Autor Zpráva
domju
Profil
Pěkný den všem, řeším takový zapeklitý problém, řeším slideshov v javascriptu a původní script, před validací vyhazoval v html stránce cca 80 chyb, ošetřil jem co se dalo, ale přece jenom pár věcí zůstalo.

A teď můj problém - ve scriptu se používá atribut "div" který následně funguje na stránkách, když ho přímo vyměním za class, tak to všechno přestane fungovat, tak mě napadlo, jestli není možnost nějakým podscriptem udělat to, že javascript si bude myslet "div", ale na stránkách bude class.

Jednoduše - je nějaká možnost vyměnit div za class (pozor nepotřebuji vyměnit class v id div)

Doplnění jedná se o jssor.slider.js a jede to pod jquery-1.9.1.min.js
Str4wberry
Profil
Nejsem si jist, jestli rozumím. Chcete místo <div div="něco"> mít na stránce <div class="něco">, nebo jak?
domju
Profil
to je přesně ono :-)

<div id="něco"> aby bylo <div class="něco">

jssor.slider.js ve finále pracuje s divy, sice na funkčnost to nemá vliv ale mám tam třeba 12x div="thumb", takže validátor řve, protože div, tak se ty divy snažím předělat na class.
No a takhle to bylo zbastlené celé, co šlo jsem upravil, ale s tím nějak zatím bojuji.

Jak jsem psal na začátku - optimální by bylo, aby si "jssor.slider.js" myslel že je všechno tak jak bylo původně, ale místo "div" se mu podsunul "class" (tady se omlouvám mělo to být " ale místo "id" se mu podsunul "class"")



něco jako

document.getElementsByClassName("thumb") = document.getElementsById ("thumb");
Str4wberry
Profil
Přijde mi, že to nějak pletete.

Existuje HTML značka <div>.
Existuje HTML atribut id.
Existuje HTML atribut class.

Vy tedy máte na stránce <div>y, které mají stejné atributy id. Potom se trochu divím, že to JavaScriptu nevadí, protože metodou getElementById se vybere první element s daným ID. Ostatní se (z pohledu JS) chovají skoro jako by tam nebyly.

Asi sem dejte raději živou ukázku.
domju
Profil
Musel jsem něco, ale jsem zpět, nechci si dělat reklamu, ale asi nebude zbytí :-) je to www.grafika-x.cz

                                          <!--BANNER BEGIN-->
                                          <div>
                                               <div style="position: absolute; width: 480px; height: 300px; top: 20px; left: 70px; text-align: left; line-height: 1.8em; font-size: 12px;">
                                               <br />
                                                      <span style="position: relative; z-index: 10; display: block; line-height: 1em; text-transform: uppercase; font-size: 36px; color: #fff;">
                                                      Corporate Identity
                                                      </span>
                                               <br />
                                               <br />
                                                      <span style="position: relative; z-index: 10; padding: 3px 0 6px 0; width: 410px; display: block; line-height: 1.1em; font-size: 28px; background: #0570fc; color: #fff;">
                                                      &nbsp;Začínáte nebo chcete změnu? 
                                                      </span>
                                               <br />
                                                      <span style="position: relative; z-index: 10; display: block; line-height: 1.1em; font-size: 16px; color: #ccc;">
                                                      Od vizitky až po lokomotivu, vytvoření logotypu, následné zpracování kompletní CI v uceleném logo manuálu.
                                                      </span>
                                               <br />
                                               <br />
                                                      <a href="formf/form.html"><img src="banners_tisk/tiskovaprodukce/ci_na_formular_bt.png" alt="Na formulář" width="215"  height="50" /></a>
                                               </div>
                                                     <img src="banners_tisk/tiskovaprodukce/01_gman.png" style="position: absolute; z-index: 1; top: 23px; left: 480px; width: 500px; height: 300px;" alt="" />
                                                     <img id="thumb" src="banners_tisk/tiskovaprodukce/01_gman_thumb.png" alt="" />
                                          </div>                  
                                          <!--BANNER END-->

a mě se jedná o toto aby
<img id="thumb" src="banners_tisk/tiskovaprodukce/01_gman_thumb.png" alt="" />

bylo

<img class="thumb" src="banners_tisk/tiskovaprodukce/01_gman_thumb.png" alt="" />

kde js/jssor.slider.js by se musel celý překopat

takže potřebuji jestli se dá udělat co jsem chtěl původně vyměnit id="thumb" za class="thumb"

takže ještě jednou

optimální by bylo, aby si "jssor.slider.js" myslel že je všechno tak jak bylo původně, ale místo id se mu podsunul class

v předchozí jsem to samozřejmě poplet :-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na domju:
před validací vyhazoval v html stránce cca 80 chyb, ošetřil jem co se dalo
Proč? Co z toho ošetřování máš? Jestli tě můžu uklidnit, kód tvé stránky je poměrně nehezký a na jeho kráse nic nezmění ani to, že ti ho pochválí pochybný validátor W3C (který si jako jediné cílové zařízení na světě myslí, že používáš opravdu XHTML, všichni ostatní berou tvůj kód jako HTML 5).

ve scriptu se používá atribut "div"
Zjevně ve výstupu validátoru nehledáš nové poznání, když si chybovou hlášku o duplicitním ID zapamatuješ jako „nepoužívej atribut div“.
Tipnul bych si, že ti někdo nabulíkoval, že je validní kód dobrý pro vyhledávače, a ty teď hledáš způsob, jak opravit něco, co nikdy žádný vyhledávač neměl důvod zkoumat, protože to nemá žádný dopad na uživatele vyhledávače.

Co kdyby ses zaměřil raději na lidi, než na roboty? Třeba bys mohl zapřemýšlet nad tím, jestli kolotoč potřebuješ (spíš ne), nebo nad tím, že každý desátý až dvacátý návštěvník tvé obrázky v kolotoči stejně neuvidí, protože mají v adrese banner a neprojdou přes adblock.

Na skript js/jssor.slider.js jsem se zběžně koukal. Nenašel jsem, co v něm upravit. Nelíbí se mi, na tvém místě bych ho smazal a napsal znovu.
Dokázal bych rychle a jednoduše napsat skript, který atributy class těsně po načtení stránky vymění za id, ale přijde mi to jako naprostý nesmysl, pokud je skutečně jediným účelem očůrat W3C validátor.
Bubák
Profil
Chamurappi:
Třeba bys mohl zapřemýšlet nad tím, jestli kolotoč potřebuješ (spíš ne)
Zajímavé čtení, je tam třebas že “Carousels are this decade's <blink> tag.” Já si myslím už delší dobu něco podobného, že kolotoče jsou <marquee> současnosti.
domju
Profil
Chamurappi:

no tak tohle jsem nečekal, docela sprcha místo rady.

Proč? Co z toho ošetřování máš? Jestli tě můžu uklidnit, kód tvé stránky je poměrně nehezký a na jeho kráse nic nezmění ani to, že ti ho pochválí pochybný validátor W3C (který si jako jediné cílové zařízení na světě myslí, že používáš opravdu XHTML, všichni ostatní berou tvůj kód jako HTML 5).:

Co myslíš touto větou "kód tvé stránky je poměrně nehezký" šlo by určit co je na něm nehezkého? Část je součástí toho caruselu a to jsem nepsal, ale použil, takže kdyby jsi byl tak laskavý.

A ještě k tomu caruselu bylo to to nejrychlejší řešení v dané chvíli.

banner: změním
Chamurappi
Profil
Reaguji na domju:
šlo by určit co je na něm nehezkého?
Používáš tvrdé mezery (&nbsp;) na vodorovné rozestupy a odstavce se zmenšenými tečkami na svislé rozestupy (což je tak divné, že jsem to ještě neviděl). Neznáš margin?
Pak také, i když nemám nic proti atributu style, tak stylovat přes něj prakticky každý kousíček kolotoče mi přijde ošklivé.

Zaujalo mě, že zkoušíš nastavovat font-size pro různé min-width, odstupňované po sto pixelech… i když většina těch nastavených hodnot je stejných. Víš, že min-width je minimální šířka a že @media nejsou navzájem exkluzivní? Nemá smysl nastavovat speciálně pro min-width: 600px totéž, co pro min-width: 50px, protože šestsetpixelový displej má také šířku větší nebo rovnu padesáti. (Mimochodem, optimalizovat rozumné zobrazení při šířce 50px je jednak děsivě náročné, jednak úplně zbytečné.)

docela sprcha místo rady
Snažím se ti pomoct. Proč usiluješ o pozitivní vyhodnocení validity?

A ještě k tomu caruselu bylo to to nejrychlejší řešení v dané chvíli.
No vidíš a smazat ho je to nejrychlejší řešení při zápolení s validátorem :-)


Reaguji na Bubáka:
Já si myslím už delší dobu něco podobného, že kolotoče jsou <marquee> současnosti.
Já bych je přirovnal k morové epidemii. Všichni je chtějí. :-)
domju
Profil
Chamurappi
„šlo by určit co je na něm nehezkého?“
Používáš tvrdé mezery (&nbsp;) na vodorovné rozestupy a odstavce se zmenšenými tečkami na svislé rozestupy (což je tak divné, že jsem to ještě neviděl). Neznáš margin?Pak také, i když nemám nic proti atributu style, tak stylovat přes něj prakticky každý kousíček kolotoče mi přijde ošklivé.

odstavce se zmenšenými tečkami na svislé rozestupy (což je tak divné, že jsem to ještě neviděl) :-) to víš člověk se pořád učí, vyzkoušej si to, funguje to.
Nemám možnost testovat na všech myslitelných zařízeních, takže používám různé emulatory (responzivita), a účelem toho jak jsem to udělal, že to bylo všude stejné, samozřejmě margin znám, ale díky exploreru jsem to udělal takto.
Ohledně atributu style takto to bylo u toho carusselu, to ještě překopu.

Zaujalo mě, že zkoušíš nastavovat font-size pro různé min-width, odstupňované po sto pixelech… i když většina těch nastavených hodnot je stejných. Víš, že min-width je minimální šířka a že @media nejsou navzájem exkluzivní? Nemá smysl nastavovat speciálně pro min-width: 600px totéž, co pro min-width: 50px, protože šestsetpixelový displej má také šířku větší nebo rovnu padesáti. (Mimochodem, optimalizovat rozumné zobrazení při šířce 50px je jednak děsivě náročné, jednak úplně zbytečné.)

viz. http://stackoverflow.com/questions/13358181/resize-font-size-according-to-div-size

answer 17 pod styly

následně

http://jsfiddle.net/uNF3Z/16/

původně je to odstupňované po 100 px, ale na telefonu to už bylo hůř čitelné, ano mohl jsem některé vyhodit.

„docela sprcha místo rady“
Snažím se ti pomoct. Proč usiluješ o pozitivní vyhodnocení validity?

víš validita je mi šumafuk, ale pořád se učím - nejen programování, tak co je na tom špatného, to mít validní a vůbec v pořádku?

„A ještě k tomu caruselu bylo to to nejrychlejší řešení v dané chvíli.“
No vidíš a smazat ho je to nejrychlejší řešení při zápolení s validátorem :-)

Jak už jsem psal před tím, bylo to v dané chvíli nejrychlejší řešení, protože takhle jsem mohl pro každou činnost udělat jen jeden obrázek místo deseti, není nikde určené, že dám na váš názor s Bubákem a překopu to na statickou galerii, ale momentálně mi to tak vyhovuje.

Tak a tím bych to uzavřel, potřeboval jsem radu k určitému problému a jak to vypadá, tak jsem se dozvěděl něco jiného.
Chamurappi
Profil
Reaguji na domju:
Koukám, že ve tvých příspěvcích vypadám docela tučně. Mohl bys prosím na citace používat normální tlačítko na citování?

samozřejmě margin znám, ale díky exploreru jsem to udělal takto
Poslední vážné problémy Exploreru s marginy zemřely spolu s Explorerem 6. Ovšem ani v něm by se na tvé stránce neprojevovaly. S marginem mezi odstavci neměl potíže ani Netscape 4 před patnácti lety, zmenšené tečky nikdy nebylo nutné používat.

answer 17 pod styly
Kdybys použil JS, fungovalo by to ve více prohlížečích. Zejména na lineární výpočet velikosti písma by mi připadal vhodnější než dvacítka @media podmínek.

původně je to odstupňované po 100 px, ale na telefonu to už bylo hůř čitelné
Drtivá většina telefonů bude na tvém webu emulovat normální monitor (=> poběží v šířce 1024 pixelů), protože nepoužíváš <meta name="viewport" content="width=device-width">. Krom toho je ještě dost pravděpodobné, že si velikost písma přizpůsobí.

víš validita je mi šumafuk, ale pořád se učím
V tom případě tě pozvu na můj validátor.
Jaké poučení sis vzal z toho, že máš ve stránce duplicitní ID? Zkoumal jsi, proč je to špatné a čemu to vadí? V úvodním dotazu to vypadalo, že máš problém, kterého se toužíš rychle zbavit, aniž bys mu porozuměl. Proto jsem předpokládal, že máš jinou motivaci než hlad po vědomostech.

co je na tom špatného, to mít validní a vůbec v pořádku?
Špatné mi přijde, že investuješ čas spíš do toho, abys měl stránku validní, než do toho, abys ji měl v pořádku (ať už se tím myslí kvalita kódu, nebo použitelnost). Vyhlédl sis dle mého názoru nevhodné měřítko kvality.

Kdyby tě zajímalo, co všechno bys mohl na svém webu zlepšit, zkus si požádat o kritiku ve zdejší kategorii Názor na stránku.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: