« 1 2 »
Autor Zpráva
SwimX
Profil
Dobrý den,
jak nastylovat přímo input podle typu? bez použití třídy nebo id
Měsíček
Profil
Myslíš tohle?
<style type="text/css">
  input[type=text]      { border: 3px solid red; }
  input[type=password]  { border: 3px solid blue; }
</style>

<input type="text">
<input type="password">
SwimX
Profil
Měsíček
jo, ty hranatý závorky, to je ono :) Díky
Chamurappi
Profil
Odemykám.

Reaguji na SwimX:
Pozor, atributové selektory nefungují v Exploreru 6.
SwimX
Profil
Chamurappi
Kdo má IE6 nemá právo vidět hezkej web!

Děkuji za upozornění, je to jenom kvůli vzhledu, tak prostě lidé s ie6 budou mít obyč bílé inputy
Chamurappi
Profil
Reaguji na SwimX:
Špatný přístup. Třída navíc nikoho nezabije. Upřednostňuješ velikost kódu před funkčností.
Atributové selektory mají drobné potíže i v jiných prohlížečích, např. Mozilla neumí selektorem „input[type=text]“ zaměřit <input> s vynechaným atributem type.
SwimX
Profil
Chamurappi
vynechaným atributem type.
nevynechávám..

Upřednostňuješ velikost kódu před funkčností
ani tak nejde o velikost, sem línej projít ty stránky a přidat ji, ale dobrá, udělám to.

a eště dotaz:
pro
<input id="check" type="checkbox">

v ie nefunguje
input, textarea{ 
	border: 1px solid #333;
	background-color: transparent; // všude jak má, jenom ie tam nechá bíle zaškrtávátko s bordrem
	color: #777; 
} 

viz. http://plavec.borec.cz/?s=diskuse&zobrazovat=ano (zakázat formátování)
Plaváček
Profil
SwimX

checkbox, radio a select jsou prakticky nestylovatelné prvky. Neuspěješ v IE, ve FF ani v Safari, ukecat se nechá pouze Opera. Nejlepší radu, kterou ti mohu dát, je nestylovat formulářové prvky (více třeba zde http://www.pixy.cz/pixylophone/2003_11_archiv.html#1070016830)
SwimX
Profil
Plaváček
Děkuji, ale těch pár (2%?) lidí s Linuxem uvidí něco jiného. Zkusím si dát Linux do virtualu a kouknout na to.
Jinak mi vzhled vyhovuje, až na ten checkbox v ie, ale ten překousnu, myslím, že není tak zlý :)
Plaváček
Profil
SwimX

Kdes vzal 2%? Musíš si uvědomit, že za vzhled některých formulářových prvků je zodpovědný operační systém uživatele a také jeho nastavení a občas jenom prohlížeč. Hezký přehled, jak formulářové prvky vypadají napříč spektrem prohlížečů a operačních systémů najdeš třeba zde:

http://www.456bereastreet.com/archive/200701/styling_form_controls_with_css_revisited/ .
SwimX
Profil
Plaváček
zajímavé, ale nepřesvědčilo mě to, abych si je nenastyloval.Windows - Opera, Mozila, IE - to veme jak chci,
ostatní s tim udělaj něco jinýho, vezmou jenom část css stylů. Funkční to bude.

veškeré csska pro form mám:
/* FORMY */
fieldset	{
	width: 750px; 
	border-color:#555; 
	border-style:dashed; 
	border-width:1; 
	padding:30px 10px 10px 10px;
	margin: 10px 0px 30px 30px;
}

fieldset legend{
	color: #888; 
	width: 150px; 
	text-align:center; 
	font-weight:bold; 
	margin-bottom: 0.1em;
}

input, textarea{ 
	border: 1px solid #333;
	background-color: transparent; 
	color: #777; 
} 

#captcha{margin-top:15px;}

input[type=text], input[type=password]{
	width: 200px; 
	height: 20px;
}
input[type=text]{margin-bottom:10px;}

input[type=file]{width: 350px; height: 23px;}

input[type=checkbox]{
	height: 20px;
	width: 20px;
}

select
{
	border: none;
	background-color: #090909;
	font-size: 18px; 
	color: #777; 
}

Input[type=submit]{
	border: none;
	background: #fff;
	color: #000;
	padding: 0px 20px;
	height: 22px;
	margin: 15px auto 0px auto;;
}
SwimX
Profil
Plaváček
na stránce od tebe sem prošel tlačítka a checkboxy. Vypadaj každý jinak - což budou i bez css. Takže proč tomu prohlížeči kterej to veme nevnutit co chci?
Chamurappi
Profil
Reaguji na SwimX:
Protože to uživatel nemusí pochopit. Obarvená textová pole a graficky přikrášlená tlačítka jsou ještě snesitelná a při dobrém provedení i snadno pochopitelná, ale jakmile sáhneš na checkboxy a radia, riskuješ nepochopení.

Tím, že nastavíš určité vlastnosti (background, border), přiměješ Explorer k tomu, aby na vykreslení elementu nepoužíval nastavené grafické téma, ale základní vzhled ala Windows 95.

background-color: transparent; // všude jak má, jenom ie tam nechá bíle zaškrtávátko s bordrem
A jaké bys chtěl? Průhledné ti udělá jen Opera, ne? Mozilla border i background ignoruje.
Plaváček
Profil
SwimX

Formulář, který nevypadá jako formulář, dost často ztrácí smysl své existence, protože bývá obvykle přehlédnut, nebo nepochopen. V tomto ohledu je skutečně a doopravdy méně někdy více. Já vím, ono to láká a ani zahraniční webdesigneři si neberou servítky a dělají s formuláři psí kusy.

Pravda ale je, že pokud na formulářové prvky nebudeš sahat, zobrazí se uživateli tak, jak je na svém operačním systému zvyklý (a dokonce to bude i bezva vypadat), což je asi to nejlepší, co můžeš pro návštěvníka svého webu udělat.
Plaváček
Profil
Ještě se doplním, abych nebyl jenom za škarohlída. Dost často mě prostě klienti k takové věci přemluví a nedá se nic dělat. Tam ale, kde mám možnost svobodného a nezávislého rozhodnutí, formulářové prvky prakticky nestyluji.
SwimX
Profil
Chamurappi
dobrá, beru si z toho, že radia a checkboxy ne. selecty taky ne. input type text, password s rozumem.

Plaváček
, jak je na svém operačním systému zvyklý (a dokonce to bude i bezva vypadat)
mě se nelíbí :)
Formulář, který nevypadá jako formulář, dost často ztrácí smysl své existence, protože bývá obvykle přehlédnut, nebo nepochopen.
http://plavec.borec.cz/?s=diskuse&zobrazovat=ano
http://plavec.borec.cz/?s=kontakt
je to natolik zlé, abych to zrušil?

Děkuji
Plaváček
Profil
SwimX

Slovem zlé bych tvé pokusy neformuloval. Vážná chyba ale je, že formulářová pole mají stejné pozadí jako stránka. Jsou nevýrazná a blbě se do nich píše. Klidně jim nechej bílou barvu, co ti na tom vadí?

Mimochodem, existuje také element label, který umí být velmi užitečný a potřebný. Více zde http://www.plavacek.net/formulare/ (takový rozšířený přepis jedné mé první a poslední veřejné přednášky :)
SwimX
Profil
Plaváček
label používám. Někde :)
dobrá, děkuji za reakce, zruším csska. Stejně se i ten fieldset zobrazuje v každém prohlížeči jinak..
Plaváček
Profil
SwimX

Stejně se i ten fieldset zobrazuje v každém prohlížeči jinak

No vidíš. A zrovna fieldset je neškodný element, který si nechá líbit prakticky všechno.
SwimX
Profil
Plaváček
nj, ale ie mi horní rámeček spojí, místo čárkování, a přeškrtne legend
Sqlitator
Profil *
SwimX
Kdo má IE6 nemá právo vidět hezkej web!
Dovol se zasmát, web má být validní se VŠEMY prohlížeči!
Bubák
Profil
Dovol se zasmát, web má být validní se VŠEMY prohlížeči!
Taky jsem se zasmál. Neumíš česky, nevíš co je validita a neznáš všechny prohlížeče, co třebas specialitky znající CSS, jako Amaya a Lobo.
Mimo téma: koukám že včera vyšla nová verze Lobo, na Amayu kašlu.
Měsíček
Profil
Reaguji na Sqlitator:

"Dovol se zasmát, web má být validní se VŠEMY prohlížeči!"

Prosím?
SwimX
Profil
Sqlitator
Dovol (mi?) se zasmát
Povoluji

web má být validní se VŠEMY prohlížeči!
nerozumím. Web mám validní i v IE6 :)

Jinak to bylo myšleno ze srandy, samozřejmě testuji i ie 6, zvláště když ho má 25%lidí.
panther
Profil
Sqlitator
Dovol se zasmát, web má být validní se VŠEMY prohlížeči!
pokud je validní někde, je validní i jinde.

Pravděpodobně si pleteš „validitu“ s „funkčností“ :-)
Sqlitator
Profil *
Měsíček
Kompatibilní, to zní líp, to je pravda

panther
Vytvoř si stránku v IE6, styluj podle IE6 a v opeře budeš mít paseku.

Moderátor Chamurappi: Dbej prosím více na smysluplné formátování svých příspěvků.
panther
Profil
Sqlitator
Vytvoř si stránku v IE6, styluj podle IE6 a v opeře budeš mít paseku.
pokud jseš trochu schopný kodér a víš, jak se různé prohlížeče chovají, tak rozhodně ne ;-)
Sqlitator
Profil *
panther
pokud jseš trochu schopný kodér a víš, jak se různé prohlížeče chovají, tak rozhodně ne ;-)
Pokud budeš stylovat pro IE6(myslím tím, bez height u divů např., prootže IE to nevadí), tak ti to nepůjde v Opeře...
panther
Profil
Sqlitator
Pokud budeš stylovat pro IE6(myslím tím, bez height u divů např., prootže IE to nevadí), tak ti to nepůjde v Opeře...
než něco napíšeš, tak si, prosím, rozmysli, co nám/mi chceš sdělit.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Sqlitatora:
V příspěvku #21 jsme ti dovolili se zasmát, to stačí. Z následné debaty už nic plodného nekouká, nedoporučuji v ní pokračovat. Nevidím žádnou souvislost s dotazem kolegy SwimX.
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: