Autor Zpráva
K.
Profil *
Zdravím.

Při návrhu layoutu pro můj web jsem došel k názoru, že je pomocí CSS pozicování téměř nerealizovatelný (potřebuji mít výšku divu právě přes celé okno, které se "natáhne" v případě potřeby dál).... toto zadání vyloženě nahravá na použití tabulky, protože ty mají právě tuto požadovanou vlastnost. A proto bych se rád zeptal zkušenějších, jaké jsou hlavní důvody pro nepoužívaní tabulek pro layout. Na netu jsem se dočetl, že problém je hlavně u lidí, kteří používají textové prohlížeče a nevidomé (v kódu se musí prodírat nedůležitými daty, než přejdou k tomu důležitému). Existuje ještě nějaký další důvod proč nepoužívat tabulky?

K.
Railbot
Profil
Tabulky jsou pro tabulková data, ne pro rozložení prvků na stránce. Znásilňuješ je k něčemu, k čemu nejsou. To je dobrý důvod, ne? Navíc v CSS jde udělat vše, velicep ochybuji, že jsi vymyslel nějaký neřešitelný případ layoutu, který by na světě už 1000x neexistoval.
Honza_
Profil
Vysoká velikost stránky => pomalé načítání, špatná pozdější úprava webu (např. změna vzhledu).
K.
Profil *
Honza_
Velká velikost stránky.... to se mi nezdá.
Když místo
<div class="container"><div class="panel>blabla</div><div class="panel">blabla2</div></div>

napíšu
<table class="container"><tr><td class="panel">blabla</td></tr><tr><td class="panel">blabla2</td></tr></table>

tak těch pár znaků navíc není velká velikost.

Co se týče změny vzhledu...... není potřeba.... pokud budu chtít mít např. něco napravo a ne nalevo, tak si to raději udělám programově.

Railbot
Chápu, že to k tomu není určený, ale když není žádné rozumné řešení (js není rozumné řešení)
Já jsem právěže na netu hledal co to šlo, a bez výsledku :(

Zkusím to ještě přiblížit.... mám třísloupcový layout (s hlavičkou a patičkou) s tím, že uprostřed jsou hlavní informace (např. články) a po stranách nějaké zprávičky. Chci, aby když je na dané stránce málo článků a zpráviček, tak aby se mi layout na výšku nezcvrkl.... tj. byl pres celé okno prohlížeče (na výšku). Tohle bych ještě tak nějak zvládl. Problém nastává, že někdy chci mít v levém sloupci jednu "komponentu", která zabírá 98% toho sloupce.... tj. začne nahoře pod hlavičkou a skončí dole těsně před patičkou (dole u spodní hranice prohlížeče) s tím, že má okraje (takže fígl s hodně velkou výškou divu, který je pod požadovaným sloupcem neviditelný padá, protože není vidět spodní okraj). Na tohle jsem bohužel s css kratký.
Nox
Profil
Používám
html{ height: 100%;margin-bottom: 1px; }
body{ height: 100%; }
#kontejner{ min-height: 100%; }
a funguje to bezproblémově
K.
Profil *
Díky, ale tohle mi moc nepomůže. Jak jsem psal předtím, mám ještě hlavičku (pevné velikosti). Jakmile použiju na kontejner 100%, tak si FF doplni celou velikost okna, takže to přesáhne (navíc IE7 mi min-height nebere :( )

př.
<html>
<head>
<style>
html{ height: 100%;margin-bottom: 1px; }
body{ height: 100%; }
#kontejner{ min-height: 100%; border: 1px solid black; }
#hlavicka{ height: 100px; }
#polozka{border: 1px solid black; }
</style>
</head>
<body>
<div id="hlavicka">hlavicka</div>
<div id="kontejner">
  Tohle musí končit na spodní hranici prohlížeče. Pokud ale text uvnitř tuto velikost přesáhne, tak kontejner končí tak, aby se tam text vlezl.
</div>
</div>
</body>
</html>
panther
Profil
K.
z toho, co tu od tebe čtu, mě napadá, jestli nehledáš náhodou plaváčkovu patičku.

Pochopil jsem to tak, že chceš mít za všech okolností patičku na konci dokumentu, v případě, že bude dokument kratší, na spodku stránky a aby se ti layout roztáhl přes zbývající celou výšku..

Jestli jsem tvůj dotaz pochopil špatně nebo někde něco přehlédl, tak se omlouvám..
Bubák
Profil
mám ještě hlavičku (pevné velikosti). Jakmile použiju na kontejner 100%, tak si FF doplni celou velikost okna,
Co ti brámí dát hlavičku do kontejneru?

navíc IE7 mi min-height nebere :( )
Pak se chová jako IE6, na který stejně musíš brát ohled a použít třeba _height

Koukám, vykreslovací režimy ti nic neříkají.
K.
Profil *
panther

Ano, už jsme blízko, tahle stránka má skoro ten layout, který potřebuju.... jen tam ještě potřebuju přidat tu poslední věc, o které jsem psal nahoře. Jakým způsobem teď vložím místo textu další div, který bude mít výšku až k patičce (viz obr.).


Bubák
Díky, hlavička už je v pohodě, ale ještě mám stejný problém jako u plaváčkovy patičky.

Koukám, vykreslovací režimy ti nic neříkají.
Správně, stejně jako pozicovaní obecně v CSS2.
J
Profil *
K.
btw: něco o výhodách/nevýhodách tablayoutu zde: http://www.vitdlouhy.cz/weblog/2004/06/3-stejne-vysoke-sloupce-tabulky -jsou-vhodnejsi.php
panther
Profil
K.
a copak ten prostřední div není až k patičce?
Bubák
Profil
J
Něco k článku zde: www.jakpsatweb.cz/clanky/tabulkovy-layout-nezrychlite.html
K.
Profil *
panther
Ano je, ale já potřebuju v něm mít vnořený další div, který bude užší a hlavně po celé výšce (a to je ten problém).
Teoreticky bych to mohl ale udělat obdobně jako u té plaváčkovy patičky, že to dám na pozadí a potom to nějak upravím v patičce, ale takové řešení se mi zrovna moc nelibi.

J, Bubák
Zajímavé, diky.
srigi
Profil
Ano je, ale já potřebuju v něm mít vnořený další div, který bude užší a hlavně po celé výšce (a to je ten problém).
Teoreticky bych to mohl ale udělat obdobně jako u té plaváčkovy patičky, že to dám na pozadí a potom to nějak upravím v patičce, ale takové řešení se mi zrovna moc nelibi.



Bohuzial je to jedine mozne riesenie. Vid tento clanok.
K.
Profil *
Uffff, tak jsem to udělal přes to pozadí..... byla to docela fuška :)
Děkuji vám všem za dobré rady a že jste mě odradili od tabulek.

K.
panther
Profil
K.
aspoň někdo, kdo se nechal přivést na správnou cestu, co se tabulek týče..

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: