Autor Zpráva
Kubuska112
Profil
Zdravím. Jak se dělá script, který v určitou dobu vypíše hlášku (ne vyskakovací okno) typu "přeji pěkný den"
Sir Tom
Profil
Kubuska112:
Také zdravím.

1. Zjištíš aktuální čas a uložíš jej do proměnné.
2. Tuto proměnnou bude porovnávat s dalším časy.
3. Pokud bude podmínka (porovnávání) splněno, vypíše se text.
Kubuska112
Profil
Sir Tom:
Šlo by použít toto, jen bez vyhazování okna?

<script>
var datum = new Date();
var hodina = datum.getHours();
if(hodina>=0&&hodina<=5) alert("Dobrou noc!");
else if(hodina>=6&&hodina<=8) alert("Dobré ráno");
else if(hodina>=9&&hodina<=17) alert("Dobrý den");
else if(hodina>=18&&hodina<=19) alert("Dobrý večer");
else if(hodina>=20&&hodina<=24) alert("Dobrou noc");
</script>
_es
Profil
Kubuska112:
vypíše hlášku (ne vyskakovací okno)
Čo si predstavuješ pod „hláškou“?
Sir Tom
Profil
Kubuska112:
Ano - místo, alert můžeš použít např. document.getElementById("hlaska").innerHTML = "Nějaká hláška"; - Jakmile nastane podmínka, tak se to elementu s id="hlaska" napíše text "Nějaká hláška". innerHTML
Borius
Profil
Kubuska112:
Namísto funkce ‘alert’ si můžeš dopsat jakýkoli příkaz javascriptu. Tedy například i
…innerHTML="Jakási hláška";

Mimochodem –
if(hodina>=20&&hodina<=24)
– stav (hodina==24) nenastane nikdy.
Kubuska112
Profil
Borius:
stav (hodina==24) nenastane nikdy.
Pardon. Menší překlep.


Sir Tom:
Myslíš nějak takto?

<script>
var datum = new Date();
var hodina = datum.getHours();
if(hodina>=0&&hodina<=5) document.getElementById("Dobrou noc").innerHTML = "Dobrou noc";
else if(hodina>=6&&hodina<=8) document.getElementById("Dobré ráno").innerHTML = "Dobré ráno";
else if(hodina>=9&&hodina<=17) document.getElementById("Dobrý den").innerHTML = "Dobrý den";
else if(hodina>=18&&hodina<=19) document.getElementById("Dobrý večer").innerHTML = "Dobrý večer";
else if(hodina>=20&&hodina<=24) document.getElementById("Dobrou noc").innerHTML = "Dobrou noc";
</script>
Chamurappi
Profil
Reaguji na Kubusku112:
On nikdy nenastane ani stav hodina > 24, takže celá ta shora omezující větev podmínky je zbytečná.
Zrovna tak není nikdy hodina nižší než 0, což ověřuješ v prvním ifu.

Myslíš nějak takto?
Máš-li na stránce čtyři elementy s id="Dobrou noc" atd., tak je kód v pořádku. Ale to asi nemáš, takže si nastuduj, co dělá document.getElementById.
Sir Tom
Profil
Kubuska112:
Ten element je jenom jeden. To znamená že je jenom jeden identifikátor. (Jedno ID).

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0