funguje v Opeře, IE, FF i Mozille...
Je to bez jakéhokoli využití skriptů (JS ani Behavior není použit)
Sémantika je také v pořádku, protože tabulková stavba je využita pouze pro IE (skryta pro ostatní prohlížeče i roboty a indexery) a pro ostatní prohlížeče a boty je již použito klasické li menu...

Je to první betaverze tak uvítám postřehy...

A konečně odkaz je tady: http://css.e-sign.cz/menu/horizontalni-hover-vysouvaci-menu-bez-skript ovani
centi
Profil
Celkom zaujímavé riešenie, ale:

1. akosi mi vadí, že menu je vlastne v dokumente 2x (to by sa ale možno dalo vyriešiť už na serveri nejak)
2. v IE som našiel malú chybku. Skús sa pomaly približovať myšou zospodu k panelu s položkami menu (položky 2 a viac). na spodu toho sivého prvku je nejaký 1px aktívny, ktorý spôsobí síce zobrazenie položky, ale bohužial predchádzajúcej :-) Čiže ak ukažem týmto spôsobom na Hlavní odkaz 3, tak sa zobrazí dvojka. Dúfam, že som to popísal dobre.

P.S. Problém majú IE5.5 a IE6.0... IE5.0 ho nemá, pretože to menu tam nefunguje vôbec.
Marty
Profil
Zajímavé, ale mám dotaz: funguje to i v IE 5 verze?
Kajjak
Profil *
Provedl jsem nejake upravy ale zatim jsem bohuzel testoval pouze IE 6.0 WinXP SP2, FF, Mozillu a Operu a tam to jede v poradku...

IE 5 bohuzel nemam kde testovat...
Marty
Profil
No otestoval jsem to pomocí toho balíku IE ze Slunečnice (tzn. ne plnohodnotnej IE), a bohužel to nefunguje, nic se nevysune.
izsak
Profil
To, že kód je odkomentovaný a validátor teda IE nezvaliduje neznamená, že kód je správny.

a) v <a> nesmú byť blokové prvky.
b) v <a> sú ďalšie <a> - absolútny nonsense.
c) toto CSS vyžaduje, aby bola menená farba textu, ináč IE :hover nevykoná. Toto je obmedzenie pre grafiku.
d) kód menu treba robiť na 2x a tiež ho treba 2x štýlovať.

V tomto riešení nevidím nič prínosné, elegantné atď...
Kajjak
Profil *
a) Komu vadi ze tam blokove prvky jsou? Vsechny prohlizece (krome IE) i boti je nevidi...
b) To same co a)
c) Troufam si tvrdit ze barva textu muze zustat stejna, nevim kde jste prisel na to ze to pak nepojede...
d) V tomto mate uplnou pravdu... Na druhe strane se da pouzit napriklad tohle http://css.e-sign.cz/finty/podminene-komentare aby se nenacitalo externi stylovani ktere neni urceno pro prohlizec kterym na stranku nepristupujete...

Jediny prinos tohoto menu je, ze neni pouzito zadne skriptovani. Ale urcite se mnou muzete souhlasit, ze nekomu se toto menu hodit muze a ze je dobre, ze vubec vzniklo jako dalsi alternativa k JS a Behavioru...
izsak
Profil
Kajjak

ad c) http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=7&topic=64 76
Kajjak
Profil *
To asi nebude ten pripad, tady jsem to za jednu sekundu predelal na http://css.e-sign.cz/test395.html kde jiz zmenu barvy nemas a jede to stejne...
Kajjak
Profil *
spletl jsem odkaz, je to na http://css.e-sign.cz/test399.html
Leo
Profil
Pokud to vase zazracne menu nesplnuje ani standard toho zakladniho pri tvorbe webu, a to je HTML pripadne XHTML, a mate tam takovy zvertsva jako odkazy vlozeny do odkazu tak je jakakoliv dalsi debata zbytecna, je to je vase hracka. Rozbalovani menu uz muze byt jen doplnek, ale zaklad je korektni HTML. Leo
Kajjak
Profil *
No ja osobne si to privlastnovat nemohu, ja na to pouze upozornuju...
Tvurce menu je tento pan http://www.codeproject.com/html/purecssmenus.asp ja ho pouze trochu upravil, aby fungovalo aspon pro ostatni prohlizece semanticneji...

Napsal jsem, ze menu je validni, funguje i v IE a je bez skriptu, tod vse, prebrat si to jiz muze kazdy sam...
peta
Profil *
Hm, menu je zajimave, ale take mi vadi, ze je 2x. csshove.htc je elegantnejsi JS. CSS bez JS se stejne nepouziva. A kdo to ma vyple?
Leo
Profil
"CSS bez JS se stejne nepouziva"

Coz si myslite vy a par lidi na Zapade :-) Leo
mila
Profil *
Pokud to vase zazracne menu nesplnuje ani standard toho zakladniho pri tvorbe webu, a to je HTML pripadne XHTML, a mate tam takovy zvertsva jako odkazy vlozeny do odkazu tak je jakakoliv dalsi debata zbytecna, je to je vase hracka. Rozbalovani menu uz muze byt jen doplnek, ale zaklad je korektni HTML. Leo
Proč?
Já mám dobrý důvom mít dva odkazy v jednom. Běžný uživatel to nepozná a funguje mu to. Roboti to neviděj. Kde je problém?
Nemyslim to jen na toto menu, ale obecně. (X)HTML by měl být nástroj, ne cíl.
izsak
Profil
WWW stránky sú textové dokumenty, ktoré vyhovujú štandardom jazykov HTML alebo XHTML.
Keď si vytvoríte vlastný jazyk, ktorý bude dovoľovať vnorené odkazy (čo je z princípu abs. blbosť), tak toto menu je "správne".

Problém je v tom, že pre IE je potrebné vytvárať takéto zverstvá >:o
V článku s originálnym nápadom je napísané, že k tomuto menu stačia len základné znalosti HTML a CSS. Toto je tak nestutočný blud... koho by napadlo, vkladať do odkazu celú tabuľu, ktorá obsahuje ďalšie vnorené odkazy? OK, je to funkčný spôsob, ale prečo teda namiesto <object> a <table> nie je použité <ul> alebo <ol>? Pretože toto je jasná ukážka toho, že v IE stránky fungujú len za nejasných, vopred ťažko určiteľných podmienok a jednu techniku nemôžete zopakovať, treba stále vymýšľať nové a nové (blbosti).

Spočítajte si cenu nasadenia tohoto menu a menu cez csshover.htc. Ak má užívateľ vypnutý JS, csshover.htc mu nepôjde, nerozbalí sa mu menu, ale všetko bude fungovať a náklady sú minimálne.
V tomto prípade treba generovať (ktorý blázon by to písal 2x ručne? ešte ktomu taký kód...), 2x naštýlovať, 2 násobne viac odlaďovať... A nebeží to v IE 5.0.
mila
Profil *
Jasně.
Ale jak jsem psal, nešlo mi konkrétně o tento případ. Psát něco dvakrát se nikomu nechce. Taky se nechci zastávat ani kritizovat IE.
Ale když mi pomůže dát celou tabulku do odkazu a nepřinese to žádné objektivní nevýhody kromě validity, tak proč to neudělat?

Například validátorem mi neprošlo:
<p>hodně textu<script>text skriptem</script><noscript>text</noscript>hodně textu</p>

Musel jsem napsat:
<noscript><p> hodně textu..text..hodně textu</p></nosript>

<script><p>hodně textu..text..hodně textu - to vše sriptem</p></script>

Prostě v noscript nemůže být jen tak text (jestli jsem to dobře pochopil), i když původní kratší verze fungovala dobře.
Nechtěl jsem kvůli této jedné věci mít stránky nevalidní, ale kdyby se to nakumulovalo, tak se na W3C vy..
Kajjak
Profil *
Ono to menu i validatorem projde, ale chapu ze to, ze to je XHTML Strict validni neni jadro pudla...

Nerikam, ze iszak nema pravdu v tom, ze je tam duplicita kodu a ze do elementu <a> opravdu nepatri tabulky nebo dalsi elementy <a>... Jen rikam, ze uzivatelum, kteri to prekousnou nebo maji moznost posilat na servru pro ruzne prohlizece ruzne kody se to muze hodit jako alternativa k JS nebo behavioru.

BTW: Ak má užívateľ vypnutý JS, csshover.htc mu nepôjde, nerozbalí sa mu menu, ale všetko bude fungovať a náklady sú minimálne
V tomto iszak pravdu nema, behavior je nezavisly na zapnutem nebo vypnutem JS v prohlizeci, behavior je zavisly na zapnutem Active X
Kajjak
Profil *
IZSAK: Podle stranek autora by melo menu fungovat minimalne v techto prohlizecich:
The page is tested by me on Internet Explorer 5, 5.5, 6, Opera7.23 and Mozilla 0.71. I think it will work on some previous versions of these browsers.
izsak
Profil
Kajjak
Centi: P.S. Problém majú IE5.5 a IE6.0... IE5.0 ho nemá, pretože to menu tam nefunguje vôbec.

BTW: Ak má užívateľ vypnutý JS, csshover.htc mu nepôjde, nerozbalí sa mu menu, ale všetko bude fungovať a náklady sú minimálne
V tomto iszak pravdu nema, behavior je nezavisly na zapnutem nebo vypnutem JS v prohlizeci, behavior je zavisly na zapnutem Active X

Chytajme sa za slovíčka... Keď tak veľmi oponujete "praxou": pri vypnutom JS v IE .htc súbory nefungujú. Otestované.
peta
Profil *
"Kajjak": Ak má užívateľ vypnutý JS, csshover.htc mu nepôjde

"izsak": pri vypnutom JS v IE .htc súbory nefungujú

Ty vety jsou napadne shodne :) Nechapu, co chtel "izsak" sdelit...

Kajjak: Menu tak ci tak musis zopakovat, pokud ti nekdo vypne JS, musis mit nejakou nahradu ve vedlejsim souboru, treba. Samozrejme je to ale lepsi nez vpisovat 2x jenom pro IE na kazdou stranku.
Ovsem to menu ma jednu zasadni chybku, o ktere uz byla rec a to OBJECT. Coz je tusim neco s activeX. Cili muj dotaz by znel, bylo dane zkouseno v pripade, ze zakazete active X a ruzne omezite IE?
izsak
Profil
peta
Prečítaj si lepšie Kajjakov prípevok. Keďže ma cituje, tie vety sú rovnaké a chcel som tým povedať to, čo som napísal ;-)
Kajjak
Profil *
IZSAK:Nevim co mate za IE ale me napriklad tohle menu s vypnutym JS jede...
IE 6.0 WinSP2 http://css.e-sign.cz/ (je tam pouzit hover.htc)

Peta: ten <object> je tam pouze jako obalovaci tag aby to bylo validni... Ten tag tam vubec nemusi byt (ale pak to nebude validni), nebo muze byt nahrazen jakymkoliv jinym podobnym tagem (ins, del a dalsi)...

To menu nema nic spolecneho s active X, s JS ani jakymkoli jinym skriptovanim...
Klidne si ten jeden soubor skopirujte na disk, vypnete vsechno skriptovani v prohlizeci a testujte...
Kajjak
Profil *
IZSAK: problem je, ze to co napsal Centi, tedy ze menu nefunguje v IE 5.0 je naprosto irelevantni... Autorovi na http://www.codeproject.com/html/purecssmenus.asp menu funguje na IE 5.0, 5.5 i 6.0 a psal, ze dokonce i nizsich... To, ze ja jsem to sve menu jeste nemel cas nevybrousit aby take fungovalo ve vsech IE neznamena ze za tyden nebude...
Pamatuj, ze me menu je ve vyvoji...
izsak
Profil
Kajjak
Najprv si to menu (myslím originál) odskúšaj v IE 5.0 - nefunguje v ňom.
Kajjak
Profil *
No ja nemam moznost si zde nainstalovat plnohodnotne IE 5.0... Orezanym balickum stazenym ze slunecnice neverim, uz nekolikrat se mi stalo ze jejich zobrazeni je diametralne odlisne od plnohodnotneho IE 5.0..

Kdyz to autor testoval na IE 5.0 a jelo mu to, nemam poneti kde muze byt jinde zakopany pes...
izsak
Profil
Mám tu systém s Win98 a IE5.0 len na odlaďovanie pre IE5.0 (sa mi páči, ako MS vyhlasuje, že nemôžu v IE7 len tak robiť zmeny, aby nezvyšovali náklady na vývoj stránok :D a pritom musí mať samostatný systém len na checkovanie v IE5.0) a v ňom to menu nejde.

Problém je v Code Project. Nerobí im problém napísať, že menu ide aj v IE5.0, pretože nerátajú s tým, že to niekto bude testovať. Čím menšie číslo napíšu, tým lepšie. A preistotu pridajú aj poznámku, že to menu môže bežať i v nižších verziách.

btw: Prečítali ste si, aký problém bol s Mozillou? Gecko neprekuslo vnorené <a> :-) (viem, že toto sa vo vašej verzii nestane...)
Kajjak
Profil *
No celou cast pro ostatni prohlizece jsem prepsal na semanticke li menu, takze v tom je to me menu dokonalejsi nez to puvodni... To puvodni taky nebylo validni at uz kvuli neuzavrenym tagum, nebo kvuli kapitalkam...

Ale celkem me mrzi ze tam napsali ze to funguje v IE 5.0 a neni tomu tak...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0