Autor Zpráva
Kanalizator
Profil *
Jestli mi muze prosim nekdo poradit...... na http://www.webpark.cz/wolfokillinger/ jsem pouzil skript, ktery za kurzor "prida" pismenka ktera se pohybuji s nim....ale funguje mi to jenom v tom okne, ve kterem je ten skript, a jakmile najedu kurzorem nad vlozeny <iframe>, tak se ty pysmenka zaseknou na okraji...........nevite PROSIM nekdo co s tim ?

Dekuji za radu
Charlie
Profil
Takovyhle scripty funguji jen v jednom dokumentu, jiný frame je jiný dokument, takže to v něm nebude fungovat. Pouzivani framesetu je ale nemoderni a zastarale. Delas to v Internet Exploreru, ze jo? Ve Firefoxu to totiz nefunguje a navic tam neni ani tlacitko menu. Ten background sound bych odstranil, je to zbytecny a akorat to rusi.
Ale hlavne jak jsem rikal, zkus to predelat do xhtml a css a odstranit ten iframe.

PS: "pismenka" se pisou s mekkym "i" :D
Leo
Profil
Tak to mate neresitelny problem, Leo
Spikee
Profil
To sa (asi) nedá.
Leo
Profil
Presne receno to nejde pokud ma ta tahaci vec u kurzoru prekryvat hranici dvou ramu. To byste musel hodne komplikovane pracovat se systemem souradnic navazanem mezi ramy s presnosti 1 px a nimrat se v tom nestoji za to. Leo
Kanalizator
Profil *
OKOK ........dik. ..... Charlie asi mas pravdu.......vzhledem k tomu, ze toho zatim moc nevim, tak ti budu verti.......takze jak to mam udelat v tom Xhtml ?....muzes mi prosim poradit nejakej priklad, nebo nejake stranky ? DEKUJU
Charlie
Profil
Je to jednoduchy:

Misto <iframe src="........" /> dej <div>obsah</div>, co presne chces vedet? Pockej: Mas udelany obsahy a chces je vlozit do xhtml? Da se to udelat pres PHP. Vis co to je?

Takze zacneme:
Musis pouzit metodu vkladani. Aby fungovalo PHP, prejmenuj index.html na index.php. Ale musis mit podporu PHP na serveru
Pak orezes vkladane soubory tak, aby tam nebyla hlavicka, tagy body a html atd... zkratka jenom surove html.

PHP se vklada do stranky mezi znacky <?php ?>, za chvili pochopis-
Budem potrebovat promenno, která bude oznacovat soubor, pro ted treba $action

index.php bude vypadat nejak takhle:

<!DOCTYPE.........>
<html>
<head>
.......neco v hlavicce
</head>
<body>
<div id="main">
<div id="logo">
<?php include("soubor_s_logem.htm"); ?> <!-- Ted jsem vlozil soubor "soubor_s_logem.htm" do divu "logo" -->
</div>
<div id="menu">
<?php include("soubor_s_menu.htm"); ?>
<div>
<div id="obsah">
<!-- ted prijde to nejdulezitejsi -->
<?php
if (isset($_GET['action'])) {
$action = $_GET['action'];
} else {
$action = "uvodni_stranka";
}
include($file.".htm");
?>
</div>
</div>
</body>
</html>

Strucne: Skript testuje, jestli existuje, promenna action. Kdyz ne, tak ji priradi hodnotu "uvodni_strana".
Potom to vlozi soubor. Kdyz je napr. $action = "kontakt", vlozi to "kontakt.htm".

A jak zadat promennou $action?

Musis upravit vsechny odkazy na strance do tvaru '<a href="index.php?action=soubor_pro_vlozeni">Odkaz</a>'. Kde "soubor_pro_vlozeni" je jmeno souboru bez pripony, ktery chces vlozit.
Menu muze vypadat napriklad takto:
<ul>
<li><a href="index.php?action=uvodni_strana">Homepage</a></li>
<li><a href="index.php?action=kontakt">Kontakt</a></li>
.........
</ul>

Tady jsem pouzil menu pres seznam, ale da se to udelat mnoha jinymi zpusoby. Pomoci CSS celou stranku nastylujes a je to.

Kdyz jsem ja zacinal s webdesignem, rak mi jeden kamos poradil, abych se ucil rovnou HTML a CSS, je to flexibilnejsi, rychlejsi, funguje to na vsech platformach, kod je prehlednejsi, snadna editace... Mohl bych pokracovat jeste dlouho. Ale nutit te nemuzu. Je to jenom rada.

Charlie
Kanalizator
Profil *
DIK

Nechapu to vubec, ale jestli to bude fungovat, to proc ne .....

Jsetli se muzu zeptat
- "Pak orezes vkladane soubory tak, aby tam nebyla hlavicka, tagy body a html atd... zkratka jenom surove html. " - to znamena, ze i ten uvodni obrazek mam "uzavrit" do samostatneho souboru soubor_s_logem.htm ? ....chapu to dobre .?

.....a ppokud ano, tak jak to mam vlozit do toho soubor_s_logem.htm ?? jenom jako <img src....> ?

to "if (isset($_GET['action'])) { " je to xhtml ?......... to je neco, co si proste paatujes s hlavy, nebo je to nakej standartni spusob ? ..................

v tamtom prvnim prispevku jsi psal, ze to pak mam delat pres CSS..... mam takovej pocit, ze jsem precetl vsechno na W.jakpsatweb.cz o CSS (netvrdim, ze jsem vse pochopil :)), a podle toho jsem se pokousel pozicovat ten text a tlacitka toho menu (teda jsem si alespon myslel, ze je to CSS - je to soubor "menu.html"), tak co je teda CSS ?

to menu jsem si nechal vygenerovat Dhtml skriptem (pouzivam 1stpage 2000, to je pomerne rozumnej program, je lepsi nez notepad hlavne v tom, ze to dela barevny, a clovek vidi chyby mnohem jkednoduseji)..............co je spatneho na dhtml??....to je predchudce xhtml???.... co je xhtml ? to je nejaka modifikace php skriptu ?

.............no.................kdyz to tak procitam..............budu vdecnej za jakoukoliv odpoved :)
Charlie
Profil
To je PHP, jazyk který se provádí na straně serveru. To znamená, že koncový uživatel uvidí pouze xhtml, protože uz je to zpracovany.

A k tomu logu: Promin, nekoukal jsem se ti do kodu. Samozrejme ze to muzes napsat rovnou do indexu, ale potom odstran to <?php include... ?> v divu #logo.

Menu taky samozrejme muzes napsat do kodu. Ale bacha, nefunguje ve Firefoxu! A kolik tech polozek se ti tam ma zobrazit? Ja vidim jednu... Kouknul jsem se do kodu, tam jich mas nekolik.

K tvymu CSS: Umis toho hodne, ale mam vyhrady. Za prve, napis si to vsechno do externiho souboru. Hodnekrat se ti tam opakuje uplne to samy, na to muzes pouzit tridy nebo id. Nehlede na to, ze atribut style je uz nevalidni. Nebudu ti rikat, co na tom mas predelat, ale reknu ti, jak to ma vypadat. Ja davam polozky menu do <ul> - do seznamu. Kdyz se pak nekomu nezobrazi css, tak ho tam uvidi krasne zobrazene pod sebou. Navic vsechny obrazky, ktere nemaji zadnou obsahovou hodnotu by mely byt mastaveny jako background v CSS.

Tady je muj navrh:

<div id="menu">
<ul>
<li><a href="index.php?action=uvodni_strana">Homepage</a></li>
<li><a href="index.php?action=kontakt">Kontakt</a></li>
.........
</ul>
</div>

Do CSS napises:

#menu {
width: 750px;
height: 30px;
float: left;
}
ul {
margin:0;padding0;
width: 750px;
list-style: none;
}
li {
margin:0;padding:0;
display:block;
float: left;
}
li a {
margin:0;padding:0;
width: 115px;
height: 25px;
display:block;
float: left;
background: url('pixs/home.gif');
color:#BFBD73;
text-decoration: none;
}


Tohle by mohlo fungovat, zkus to.

Jeste par vytek:
a) Tabulky nejsou urceny pro layout. Jestli budes tabulky takhle pouzivat dal, tak ses CSS ucil zbytecne
b) To menu generovany v tom editoru je dobry akorat v tom, ze se to rychle udela... Ale to je vsechno... Ten tvuj editor neznam, ale muzes vyzkouset PSPad
c) Ten javascript i css si napis do externich souboru

To je asi vse, snad ti to trochu pomuze.
Kanalizator
Profil *
Neumim nic....to malo co tu je jsem nekde ukradl.....skript pro listu jsem ukradl z jednech stranek se seriovejma klicema....menu je generovany....style soubor jsem pouze predelal podle predlohy z w.jakpsat... tohle neni programovani ale mishmash.....tohle neni ani zkraptovani, a uz me to leze krkem ..... clovek proste zkousi jestli nahodou nefunguje najaka varianta ci prvek, ktere by podle definic mely fungovat VSECHNY....nehlede na "nestabilni" prohlizece, neadekvatni chovani ke skriptu podle operacniho systemu serveru.............. programovali jste nekdo v C, C++......uz jste nekdy zazily, aby jste to proste napsaly tak jak to ma byt, a ono to proste nefungovalo kvuli nejake vyjimce ? ... ja NE.

Zkousel jsem cos mi radil Charlie, ale asi jsem to zasadne nepochopil, vubec mi to nefunguje, ani doma ani na tom serveru, muzes se podivat http://www.webpark.cz/wolfokillinger/div.html snazil jsem se vlozit jeden jediny obrazek, ale stejne mi to nejde....v cem je problem ?
Spatny prohlizec, spatny server, spatna syntaxe.....spatny den a mesic...konstalace hvezd ?

DIK za radu
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.