Autor Zpráva
Suta
Profil
Velmi stručně.

Přestože je v kódu níže uveden rozměr 5x5 pixelů a Opera i Mozilla zobrazuje správně dva čtverečky, IE (mám pocit, že u každého blokového prvku) přidává spodní mezeru (takže místo čtverečků jsou dlouhé obdélníky....)

Proč? Jak donutit div, aby respektoval! velikost v pixelech?

Díky.

<div style="float: left; width: 5px; height: 5px; border: 1px solid red;"></div>
<div style="float: left; width: 5px; height: 5px; border: 1px solid blue;"></div>
Plaváček
Profil
Suta

Myslíš výšku nebo šířku? Pokud výšku, pak pro IE postačí nadefinovat:

<div style="float: left; width: 5px; height: 5px; border: 1px solid red;line-height:1.0;font-size: 1px"></div>

Třeba
Kentaur
Profil
Napadá mne pouze chyba v určení důležitosti jednotlivých definicí.

Můžu vidět stránku nebo kod?
Plaváček
Profil
Suta

Jo, a ještě drobnost - v závislosti ne režimu, ve kterém prohlížeč honíš, budou mít ty čtverečky různé rozměry (box model). Ale to asi víš.
Suta
Profil
Plaváček
vyzkouším, zajímavé...

web jsem hodil na "pět" minut sem: www.prvnioddil.cz/test

- jednalo se mi o problém, který je v IE jednoznačně viditelný - dole obrázek přesípacích hodin - je odsazený ... a už hodinu a půl nemůžu přijít na to, co s tím je, postupně jsem tedy přišel až k onomu banálnímu kódu, který je uveden výše...

poradíte? díky moc
Plaváček
Profil
Suta

Probůh, chlape, co to vytváříš? V tomhle ti chybu fakt hledat nejsem schopen, protože tolik času nemám. Kdo ti poradil všemu, co tvoříš, nastavovat pevnou výšku? Co se stane, když si zvětším písmo? Jak přečtu ty mrňavé osmipixelové věci? Uf.
Suta
Profil
Plaváček
Samozřejmě nemůžu, než souhlasit. Problém je, že člověk, pod kterým pracuju, chce všechny texty z grafického návrhu předělat z obrázků na text.. Nezbývá mi nic jiného, než je skutečně převést do pevných šířek, čímž sice na jednu stranu splním požadavek (umístění textu a nerozsypání textu v boxem při zvětšování), ale problém má uživatel s horším zrakem... tak asi tak. Jinak díky za postřeh.
Plaváček
Profil
Suta

Šířky nevadí, výšky jsou problém, protože webová stránka nejsou noviny. Problém je, že v tom komplikovaném kódu je těžké hledat chybu :(
Suta
Profil
Plaváček
Nevěděl jsem, že je kód komplikovaný.. snažím se o přehlednost.. asi tedy špatně.. Můžeš mi stručně napsat co dělám špatně a co zlepšit? Díky, určitě mi to pomůže.
(moderní web čtu pravidelně.. :)
Suta
Profil
Šířky nevadí, výšky jsou problém, protože webová stránka nejsou noviny.
To jsem zřejmě nepochopil správně. Já měl na mysli "pevnou šířkou" velikost textu v pixelech.. protože zvětšováním textu by přetékaly z boxů.. Můj názor je takový, že by celé ty obrázkové boxy měly být obrázkem na pozadí a k tomu text skrytý stylem.. ale požadavek je udělat boxy textem kvůli snadné aktualizaci..
Plaváček
Profil
Suta

Asi mluvíme každý o něčem jiném. Přetékání textů z boxů horizontálně (tedy na šířku) zabráníš jednoduše pomoci overflow:hidden. Ale každý ten box jako takový musí být "natahovací" na výšku. Jinak nemáš šanci zaručit, že ti text nepřeteče. Jednoduchá aktualizace je pak iluze. Je to celé špatně pojaté a absolutně nepřehledné a ani s kvalitním kódem toho pravděpodobně moc nezmůžeš. Celý takto pojatý web bude totálně nepřehledný a nepoužitelný. Ale to jsi asi slyšet nechtěl.
Suta
Profil
e to celé špatně pojaté a absolutně nepřehledné
- teď myslíš grafický návrh / nebo filozofii vepisovat do boxů texty?
Plaváček
Profil
Suta

- teď myslíš grafický návrh / nebo filozofii vepisovat do boxů texty?

To druhé, i když i design je neslaný nemastný, ale to hodnotit nechci. Musí to fungovat naopak. Nikdy se nesmí text přizpůsobovat boxu, ale naopak. Chápeš mě? Box je jenom grafický obal, ohraničující prvek, který má decentně a tématicky doplňovat jeho obsah. Opticky zpřehlednit podávané informace. Ale nikdy nesmíš udělat box s pevnými rozměry (až na malé výjimky) a dusit obsah a řešit to mrňavým pidipísmem, aby se to vešlo.

To je špatná cesta odporující filozofii tvorby webové stránky a nejkratší cesta do webdesignerského pekla.
Suta
Profil
Plaváček
Díky za připomínky, beru si je k srdci a jdu opět studovat! Nebudu víc zdržovat, v každém případě ještě jednou díky.
Plaváček
Profil
Suta

No, konkrétní problém jsem ti nevyřešil, protože bych se musel dlouho dloubat v CSS, takže se omlouvám. Zkus celý web pojmout jinak, tohle je uživatelsky absolutně nepřívětivé a nepřehledné a díru do světa s tím fakt neuděláš.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: