| Autor | Zpráva | ||
|---|---|---|---|
| Maly Profil |
#1 · Zasláno: 13. 12. 2025, 16:44:42
Hraji si s Node.js a mám představu, že bych na něm spustil malý web pro obsluho a zobrazování dat z nějakého zařízení, pro představu třeba pece.
To s čím si nevím rady, je jak vytvořit frontend, tedy grafiku stránek s tim aby grafická podoa byla co nejvíce oddělena od kodu. Hledal jsem něco s příklady a zatím neuspěšně, tede kdy vynechám React a Anguar , ktery ma cca 250M a je to tak trochu kanon na vrabce |
||
| Radek9 Profil |
Maly:
„Grafickou podobou“ myslíš HTML a CSS? Pokud nechceš těžkotonážní frameworky typu Angular nebo např. Next.js (React je sám o sobě jen UI knihovna, potřebuješ víc věcí), tak máš samozřejmě víc možností. Budeš potřebovat minimálně dvě věci: 1) HTTP server - osvědčená volba je Express, Koa nebo Hapi. V poslední době jsem zaznamenal ještě třeba Fastify. 2) Nějakou templatovací knihovnu. Pokud použíješ Express, tak se můžeš odpíchnout od ukázky tady: expressjs.com/en/guide/using-template-engines.html. Podporuje to např. Pug, Handlebars nebo EJS (to používej jen na vlastní nebezpečí, zvlášť, pokud tam hodláš cpát data od uživatele). |
||
|
Časová prodleva: 4 dny
|
|||
| Str4wberry Profil |
#3 · Zasláno: 18. 12. 2025, 00:02:05
Spíš bych to viděl na nějaký fullstack framework: SvelteKit nebo Next.js.
|
||
| Radek9 Profil |
#4 · Zasláno: 18. 12. 2025, 10:21:27
Str4wberry:
Kanón na vrabce. 😄 SvelteKit dejme tomu, to aspoň negeneruje tuny zbytečnýho JS pro virtual DOM. |
||
|
|
|||
| Str4wberry Profil |
Myslím, že i u hello world aplikace se jde dostat u Next.js pod 100 kB. Což mi přijde celkem přijatelné.
|
||
| anonym_ Profil * |
#6 · Zasláno: 23. 12. 2025, 16:12:20
Str4wberry:
Hello world! má mít přesně 12 bytů, ani o byte víc. 100kB je nesmysl. A ano, pokud někdo chce něco malého spíchnout, je Next.js nesmysl. Ano, dají se v něm udělat super věci, ale pro účel tazatele naprosto zbytečný. |
||
| Str4wberry Profil |
#7 · Zasláno: 25. 12. 2025, 09:50:02
Proč by to měl být nesmysl?
Architektonicky to krásně vyhovuje s tím oddělením FE a BE. Je to dneska celkem standard, jak se dělají aplikace. |
||
|
Časová prodleva: 12 dní
|
|||
| syleni Profil |
#8 · Zasláno: 6. 1. 2026, 12:48:21
Pokud jde hlavně o jednoduchý web k zařízení, šel bych cestou Express + šablony (Pug/Handlebars). Minimum závislostí, čisté oddělení HTML/CSS od logiky a bez zbytečné režie kolem SPA frameworků😊
|
||
|
|
|||
| Str4wberry Profil |
#9 · Zasláno: 10. 1. 2026, 19:36:05
Co myslíte tou zbytečnou režií?
|
||
|