Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Mufna Profil |
Zdravím Vás. Chtěl bych vylepšit můj stávající JS kód, který řeší události onfocus a onblur v inputu formuláře pro vyhledávání zadaného výrazu. Vylepšení bych si představoval tak, že v HTML nebude žádný JS a vše bude v externím JS souboru s tím, že k inputu formuláře se bude přistupovat přes getElementById()
Nyní mám HTML: <input name="q" id="search_text" type="text" onfocus="onF(this, \'Hledaný výraz\');" onblur="onB(this, \'Hledaný výraz\');" value="Hledaný výraz" /> <input name="q" id="search_text" type="text" onfocus="onF(this, \'Hledaný výraz\');" onblur="onB(this, \'Hledaný výraz\');" value="Hledaný výraz" /> a v externím JS mám zatím toto: 1function onF(a, b) { function onF(a, b) {
if(a.value == b){
a.value = '';
} else if (a.value == '') {
a.value = b;
} else {
a.value = a.value;
}
}
function onB(a, b) {
if(a.value == '') {
a.value = b;
} else {
a.value = a.value;
}
} Pomůže mi někdo ? |
||
Keeehi Profil |
#2 · Zasláno: 12. 7. 2012, 14:53:22
1<input name="q" id="search_text" type="text" onfocus="onF(this);" onblur="onB(this);" value="Hledaný výraz" /> <input name="q" id="search_text" type="text" onfocus="onF(this);" onblur="onB(this);" value="Hledaný výraz" />
<script type="text/javascript">
<!--
function onF(a) {
if(a.value == a.defaultValue) {
a.value = '';
}
}
function onB(a) {
if(a.value == '') {
a.value = a.defaultValue;
}
}
//-->
</script> |
||
Mufna Profil |
#3 · Zasláno: 12. 7. 2012, 15:04:08
Keeehi:
díky, je to jednodušší a funguje to. Ještě bych měl jeden dotaz. Chtěl bych to udělat nikoliv pro atribut value, ale pro atribut title. Takže pro: <input name="q" id="search_text" type="text" onfocus="onF(this);" onblur="onB(this);" title="Hledaný výraz" /> <input name="q" id="search_text" type="text" onfocus="onF(this);" onblur="onB(this);" title="Hledaný výraz" /> Jde to nějak upravit ? |
||
Keeehi Profil |
#4 · Zasláno: 12. 7. 2012, 15:10:26
Mufna:
defaultValue nahraď za title, ale je to podle mě blbost. Jestliže neuvedeš value, nebudeš mít v inputu na začátku nic. Pokud value uvedeš, proč pak tahat hodnotu z title, když existuje defaultValue? |
||
Mufna Profil |
Keeehi:
Já chtěl použít pouze title, ne value, a nějak zařídit aby se i po prvním načtení stránky ta hodnota v title objevila ve formuláři. Ale zatím jsem nepřišel na to jak to udělat. Jinak samozřejmě pokud mám uvedenu počáteční hodnotu ve value, tak je pak blbost ji tahat z title, v tom s tebou naprosto souhlasím. Tak jak tak jsem ale odstranil veškerý JS z HTML kódu a mám to teď takto: HTML: <input name="q" id="search_text" type="text" value="Hledaný výraz" /> <input name="q" id="search_text" type="text" value="Hledaný výraz" /> JS (v samostatném souboru): 1window.onload = function() { window.onload = function() {
var onfocus = function() { if (this.value == this.defaultValue) this.value = ""; };
var onblur = function() { if (this.value == "") this.value = this.defaultValue; };
var init = function(ele) {
ele.onfocus = onfocus;
ele.onblur = onblur;
}
init(document.getElementById("search_text"));
}; zatím to všude funguje :-) Ještě bych do toho rád nějak zabudoval to, aby pokud je v políčku formuláře defaultní hodnota (tedy slova "Hledaný výraz"), tak aby se nic neodesílalo. Odesílací políčko mám takto: <input type="image" src="lupa.jpg'" class="imagesub" alt="Hledej" title="Hledej" /> <input type="image" src="lupa.jpg'" class="imagesub" alt="Hledej" title="Hledej" /> Poradí ještě někdo s tímto ? |
||
Trejpa Profil |
#6 · Zasláno: 12. 7. 2012, 16:42:36
Mufna:
Takhle bych vyřešil to předchozí. Na rozdíl od Keeehi chápu tahání hodnoty z title, neboť bez skriptu by uživatel musel vymazávat výchozí text. Pochopitelně to můžeš uzavřít do externích funkcí. K načtení úvodní hodnoty po načtení stránky slouží skript, který si můžeš do svého kódu vložit na konec funkce onload. 1<input type=text value="" title="Hledaný výraz" <input type=text value="" title="Hledaný výraz"
id=search_text name=hledani
onfocus="if(this.value==this.title){this.value=''}"
onblur="if(this.value==''){this.value=this.title}">
<script>document.getElementById('search_text').value=document.getElementById('search_text').title;</script> Zabránění odeslání se váže na funkci volanou pomocí onsubmit formuláře, která vrací true v případě vyplnění políčka a false u políčka prázdného (nebo s defaultní hodnotou). Pochopitelně je vhodné nezadanou hodnotu ošetřit i na straně serveru. |
||
Keeehi Profil |
#7 · Zasláno: 12. 7. 2012, 17:06:11
Když do initu přidáš ještě
ele.value = ele.title; ele.value = ele.title; |
||
Mufna Profil |
#8 · Zasláno: 12. 7. 2012, 17:21:28 · Upravil/a: Mufna
Keeehi:
jj, je to tak, dík :-) a teď bych ještě potřeboval to ošetřit jak jsem psal někde výše, tzn. aby se zdeaktivovalo odesílání, pokud v políčku je pouze ta přednastavená hodnota, tedy u mě "Hledaný výraz". A pak by to bylo pro moje účely dokonalý. |
||
Mufna Profil |
#9 · Zasláno: 12. 7. 2012, 18:37:44
Tak jsem zatím rozšířil svůj JS, ale v jednom místě nevím, jak tam dát podmínku či výraz, který zdeaktivuje odesílání. Poradí mi ještě někdo ?
1window.onload = function() { window.onload = function() {
var onF = function() { if (this.value == this.title) this.value = ""; };
var onB = function() { if (this.value == "") this.value = this.title; };
var onS = function() { if (this.value == this.title || this.value == "") /* tady musí něco být, ale nevím co */ ; };
ele.value = ele.title;
ele.onfocus = onF;
ele.onblur = onB;
}
var sendIf = function(ele) {
ele.onsubmit = onS;
}
init(document.getElementById("search_text"));
sendIf(document.getElementById("searchform"));
}; |
||
Keeehi Profil |
#10 · Zasláno: 12. 7. 2012, 19:11:39
/* tady musí něco být, ale nevím co */ /* tady musí něco být, ale nevím co */ return false;
Problém je, že ti to fungovat nebude. Onsubmit je navázán na formulář, takže this v té podmínce ukazuje na form a ne input. Pokud by jsi tomu inputu zachoval name="q", dostal by jsi se tam kam potřebuješ poměrně snadno. this.q.value this.q.value |
||
Mufna Profil |
#11 · Zasláno: 12. 7. 2012, 19:44:06
Tak jsem to nakonec nějak zpytlíkoval. Zatím to všude funguje, tak doufám že u toho i zůstane :-)
1window.onload = function() { window.onload = function() {
var a = document.getElementById("search_text");
var b = document.getElementById("searchform");
var onF = function() { if (a.value == a.title) a.value = ""; };
var onB = function() { if (a.value == "") a.value = a.title; };
ele.value = ele.title;
ele.onfocus = onF;
ele.onblur = onB;
}
init(a);
var onS = function() { if (a.value == a.title || a.value == "") return false; };
var sendIf = function(ele) {
ele.onsubmit = onS;
}
sendIf(b);
}; Díky všem za rady. Pokud byste k tomu ještě někdo měl co říct (ve smyslu že to jde zjednodušit) tak napište. to Keeehi: nevím proč, ale s tím "name" se mi nějak nechtělo zacházet, mám v hlavě, že je to taky nějaký problematický |
||
Časová prodleva: 13 let
|
Toto vlákno je staré, již dlouho do něj nikdo nepřispíval.
Informace a odkazy zde uváděné už nemusejí být aktuální. Nechcete-li řešit zde uvedenou konkrétní otázku, založte si vlastní vlákno, nepište do tohoto. Vložíte-li sem nyní příspěvek, upoutáte pozornost mnoha lidí a někteří z nich si jen kvůli vám přečtou i všechny předcházející příspěvky. Předpokládáte-li, že váš text skutečně bude hodnotný, stiskněte následující tlačítko:
Běda vám, jestli to bude blábol.
0