Autor Zpráva
jitulena28
Profil *
Ahoj, do konce září musím na všechny stránky s google analytice, google adsense atd.. přidat informace o cookie. To se dá externí javascript do kódu. Já to takto musím ručně přidat do tisíců stránek. Nechci aby za dva měsíce vyšla nová vyhláška z EU že už to být nemusí a já to pak nechci zase z tisíců stránek odstraňovat. Proto mi napadlo to v případě potřeby schovat tímto: dát to do divu a tomu v externím style.css nastavit display:none. To ale nefunguje. Jak to vyřešit jinak? Aby to šlo v případě potřeby skrýt? Ten javascript a nemusela jsem ho mazat z tisíců stránek?

Moderátor Petr ZZZ: Původní titulek „jak schovat javascript“ byl příliš tuctový, příště zkus prosím vymyslet lepší.
anonymníí
Profil *
jitulena28:
Skutečně máš tisíce samostatných souborů? To se mi snad nechce ani věřit, že myslíš vážně :-)

No, pokud ano, tak:
1. každý slušný textový editor umí hromadné nahrazení ve všech souborech. Nahraď třeba </html> za </html><script>...</script>
2. nevkládej do každé stránky samostatně JS kód, ale linkuj externí soubor, který můžeš v případě potřeby snadno upravit

A zkus se zamyslet, jestli by nestálo za to statické části webu (typicky záhlaví a zápatí) vyčlenit do samostatného souboru a ten includovat.
jitulena28
Profil *
Ten externí soubor by šel a i mi to funguje ale není to proti pravidlům? Myslím ty cookie souhlas co musí být na webu. Můžu to mít v externím souboru?
Petr ZZZ
Profil
Jituleno28, includováním je myšleno skládání stránek z kousků pomocí PHP. Nicméně předělávat takto již zaběhlý web, pokud dosud sestával pouze ze statických HTML-stránek, není jen pracné, ale může být i ošemetné v tom smyslu, že se velmi pravděpodobně změní i adresy jednotlivých stránek a potom přestanou fungovat odkazy, které na ty stránky vedou (ledaže by už na starém webu byly tzv. hezké adresy bez přípon, nebo že by už starý web měl přípony .php). Lze to ošetřit přesměrováním, ale není to úplně triviální operace a i když se podaří, můžou tím utrpět pozice ve vyhledávačích. Nějaká forma skládání stránek z kousků je ale i přes všechny nevýhody, spojené s dodatečným předěláním dosud statického webu, tím nutnější a důležitější, z čím většího počtu stránek web sestává.
Kubo2
Profil
Petr ZZZ:
(ledaže by už na starém webu byly tzv. hezké adresy bez přípon, nebo že by už starý web měl přípony .php).
Nie je nutnosťou. Obyčajne nezáleží na prípone či všeobecne názve súboru, aby ho bolo možné spracovať PHP Interpretom.


V prípade servera Apache sa to dá pomerne jednoducho nastaviť direktívou AddType, ktorá sa zapíše do konkrétneho konfiguračného súboru servera (najčastejšie súbor .htaccess):
AddType application/x-httpd-php .php .html
Petr ZZZ
Profil
Kubo2:
Obyčajne nezáleží na prípone či všeobecne názve súboru, aby ho bolo možné spracovať PHP Interpretom
O to nejde, ale do každé z těch tisíců stránek se musí vložit příkaz include a potom bude přece nutné uložit tyto upravené stránky s příponou .php, nebo se mýlím? (Vycházím z toho, že stránky statického webu mají nejspíš příponu .htm nebo .html.)
jitulena28
Profil *
Petr ZZZ:
Všechny ty stránky jsou .html
Alphard
Profil
Začíná to tady být docela nepřehledné.

jitulena28:
Myslím ty cookie souhlas co musí být na webu. Můžu to mít v externím souboru?
Podstatné je informování a souhlas uživatelů. Jestli to bude fungovat požadovaným způsobem, je to v pořádku (ale nevím, jak je to s uživateli bez podpory javascriptu, těm by se nezobrazilo nic).

Jak to vyřešit jinak?
Je tady málo informací, což vede jen ke zmatku. Bylo by dobré uvést odkaz na ty stránky.
1. Píšete si sama html nebo používáte nějaké wysiwyg?
2. Tvoříte je u sebe na počítači nebo přímo na serveru?
3. Je na serveru podpora pro scriptovací jazyky?

Petr ZZZ [#4], Kubo2 [#5]:
Tuhle diskusi bych nechal na nové vlákno, až bude jistota, že tazatelka má server s Apache + PHP a skutečně chce vše převést do PHP. Teď není vůbec nic jisté.
Martin2
Profil *
jitulena28:
Ještě by stálo za to z těch tisíců stránek vybrat opravdu ty, které těm pravidlům o informování opravdu podléhají a zbytečně nebuzerovat návštěvníky těch ostatních. Obyčejný GA bez sběru demografických dat a bez připojení na Adsense žádné upozornění nepotřebuje.
smitka
Profil
V případě použití Apache lze pomocí modulu mod_substitute a mod_ext_filter upravovat odesílaná data ve vybraných souborech. Nalezl jsem pěkný případ, který dělá velmi podobou věc - forum.piwik.org/read.php?2,92823

Pokud je opravdu potřeba mít cookie hlavičku protože jsou použité pokročilejší analytické nástroje, tak bych zvážil nasazení Google Tag Manager - vkládat podobné skripty pak půjde hromadně z administrace GTM.
Kubo2
Profil
Hm, keď už smitka pokračuje v predpoklade, že jitulena28 používa Apache, napíšem vysvetľujúcu reakciu na Petra ZZZa aj ja.

Petr ZZZ:
O to nejde, ale do každé z těch tisíců stránek se musí vložit příkaz include a potom bude přece nutné uložit tyto upravené stránky s příponou .php, nebo se mýlím?
Hmm, práve o to ide. Jediné, čo je potrebné vykoonať, je vložiť ten PHP kód do každej z týchto stránok, a následne pridať do súboru .htaccess (alebo do vyššieho levelu konfigurácie Apache):

AddType application/x-httpd-php .php .html

Táto direktíva zariadi, že práve všetky súbory s príponou .html alebo .php budú pred odoslaním klientovi spracované ako PHP kód (Apache jednoducho využije mod_php a preženie daný kód v požadovanom súbore PHP Interpretom, a získaný výstup odošle klientovi).

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0