Autor Zpráva
Anonymní
Profil *
Dobrý den, já mám takový hodně konkrétní dotaz:

toto mám uložené v css souboru:
a.ground {background-image: url('1.gif'); width:121px; height:15px ; color:#aaaaaa}
a.ground:visited {background-image: url('1.gif'); width:121px; color:#aaaaaa}
a.ground:hover {background-image: url('2.gif'); text-decoration:none; color:#cccccc}

Mělo by to ukazovat odkaz, za kterým je pozadí. Já bych si přál aby ten odkaz byl dlouhý 121px a vysoký 15px - aby to bylo vlastně takový tlačítko o pevné velikosti.
V IE mi to normálně funguje a tlačítko je skutečně dlouhé 121px a vysoké 12px, ale v mozilla mi ignoruje width a height, takže mi to zobrazuje jen odkaz s pozadím a je dlouhý podle toho jak je dlouhý ten text odkazu...

Nevíte, jak to mám přizpůsobit i mozille?
Anonymní
Profil *
zapoměl jsem tam napsat a.ground:link. V tom css souboru to mám správně...
Charlie
Profil
přidej display: block; do a.ground
Charlie
Profil
ale ne do a.ground:link, to by nefachalo
Anonymní
Profil *
Aha to link tam nemá být.
Moc díky. Jak to všechno víte to nechápu. Já tenhle problém řešim několik hodin a vy mi hned poradíte. Mockrát vám děkuju
Anonymní
Profil *
Objevila se mi, ale chyba: ty odkazy jsou pod sebou a ne vedle sebe.
Charlie
Profil
přidej float:left;
Honza Hučín
Profil
Podstata problému je v tom, že element a, tedy odkaz, je standardně inline element, ne blokový. Z toho plyne, že:
1. dva takové elementy zapsané v kódu po sobě se skutečně zobrazí za sebou (na jeden řádek)
2. nelze jim ovšem nastavovat výšku a šířku, to dovoluje jenom quirk režim IE - viz http://www.jakpsatweb.cz/css/mody-prohlizecu.html

Chceš-li mít nastavenou šířku a výšku elementu, musíš z něho udělat blokový element právě pomocí display:block. Tím ovšem ztratíš bod 1, dva blokové prvky po sobě se vykreslují pod sebou.

Řešení je použít plovoucí blokové prvky, tedy prvnímu nebo oběma nastavit float:left. Je ale dobré si nastudovat, co to plovoucí prvky jsou, protože to může způsobit problémy jinde - viz http://www.jakpsatweb.cz/css/float.html
bojars
Profil
Anonymní a keby si použil Unordered List <ul> napríklad ako je tu:

http://e-lusion.com/design/menu/
Yuhů
Profil
Je to přesně tak, jak říká Honza Hučín.

trochu off-topic: Já jsem stejně nikdy nepochopil, proč se řádkovým prvkům v Mozille (a podle specifikace) nedají nastavit rozměry. Podle mě je to trochu škoda (ale Pixy by mi možná vysvětlil, proč to nemá jít), dalo by se tím jednoduše udělat spousta designů.

Ještě je jedno možné řešení kromě obtékání, a to je pozicování. To chce ale mít fixní velikost písma a dost si věřit.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0