Autor Zpráva
klasik
Profil *
Dobrý den,
Dal jsem na stránku :

http://www.sweb.cz/masozravky/kamil/rody/aldrovandka/aldrovandka_fotog alerie.html

funkci <div style="width:100%;height:100%;overflow:auto;center">text</div> a
nevím, z jakého důvodu mi nefunguje, trávím u toho již několik hodin a
nemohu přijít na chybu. O co jde, v IE a Opeře to jede jak má, v tom
prostředním okně s obsahem se udělá scrollbar, ale u MozillaFirefox a
Netscape se scrollbar neudělá v prostředním okně s obsahem, ale udělá se
klasicky na pravé straně prohlížeče, takže jak se posouvá se scrollbarem, tak
se nepohybuje jen text ( obsah ) v prostřením okně, ale posouvá se celá
stránka. Protože obsah v prostředním okně se natáhne na výšku.
A vím, že to v Mozille a Netscape určitě jde, ale něco mi to tam blokuje.

O co se jedná naleznete jako obrázek na :
http://www.sweb.cz/masozravky/kamil/opera_fotogalerie.JPG
http://www.sweb.cz/masozravky/kamil/mozillafirefox_fotogalerie.JPG

Problém je zobrazen červeně, v Opeře to jede jak má v mozille nikoliv

Prosím o radu.
Děkuji
peta
Profil *
klasik
V mych prohlizecich se ta nova verze chova uz v poradku, ted zlobi spise spodni okraj, ked ve ff ti preteka prava strana, v opere to zas cely blok posune a pod galerkou jsou 2 bile radky, vypada to strasne. Coz ale pujde poresit zmenou pisma a dostelovanim rozmeru, to uz nejak zvladnes.
klasik
Profil *
Vypadá to zatím slušně, ještě to zkusím na monitoru z větším rozlišením. Mohl by jsi mi tam bojarsi ještě hodit to, aby se tp pravé menu ( gallerymenu ) natahovalo na výšku, prostě ať je to vždy od vrchu do spodu. A taky, pokud by tě to neobtěžovalo bys tam mohl dát před gallerymenu tu svislou jemnou fialovou čáru, co je na : http://www.sweb.cz/masozravky/kamil/cara.JPG vyznačena červeně.

Díky
bojars
Profil
klasik: už je celý v CSS (aj s menu).
klasik
Profil *
ještě to má ale problém, týká se toho, že to blbne u velkého a malého rozlišení.
Při zmenšení okna prohlížeče se galerie posune pod pravé menu ( gallerymenu ) a u velkého rozlišení se celá stránka roztánne podle velikosti okna prohlížešče, což je dobře, ale neroztáhne se s ním okno s obsahem ( gallery ), bylo mi pozazeno toto:
dát gallery a gallerymenu do tabulky, která by vypadalo takto:

<table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#111111" width="100%">
<tr>
<td width="100%">&nbsp;</td>
<td width="0%" nowrap>&nbsp;</td>
</tr>
</table>

Co vy na to???
peta
Profil *
klasik
To je presne ten problem, o kterem stale povidam vsude. To je ten "skvely" moderni desing. Tabulky a framy, ty jsou spolehlivy. Ne float a position.
Jenom musis pracne ladit stranku, kolik casu ti to proti frame zabere a proc? Pro google existuje uz vypomoc s tim XML souborem a ostatni vyhledavace nemaji s ramy problemy.
Hlavne si nenechat do hlavicky nutit ty jejich veci z grafika.cz ... Jim to dela podobny veci na strankach.

Mimochodem, upravu vzhledu bys mel zvladnout uz sam. Tys vlastne nechal bojars resit cely tvuj problem, aspon na pivko bys jem mohl :)
klasik
Profil *
Nejde nějak zamezit tomu, aby se to při zmenšení okna prohlížeče ta galerie hodila pod to pravé menu? A ať se to gellery natahuje podle velikosti okna prohlížeče a rozlišení monitoru??
klasik
Profil *
peta, ty bys mohl taky místo těch tvých projevů trochu pomoci. Pokud zde chodíš, jen abys vždycky do něčeho rýpnul, tak to moc platné není. Já u toho sedím denně 5 hodin,
bojars se mi snaží pomoci a ty ...
bojars
Profil
Nejde nějak zamezit tomu, aby se to při zmenšení okna prohlížeče ta galerie hodila pod to pravé menu...

Je to asi o rozmeroch jednotlivých blokov na stránke. Ty tam máš hlavné bloky:

Časť s bannerom:
Ľavý (neanimovaný) obrázok je vlastne jeho pozadím. Význam by zo malo mať snáď taký, že pri zmenšení šírky stránky nedôjde k pretlačeniu týchto obrázkov nad seba a zároveň môžeš v banneri použiť aj písaný text, ktorý je pre vyhľadávače dôležitejší ako obrázok. Vhľadávače totiž hľadajú text...

Hlavný blok stránky: Horné menu, Galériu a menu galérie.

Horné menu, galéria a menu galérie sú obalené jedným divom, ktorého border robí aj ten fialový rámik obsahu stránky a určuje rozmer tohoto obsahu.
Galéria s overflow auto je ešte zabalená v dive, ktorý som použil na to, aby spevnila rozmiestnenie náhľadov (tiež floatovaných divov) a pokúsil som sa o ich zastredenie v obsahu galérie.
Chvíľu mi trvalo, kým som prišiel na to, ako odstrániť te bug IE s tým odskakovaním pri zmene veľkosti okna prehliadača, na koniec som nastavil galérii s overflow pravý margin, t.j. povedal som prehliadaču, že galéria má byť 0px od menu a IE to konečne pochopil.

Celú stránku uzatvára päta s dolným menu a s atribútom clear: both.

Obaľovaciemu divu, galériii a menu pre galériu som určil nejaké rozmery.
Testoval som stránku v IE 5.5 (aj v rozlíšení 800×600), Firefoxe a Opere 7.
Mohlo by to byť v pohode, len:

Opera: pod obsahom stránky je väčšia prázdna plocha, nechápem prečo, výška je nastavená na 100%... možno práve preto ale Firefox tú výšku "chápe ako výšku okna"....

Firefox: Overflow divne skacká, vyzerá to tak ako keby sa niekde "na chlp" bili nejaké rozmery, bordery a paddingy, obaľovacích a zložených divov...

IE 5.5: nejaký väčší problém neregistrujem, to menu skočí dola až za šírkou screenu pod 800px, čo si myslím je najmeší používaný rozmer a ak nemá neikto naozaj záujem stránku testovať, tak by sa mu to stať nemalo... neviem ako je to s ďalšími veziami IE...

klasik: neviem, či si webdesignér, možno len začínaš, ale keď už máš za sebou skúsenosti s HTML kódovaním skús sa zaoberať CSS a týmto typom layoutov. Táto stránka je len tak narýchlo urobená napodobenina pôvodného tabuľkového designu. Porovnaj si objem dát použitých na pôvodnej stránke. Časom zistíš, že kód je aj prehľadnejší.
Na editáciu vzhľadu nepotrebuješ nič iné iba si stránku otvoriť vo Firefoxe a IE, otvoriť si CSS súbor v programe TopStyle Lite a hrať sa s rozmermi a atribútmi jednotlivých prvkov stránky a reloadmi si testovať, čo to v prehliadačoch spôsobí.... aj aj to tak robím. Robím to preto, aby som sa niečo naučil.
Cez CSS sa slabé miesta a chyby stránky hľadajú oveľa ľhšie ako bádanie vo vnorených tabuľkách. Tabuľka je dobrá na dáta, alebo, keď už trpezlivosť dochádza....

Na editáciu a vkladanie obsahu stránky použi nejaký ten PsPad, NotePad. alebo 1stPage2000, ktorý používam ja (a nielen ja...).

KAŠLI NA FRAMY A TABUĽKOVÉ MIXY S:

... <td width="100%">&nbsp;</td>
<td width="0%" nowrap>&nbsp;</td>... nech sa nikto neurazí, ale tomuto sa tu vraví "prasácky kód" (opravte ma ak sa mýlim... "flame nechcem"...)

:-)

Pre ostaných. Píšem o návrhu stránky na adrese:

http://bojars.wz.cz/masozravky/

(nespamujem, nie je to môj web a dúfam, že Adélku u mňa nikto hľadať nebude... zhruba za týždeň tú adresu zruším.)
klasik
Profil *
A dokázal bys to teda nějak vyřešit, aby se ta galerie pod to menu neházela a aby se zmenšovala a zvětšovala podle okna prohlížeče?

Díky
klasik
Profil *
Kdyby jsi to pak hodil na tu tvoji adresu, bylo by to super. Já s tím asi těžko hnu, s css zkušenosti nemám, budu se to pak podle toho nějak naučit.

Díky Bojars
klasik
Profil *
zdravím, proč na :
http://www.sweb.cz/masozravky/kamil/index.html
v prohlížeči Opera mám na pravé straně celé sránky scrollbar, který jak posunu, tak tam nic není??

Díky
klasik
Profil *
S tou Operou jsem to již vyřešil.
Teď mám jiný problém, jak na : http://www.sweb.cz/masozravky/kamil/rody/aldrovandka/aldrovandka_fotog alerie.html
udělám to vrchní menu ( Aldrovandka, Fotogalerie, Pěstování, ... ), tak, aby Aldrovandka byla centrována nalevo a ostatní položky v tomto horním menu na střed??

Díky
michaelkiller
Profil
tak nastav tomu classu gallerymenu
text-align:center;

a k odkazu aldrovanka pripíš
<span style="text-align:left;"><A href="http://bojars.wz.cz/masozravky/#">Aldrovandka</A></span>
klasik
Profil *
michaelkiller ono to nebude pro gallerymenu ale pro top, nebo topmenu. A to co jsi mi napsal nefunguje
Anonymní
Profil *
Zdravím, neví někde, proč na :
http://www.sweb.cz/masozravky/kamil/rody/aldrovandka/aldrovandka_fotog alerie.html
se mi nechce to vrchní menu ( topmenu ) centrovat na střed, kde je chyba?

Díky
klasik
Profil *
Chtěl bych taky požádat bojarse, jestli by byl tak laskav a ozval se mi na mail klasek.m@post.cz

Díky
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.