Autor Zpráva
Darthrank
Profil
Nevim jak dal, naucil jsem se celou knizku o css ,ale porad nevim jak udelat aby kdyz budu mit napr. odkazy v pravem sloupci(kontejneru), a budu chtit aby se zobrazovaly v prostrednim sloupci (obsah) ,

Zkousel jsem i slozitejsi rozvrhnuti, (s patickou, zahavim...) ale nevim jak mam vyresit tenhle problem.

( ty odkazy by asi meli byt oznaceny nejakym identifikatorem , nebo necim takovym aby prohlizec vedel, kde ma ten obsah zobrazit)
poradte mi prosim. kdyby jste by chteli napsat tady je mi icq: 237 490 597

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
  <head>
  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
  <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com">;
  <title></title>
<style type="text/css">

#nav { 
position: absolute;
left: 10px;
top: 50px;
width: 200px;
}

#obsah {
margin-left: 200px;
margin-right: 200px;
margin-top: 10px;
padding-left: 9px;
}

#vpravo {
position: absolute;
right: 10px;
top: 10px;
padding-left: 4px;
width: 200px;
}

a {background-color: red;
color: white;
font: Arial;
font-size: 20px;
display: block;
}



a:hover  { background-color: blue;
color: white;
font: Arial;
font-size: 20px;
}

li	{list-style: none;}

ul {margin: 0;padding-left: 0px; }

</style>
  
  </head>
<body>

<div id="nav">
<ul>

  <li><a href="gray.html" onclick="target='_blank';">od Kazi</a></li>
  <li><a href="gray.html">delší text</a></li>
  <li><a href="#">další delší text</a></li>
  <li><a href="#">ponožka</a></li>
  <li><a href="#">další ponožka</a></li>
</ul>
</div>

<div id="obsah">
<p>Ašóka (ze sanskrtu, v dévanágaríu ????; okolo 304-232 př. n. l.) byl třetí král Maurjovské říše a jeden z nejvýznamnějších panovníků v dějinách Indie. Je jedním z nejznámějších buddhistických vládců a zasloužil se o rozšíření buddhismu napříč Indickým subkontinentem i mimo něj. O šíření buddhismu se snažil zejména pomocí vysílání buddhistických misií a skalních nápisů.

Moderátor Chamurappi: A tak dál. Text zkrácen.
habendorf
Profil
Tvůj problém nemá s CSS společného nic.
http://www.jakpsatweb.cz/include.html
Darthrank
Profil
Myslel jsem si ze css bude umet neco takovyho jako treba v html ramy s atributem TARGET.
Ale to jedno , cetl jsem ty clanky na ktery jsi me odeslal a abych se priznal mam v tom trochu zmatek.
Nevim co si mam vybrat, nebo spis co by jste mi tak doporucili , jakou metodu pouzivate vy???
panther
Profil
Darthrank
include
habendorf
Profil
Darthrank

Záleží, jak rozsáhlý web to je. Vůbec bych se nestyděl jako začátečník prostě nakopírovat menu do každé stránky.
Darthrank
Profil
habendorf
Jo bylo by to asi nejjednodusi , ale neznamenalo by to zpomaleni celyho webu nacitanim podstranek???
SwimX
Profil
Darthrank
minimálně. Include je samozřejmě lepší, ale pro začátek je to delkem jedno..
Bubák
Profil
K prakticky nepostřehnutelnému zpomalení dojde. Pro zajímavost si zjisti, kolik % kódu stránky má menu. Nemluvě o případných obrázcích.
Darthrank
Profil
Tak kdyby se v menu udelali odkazy bez background-image, tak si myslim ze by se to nemelo nejak dlouho nacitat. Ale stemi obrazky nevim no , rekneme ze budu mit v menu 7 odkazu, kazdej bude mit cca 700bajtu, tak to je hnedka 4,9kb + dalsi obsah.,
ten kdo nebude mit trochu rychly pripojeni tak to urcite postrehne.

Mohli by jste mi sem nekdo prosim trochu podrobneji rozepsat navod na ten , zpusob s INCLUDE ????
(v clanku jsem par veci nepochopil , treba vubec nevim co mysli autor ,zacatek stranky- (coz je vnoreni mezi html tagy , nebo jeste prednimi?,atd.))
Bubák
Profil
Pokud se s menu vejdeš do 5kb, tak ti gratuluji, aby to běkdo poznal, musí mít extrémně pomalé připojení.
Obrázky menu se načtou do cache prohlížeče.

O include se píše ještě tady: http://polopate.jakpsatweb.cz/
SwimX
Profil
Darthrank
tak to je hnedka 4,9kb + dalsi obsah.,
Tak to je sakra nic,
navíc obrázky se ukládají uživateli do cachce jak psal Bubák [#10] takže nevidím důvod, proč nerozkopírovat menu do všech podstránek. Problém, vzbikne, až se ho rozhodneš změnit. To pak budeš muset přepsat všechny podstránky. Takže se nejdřív zamysli, udělej vše co se bude muset opakovat pořádně a pak to s klidem doplň o obsah a překopíruj na x podstránek.

Co se týče include, už si někdy zkoušel php?
Předpokládám že ne, takže:
<? include 'menu.txt'; ?> tendle kód vlož místo celého menu, a to menu vlož do souoru menu.txt
takže index (a další stránky budou vypadat:)
<html>
  <head>
    vsechno to v headu
  </head>
  
  <body>
    <h1>nadpis</h1>
   ... 
   <? include 'menu.txt'; ?>
  ...
  </body>
</html>


a menu.txt
  <ul>
    <li> 
   ....
   </ul>

už žádné html ani body.

Doma na počítači ti to asi fungovat nebude. PHP skripty se provedou na serveru, takže by sisi ho doma musel naintalovat. Nebo to budeš muset testovat přímo na webu.
K domácímu servru (localhostu) doporučuji: Xampp je přednastavený, takže jenom nainstluješ a potom už se můžš bavit phpkem.
Darthrank
Profil
Dekuju mockrát, uplne jsem na tenhle clanek zapomel. Ve vasem podani to byla v celku explicitni vec.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: