Autor Zpráva
ddd
Profil
Lze udělat, aby na strankach s pouhym textem byl uveden v head odkaz na *.css, ktery by automaticky nactl menu z tohoto souboru. Asi jde videt, ze css nerozumim, ale chci se pouze zeptat jestli to de..?
halogan
Profil
CSS ovlivnuje pouze* vzhled, nezasahuje do obsahu.
* podporuje psani obsahu, ale majorotni (=debilni) IE to nepodporuje.
Yuhů
Profil
jinak řečeno přes css to nejde.

ale jde to například javascriptem, který se do stránky vloží jedním příkazem

<script type="javascript" src="externi_javascript.js"></script>

přičemž soubor externi_javascript.js obsahuje zápis menu přes sekvenci document.write():

document.write('<a href="prvni.html">První stránka</a>');
document.write('<a href="druha.html">Druhá stránka</a>');
// ... atd.
halogan
Profil
Yuhů: Pro bezserversciptaky to je asi jediny nepracny zpusob, ale zaroven to je nejvetsi prasarna, kdyz JS ma celych 7% lidi vypnuto. Dalsi vec je, ze doc. write se v XHTML nepovoluje. Jedine co me napada je PPWizard, ale to jsem netestoval, takze to moc neznam, zkuste interval.cz
Vít Dlouhý
Profil
Server Side Includes (SSI) jsou IMHO nejjednodušším a nejpoužitelnějším řešením (pokud jsou na serveru podporovány) tohoto "problému".

&lt;!--#include file="soubor.html" --&gt;
Yuhů
Profil
halogane, pozor, 7% vypnutého javascriptu naměřilo Navrcholu. Použili strašně trapnou metodiku a já jsem jim to neomlátil o hlavu jenom proto, že je mám rád. Vypnutý javascript má necelé procento.
kelvin
Profil
A prokousou se tim externim js souborem vyhledavaci roboti? Ja myslim (nebo jsem to dokonce kdysi tady cetl ;), ze ne.
Vít Dlouhý
Profil
to kelvin: Neprokoušou.
llook
Profil
Pro amatéra je asi nejlepší najít si hosting s podporou PHP (je i spousta freewebů s PHP, viz Přehled freewebů s PHP a MySQL).
Dotyčné soubory (do kterých je potřeba něco vkládat) ukládat s příponou ".php" a do nich jednoduše vložit text <?php include("soubor"); ?>. Samozřejmě místo "soubor" napsat název vkládaného souboru.
SSI je možná vhodnější, ale není tak široce podporované jako PHP.
Yuhů
Profil
to llook: fakt se k include píšou ty závorky? Já jsem to vždycky psal bez závorek (jsem asi lama).
llook
Profil
Kolem include se můžou ale nemusí psát závorky. Ani nevím, jak jsem si to navykl, je fakt, že většina lidí ty závorky nepíše.
DoubleThink
Profil *
je to jako s:

echo "blablabla";

echo("blablabla");


Já teda používám verzi bez závorek.
halogan
Profil
Yuhů: Proc psat zavorky, kdyz nejsou nutne :) Ja je osobne nepouzivam.
K tematu: SSI je dobra volba, ale kdo to z freewebu podporuje? WZ ne a zda IC ci pipni nevim, takze je asi jedina volba PHP. Jen by to chtelo nejaky tutorialek, jak delat nejake takove menu+stranky (jen ne proboha ?foo=bar).
Ad 1% JS: Ono i 1% je dost, ja napr. na svem mobilu take surfuji, mam na nem sice podporu JS, ale tu si nezapinam. 2. argument je jich receny robot, ten stale neumi JS a IMO ani umet nebude.
Yuhů
Profil
K tematu: Jo, tenhle tutoriálek se mi válí už rok a půl nedopsaný na disku. Vůbec - počet mých rozepsaných a nevydaných textů už přesáhl dva tucty. Ach jo. Já chci mít v jednom týdnu 300 hodin!
xfish5
Profil *
Jo, tenhle tutoriálek se mi válí už rok a půl nedopsaný na disku.
Tak šup sem s nim :-)
Yuhů
Profil
není hotovej
Fred
Profil *
Snad nebudu OT, mělo by to být k prvním třem příspěvkům v tomot threadu. Ono to v IE asi jde udělat, ale je to dost komplikovaný. Pokoušel jsem dělat průhledné png. na pozadí a nenašel jsem nikde způsob jak to udělat pro IE . Na konec jsem překopal The GIR Image Replacement Technique http://www.jasonkarldavis.com/articles/gir/ , a v tomhle hacku pro IE, který to pužívá to nejspíš udělat jde.
* html .gir {
background-image: expression(this.innerHTML += '<div class="gir"></div>', this.runtimeStyle.backgroundImage = "none");
}

Tady je můj pokus http://xy.wz.cz/a.php , i když je otázka jestli je to ještě css, nebo js . V expression vlastně může být cokoliv, akorát na to asi nepůjde klikat, když je to vlastně pozadí:
background-image:expression(this.innerHTML = '<img src="ntbgie.png" class="hack"><div class="lorem">lorem ipsum oposum dolor sit amet.lorem ipsum oposum dolor sit amet.lorem ipsum oposum dolor sit amet.</div>', this.runtimeStyle.backgroundImage = "none");

Mám dojem, že experimentování s tímhle, by se možná někomu hodilo.
PS: tohle stoprocentně není přístupné a robot to asi taky nenajde
Yuhů
Profil
aha, Frede, začínám tomu rozumět.

Ty prostě uděláš menu tím, že ho nadefinuješ v CSS vlastně javascriptem. Zajímavá myšlenka. Pro Explorer to jde přes expression a v lepších prohlížečích by to šlo pseudotřídou :before a :after.

Yeap! Dobrý nápad. Vypadá to jako pěkná zběsilost, ale napadá mě zrovna jeden projekt, kde to asi použiju.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.