Autor Zpráva
Maly
Hraji si s Node.js a mám představu, že bych na něm spustil malý web pro obsluho a zobrazování dat z nějakého zařízení, pro představu třeba pece.
To s čím si nevím rady, je jak vytvořit frontend, tedy grafiku stránek s tim aby grafická podoa byla co nejvíce oddělena od kodu.
Hledal jsem něco s příklady a zatím neuspěšně, tede kdy vynechám React a Anguar , ktery ma cca 250M a je to tak trochu kanon na vrabce
Radek9
Maly:
„Grafickou podobou“ myslíš HTML a CSS? Pokud nechceš těžkotonážní frameworky typu Angular nebo např. Next.js (React je sám o sobě jen UI knihovna, potřebuješ víc věcí), tak máš samozřejmě víc možností. Budeš potřebovat minimálně dvě věci:
1) HTTP server - osvědčená volba je Express, Koa nebo Hapi. V poslední době jsem zaznamenal ještě třeba Fastify.
2) Nějakou templatovací knihovnu. Pokud použíješ Express, tak se můžeš odpíchnout od ukázky tady: expressjs.com/en/guide/using-template-engines.html. Podporuje to např. Pug, Handlebars nebo EJS (to používej jen na vlastní nebezpečí, zvlášť, pokud tam hodláš cpát data od uživatele).
Str4wberry
Spíš bych to viděl na nějaký fullstack framework: SvelteKit nebo Next.js.
Radek9
Str4wberry:
Kanón na vrabce. 😄 SvelteKit dejme tomu, to aspoň negeneruje tuny zbytečnýho JS pro virtual DOM.
Str4wberry
Myslím, že i u hello world aplikace se jde dostat u Next.js pod 100 kB. Což mi přijde celkem přijatelné.
anonym_
Profil *
Str4wberry:
Hello world! má mít přesně 12 bytů, ani o byte víc. 100kB je nesmysl.

A ano, pokud někdo chce něco malého spíchnout, je Next.js nesmysl. Ano, dají se v něm udělat super věci, ale pro účel tazatele naprosto zbytečný.
Str4wberry
Proč by to měl být nesmysl?

Architektonicky to krásně vyhovuje s tím oddělením FE a BE. Je to dneska celkem standard, jak se dělají aplikace.
syleni
Pokud jde hlavně o jednoduchý web k zařízení, šel bych cestou Express + šablony (Pug/Handlebars). Minimum závislostí, čisté oddělení HTML/CSS od logiky a bez zbytečné režie kolem SPA frameworků😊
Str4wberry
Co myslíte tou zbytečnou režií?

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0