Autor Zpráva
Krystýna
Profil *
Dobrý den, je to dobrá kníha? Jen bych se chtěla zeptat, abych neudělala chybu. Děkuji
Krystýna
Profil *
Autor Petr Václavek
Krystýna
Profil *
http://knihy.cpress.cz/Pocitac/BookDoc.asp?DocID=0&BookID=687&Download Section=12 . Tak napotřetí ještě.
peta
Profil *
Krystýna
jak to ma vice, jak 100 stran, nebrat.
A temto knizkam bych moc neveril. Zkus poslat nejaky priklad z ni.
peta
Profil *
Uz jsem nasel...
http://knihy.cpress.cz/Pocitac/BookPages.asp?BookID=687&SamplePage=1&M axi=Y

Ten seznam obsahu vypada zajimave, ale uz na tomto priklade je videt nekolik chyb:
1. nepouziva DocType
2. pouziva language="javascript", coz v podstate nema zadny vyznam
3. onMouseOver se pise obvykle jako onmouseover, malymi
4. nepouziva var pro deklaraci promennych

Cili dalo by se to pouzit podobne jako jakpsatweb, kdyz vis, o cem je res a jake chybky tam maji...
Jinak se muze stat, ze jediny prohlizec, kde to bude spravne fungovat, je Ie, jehoz pouziti stale klesa. Tusim je tad kolem 70% z puvodnich kdysi 90
djlj
Profil
jak to ma vice, jak 100 stran, nebrat.
Copak? Neumíš číst? :)

1. nepouziva DocType
No a? Je to jen knížka... Doctype stejně není k ničemu potřeba...
peta
Profil *
Ta druha knizka tam je v podstate totez:
http://knihy.cpress.cz/Pocitac/BookPages.asp?BookID=967
treba drobna chybka [2] je tam pro zmenu jako language i type, ale je tam par dalsich veci...

Pokud ti nezalezi na tom, aby to chodilo ve vice prohlizecich, tak ta knizka, na kterou se ptas, se da asi pouzit.
O cpress mi take lezi jedna knizka na stole o PHP a MySQL a ma 500 stran. V podstate nepouzitelna, co se tyce MySQL, takze velmi opatrne pri nakupu...
(navod na instalaci nefungoval, vetsina veci velice zastaralych, ...)
RPG
Profil
peta
1. nepouziva DocType
No a co? Já si příklady píši dokonce bez základního HTML stromu. Proč taky. Parser si je doplní a já to budu mít přehlednější.

3. onMouseOver se pise obvykle jako onmouseover, malymi
Tady jde o HTML, tedy to můžeš napsat jak chceš a nic se nestane. Podívej se na to objektivně, je to zase až takový prohřešek? :o)

4. nepouziva var pro deklaraci promennych
Netroufám si tě poučovat o JS, ale nepsal Yuhů, že se deklarovat nemusí? Ano, je lepší to dělat, ale je to nepovinné... nebo se mýlím?
ah01
Profil
Můžeš kouknout na Petr Václavek: JavaScript Hotová řešení - web autora, jsou tam odkazy na recenze.

Tuhle knihu jsem kdysi dostal, ale zas tak nadšený z ní nejsem (musím se přiznat, že je to už hodně dávno co jsem ji otevřel). Pokud jsi úplný začátečník, tak se z ní určitě moho dovíš. Ale kniha je to už staršího data, což je vidět hlavně na některých skriptech, které se dnes už vůbec nepoužívají.

Na našem trhu moc knih o JavaScriptu, který by se daly doporučit, není. Pokud to s JS myslíš vážně, budeš se muset kouknout jinam. Z vlastní zkušenosti můžu vřele doporučit Professional JavaScript for Web Developers

peta
jak to ma vice, jak 100 stran, nebrat - to je perfektní argument, ještě nějaká doporučení?

RPG
ad 4: Ano, je to nepovinné.
Krystýna
Profil *
Staré ah01? Jestli jsi jí kdysi dostal, tak to už je teda spousta let. Vždyť to vyšlo roku 2006... Jde mi hlavně o formulaře a nějak to základní chci pochopit, protože se mě to učí nejlépe napříkladech.
Michalek
Profil
Datum vydání: duben 2003
peta
Profil *
Michalek
:) To je sice pekne, ale podivej se na scripty. Odhaduji stari tak 20 let. Jestli nejde treba o znovu vydani? nebo nejake starsi o neco doplnene.

ah01
Mno, tak ja mam zkusenosti, ze uz po takove 80-te strane mne to prestava bavit, pokud to neni dobre usporadane.
S tim nepovinnym var opravdu opatrne... Jedna vec je, co nekdo tvrdi a druha si to vyzkouset. Zkus uvidis. Treba mozilla s tim ma trosku problemy. Juhu zkousel v IE, coz odpovida i scriptum v knize.

RPG
Netvrdim, ze je to uplne spatne, jen se to pouziva uz jinak. onmouseover, doctype a pod...

---

Treba, mne osobne by zajimalo, jak vypada script
1 Základy JavaScriptu - Převod z desítkové soustavy
Pravdepodobne tam nebude nahradni reseni v pripade, ze prohlizec nekterou prevodni metodu neumi. Nebo to bude jen algoritmus nejakym mene uspornym zpusobem.

Kazdopadne, pro mnozstvi prikladu to muze byt zajimava knizka. Libi se mi, ze poskytuji takto obsah.
Krystýna
Profil *
Je tak to promiň, já se překoukla. Není to moc aktuální teda. Neznáte někdo teda nějakou dobrou knížku novějšího data. Pokud možno s příklady?
ah01
Profil
peta
Já netvrdím, že by se var nemělo používat, naopak, důrazně to doporučuji, ale jak se často uvádí, lze to vynechat (výjimkou jsou samozřejmě lokální proměnné), takže by mě docela zajímaly nějaké příklady, kde to Mozille dělá problémy. Díky za odpověď.

Ten skript 1 Základy JavaScriptu - Převod z desítkové soustavy je standardní využití metody toString na objektu Number
alert((/* číslo = */10).toString(/* cílová soustava = */16))


Krystýna
Pokud ti jde o základy, tak tuhle knihu můžeš použít. Nečekej od ní, ale hlubší pochopení JavaScriptu nebo informace tykající se současných témat (jako AJAX a podobně).
Bubák
Profil
peta
jak to ma vice, jak 100 stran, nebrat.
Nevšiml jsem si žádné korelace mězi kvalitou knihy a počtem stran.

po takove 80-te strane mne to prestava bavit
Individuální problém.

S tim nepovinnym var opravdu opatrne
Není žádný problém přidat, nebo odstranit nepovinný var, to dokáže i cvičená opice. Ale oproti tvrzení z 26.8.2006, že "u JS promenne deklarovat pres var stejne musi" u tebe vidím pokroky.

Juhu zkousel v IE, coz odpovida i scriptum v knize.
Nechápu, co mají scripty v knize společné Yuhůůem. Krom toho Yuhů psal JPW už v době, kdy panda byla ještě nebyla ani ptáčetem.

Krystýna Takovou starou knihu o JS bych ti vřele nedopuručoval.
Krystýna
Profil *
Bubák: Jak se tedy mám začít učit Javascript? Nebo spíš podle čeho?
Mistr
Profil
Krystýna
Jak se tedy mám začít učit Javascript?
Poradím Ti já, když dovolíš: Mrkni na www.jakpsatweb.cz/javascript
Krystýna
Profil *
Tak to jo, tam jsem si něco přečetla, ale já myslím podle novějších standardů. Abych se neučila věci, které se už nepoužívají a jsou staré. No nic, nějak se s tim vypořádám. Myslela jsem, že mě odkážete na kvalitní zdroje podle, kterých se učíte vy. Ale díky
Retal
Profil
Krystýna
http://www.google.com/search?num=50&hl=en&q=javascript+tutorial
http://jyxo.cz/s?q=%28tutorial+OR+n%C3%A1vod%29+javascript&d=cz&cnt=50
Dmagician
Profil
Krystýna: uč sa na konkrétnych problémoch. Potrebuješ niečo spraviť tak hľadaj na google riešenie na tvoj problém. O mnohých veciach sa najnovšie informácie dajú získať jedine na webe. Takisto vždy si môžeš o nejakom probléme pokecať aj na fóre. Čo sa týka učenia základov javascriptu. Pokiaľ už máš nejaké pŕogramátorské skúsenosti tak to pochopit nebude problém. Stačí ti prečítať základné info o syntaxi, premenných, funkciách, podmienkach a cykloch a ostatné veci si už doštuduješ za jazdy ;-)
peta
Profil *
ah01
"toString na objektu Number"
To vim, ale to ne vzdy a ne vsude funguje. treba prave to 10/16 uvadi javascript reference v opere jako pochybne a musel jsem si pro to udelat prevodnik
Viz:
http://www.jaknaweb.com/clanky/javascript/
(nekde tam je barevny prechod pismena testni si Operu, FF, IE)

function zeroFill(s,x) {var a,i; a=s.length; if (a<x) {for (i=0;i<(x-a);i++) {s="0"+s;}} return s;}

if (Boolean((1).toString(16)))
{
function decToHex(numb,x)
{
var s=(numb).toString(16);
return zeroFill(s,x);
}
}
else {
function decToHex(numb,x)
{
var hexx="0123456789ABCDEF";
var i,b,c,s;
s="";
i=numb;
while (i>0)
{
b=i>>4;
c=i-(b<<4);
s=hexx.charAt(c)+s;
i=b;
}
return zeroFill(s,x);
}
}
function hexToDec(hex) {return parseInt(hex,16);}

Ty scripty, s "var", to ti ted nepovim. Vis, to se tezko, kdyz to pisi uz vsude. Ale az tu bude zas takovy dotaz, kde doplnim vara vse bde fungovat, tak si zkusim na tebe vzpomenout. V podstate jeden problem by to mohl byt pri praci s globalnimi promennymi typu:
var a,b,c;
function aaa() {var a,b,c; a=1; window.a=0; alert(a+":"+window.a);}
aaa();

Bubák
Vis, tim "var" se zvysi v podstate i prehlednost. Co je promenna a co je funkce. Viz priklad z te knizky. tam se opravdu tezko orientuje v tom, jestli pracujes s objektem window a menis mu statusBar nebo to deklarujes jako novou promennou.

Krystýna
Divej, ta knizka ti staci, pokud se to potrebujes naucit. Az neco budes umet, nebo budes mit s necim problem, klidne se zeptej na foru nebo pohledej v google.
Treba dotaz typu, proc mi nefunguje outherHTML ve firefoxu?
www.google.com : outherHTML firefox VYHLEDAT (pripadne pridat treba interval jako interval.cz)
A vetsinou tam najdes, proc to nefunguje a nebo jak se to obchazi nejakou funkci. A nebo se muzes zeptat a par lidi ti da primo odkaz na ten clanek
peta
Profil *
Bubák
"Nechápu, co mají scripty v knize společné Yuhůůem."
"panda byla ještě nebyla ani ptáčetem" - to je presne odpoved :)
jestli to melo byt "panda bila" jako bila barva, pak se ani nedivim, ze nechapes. Problem je totiz v tom, ze vetsina prikladu na jakpsatweb v JS ti bude fungovat pouze v IE. A to ma spolecne z tou knizkou, protoze kdyz mrknes na ty ukazky a obsah, tak je ti jasne, ze vetsina efektu tam pouzitych je efektu pro IE.
A k tomu Juhu... Kdysi jsem mu psal, aby si nektery script opravil, ze mu to nejede ve FF a on mi odepsal, ze to ma byt co nejjednodussi, takze nic opravovat nebude. Jenze, kdyz ja mam FF a nejede mi to, co si mam myslet pak o jakpsatweb? Ze je plna nefunkcnich veci? Nebo plna veci jen pro IE?
Bubák
Profil
peta
jestli to melo byt "panda bila" jako bila barva, pak se ani nedivim, ze nechapes
Pokud je mi známo, Firebird není panda bílá.

ze vetsina prikladu na jakpsatweb v JS ti bude fungovat pouze v IE
Asi mám lepší Fitefox, než ty, pokud vynechám tři příklydy, u kterých je výsůovně uvedeno, že fungují jen v IE, tak mi zůstanou pouze tři problematické příklydy. Počet příkladů je 66.

V tom případě je Opera většinový prohlížeč ;-)))

Mám knihu, která vyšla v době kralování IE4, plná věcí jen pro IE, a skripty v ní uvedené fungovaly v IE4. Podstatná část tehdejších JS řešení v IE6 nefunguje.
Yuhů
Profil
reaguji na původní dotaz. Tuhle knihu osobně neznám. Ale datum vydání duben 2003 je dost špatné.

Asi nejlepší česká kniha o javascriptu je Praktický javascript od Pavla Kouta. Ta vyšla v roce 2004, což se zdá jako malý rozdíl, ale rozdíl to je, protože to je akorát období, kdy přicházel masivně Firefox.

Jinak s veškerou úctou musím poznamenat, že se občas bavíme o blbostech. Javascript skutečně není o doctype.
Krystýna
Profil *
Yuhů: Jo děkuji, mohu se jen zeptat, jestli je tam dobře napsáno pro začátečniky. Nějaký ten úvod, operátory, syntaxe atd. Vím, že je to i zde na jakpsatweb, ale chtěla bych to tam mít, když už budu něco kupovat.
Mistr
Profil
Krystýna
když už budu něco kupovat
Nemají tu knížku třeba u vás v Městské či Obecní knihovně?
Timy
Profil
Případně si ji můžeš prolistovat v kterémkoliv knihkupectví, ve kterém ji mají :-).
Krystýna
Profil *
To je fakt. :-)
Knopi
Profil
Praktický Javascript od pana Kouta je spíše o příkladech bez vysvětlení. V podstatě je u každého příkladu řečeno co to dělá a umí. Není tam podrobné vysvětlení...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0