Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
MirdaH Profil |
#1 · Zasláno: 12. 6. 2010, 17:27:32 · Upravil/a: MirdaH
Snažím se vytvořit program na generování náhodných čísel, ale ne a ne fungovat. Asi hodinu jsem se s tím mořil a na nic jsem nepřišel, takže hádám, že to bude nějaká banalita anebo něco, k čemu jsem se v tutoriálech ještě nedostal. Kdyby někdo věděl o nějakém jiném a snažším provedení, budu jen rád.
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="cs"> <head> <title> Generování náhodných čísel </title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" /> <script type="text/javascript"> <!-- var stopka=0; function hranice() {var max=prompt("Zadej rozmezí pro generování náhodných čísel:","100");} function generuj() {while(stopka==0) {var cislo=Math.floor(Math.random()*(max+1)); document.write(cislo,"<br />");}} //--> </script> </head> <body onload="hranice();"> <input type="button" value="Generuj" onclick="generuj();" /> <input type="button" value="Změň hranici" onclick="stopka=1;hranice();" /> <input type="button" value="Stop" onclick="stopka=1;" /> </body> </html> |
||
Nox Profil |
#2 · Zasláno: 12. 6. 2010, 17:39:38 · Upravil/a: Nox
vytváříš proměnnou ve funkci a ta tudíž hned s jejím skončením umře, takže "var max" před funkce a uvnitř už jen "max"
možná bys mohl dávat sem tam volný řádek, nejsou ani moc vidět hranice mezi funkcemi document.write funguje jen jednou při načítání stránky a obecně se téměř nepoužívá, místo toho třeba měň innerHTML nějakého elementu |
||
baklazan Profil |
#3 · Zasláno: 12. 6. 2010, 17:40:47
namiesto document.write skus pouzit alert alebo inu funckiu viz FAQ
|
||
MirdaH Profil |
#4 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:02:30
Tak už mi to funguje, bylo to tím definováním proměnné ve funkci. Ještě zkusím udělat něco s tím document.write. Alert mi nepřijde jako dobrý nápad, takže zkusím ten innerText.
|
||
Bubák Profil |
#5 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:08:25
Doporučuji použít raději innerHTML, umí ho prakticky všechny prohlížeče.
|
||
MirdaH Profil |
#6 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:12:14
Bubák:
InnerHtml mi nefunguje, kdežto InnerText ano. Ale beztak mi to vypíše jen poslední vygenerované číslo místo řady všech náhodných čísel. Není document.write přece jen lepší? |
||
Nox Profil |
#7 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:15:09 · Upravil/a: Nox
Bubák:
souhlas, chybka MirdaH: Mám pocit že je tam nějaká odlišnost u IE... snad takhle by to mohlo jít if( element.innerHTML) element.innerHTML+= cislo + " "; elseif( element.innerText ) element.innerText += cislo + " "; |
||
MirdaH Profil |
#8 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:20:33
Tak už se všechno vypisuje tak jak má, ale pořád tam musím psát innerText, a to nepoužívám IE, ale Operu (verze 10.53). Vypadá to takto:
document.getElementById("vypis").innerText+= cislo + " "; ... <div id="vypis"></div> |
||
Chamurappi Profil |
#9 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:26:18
Reaguji na MirduH:
„Není document.write přece jen lepší?“ Není. Reaguji na Noxe: „Mám pocit že je tam nějaká odlišnost u IE“ Není. Vlastnosti innerHTML (s velkými písmeny „HTML“) i innerText zavedl kdysi dávno Explorer (čtyřka tuším) a hodně dlouho byl jediný, kdo je podporoval. Nyní už podporují skoro všichni innerHTML a jen někteří innerText .
|
||
MirdaH Profil |
#10 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:31:28 · Upravil/a: MirdaH
Chamurappi:
Díky moc, s těmi velkými písmeny to funguje. To, že document.write maže stránku, vím, ale v mém případě by to moc nevadilo. Edit: U kterých příkazů si musím dávat pozor na velká/malá písmena? Je někde jejich seznam? |
||
Radek9 Profil |
#11 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:37:59
MirdaH:
„U kterých příkazů si musím dávat pozor na velká/malá písmena?“ Vlastně u všech. Např. getElementById není to samé jako getelementbyid nebo getElementByID. |
||
MirdaH Profil |
#12 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:51:14
Radek9:
Já jsem měl zato, že zrovna u getelementbyid to nevadí. A u events je taky rozdíl např. mezi onclick a OnClick? |
||
panther Profil |
#13 · Zasláno: 12. 6. 2010, 18:54:02
MirdaH:
„A u events je taky rozdíl např. mezi onclick a OnClick?“ můžeš si to snadno sám zkusit, na to nemusíš pokládat dotaz do diskuse. |
||
Časová prodleva: 15 let
|
0