Autor Zpráva
BMAJTZ
Profil *
Mam problem tagem menu dela mi to pekny bordel a opravdu nevim co s tim tak asi takhle:

Opera 10.00


Firefox 3.5


Internet Explorer 8.0


CSS kod je nasledovovny
menu	{
width: 960px;
height: 30px;
margin: 0 auto; 
text-align: left;
background: #bf0;
}

menu li	{
	float: left;
	list-style: none;
	height: 30px;
	line-height: 30px; /* vertikalni centrovani */
}

menu a	{
	display: block;
	width: 150px;
	height: 100%;
	background: url(menu.png) no-repeat left #bbc;
	text-align: center;
	font-size: 1.0em;
	font-family: verdana, arial, sans-serif;
	text-decoration: none;
	color: #000;
}

menu a:hover, menu a:active, menu a:focus	{
	background: url(menu.png) no-repeat right #eed;
	color: #00f
}

A HTML pouzev body je tento

<menu>
<li><a href="#">Novinky</a></li>
<li><a href="#">Z domova</a></li>
<li><a href="#">Ze světa</a></li>
<li><a href="#">Sport</a></li>
</menu>
</div>


A tem mi reknete co mi tu dela takovyhle bordel?
panther
Profil
BMAJTZ
menu {margin: 0; padding: 0; ...}
BMAJTZ
Profil *
Mno tim se vyresi jenom ty okraje v Opere a FF odskoceni (kdyz se kouknes na ty obrazky je tam pod tou listou napsano Levy sloupce) v IE zustava odskoceni od zbytku.
Chamurappi
Profil
Reaguji na BMAJTZa:
Vynuluj i <li>. Ty ses ještě nesetkal s tím, že by měly některé elementy výchozí margin/padding?
Jestli to nepomůže, prosím o odkaz na živou ukázku.
BMAJTZ
Profil *
Presneji myslim toto

BMAJTZ
Profil *
Chamurappi
Prave ze setkal pripoustim ze v tom menu jsem to nejak opomel (ale padding a margin zkousim vzdycky nejdriv) nicmene tvoje reseni vynulovat <li> nefunguje to uz jsem zkousel problem proste zustava
Chamurappi
Profil
Reaguji na BMAJTZa:
Hm. Tak máš smůlu.
To je tenhle týden nějaká epidemie? Proč sem všichni dávají jen krátké úryvky kódů? Proč nikdo neposílá rovnou odkaz na problémovou stránku? Jen zdržují.
BMAJTZ
Profil
Mozna to bude tim ze jsem to jeste nikam nedal. Ale dobre rad bych to vyresil takze

http://www.obou.ic.cz/www/

ale myslim ze vic kodu nez jsem napsal stejne nepotrebujes
tiso
Profil
BMAJTZ: „ale myslim ze vic kodu nez jsem napsal stejne nepotrebujes
To má byť argument?
Bubák
Profil
v IE zustava odskoceni od zbytku.
A tem mi reknete co mi tu dela takovyhle bordel?
Možná zbytek. Těžko uhodnout bez odkazu na stránku.

Chamurappi
To je tenhle týden nějaká epidemie?
Fotky stránky, k tomu kousíčky kódu, místo jednoho obyčejného odkazu.
BMAJTZ
Profil
Bubák
ten odkaz uz tam mas

http://www.obou.ic.cz/www/
Bubák
Profil
Otevřeljsem několik stránek, než jsem se dostal k té tvé a sepsal odpověď, dal jsi odkaz.
Nemám teď IE, abych to vyzkoušel, ale problém může dělat dolní margin nadpisu H1. Jedna z indicií, IE máš ve quirku.
Chamurappi
Profil
Reaguji na BMAJTZa:
myslim ze vic kodu nez jsem napsal stejne nepotrebujes
Když uděláš přesně to, co bys chtěl po nás — tedy když ten výše uvedený kód dáš do nové stránky + přidáš ta nulování, tak tam žádný problém s odskočením nebude. Logicky z toho vyplývá, že chyba musí být někde jinde.

Kdybys nepoužíval pro velikost písma jednotky „px“, mohl bych snadno zjistit, jestli je ta mezera závislá na velikosti písma. Hm, není závislá (zjištěno složitěji), tudy tedy ne. Ale stejně na velikost nepoužívej jednotky „px“.

V kódu nahoře jsi neuvedl, že používáš quirk mód. V quirku Explorer nepodporuje hodnotu „auto“ u vlastnosti „margin“. Ve tvém stylopisu čtu:
menu {
  width: 960px;
  height: 30px;
  margin: 0 auto; 
  padding: 0px;
  text-align: left;
  background: #bf0;
}
Nefunguje-li „auto“, je celá hodnota špatně. Je-li hodnota špatně, ignoruje se. Proto ti vynulování v Explorerech vůbec nefunguje, proto jsi v nich o 40px mimo. Kdybys vynuloval margin tak, jak ti radil panther, problém by nevznikl.

Děkuji za zajímavou záhadu, ale příště prosím dodej zadání bez toho zdržování.

P.S.: Až ti bude vadit, že obrázky (hlavně zelená v nich) vypadají v každém prohlížeči jinak, hledej „gAMA chunk“.
BMAJTZ
Profil
Chamurappi
Super tohle jsme vyresili opravdu to vypada na to auto smula bohuzel je ze kdyz odstranim to auto odstranim zaroven vycentrovani pro Operu a FF
Chamurappi
Profil
Reaguji na BMAJTZa:
Vycentruj ten obalující <div id="menu">.
BMAJTZ
Profil
Chamurappi
Ty jo s tou barvou jsem si toho ani nevsim. Nevis jak ten gAMA chunk odstranit v photoshopu?
BMAJTZ
Profil
Chamurappi
Mimochodem diky uz de vsechno jak ma ted si du hrat s tou barvou
Chamurappi
Profil
Reaguji na BMAJTZa:
Nevis jak ten gAMA chunk odstranit v photoshopu?
Nevím, ale znám program TweakPNG, ten to umí.
Bubák
Profil
Super tohle jsme vyresili opravdu to vypada na to auto smula bohuzel je ze kdyz odstranim to auto odstranim zaroven vycentrovani pro Operu a FF
Můžeš použít standardní režim pro IE, ve tvém případě ho docílíš třeba touhle DTD:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

Nebo můžeš vynulovat margin a pak deklarovat automatický margin pro protolehlé strany, nějak takto :
menu {
  width: 960px;
  height: 30px;
  margin: 0; 
  margin-left: auto; 
  margin-right: auto; 
  padding: 0px;
  text-align: left;
  background: #bf0;
}

Dodatek: kód jsem opravil podle Chamurappiho rady.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Bubáka:
Nebo můžeš deklarovat margin pro jednotlivé strany postupně
Tím si nepomůže, protože čtyřicetipixelový margin-left se hodnotou „auto“ nevynuluje. Pomohl by si, kdyby vynuloval vše pomocí „margin: 0“ a pak teprve nastavil „auto“ pro levý a pravý margin.
Ale nejjednodušší asi bude využít zmíněný obalující <div>, který tam doposud zbytečně ležel.
Bubák
Profil
Chamurappi
Nějak mi to nedošlo :o) Výše uvedený kód opravím.
BMAJTZ
Profil
Chamurappi
Ja jsem ho puvodne vymazal to co tam zbylo byl jenom fragment kdy jsem zkousel v cem je chyba nicmene vrazil jsem ho zpet a ted vse funguje jak ma

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: