Autor Zpráva
noName
Profil *
Zdravím, mám takovou otázku, která tu asi už párkrát zazněla. Zajímá mě, jestli se ohlížíte na lidi, co nemají povolený javascript. Dělám trošku rozsáhlejší projekt a rád bych využíval dost javascriptu a ajaxu. Kdybych to však dělal i pro lidi bez js (kterých je mnohonásobná menšina) tak bych na tom udělal tak 2x víc práce a proto mě zajímá váš názor na tuto "problematiku". Díky za názory.
Chamurappi
Profil
Reaguji na noName:
jestli se ohlížíte na lidi, co nemají povolený javascript
Ano. Pokud to zadání umožňuje.

tak bych na tom udělal tak 2x víc práce
To máš nějak špatně vymyšlené.
Str4wberry
Profil
Jelikož jsi vůbec neuvedl, co chceš vyrábět, tak se na tvou otázku nedá jednoznačně odpovědět.

Pokud aplikaci navrhneš rozumně, tak není problém ji mít funkční i bez JS s minimálním úsilím navíc.
mimochodec
Profil
Je to případ od případu. Na jednom webu může vytvoření ne-JS verze znamenat dvě hodiny práce, na jiném se prostě bez JS neobejdeš. Jen bych chtěl podotknout, že je dobré mít jasno, jestli s JS počítáš - a pak si užívat všechno, co nabízí a může buď tobě ulehčit práci nebo třeba i jen zvýšit uživatelův komfort * - nebo děláš verzi bez něj.

* příklad - tabulka položek, kde uživatel může mazat. Udělat to s potvrzovacím dialogem a odstraněním řádku bez znovunačtení stránky je pro uživatele VELKÝ přínos.
noName
Profil *
No tak hlavně různé "vychytávky" jako je formulář, který se zobrazí na "nad stránkou" třeba chci udělat. Dále třeba různé vysouvání objektů po najetí myší a pod. Nemám moc konkrétních příkladů, chtěl jsem se spíš zeptat obecně jak to řeší ostatní. Znám dost lidí, co dělají stránky a už na lidi bez zapnutého javascriptu moc nehledí.

Chamurappi:
To máš nějak špatně vymyšlené.
Nemyslel jsem to doslovně, ale více práce to určitě je.

Str4wberry:
Pokud aplikaci navrhneš rozumně, tak není problém ji mít funkční i bez JS s minimálním úsilím navíc.
To je jasné, že se to dá vymyslet bez javascriptu. Nicméně je hezčí mít web trošku "rozpohybovaný" jako například nějaký ten slider nebo po najetí myši vyjede (nebo se nějakým způsobem změní objekt a pod.
Chamurappi
Profil
Reaguji na noName:
Znám dost lidí, co dělají stránky a na lidi bez zapnutého javascriptu moc nehledí.
Proč „už“? V téhle oblasti žádný jasný trend není. Tvůrci stránek kašlající na uživatele bez JS byli vždycky, ale nikdy nebyli dostatečně důležití, aby menšina bezjavascriptových brouzdalů vymřela.

je hezčí mít web trošku "rozpohybovaný" jako například nějaký ten slider
Jak kde. Dost často jsou podobné blbinky nepraktické, rušivé a samoúčelné — ideální motivace k tomu, aby si návštěvník JS vypnul.

formulář, který se zobrazí na "nad stránkou" třeba chci udělat
Ten by možná šel udělat i bez JavaScriptu. Pokud je formulář stažený AJAXem, stačí uživatele poslat na novou stránku s tímtéž formulářem (+ s nějakou hlavičkou webu), pokud není stažený AJAXem, může být někde dole a půjde na něj odkázat přes kotvu.

Dále třeba různé vysouvání objektů po najetí myší a pod.
To je pak radost předělávat, když si člověk usmyslí, že by chtěl podporovat i jiné druhy ovládání než myš.
Str4wberry
Profil
Ono se dá vytvořit aplikace funkční i bez JS a oživená pomocí JS. A pokud se to dobře vymyslí, tak to není 2× více práce, ale třeba jenom 1,2× více práce. :–)
peta
Profil
"tak bych na tom udělal tak 2x víc práce"
Zalezi na tom, jak potrebujes, aby to vypadalo. Pokud to ma vypadat presne jako verze s JS, pak je to pracne. Vetsinou se da udelat verze pomoci php, ktera bude js verzi podobna.
Ale lepsi je udelat navrh tak, aby js nepotreboval a hlavne byl prehledny pro uzivatele.

Napr. Dam vypis tabulky. Chci tam nejake serazovani, listovani a podobne. To se da udelat pres php. Ale ted na jednom projektu to resil kolega tak, ze vytahl z db vse a listovani a serazovani resi javascriptem. Takze uzivateli bez js se zobrazi silena tabulka.

Nebo, potrebujes propojit select policka pro vyber treba kategorie auto/dily do auta, znacka fiat/renault, model combi/normal. Tady by js byl vhodny. Ale stejnetak muzes nechat zakaznika proklikat menu na webu a nechat ho zmacknout [koupit].
panther
Profil
peta:
Pokud to ma vypadat presne jako verze s JS
JS nemá se vzhledem nic podobného, JS a noJS verze se nijak lišit nemusí, mohou vypadat stejně.

Vetsinou se da udelat verze pomoci php, ktera bude js verzi podobna.
vzhledem k tomu, že JS a PHP dělají každý něco úplně jiného, nikdy ty dvě verze podobné nebudou. Mimochodem, PHP verzí myslíš neJavaScriptovou verzi?

ze vytahl z db vse a listovani a serazovani resi javascriptem.
to každý ocení hlavně v případech, kdy má tabulka třeba milion řádků :-)

noName:
co budeš podporovat nebo nepodporovat, je vždy na tobě. Neměl bys zapomínat, že vše, s čím ti JS pomáhá, by mělo být dostupné a použitelné i bez JS.
- menu rozbaluj CSS, ne javascriptem (nebo, pokud ho chceš zobrazovat javascriptem, bez JS ho zobraz celé rozbalené)
- formuláře nad stránkou jsou fajn, bez JS se musí otevřít samostatná stránka s formulářem
- slider bez JS neuděláš, v noJS verzi zobraz klidně samotné obrázky vedle sebe/pod sebou, s proklikem do detailu. Pokud je jich moc, zobraz jich klidně jen pár, ať nemáš zbytečně nataženou stránku.
dranel91
Profil
panther:
JS nemá se vzhledem nic podobného, JS a noJS verze se nijak lišit nemusí, mohou vypadat stejně.
Nesouhlasím. Vyskakovací menu variabilní šířky nelze pod danou položku bez jQuery vycentrovat.
Chamurappi
Profil
Reaguji na dranela91:
nelze pod danou položku bez jQuery vycentrovat
No tak bez jQuery to lze určitě :-)
Otázka je, jestli to jde bez JavaScriptu — řekl bych, že jde. Když už nic jiného, tak by to šlo tabulkou, což je pořád lepší, než závislost na JavaScriptu.
panther
Profil
dranel91:
Vyskakovací menu variabilní šířky nelze pod danou položku bez jQuery vycentrovat.
neříkej „nelze“, říkej třeba „neumím“.

Chamurappi:
Otázka je, jestli to jde bez JavaScriptu
není to tak dávno, co jsem submeníčko centroval pod nadřazenou položku. A myslím, že JS v tom nebyl. Zkusím to kdyžtak dohledat.
Ugo
Profil
já na toto mám pohled následující - každý kus kódu se může podělat, neprovést, provést špatně.. a u javascriptu kde se nedá spolehnout naprosto na nic to platí dvojnásob, takže podle mě to není ani tka o tom jestli nepodporovat bez js jako spíš o tom .. je ten js nutný? Samozřejmě časem se ukáže že efekty má každý rád (dokud to nemusí používat, ale na to se při tvorbě už dávno nehledí :( ) a je i radši za další věci které js nabízí, ovšem spoléhat se na něco co je v každém prohlížeči naprosto odlišné a navíc nevíš ani jak to funguje je minimálně dost zátěž na svědomí, takže je lepší udělat stránku funkční bez JS a ten doplnit až potom, tím zajistíš že to bude fungovat všem asi nejlíp. Zatím jsem se ještě nesetkal s důležitou věcí která by bez JS nešla, problém vždy je v tom ... chce se mi s tím babrat? :)
peta
Profil
panther: sis vytahl casti vety :)
1. Kdyz by ale nevadilo, ze stranka bude vypadat a chovat se jinak, pak je to snadnejsi. JS muze ovlivnovat css vzhled a chovani stranky.
Treba takove zive vyhledavani by se pomoci php resilo asi dost tezko, ne? Porad bys musel formular asi odesilat enterem pro kazde pismenko.
Nebo takovou animaci presunu okenka z leva do prava, to je vzhledova zalezitost.
Nevzpomenu si presne pripad, ktery mne v te chvili napadl, kde se jednalo skutecne o vzhled.
Asi by bylo vhodnejsi slovo funkcnost.
2. Podobne neni stejne.
3. Mam stejny nazor, ale predelavat mu to nebudu na php :)

To je mozna nejlepe receno, jak psal Ugo. Na JS se neda uplne vzdy spolehnout, protoze bezi u uzivatele. Ten muze mit pc zatizeny (skype, film), pustene viry, divny prohlizec... To proste neovlivnis.
dranel91
Profil
panther:
není to tak dávno, co jsem submeníčko centroval pod nadřazenou položku. A myslím, že JS v tom nebyl. Zkusím to kdyžtak dohledat.
To bych byl rád, jelikož když jsem hledal na internetu (i mezi anglickými zdroji), tak jediné, co jsem našel, bylo to, že CSS tohle prostě neumí. (Ještě jednou pro jistotu zdůrazňuji, že v mnou zamýšleném případě mají položky menu variabilní šířku, takže si nelze hrát se záporným marginem.)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: