Autor Zpráva
moskva
Profil *
Dobrý den. Mám problém s nežádoucím počtem knihoven jquery.

Ve zkratce:
Používám skript třetí strany, který pracuje s knihovnou jquery. Implementoval jsem. Frčí.

Používám také wordpress s jistým pluginem, který používá také jquery knihovnu, ale jinou verzi.

Všechno frčí, ale štve mě, že tahám dvě různé knihovny jquery. Tuším, že na rychlost vykreslení stránek to nemá zásadní vliv, ale vypadá to prostě blbě :/

Živá ukázka je tady. http://ms-tovarni.cz/

Lze ten počet knihoven nějak rozumně snížit? Musím přepsat celý jeden script, aby tahal data z té druhé knihovny? Olouvám se za neodbornost, mám v oblasti javascriptu a jquery velmi malé vědomosti.

Předem díky za vaše konstruktivní nápady a podněty. :)
anonymní
Profil *
moskva:
Tuším, že na rychlost vykreslení stránek to nemá zásadní vliv, ale vypadá to prostě blbě :/
... akorát stahuješ stovky kB dat navíc. Zbytečně.

Olouvám se za neodbornost, mám v oblasti javascriptu a jquery velmi malé vědomosti.
... s tímto přístupem je sestavování stránky s pomocí jQuery cesta do pekel. To je obrovská nevýhoda jQuery, všechno se dá někde nějak stáhnout a nabastlit.

Můžeš zkusit nechat nejnovější verzi jQuery a ostatní smazat. Jestli bude fungovat vše i potom, uvidíš.
moskva
Profil *
anonymní: Ahoj, díky za tvé info. Mě se to právě moc nelíbí.

Tohle jsem udělal jako vůbec první věc. Nechal jsem jen nejnovější knihovnu a ostatní smazal. Jenže to nefungoval podle mých představ.

U toho pluginu kalendáře se bez jquery asi neobejdu - je nad mé síly si jej udělat svépomocí. Ale ty plovoucí mraky bych snad mohl někde najít v podobě čistého javascriptu.
Joker
Profil
moskva:
Funguje obojí v té novější z připojených verzí jQuery?
Jestli ano, tak proč tam vůbec je dvakrát? Řešení je starší verzi prostě zrušit.
Jestli ne, tak buď je nutné mít dvě verze, nebo jeden skript upravit tak, aby fungoval s tou druhou (lépe aby obojí fungovalo s tou novější).
moskva
Profil *
Joker: Nepamatuji se to úplně přesně. Tuším, že jsem smazal starší verzi jquery, kterou používá ten script pro plovoucí mraky, a ty mraky přestaly plavat.

Myslím, že by to mohlo být třeba v odlišném pojmenování funkcí v jednotlivých knihovnách? Jestliže by to bylo tímhle, tak stejně nevím jak ty funkce identifikovat a přejmenovat...

Taky si říkám, jestli je vůbec nutné ty mraky nechat plavat přes jquery. Možná by stačilo použít pure javascript a nechat jen jednu knihovnu.

Takže obecně je tahle implementace scriptů třetích stran používající jquery dost problematická, že? Co třeba takové pluginy ve wordpressu, které často používají jinou knihovnu?

Díky za vaše názory :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na moskvu:
U toho pluginu kalendáře se bez jquery asi neobejdu - je nad mé síly si jej udělat svépomocí.
Jestli jsem správně pochopil, co to dělá, tak na to možná není potřeba JS vůbec. Pokud nejsou uvnitř kalendářových událostí odkazy (nebo cokoliv klikatelného) a stačí funkčnost v Exploreru až od verze 8, tak zobrazení/skrytí může určit pseudotřída :focus cca takto:
#rodič-kalendáře a + div { display: none }
#rodič-kalendáře a:focus + div { display: block }

Ale ty plovoucí mraky bych snad mohl někde najít v podobě čistého javascriptu.
Moc jsem nezkoumal, co s pomocí jquery.spritely-0.6.js děláš, vypadá to nějak složitěji, jsou tam zvlášť #far-clouds, #near-clouds a nějaké rychlosti, ale z toho, co vidím, bych řekl, že měníš jen jeden background-position. To bych řešil asi takhle:
var clouds = document.getElementById("far-clouds");
setInterval(function()
{
  clouds.style.backgroundPosition = (new Date() / 100 % 1500) + "px 20px";
}, 100);
… bude se posouvat rychlostí jeden pixel za 100 milisekund. Posun je odvozený od času, tudíž by měla animace navazovat i při přecházení mezi stránkami.

Takže obecně je tahle implementace scriptů třetích stran používající jquery dost problematická, že?
Jak čeho. To, že skript třetí strany využívá jQuery, potenciální problémy nijak neřeší.
_es
Profil
moskva:
Tie „mraky“, vyťažujúce procesor, určite ocenia návštevníci s prenosnými počítačmi. Prečo si ich tam dal? Ešte by sa na ne dal použiť Rozšíření HTML » marquee, no lepšie je tam nič také nedávať.
moskva
Profil *
chamurappi: díky moc, to s těmi mraky určitě vyzkouším :)

_es: dal jsem je tam, protože mi to přišlo jednoduše hezké :)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: