Autor Zpráva
Radim24
Profil *
Mohl by mi někdo zodpovědět jednu otázku? Nějak jsem si zvykl všechno dělat pomocí floutovaných prvků. Teď dělám fotogalerii, kde mám v levém sloupci tři sloupce ikon ve třech řádcích a v pravém sloupci mám text. Jde tam hlavně o ty ikony, každá je opatřena nadpiskem a popiskem vertikálně v jednom sloupci.

Jelikož ale chci úplně všechno centrovat na střed mám před sebou dilema. zdá se mi nevhodné použít floatování protože floutující prvek centrovat nelze a musel bych ho strčit do nefloutujícího prvku, který by centroval a celkově by ta struktura byla moc složitá. takže se Vás chci zeptat jestli je na tom něco špatného kdybych zvolil úplně jednoduché řešení - všechno udělat nefloutovaně - všude dát text-align:center, a sloupec by pak vypadal takto:

<DIV (centrovaný)>

<SPAN (centrovaný)>
<H3>nadpisek ikony</H3>
<BR>
<IMG ...src ikony >
<BR>
<EM>popisek k obrázku</EM>
</SPAN>

Další ikony... <SPAN>...</SPAN> <SPAN>...</SPAN><BR>
<SPAN></SPAN> <SPAN>...</SPAN> <SPAN>...</SPAN><BR>

</DIV>

Vypadá to složitě, ale je to jednodušší než to zanořovat do nějakých dalších tagů kvůli centrování. Navíc to dělám v php, to vykreslování, takže je to věc automatiky, vložit dva tagy BR a vyřešeno.

Z hlediska css je to přijatelné nebo bych měl trvat na flout, které nelze centrovat bez toho že bych ho vložil do dalších prvků?
Bubák
Profil
Float (flout je špatně) se používá třebas proto, abys dostal vedle sebe dva (nebo víve) blokové elementy. Další vlastnstí floatu je, že floatované elementy (třeba spany) se chovají jako blokové, takže jim můžeš dát rozměry.
Pokud float v daném místě nepotřebuješ, nic tě nenutí ho použít.

Nebylo by lepší, místo BRkatého kódu dát centrovanému DIVu nějakou šířku?
Koukám, že do SPANu strkáš nadpis (H3), to je chyba.

Prohlédni si galerie ze stránky http://css.interval.cz/formatovani/, třeba dostaneš lepší nápad, nebo bude stačit menší úprava některé z galerií.
Radim24
Profil *
To Bubák: díky za odpověď. já vím, píšu to česky, jak se to vyslovuje.

Jde o to, že celá fotogalerie je dynamická a umožňuje velmi prostým způsobem změnit rozestavení sloupců v layoutu. Tzn. Mohu udělat do jednoho "řádku" tři sloupce: vlevo text, uprostřed jeden sloupec se třema obrázkama pod sebou a vpravo text. To byl příklad. Vlevo může být menu místo textu. Když přepíšu pár slov v php tak to dá zase úplně jiný layout - např. To co bylo vlevo ce posune nahoru a roztáhne, uprostřed budou dva nebo tři sloupce s ikonama vedle text a pod tím celým text.

Z toho vyplývá, že chci nastavovat jen ty základní nejnutnější šířky a vyhnout se padingům a marginům, aby se to chovalo flexibilně.

Teď ten kód nemám před sebou, ale určitě by to nešlo, protože jsem s tím už nějaké věci zkoušel.
Radim24
Profil *
Testuji to nyní na

http://pravatvar.wz.cz/design/test-P.html

zaměnil jsem SPAN za P ale validator mi hlásí chybu

Error: element H3 not allowed here; possible cause is an inline element containing a block-level element

Ale H3 neobsahuje block level element tak tomu nerozumím.

Jinak pokud to nemohu zabalit do P tak to už vůbec nechápu a nevím do čeho to zabalit.
Radim24
Profil *
Dívám se na různé fotoalba na netu jak to mají udělané a opět mě překvapuje:
http://www.fofo.cz/

tak třeba tady je hodně složitá DIV struktura, která je zachycená v tabulce. Tak z toho si příklad asi brát nebudu...

Tak mohl bych to udělat celé v DIVu jako tady, ale říkali jste mi, abych ty DIVy moc nepoužíval...

http://fotoalba.centrum.cz/~guest~/unewest.php
Radim24
Profil *
Tak jsem to předělal, ale to vycentrování v levém sloupci stejně nejde.

http://pravatvar.wz.cz/design/test-DIV.html

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: