Autor Zpráva
liborse
Profil
Dobrý den,

před nedávnem jsem narazil na jeden prohlížeč, který měl problém s hover v odkazech, vím, že fungovala jedna z těchto možností:

a.trida:hover

či

a:hover.trida

Co je z toho správně dle specifikace? Nějak to nemohu najít. Na jakpsatweb jsem našel první variantu, ale mám dojem, že právě ta nefungovala v tom prohlížeči. Poradí někdo? Mám dojem, že to bylo Safari, Konqueror či Opera... Firefox bere obě varianty. Docela mě to mate.

EDIT: To je zvláštní, obě varianty mi fungujou všude, tak to jsem jelen. Přesto mne odpověď zajímá.
Miloš
Profil
Správně jsou obě varianty a v současných prohlížečích by měly také fungovat (odzkoušeno ve FF, Opeře a IE 6 i 8)
http://mfp.php5.cz/tmp/hover.html
Problém mohl spočívat spíš v tom, že chyběly mezery, neboli chrchel typu color:red;background-color:yellow;.

Doplňuji:
možná bych viděl malý rozdíl ve významu:
a.trida:hover je hover odkazu dané třídy
a:hover.trida je třída odkazu ve stavu hover
ale v praxi je to nakonec to samé.
Bubák
Profil
Problém mohl spočívat spíš v tom, že chyběly mezery, neboli chrchel typu color:red;background-color:yellow;
Možná se pletu, ale existuje prohlížeč, který nevezme třeba tuhle deklaraci?
p{color:red;background-color:yellow}

Je fakt, že tahhle kód neprasím, ale současné prohlížeče to berou, historické prohlížeče se mi nechce testovat a ani CSS validátor si na "chrchel" nestěžoval.
Miloš
Profil
Matně si vzpomínám, že to není zas tak dávno a tuším, že se něco takového nelíbilo IE 6.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Miloše:
Exploreru 6 se, pokud vím, nelíbila chybějící mezera jen za selektory s pseudoelementy (:first-letter a spol.), u :hoveru ne.
A vlastně také mezi adresou a klíčovým slovem.
Ještě si v této souvislosti vzpomínám, že jsi se u debaty o mezeře za universálním selektorem vyjádřil, že „si holt u M$ na mezery nepotrpěj“, protože tam naopak Explorer mezeru nevyžadoval.
Miloš
Profil
Chamurappi
Vidíš, jak jeden zapomíná ;-)
liborse
Profil
Děkuji za reakce. Bere mi to všude obě varianty. Možná že to bylo chromium v nějaké zvláštní konstelaci, ale nevím to jistě. No to už je jedno, testuju pro IE5-8, FF3, Opera (nejnovější v Ubuntu), Konqueror, Safari pro Windows a zásadní změny ještě testuji v Browsershots, ale tato služba je stále pomalejší. No snad to stačí. Ten hover by mě zajímalo, kde mně zlobil, ale zřejmě to bylo to chromium pro linux a to je sw ve vývoji...

Jinak já píšu styly tímto stylem:

p {
	font-family: Verdana, sans;
	color: black;
	font-size: 13px;
	text-align: justify;
	font-weight: normal;
	margin-top: 10px;
	margin-bottom: 10px;
}
.stylodstavce {
	font-family: Verdana, sans;
	color: black;
	font-size: 13px;
	text-align: justify;
	font-weight: normal;
	margin-top: 10px;
	margin-bottom: 10px;
}
p.copyright {
	position: relative;
	top: -5px;
	font-family: Verdana, sans;
	color: black;
	font-size: 13px;
	text-align: right;
	font-weight: normal;
	margin-top: 10px;
	margin-bottom: 10px;
}


Snad je to v pořádku.
Miloš
Profil
Osobně bych z testů vypustil IE 5.x.

Ke tvému stylopisu – dosud je mezi námi nezanedbatelné procento lidí s IE 6, kterým skrze font-size v pixelech znemožňuješ zvětšovat písmenka.

Definici fontu počítající s Verdanou (u tebe font-family: Verdana, sans;) píšu trochu jinak; jednak myslím na Linux – DejaVu Sans vypadá na 99 % jako Verdana, druhak neznám sans, nýbrž obecnou rodinu sans-serif. Takhle:
body {font: 100%/1.4 'DejaVu Sans', Verdana, Sans-serif;}


U p.copyright definuješ zbytečně tytéž hodnoty jako u normálního odstavce.
Relativní -5px pozicování je imho drbání se pravou nohou za levým uchem. Stejného efektu docílíš, když pozicování vypustíš a pohneš s marginy (horní 5px a dolní 15px).
Liborse
Profil *
No, já to zkopíroval ze svého staršího webu pouze pro ilustraci. Ten web čeká celková rekonstrukce, takže děkuji za rady. IE5 netestuji primárně, ale občas na to kouknu, aby byl v tomto prohlížeči vidět alespoň text. S tou Verdanou moc děkuji, nevěděl jsem, čím jí lze nahradit. Jinak na Linuxu ji používám, o tom dejavu jsem nevěděl, že je skoro identické. Jinak čím mohu nahradit px v deklaraci velikosti písma? Chci, aby bylo veliké tak, jak jsem to určil (problémy s přetékáním atd.), zadání přes pt je nespolehlivé, myslím že některá IEčka si to interpetují po svém. Co se týče záporného pozicování, ty webovky jsem psal v době, kdy jsem toho o css moc nevěděl. Zde šlo hlavně o styl, jakým css píši. Jinak díky za cenné rady. Jo a sans jsem tenkrát někde viděl v nějakém příkladu, na nových webech to nepoužívám. Nyní tam budu přidàvat to dejavu písmo.
Miloš
Profil
Liborse
Jinak čím mohu nahradit px v deklaraci velikosti písma?
Klíčovým slovem nebo procenty.„

některá IEčka si to interpetují po svém
záleží na vykreslovacím režimu a zvolené jednotce – pokud vím, každopádně je v quirku rozdíl ve velikosti při použití klíčového slova.

Nyní tam budu přidàvat to dejavu písmo.
ale na obecnou rodinu (sans-serif) na konci definice nezapomínej; v případě nepřítomnosti dříve uvedených pak prohlížeč použije alespoň nějaké výchozí bezpatkové písmo.

O fontech DejaVu (celá rodina – nejen bezpatkové, ale patkové, neproporcionální…) se dočteš jednak na Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/DejaVu_fonts a druhak má tento font svou homepage: http://dejavu-fonts.org/wiki/index.php?title=Main_Page
liborse
Profil
Supr, díky moc za radu. O písmech se musím ještě hodně učit. Jinak k těm procentům - ale tím přeci nezajistím přesnou velikost v px, ne? Co je 100% a není těch 100% jiné v každém prohlížeči či rodině prohlížečů, upravuje to nějak norma? Ale všichni tu víme, že MS má rád předělávky... Raději mám px. Já fakt nechci omezovat uživatele, ale to, že to IE vykreslí trochu menší/větší mi velmi vadí. Proto používám px. Nicméně nyní jsem přešel na standardní mód, takže IE6 už by měl být tedy i s procenty ok, že? Jak píšete, IE5 mne nemusí zajímat. Co se týče rozměrů elementů a velikostí písma, raději používám absolutní velikosti v px, pak mám jistotu, že bude vše dobře lícovat. Navíc kvalitní prohlížeče zvládají zvětšovat i PX (kvalitním myslím FF, Operu, Konqueror a další, rozhodně to ale není IE6). Ono vůbec mám v některých případech raději absolutní pozicování - prostě přesně určím, kde má prvek být a neplave mi. Ale je to web od webu, někde je to lepší. Ale když vám grafik udělá přesný design, kde nic krom obsahu se nemůže pohybovat, absolutní pozicování je dobrá volba. I když ne všude, zas něco pozicuji relativně.
Miloš
Profil
ale tím přeci nezajistím přesnou velikost v px, ne? Co je 100% a není těch 100% jiné v každém prohlížeči či rodině prohlížečů, upravuje to nějak norma?
Jk už jsem psal, dost záleží na tom, zda máš prohlížeče ve std. nebo v quirku.
Jakousi porovnávací tabulku velkostí najdeš na http://www.jakpsatweb.cz/archiv/velikosti-pisem.html

zas něco pozicuji relativně.
Chápu význam absolutního či fixního pozicování, ale pro relativní pozicování mám většinou jediné využití – vytvoření kontextu, ve kterém bude absolutně pozicován nějaký vnořený prvek.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: