Autor Zpráva
quatzael
Profil
Potřeboval bych pomocí jQuery nahradit funkci elementu <a>.
Tedy, aby se to například po kliknutí na <div> přesměrovalo na jinou stránku..

Existuje na to nějaká funkce??
preca1
Profil
Zdravim,
netušim, jestli je na to funkce v jQuery, ale v JS existuje location.href
margin
Profil *
Pomocí obyčejného JS to jde třeba takto:
<div onclick="window.location.href = 'http://jpw.cz';">
JPW otvírané pomocí window.location
</div>
<div onclick="window.open('http://jpw.cz','_self')">
JPW otvírané pomocí window.open
</div>

Do odkazu jde vložit skoro cokoliv, proč se chceš uchýlit k JavaScriptu?
quatzael
Profil
margin:
díky! tohle je fakt užitečný, praktický a funguje to sqěle!!

proč se chceš uchýlit k JavaScriptu?
dělám menu a potřebuju mít v jednom divu například přes sebe dva odkazy.. "<a> uvnitř <a>" samozřejmě nefunguje, takže jsem to vyřešil i jinak, ale například potřebuju mít jako odkaz celej div a v něm další divy (text a obrázky) a některý prohlížeče se moc netváří na <divy> uvnitř <a>..

navíc pomocí toho javascriptu se aspoň kolem toho odkazu nevykresluje ten ošklivej tečkovanej border..
Chamurappi
Profil
Reaguji na quatzaela:
Základní funkce odkazu jsou skriptem nenahraditelné. Děláš, jako kdyby jediná možnost byla na odkaz klikat…

například přes sebe dva odkazy..
Proč je potřebuješ přes sebe?

"<a> uvnitř <a>" samozřejmě nefunguje
Proč je chceš dávat do sebe, když je potřebuješ přes sebe?

některý prohlížeče se moc netváří na <divy> uvnitř <a>..
Vážně? Které?

aspoň kolem toho odkazu nevykresluje ten ošklivej tečkovanej border
Pomocí kterého člověk lépe pozná, na co kliká, a bez kterého nejde stránka obsluhovat klávesnicí. (Není to border, ale outline.)

užitečný, praktický a funguje to sqěle!!
Zjevně vytváříš nějaký pasqil. Chudák uživatel.
quatzael
Profil
Chamurappi:

Proč je potřebuješ přes sebe?
ne ani tak přes sebe, ale spíš na sobě. jedna z věcí co tam mimo jiné mám je něco na způsob banneru, který má odkazovat na stránku s informacemi k tomu k čemu se ten banner vztahuje.. obsahuje obrázek, nadpis, text atd.. plus tlačítko, kterým se má uživatel dostat na konkrétnější stránku..

Vážně? Které?
myslím, že Chrome se choval trochu divně a nebral celej odkaz, už si to přesně nepamatuju, každopádně PSPad mi to hlásil jako chybný/nestandartní syntax, tak jsem se tomu chtěl vyhnout..

Zjevně vytváříš nějaký pasqil. Chudák uživatel.
Pasqil to rozhodně není. Dělám to tak, aby to bylo co nejvíce intuitivní, a aby uživateli bylo předem jasný kam se po kliknutí dostane.. seznam.cz to má podle mě u loga taky nějak vyřešený javascriptem, že se po kliknutí na logo ten outline nezobrazuje a určitě to není pasqvil.. prostě někdy se to hodí to mít takhle.. tyhle odkazy javascriptem navíc dělám jen pro jeden typ nabídky na stránce a mám tam k tomu i alternativní okazy, takže obshluvat klávesnicí se to dá..
Chamurappi
Profil
Reaguji na quatzaela:
plus tlačítko, kterým se má uživatel dostat na konkrétnější stránku..
Proč to tlačítko musí být v hierarchii HTML dokumentu uvnitř odkazu?

Chrome se choval trochu divně a nebral celej odkaz
Pochybuji. Jestli chceš, aby se <a> choval vždy jako obyčejný blok, dej mu display: block.

PSPad mi to hlásil jako chybný/nestandartní syntax
W3C si kdysi myslelo, že to je špatně, ale už pochopilo, že takové pravidlo nemá smysl. PSPad patrně ještě neprozřel.

a aby uživateli bylo předem jasný kam se po kliknutí dostane
Třeba že když na odkaz v nabídce klikne prostředním tlačítkem, že se nedostane nikam, protože nekliká na odkaz, ale na <div>. Nebo když zkusí položku přetáhnout na jiný tab, že to také nic nedělá, protože netahá odkaz, ale nic.

seznam.cz to má podle mě u loga taky nějak vyřešený javascriptem, že se po kliknutí na logo ten outline nezobrazuje
Nemá. Zobrazuje se takhle:

To, jestli se outline bude zobrazovat, záleží částečně na chování uživatele.
margin
Profil *
Chamurappi:
W3C si kdysi myslelo, že to je špatně, ale už pochopilo, že takové pravidlo nemá smysl. PSPad patrně ještě neprozřel.
PSPad využívá zabudovaný TIDY, dělá jakousi "kontrolu", ale není to validátor.
quatzael
Profil
Chamurappi:
Proč to tlačítko musí být v hierarchii HTML dokumentu uvnitř odkazu?
nemusí.. prostě jsem to vyřešil tak, že jsem to dal až za to, ale pomocí top jsem to posunul nahoru do toho banneru.. a je to vyřešeno (jen upozorňuju, že ten banner i to tlačítko je standardně dělaný pomocí <a>, ten javascript jsem použil u jiný nabídky a u loga)

Pochybuji. Jestli chceš, aby se <a> choval vždy jako obyčejný blok, dej mu display: block.
na to jsem už prve taky přišel, tohle možná využiju i u tý nabídky s javascriptem (jestli si to ještě nerozmyslím:o))

Třeba že když na odkaz v nabídce klikne prostředním tlačítkem
třítlačítkovou myš jsem naposledy používal v roce 1994, nevím kolik lidí používá v dnešní době prostřední tlačítko, ale já teda rozhodně ne..

To, jestli se outline bude zobrazovat, záleží částečně na chování uživatele.
ať se chovám jak se chovám, pořád se mi to zobrazuje bez toho outlinu..
Chamurappi
Profil
Reaguji na quatzaela:
třítlačítkovou myš jsem naposledy používal v roce 1994, nevím kolik lidí používá v dnešní době prostřední tlačítko, ale já teda rozhodně ne
Fíha. Předpokládám, že patříš do té podivuhodné množiny lidí, která neví, že kolečko na myši mezi levým a pravým tlačítkem je zároveň i tlačítko, tedy že jde zmáčknout. Proklik kolečkem myši na odkazu otevírá nový tab (záložku), obdobně je možné tab zavřít, když ťukneš prostředním tlačítkem na jeho ouško. Myslím, že drtivá většina lidí toto tajemství ví a úplně běžně prostřední tlačítko používá. Už jsem se ale setkal se dvěma osobami, kterým tato základní brouzdalská vědomost doposud záhadně unikala. Takové odhalení je vždy poněkud… fascinující :-)

Část lidí také používá na otvírání odkazů do nového tabu Ctrl + klik levým tlačítkem, nebo kliknou pravým tlačítkem a vyberou otevření do nového tabu z menu. To také na <div>u nemáš šanci nasimulovat. Odkaz je odkaz, cokoliv jiného hází uživateli klacky pod nohy.

ať se chovám jak se chovám, pořád se mi to zobrazuje bez toho outlinu
Ale žádný javascriptový trik tam opravdu nemají (ani jiný). Je to úplně obyčejný odkaz, pravděpodobně stejný jako ty tvé před výměnou za <div>y.
Joker
Profil
quatzael:
Hodí se pro začátek zmínit jednu zásadní věc: Návštěvníci stránky jsou různorodí a nelze spoléhat na to, že mají všichni stejný počítač, všichni stejný prohlížeč, všichni stejné nastavení a všichni budou stránku používat stejným způsobem. Tak to prostě není.

Právě proto není dobré se při návrhu stránek řídit názorem, že „všichni se budou chovat tak jako já“ (všichni mají zapnutý JavaScript, všichni otevřou odkaz kliknutím levým tlačítkem myši, atd.)
A zejména se nevyplácí místo prvku, který je pro danou funkčnost přímo určen, použít jiný a na něm se pak snažit simulovat funkčnost toho prvního. Mnohem lepší přístup je použít ten správný a pak si případně upravit jeho chování.

Navíc menu je dost kritická věc, bez nějakého podružného odkazu zahrabaného někde uvnitř webu se návštěvník třeba ještě obejde, ale bez menu se nikam nedostane. Zároveň je navigace skvělá možnost, jak provázat jednotlivé stránky webu spolu navzájem, takže určitě není dobrý nápad navigaci skrýt vyhledávačům.

třítlačítkovou myš jsem naposledy používal v roce 1994, nevím kolik lidí používá v dnešní době prostřední tlačítko
Já například většinu odkazů otevírám prostředním tlačítkem (resp. kolečkem). Přesně jak píše Chamurappi: Když chci stránku opustit a přejít na odkaz, klikám levým tlačítkem. Když si chci původní stránku nechat a odkaz otevřít vedle (což je většina případů), klikám prostředním tlačítkem.
A to co dál zmiňuje Chamurappi, že by nebylo možné si stránku otevřít do nového listu/záložky/tabu, to by mě při používání stránky dost štvalo.

Mimochodem, dokonce i můj notebook má třítlačítkový touchpad, takže existence prostředního tlačítka snad až takové „tajemství“ není.

ať se chovám jak se chovám, pořád se mi to zobrazuje bez toho outlinu
Tip: Prohlížeč lze ovládat i klávesnicí.

Chamurappi:
Už jsem se ale setkal se dvěma osobami, kterým tato základní brouzdalská vědomost doposud záhadně unikala. Takové odhalení je vždy poněkud… fascinující :-)
No už jsem zažil i to, že uživatelé podobná zjištění odmítají přijmout (buď tu informaci prostě ignorují, nebo řeknou, že je to blbost) jednoduše na základě toho, že by něco museli dělat jinak než to dělali doteď.
Což je mimochodem i potvrzení toho o čem jsem psal výše, že uživatel může mít zažitý jiné chování než očekává autor stránky a může být extrémně neochotný k jeho změně.
quatzael
Profil
Chamurappi:
jistě, scroll kolečko se definuje jako prostřední tlačítko, ale já ho používám jen pro scrollování, vyjímečně si to zmáčknu v pdfku, když něco hledám v dokumentu (předem radši zdůrazňuju, že vím o ctrl + f, aby jsi mě zase nepodezříval z naprostý retardovanosti - prostě když potřebuju něco hledat například podle obrázků), abych nemusel furt prstem scrollovat, ale na otevírání novýho tabu používám ctrl + left click nebo klasicky přes right click, "scroll tlačítko" je na to hodně nepraktický, protože když nedáš prst, přesně nahoru, tak ti to v nejčastějších případech ujede a otevřeš něco úplně jinýho..
pokud nejsi teda už tak sofistikovanej, že myš se scroll kolečkem už považuješ za přežitek a používáš výhradně myši se scrollovacím touch padem..

to, že ten ctrl + left click, nebude přes javascript fungovat mě nenapadlo, tak to nejspíš udělám klasicky s těma <a>čkama, ale zajímalo by mě jestli ten outline jde nějak zrušit.. u toho loga by se mi docela hodilo, aby tam nebyl..

a mě to u toho loga seznamu ten outline fakt vůbec nezobrazuje, tak asi musí existovat nějaký nastavení minimálně v prohlížeči...


Joker:

všichni mají zapnutý JavaScript
to předpokládám, že budou mít, jinak by nešlo ani správně vyplňovat formuláře, který tam mám. Je to dost intraktivní a načítají se tam pomocí Ajaxu věci z databáze.. Já myslím, že je existuje dost opravdu profesionálních webových stránek, u kterých se uživatel prostě neobejde bez javascriptu.. nebo to mají všechny vyřešený tak, že když nemá uživatel zapnutej javascript tak se z interaktivního formuláře stává obyčejný formulář, který se vyplňuje ve více krocích??
Každopádně doufám, že vývoj jde tím směrem, že postupně na všech zařízení bude javascript umožněn..

A to co dál zmiňuje Chamurappi, že by nebylo možné si stránku otevřít do nového listu/záložky/tabu, to by mě při používání stránky dost štvalo.
to je pro mě taky zásadní problém, kvůli kterýmu to budu muset udělat klasicky přes ty <a>čka, jak už jsem psal nahoře..
mě šlo hlavně o to, aby tam nebyl ten outline, u toho loga je to zbytečný a na bílým backgroundu to ani nevypadá dobře.. teď jsem ale přišel na to, že se to dá jednoduše vyřešit pomocí CSS property outline - HEURÉKA!!

jinak u toho seznamu.cz se mi ten outline kolem loga fakt nezobrazuje ať se snažím jak chci.. tabem tam na to najedu, ale outline se mi tam nezobrazí, ani když na to kliknu pravým tlačítkem tak nic.. zkoušel jsem to u "všech třech" prohlížečů (IE, Mozilla, Chrome) dokonce i Operu a nikde ten outline není (Safari vůbec nepoužívám)...

tak to mi je fakt záhadou, že vy ho tam z nějakýho důvodu máte...


Opera jak se zdá ani žádný outliny nemá (minimálně defaultně to je asi nastavený bez outlinů)..
margin
Profil *
quatzael:
"scroll tlačítko" je na to hodně nepraktický, protože když nedáš prst, přesně nahoru, tak ti to v nejčastějších případech ujede a otevřeš něco úplně jinýho..
Nejčastěji mám prst v místě označeném šipkou a nemám s tím žádný problém ani u známých, kteří používají odlišné myši.
http://img24.eu/images/rz66zt3.jpg

Než použít nějaké obskurní řešení je lepší poučit se z kódu u opravdových profesionálů, třebas u zmíněného Seznamu, proč se jejich stránka chová jinak, než tvoje.
quatzael
Profil
margin:
Nejčastěji mám prst v místě označeném šipkou a nemám s tím žádný problém ani u známých, kteří používají odlišné myši.
já mám prostě myš, u který se to scrollovací tlačítko mačká dost těžko, tak je pro mě daleko praktičtější to ctrl+left click..

Než použít nějaké obskurní řešení je lepší poučit se z kódu u opravdových profesionálů, třebas u zmíněného Seznamu, proč se jejich stránka chová jinak, než tvoje.
už jsem psal, že jsem to vyřešil tím outlinem, nevím jestli to tak má taky seznam, ale chová se to úplně stejně a tak jak potřebuju..
Chamurappi
Profil
Reaguji na quatzaela:
"scroll tlačítko" je na to hodně nepraktický, protože když nedáš prst, přesně nahoru, tak ti to v nejčastějších případech ujede a otevřeš něco úplně jinýho
Některé myši jsou špatně vymyšlené, ale nemyslím si, že jich je mnoho. Z lidí v mém okolí používají prostřední tlačítko všichni. I ti dva, kteří dříve netušili, že existuje.

doufám, že vývoj jde tím směrem, že postupně na všech zařízení bude javascript umožněn
Umožněn je, ale uživatelé ho často nechtějí. Čím víc zbytečných animovaných ptákovin se používá, tím větší je motivace ho vypnout (všude, kde opravdu není nezbytně nutný).

teď jsem ale přišel na to, že se to dá jednoduše vyřešit pomocí CSS property outline
To jsem ti úmyslně zamlčel, protože outline je důležitý při ovládání klávesnicí.
Nevím, proč se do otázek použitelnosti furt montují nějaké estetické dojmy. Pokud grafika nepočítá s nějakým druhem jasného zvýraznění, je vymyšlená špatně. Lidem v důsledku záleží mnohem víc na tom, jestli můžou stránku pohodlně používat, než na tom, jestli je za všech okolností hezká.
Suta
Profil
Chamurappi:
Umožněn je, ale uživatelé ho často nechtějí.
Opět ve mně bouchla bomba. Kteří uživatelé, kolik jich je a kde je můžu potkat? Kolik reálných uživatelů ví, že je v prohlížeči nějaký javascript, natož aby věděli, kde jej vypnout? Za celý svůj život jsem ve svém okolí nezpozoroval jediného člověka, který by javascript zakazoval, byť by k tomu byl i celkem rozumný důvod. Tuším, že je to jedna z dalších historicky přežitých metod, která měla a zřejmě stále ještě má za cíl poukazovat na skutečnost, že web má být použitelný i bez aktivního javascriptu (s čímž pochopitelně v drtivé většině webových stránek - vyjma speciálních aplikací naprogramovaných převážně pomocí javascriptu - souhlasím). Nicméně o tom, že uživatelé javascript nechtějí a vypínají jej z mnoha různých důvodů, mě nepřesvědčíš.

Netvrdím, že neexistují, pokud však už, pak převážně z řad zasvěcených (programátorů), nebo patří mezi konzervativní zastánce tvé teorie, kterou ke své škodě aplikují prakticky ve svém webovém prohlížeči při sebemenším náznaku nevyhovujícího stavu, který javascript zapříčinil.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Sutu:
Kteří uživatelé, kolik jich je a kde je můžu potkat?
Yahoo to před dvěma roky měřilo. Také mi jejich čísla připadala vysoká, ale metodika vypadá věrohodně. Máš nějakou jinou statistiku? Nebo jen pocit?

Kolik reálných uživatelů ví, že je v prohlížeči nějaký javascript, natož aby věděli, kde jej vypnout?
Víš, kolik reálných uživatelů si dovede zablokovat reklamy?
O existenci JavaScriptu a možnosti ho vypnout se dozví skoro každý, kdo nemá Flash, díky všem těm alternativním hláškám „máte vypnutý Flash nebo JavaScript“ :-)

Nicméně o tom, že uživatelé javascript nechtějí a vypínají jej z mnoha různých důvodů, mě nepřesvědčíš.
Už mnoho let přibývají důvody, proč mít JavaScript zapnutý, ale podíl lidí s vypnutým skriptováním se zdá dlouhodobě stabilní. Mám tedy pocit (bez statistiky), že přibývají i důvody pro jeho vypínání.
panther
Profil
Chamurappi:
mi jejich čísla připadala vysoká
proč? Já osobně, než jsem se na ta čísla podíval, jsem tipoval někde kolem jednoho procenta. Z grafu to vypadá mezi jedním a dvěma procenty. Nepřijde mi to až zas tak nereálné. Otázkou je, jaká je statistická chyba tohoto provedeného měření (snad to nebude 1 procento :-) ).

ale podíl lidí s vypnutým skriptováním se zdá dlouhodobě stabilní
jestli se do tohoto nepromítl nástup mobilního brouzdání, kdy dříve některé telefony JavaScript zkrátka neuměly. A dnes na telefonech někteří lidé blokují, co se dá z důvodu datových úspor.
Joker
Profil
quatzael:
to předpokládám, že budou mít, jinak by nešlo ani správně vyplňovat formuláře, který tam mám
V tom případě je to další problém, který by bylo vhodné opravit.
Jinak ovšem nefungující navigace bez JS je o dost větší problém než nefungující formuláře bez JS, navigace je důležitější a taky pak odkazy neuvidí vyhledávače, zatímco u formulářů typicky na vyhledávačích nezáleží.

Každopádně doufám, že vývoj jde tím směrem, že postupně na všech zařízení bude javascript umožněn..
Jednak i kdyby odteď byl všude JS, budou tu zařízení bez JS i tak ještě roky, jednak někteří mohou mít JS vypnutý a jednak co vyhledávače?
I pro vyhledávač s podporou JS to pořád bude jen <div> s obsluhou události onclick.
Co by pak měl vyhledávač dělat? Zkoušet na stránce odpalovat různé obsluhované události a dívat se, co to udělá? To by na některých webech mohlo napáchat dost škod.
Vyhledávač by musel nejen umět JS zpracovat, ale také analyzovat. Musel by pochopit, že toto je navigace, „proklikat“ jednotlivé prvky a uložit si výsledky.
K tomu bude ještě dlouhá cesta, zatím vyhledávače JS vesměs neumějí vůbec.

jinak u toho seznamu.cz se mi ten outline kolem loga fakt nezobrazuje ať se snažím jak chci.. tabem tam na to najedu, ale outline se mi tam nezobrazí
V Internet Exploreru (8) se nezobrazí. Ve Firefoxu se zobrazí při aktivování odkazu tabulátorem.
Opera má jiný mechanismus, tabulátorem se přepínají jen formulářová políčka a odkazy se přepínají přes shift+šipky a kolem toho aktivovaného pak je tlustý modrý rámeček.

já mám prostě myš, u který se to scrollovací tlačítko mačká dost těžko
Ne všichni návštěvníci budou používat takovou myš.

panther:
jestli se do tohoto nepromítl nástup mobilního brouzdání, kdy dříve některé telefony JavaScript zkrátka neuměly. A dnes na telefonech někteří lidé blokují, co se dá z důvodu datových úspor.
I dnes má poměrně významný podíl Opera Mini, která JavaScript umí jen částečně (což může někdy být horší, než kdyby ho neuměla vůbec).
Přesto třeba já používám raději Operu Mini, než vestavěný prohlížeč v telefonu.
Suta
Profil
Chamurappi:
Yahoo to před dvěma roky měřilo. (...) Máš nějakou jinou statistiku?
Nemám žádnou statistiku v pravém slova smyslu, vycházím z vlastní praxe. Uváděné 2% uživatelů jsou pro mě zanedbatelná skupina, řadím do nich ony konzervativní jedince, navíc podíl rozumných běžných uživatelů internetu jistě tvoří menší část z nich.

Víš, kolik reálných uživatelů si dovede zablokovat reklamy?
Nevím, a je mi to celkem jedno. Pokud mě daný web zaujme, tedy stojí-li za to, pak použiji jiný způsob, jak otravnou reklamu zablokovat, než abych věc řešil vypnutím javascriptu, díky čemuž může být nepoužitelná celá webová stránka.

Mám tedy pocit (bez statistiky), že přibývají i důvody pro jeho vypínání.
Z ryze praktického hlediska, jaké? Pokud pak nějaké rozumné důvody najdeš, jak bys v praxi postupoval? Odešel bys ze stránky, vypnul javascript a pokusil se zůstat, přešel bys ke konkurenci a na daný web by ses nikdy nevrátil? Přijde mi, že pokud uživatel zváží, že obsah webové stránky je pro něj jakkoli přínosný, pak samotné rozhodnutí o tom, zda-li javascript z různých důvodů zakáže je podružný.
Joker
Profil
Suta:
Pokud pak nějaké rozumné důvody najdeš, jak bys v praxi postupoval?
Dám příklad:
Stránka vyhodí nějaký otravný alert. V něm je (v Opeře) zaškrtávátko „Zastavit provádění skriptů této stránky“, tak to zaškrtnu a zavřu alert. Pak mi ani nemusí dojít, že určité divné chování stránky je způsobené tím, že jsem zablokoval JS.
Prostě ze stránky odejdu, protože se chová divně. Samozřejmě fakt, že stránka obsahuje něco, co mě otravuje, je taky motivace jít pryč.

přešel bys ke konkurenci a na daný web by ses nikdy nevrátil?
Podle mě tohle je velmi reálná varianta.
Když hledám nějakou firmu, službu, zboží, obvykle napíšu dotaz do vyhledávače a proklikávám výsledky (Mimochodem, ad quatzael, prostředním tlačítkem do nových listů). V tu chvíli opravdu jakékoliv uživatelsky nepřátelské chování stránky může způsobit, že ji zavřu, přejdu na další odkaz a už se nevrátím.
A můžu dát úplně konkrétní příklad, před časem jsem chtěl uzavřít povinné ručení a asi dva srovnávače přišly o kšeft proto, že nebyly tak uživatelsky přívětivé jako třetí.
quatzael
Profil
Chamurappi:
Čím víc zbytečných animovaných ptákovin se používá, tím větší je motivace ho vypnout (všude, kde opravdu není nezbytně nutný).
O všem hodně přemýšlím, takže se to snažím udělat co nejpraktičtější, žádný ptákoviny tam nevymýšlím, naopak se to snažím udělat tak, aby intuitivně uživatel při úplně prvním vstupu na stránku hned věděl co kde najít..

Joker:
Jinak ovšem nefungující navigace bez JS je o dost větší problém než nefungující formuláře bez JS, navigace je důležitější a taky pak odkazy neuvidí vyhledávače, zatímco u formulářů typicky na vyhledávačích nezáleží.
Už jsem tady psal, že jsem to nakonec všechno vyřešil s <a>, pomocí diplay:block;, to jsem prve nevěděl tak jsem se to snažil vyřešit přes ten javascript.. a taky ten outline u loga, který odkazuje na úvodní stránku mi příjde zbytečnej.. s ostatníma outlinama si asi ještě pohraju a nastyluju je ať to trochu vypadá...
co se týká formulářů tak tam se to bohužel na mých stránkách bez javascriptu neobejde, ale s tím se asi musím smířit jinak by se ten formulář musel vyplňovat v několika krocích navíc a byl strašně nepřehlednej..
Suta
Profil
Joker:
Ano, já se vším, co jsi napsal, souhlasím. A vůbec se to nevylučuje s tím, co jsem popsal v předchozích dvou příspěvcích. Pokud si tvůrce webu sám koleduje o otrávení zákazníka, které zapříčiní javascript, pak je chování uživatele těžko předvídatelné. Kdo např. používá tebou zmiňovaný alert, musí toto riziko podstupovat. Stále však hájím stanovisko, že není-li mi javascript nepřítelem, není důvod jej zakazovat.
quatzael
Profil
Joker:
A můžu dát úplně konkrétní příklad, před časem jsem chtěl uzavřít povinné ručení a asi dva srovnávače přišly o kšeft proto, že nebyly tak uživatelsky přívětivé jako třetí.
A kterej sis teda vybral?? Co Tě konkrétně štvalo u těch uživatelsky nepřizpůsobivých??
Chamurappi
Profil
Reaguji na Sutu:
Uváděné 2% uživatelů jsou pro mě zanedbatelná skupina
Mně zanedbatelní nepřipadají.

pak použiji jiný způsob, jak otravnou reklamu zablokovat, než abych věc řešil vypnutím javascriptu
Otázku, na niž jsem reagoval, chápu tak, že běžní uživatelé nerozumí webu natolik, aby dokázali převzít nad děním v prohlížeči kontrolu. Že vypínání skriptů je na ně moc složité. Není o moc složitější, než vyřadit reklamy, což dělá mnohem méně zanedbatelná množina brouzdalů.

Pokud pak nějaké rozumné důvody najdeš, jak bys v praxi postupoval?
Já bych zkusil vypnout otravnou část skriptu přes konzoli. Kdybych to neuměl, nainstaloval bych si rozšíření, které mi dovolí selektivně povolit jen ty skripty, které mě neštvou. Pár lidí v mém okolí to už udělalo a vypadají velmi spokojeně. Skoro jim i závidím, jak se jim všechno pěkně rychle načítá a neotravují je kolotočové animace, facebookové. Kdybych nebyl nomádem užívajícím několik různých prohlížečů na různých počítačích, asi bych si též takové rozšíření pořídil. Přestože mi JavaScript rozhodně není nepřítelem.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: