Autor Zpráva
Magnus123
Profil
Ahoj,

jen by mě zajímalo, je vhodnější linkovat externí JS soubory ještě před body (tzn. v hlavičce) nebo těsně za?
Někde jsem viděl obojí způsob, ale nevím, který je vhodnější.

Díky moc.
preca1
Profil
Zdravim,
z hlediska uživatelského požitku je pravděpodobně lepší přidávat JS na konci. Stránka se načítá od shora dolu, takže když dáš na začátek JS, tak se načítá JS a stránka je pořád prázdná. Až po JS se načte zbytek stránky (text, obrázky).

Na rychlym netu je to vcelku jedno, ale třeba na mobilu v metru vždycky trpim, když mi status bar ukazuje, že stránka je z půlky načtená, ale obsah nikde.


A ještě doplnění. Vypadá to, že modernější prohlížeče načítaj soubory (JS určitě, nevim jak ostatní) paralelně s obsahem stránky.

E: Upravil sem odkazy přímo na články a ne na výsledky vyhledávání v Googlu, aby můj příspěvek byl co nejvíc zpětně kompatibilní.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Magna123:
JavaScript v <head> obvykle nemá žádné využití, jen brzdí načítání. Čím později je, tím lépe.


Reaguji na precu1:
Vypadá to, že modernější prohlížeče načítaj soubory (JS určitě, nevim jak ostatní) paralelně s obsahem stránky.
Dobře, tak nebrzdí přímo načítání, ale brzdí zobrazení. Skript totiž může dramaticky zasáhnout do toho, co se bude dál načítat, proto před jeho vykonáním (nestačí ho jen stáhnout) nejde posoudit, jaké další požadavky se mají posílat. To se docela těžko optimalizuje. Nové prohlížeče podporují atribut async (a starý Explorer defer), kterým jde slíbit, že skript žádné radikální zásahy neprovede.

Mimochodem, zajímalo by mě, co bude Google nacházet na dotaz „modern browsers loading javascript“ za pět let. Existující stránky píšící o modernosti totiž asi nikdo aktualizovat nebude.
honzaik
Profil
ano doporučuje se script dávat co nejpozději. jen jsem chtel dodat ze jsem nekde cetl ohledne toho nacitani obsahu (nevim jestli to je v dnesni dobe pravda) ze http protokol povoluje paralelne stahovat pouze 2 soubory naraz z jedne domeny, myslim ze to je celkem jedno kdyz je dobry hosting ale jen sem se chtel podelit :D nejsem si ale jisty takze kdyby nekdo mel blizsi info tak se rad poucim.
Chamurappi
Profil
Reaguji na honzaika:
http protokol muze paralelne stahovat pouze 2 soubory naraz
Podle specifikace ano, ale současné prohlížeče ji porušují a většinou mají limit okolo šesti.

myslim ze to je celkem jedno kdyz je dobry hosting
Spíš záleží na připojení. Stahuje-li se hodně malých věcí, může ucpání šesti spojení načtení zřetelně zbrzdit.
honzaik
Profil
díky za upřesnění.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: