Autor Zpráva
vendo
Profil
Nový nápad - stieračky v JS nezávislé od prehliadača
====================================================


Vážení páni a dámy(ako rád by som randil s nejakou peknou javaskripľáčkou!)
domnievam sa, že aj JS je len v podstate to isté ako kulturitická liga,

ktorá sa delí na:

1. trénerov - vedia vyšpekulovať makro riešenia, ale sú leniví pohnúť závitmi
(alebo poloneschopní, kým ich nekopne múza - to som ja)

2. mozgo-svalovcov, väčšinou asi typ total flegmoš, čo si povíš a prípadne zaplatíš, to napíšem
(starí unavení páni, ja viem čo na nich platí, ale internet ešte nevymyslel čepování plzne z USB klíče)
(budvaristom, krušoviciam a ešte ďalšej prvej lige sa ospravedlňujem, platí to rovnako)

Ponúkam know how(no) nápad na IQ rozcvičku - píšte prosím rovno zdrojáky!!!
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´ ´´´´´

na adresu:
VENDO@mailcity.com

vendo z Bratislavy






////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////////////


Strieračky - wipe, a podobné efekty idú len ako efekty IE, a to buď priame číslované efekty,
alebo cez plugin TIME.

S týmto sa však nedá uspokojiť pri nezávislom volení browseru. Unifikátorom - ak to zoberieme
z hľadiska filozofie weboj www služby - musí byť platformovo nezávislá norma. Samozrejme, že ju
však musí príslušný prehladač podporovať, a navyše ju mať aj zapnutú.

Takáto platforma je Javascript.

====================================================================== =========================

Konkrétne riešenie:

////////////////////// 1.

1. urobíme pevne rámcovaný podkladný DIV (ten môžeme neskôr poziciovať kam chceme ako obrázok).
Nazvime ho DIV pozadie. Odtiaľto nám už nič za hranice DIVu neutečie.

2. vnoríme do neho druhý DIV, s tými istými (alebo menšími, ale potom treba ho rešpektovať
v rámci rozmerov ako vlastne samostatnú divíziu) rozmermi, bude to DIV pre obrázok vložený do
DIVu,
- Do tohoto DIVu dáme obrázok s rovnakými rozmermi, a teraz môžeme začať s pozicovaním zľava
alebo z prava (šírka), top alebo bottom (výška). Takto môžeme obrázok rozťahovať "ako žabu"
teda efekt z digitálnej TV strižne. Treba na to použiť časovačom riadený cyklus (neskôr).
- Pokiaľ by sme vyrátali cez JS presný stred obrázku, môžeme začať šírkou nula a zväčšovať ho
až na plnú šírku obrazovky - myslím že je to efekt zhasínajúcej obrazovky alebo z hviezdnych
lucasových vojen. V tomto prípade však treba prepočítavať 2 parametre: pozíciu aj šírku.
- ak pri wipe efekte zároveň cez funkciu použijeme proporcionálne v pomere (číselnom alebo
3:2) šírku aj výšku, dostaneme stieračku napr. z ľavého horného rohu do rohu pravého dolného.
Ale nie je to ešte nedeformovaná stieračka wipe.

====================================================================== ======================

- DEFORMOVANÚ stieračku dostaneme, ak budeme meniť rozmery obrázku,
- NEDEFORMOVANÚ stieračku dostaneme, ak budeme meniť rozmery DIVu.
- ZAUJÍMAVÝ EFEKT môže byť pri použití obidvich parametrov, a to rovnobežne, alebo protibežne.

////////////////////// 2.

NEDEFORMOVANÁ STIERAČKA - 2 fotky: (teda prelínačka)

1. urobíme pevne rámcovaný podkladný DIV (ten môžeme neskôr poziciovať kam chceme ako obrázok).
Nazvime ho DIV pozadie. Odtiaľto nám už nič za hranice DIVu neutečie.

2. vnoríme do neho druhý DIV, s tými istými (alebo menšími, ale potom treba ho rešpektovať
v rámci rozmerov ako vlastne samostatnú divíziu) rozmermi, bude to DIV pre obrázok vložený do
DIVu, a nazveme ho DIV_1_img_uroven, musíme však povinne zadať z-index nad základným DIVom,
teda z-index=1;
- Do tohoto DIVu dáme obrázok s rovnakými rozmermi (alebo dohodnutými rozmermi, ktoré budú najmä
rovnaké ako ďalší obrázok),

3. vnoríme do neho tretí DIV, s tými istými (alebo menšími, ale potom treba ho rešpektovať
v rámci rozmerov ako vlastne samostatnú divíziu) rozmermi, bude to DIV pre obrázok vložený do
DIVu, a nazveme ho DIV_2_img_uroven, musíme však povinne zadať z-index nad základným DIVom,
teda z-index=2;
- Do tohoto DIVu dáme obrázok s rovnakými rozmermi (alebo dohodnutými rozmermi, ktoré budú najmä
rovnaké ako predchádzajúci obrázok),

4. TERAZ medzi týmito DIVMI 1_img a 2_img budeme čarovať:

Asi by sme mali spustiť funkciu, ktorá sa odvoláva na 2 funkcie paralelne- simultánne,
a prostredníctvom visibility (prvá negatívene, druhá pozitívne) komplementárne dopĺňať časti obrázku.
TOTO je ťažšia, ale principiálnejšia cesta riešenia.

Jednoduchšia ceta je potaviť nad seba 2 fotky, z toho tá horná sa bude "stierať" prilepením na
pozíciu povedzme vpravo (ak ide zľava doprava), a bude sa zmešovať iba width rozmer DIVu.
Jednoduché, ale dá sa to urobiť ak tak, že sa zároveň bude na foto 1 uberať a na foto 2 pridávať
šírka fotky - vznikne zaujímavá gumo-prelínačka.

////////////////////// 3.


Pre ďalšie kroky je treba si uvedomiť, že vyrátanie pozícií obrázka je prioritne prvotné.
Vyrátame ju podľa pozície v DIVe 0,0, alebo max, max, a stred vyrátame v JS podľa max/2 a to do
parseInt; aby bolo skriptu jasné že ide o matematické číslo.

Taktiež funkcie kruhu - pí krát polomer na druhú, alebo pí krát priemer kruhu - , by mohli pomôcť
riešiť otázku takzvanej kruhovej stieračky od stredu (parameter polomer nula), ku kraju
(parameter polomer polovica uhlopričky, a tá sa zese vyráta matematickou funkciou trojuholníka -
zo súčtu mocnín výšky a šírky je uhlopriečka odmocnina),

dajú sa riešiť lineárne prechody rôznymi blokmi - hotové riešenie je na na stránke drive...,
otázka by bola, keby sme v priestore umiestnili povedzme 10 NÁHODNE (aby to bolo ťažšie)
cieľov, ktoré by začínali ako kruhová prelínačka, a skončili by každý až vtedy, ak už by sa
vlastne nemal kam pohybovať - princíp mydlových bublín z bublifuku, ktoré stále rastú, až
zaplnia obrázok - a potom END, aby sa nezaťažovala CASH pamäť počítača.











Poznámka: Teraz beží na kanále ČT2 hudba, najmä moji obľúbení Rolling Stones,
a je tam skladba "Like a Rolling Stones" od Boba Dylana. To video je veľmi zaujímavé,
tzv. morfuje sa tam obraz, teda sa deformuje v určitom slede, niečo ako v KPGoo - mona lisa.
Myslím, že som niečo podobné videl na webe online, možno Anfy - to by bola smola,
ja som chcel takéto niečo cez Javascript.
vendo
Profil
vendo 2 - doplnok

hotové skripty ktoré so neuviedol sú na stránke:

dynamicdrive.com

zároveň sa ospravedlňujem za pár prelepov vrátane "javaskripľáčky" namiesto "javaskripťáčky",

všetký prajem príjemné sviatky a všetko čo sa praje do nového roku,

ale špeciálne PF 007!

(pre milovníkov Jamesa Bobdea alebo Bondyho, Egon)

Vendo
peta
Profil
vendo
www.volny.cz/peter.mlich/hry/hry.htm
galaxy defender2
Jestli si chces neco podobne naprogramovat, tak prosim, nebranim ti. Jestli to bude zajimave, fungovat ve FF IE O, tak si to rad pridam.
Jinak se o resi pred DIV s overflow:hidden a position:relative. Do toho muzes dat cokoliv s position:absolute.
Narocnejsi veci, jako toto, doporucuji vsak resit pres objekty.
Sveho casu mam rozdelaneho bombermana pro 2-4 hracu ve stavu neurcitem.
peta
Profil
jo, a jeste slayerofice je dobra stranka, treba na slide-show
vendo
Profil
pre Péťu od Venda

Šéfe, velmi dík, ale obávam sa že som niečo medzi diletantom a osobou, ktorej to zapaluje postupne.

V každom prípade som rád, že ma niekto vôbec s mojimi nápadmi oslovil, a mám skrytého tušáka že
by to mohol byť aj... - no nechajme to. V každom prípade sa ešte na tieto riešenia necítim, ale pokiaľ sa
Ty vcítiš do kože človeka, ktorý robil síce na profesinálnom zariadení, ale iba lokálka televízka a to všetko
ešte v roku 98, pochopíš "spodné pudy grafické".

1. ak mením polohu top/left DIV position, a navyše beriem polohu od nula po max alebo od mínus max po nulu,
mám prvý digitálny trik v Československu v STV Bratislava okolo roku 1986 - ZENO. (to bol 2D digitálny trik 2D, bola niekde aj 3D mašinka a volala sa ADO, ale tú sme nemali). Išlo teda o nasúvanie obrázka na obrázok.

2. ak mením rozmery top (alebo) left (alebo right, bottom) DIV position obrázku, ... dostanem "gumenné"
otáčanie napr. kocky:
- ak mením iba napríklad horizontálne rozmery obrázku horného ++, a pod ním mením rozmery horizontálne obrázku -- v súhre, na napíšem na to nejký FOR script s tým, že sa mi obrázky budú cyklicky vymid

3. Ak mením iba rozmery samotného obrázku Width, (Height), obrázok by sa mal stlačiť - roztiahnuť...

A teraz mám pocit, že som 3 efekty síce objavil ale nejako zle pomenoval... hádam pochopíte hoši


================

Ale čo je NOVÉ a podstané - a to už je väčšia sranda:

Každý z vás videl predpoveď počesia v TV. to znamená, že hezká žabka-rosnička, podľa možnosti
"čo najoblejšia v istých partiách", sa premáva pred modrým pozadím, kde sa NAKLÚČUJÚ mráčiky, a tak podobne.

To KLÚČOVANIE nemusí byť na jednu alebo nemennú plochu - niekedy sa napríklad vyberie cca 3-5 sekundový záber ženy, ktorá tančí v protisvetle v spodnom prádle, tým ale je ona natvrdo čierna, a tento efekt sa využije tak, že niekde v obrázku vyrastie malá postavička, ktorá sa zväščí na plnú výšku videa, a potom s zmenší a stratí, alebo tým videom prebehne - alebo iné - obrázok napríklad lietadielka, ktoré vbehne do obrázku a maže ho, zatiaľ čo ta sebou už "zapisuje" obrázok nový. Hlavne aby ste mali vizuálnu predstavu.
Samozrejme vás nechcem mučiť nárokmi na vkladačky takýchto komplikovaností (kým sám na to náhodou neprídem), ale predstavte si že urobíme GIF obrázok štvorcový, ktorý bude mať v sebe čierny
kruh, a na začiatok dáme tomu štvorcu rozmery 0,0, a na koniec max, max. po uhlopriečke.

Pokiaľ sa nám podarí nájsť stred tohoto obrázku cez JS, alebo viacej stredov pomerným poziciovaním,
oproti predchádzajúcemu návrhu by tu mohlo byť zlepšenie v tom, ak dáme kvázi "kľúčovanie" na seba
dvoch DIVov, a dokážeme to vyriešiť technicky - tentorez bez matematických fukcií - len neviem ako "klúčovať", máme prvá kruhový stierací efekt.

Ale to ma vôbec neospravedlňuje za to, že som nevymyslel "stieračku" ktorá pôjde síce pod priamkou, alu pod uhlom (napr. z pravého horné rohu na opačný) vlastne aj to ba sa dalo nasúvaním GIFu,
ale prúser by bol v tom, ak by som si vymyslel 5 fotiek, ktroré by sa stierali zľava doprava a ešte by sme
do toho zarátali 2px border, aby to bolo prekne koninuálne, ale na poslenej fotke by sa to muselo
obrátiť okolo ľavého dolného rohu pre zmenu smeru od doprava na dolu, aby to pokračovalo 5 fotiek dolu, tam sa to obrátilo zase doľava, atď... Chápete???

Zatiaľ žiadne morphingy, ale čo sa dá sfušovať, nevylepšuj na zítří, či jako...


Tak sa zatiaľ majte všetci sprvodliví a neberte mi ideály, v C++ ešte robiť neviem, ani vo veľkej Jave.
Za chvíľlu asi napíšem aby ste poradili v javaappletoch.

Ak prídete do Bratislavy, ozvite sa hoši! Inak vraj je tu najlepší silvestr! PF 007, Vendo.
vendo
Profil
NEXT Vendo

Inak odkazujem Péťovi - a je jedno, či táto dobrá duša je priamo pán Péťa webmaster alebo Péťe iný -
som vďačný aspoň za solidaritu. Pokiaľ niečo vytvorím-vymyslím, poučím sa aj zo zdrojákov, ale to neznamená že budem kradnúť, aj keď free pomôcky dočasne využijem. Moje nápady alebo inšpirácie, ak niekomu pomôžu,
hojne využivajte, nech sa stane z Javascriptu už plnohodnotný jazyk (pokiaľ nie, nezatrate ma, prosím).

Rád by som povedal niečo pe verejnosť:

Kvalitnú webstránku sipredstavujem dvoma spôsobmi:

1. - informačno-textová - môže byť skrolovateľná dolu do nepríčetna v rámci únosnosti.

2. - Ja sa snažím robiť stránky založené nie ani tak na textovej výpovednej hodnote, ako na obrazovej
(pri tejto príležitosti určite ešte budem otravovať).

Na hornú lištu by som dal modifikáciu appletu od free položky anfyho (neprebral som to od neho, ale
od bigbeat.cz, za čo som tiež vďačný, ale pokiaľ to na nejaký čas použijem, určite bude v zdrojáku
aspoň hláška typu "Thanks for inspire from anfybump.com",

Samotnú stránku by som riešil so zákazom scrollovania, pevné rozmery, do stredu by som umiestnil
objekt s animáciou cez JS na pritiahnutie pozornosti, dolu by som dal nejakú 25px lištu, vľavo by som
umiestnil cca 150px navi menu cez DIV alebo i-frame (i-frame googlom vraj na rozdiel od iných frames
na cti neuberá), na pravo by som umiestnil menší fotoprehliadač.

Uhádli ste, ide o prezentačnú stránku fotografa- modelky - lokomotív... atď.

Na ďalšiu stránku sa treba vnoriť cez menu, ale menu musí byť zachované, zmení sa iba pozícia a veľkosť prehliadača - ten sa posunie do stredu, a pre vyváženosť by som dal do prava cca 5 fotiek vo
vertikálnom páse, každá foto by sa musela zobraziť v centrálnom prehliadači automaticky alebo s možnosťou zastavenia, ďalšieho spustenia prehliadania a navyše listovania dopredu - dozadu.

Fajn.

Vpravo vo vertikálnom páse bude v stred thumbnail aktuálna foto, hore bude podľa ID + a ++, dolu bude - a --.
Mali by sa pri automatickom posune obmieňať, atď...

Problém je už pri JAVAAPLETE - chcel som nad neho urobiť slušivý GIF priesvitný rámček, ale to nejde. Pritom 2 applety cez tag applet alebo aj object idú nad sebou bez problémov poziciovať.

OTÁZKA 1: je to rasizmus formátov???

============================

Ďalšie problémy sú napríklad pokiaľ nepodporuje (teda skôr úzkostlivý majiteľ nezapol podporu)
Javaapleov, vteda sa to dá zistiť cez JS, a presmerovať napríklad tiež na zaujímavé riešenie -
cez z-index napozicujete nad seba (ďakujem za inšpiráciu tejto stránke a p. Kosekovi),
15 x nadpis s kúsok posunutým z-indexom nad sebou v rôznych farbách - a máte to pekne plastické.

Prúser je ak má niekto vypnutý aj Javascript. Osobne mám dilemu, či presmerovať ne decentnú stránku
s upozornením a výzvou na zapnutie, (stretol so sa tiež s prípadom, keď JS bol vo WIN XP vypnutý,
ale udalosti typu onmouseover chodili, čo prináša medzidilemu), alebo v rámci tvrdej paranoje
urobiť najspodnejšiu rezervnú stránku na 800x600 (toto rozlíšenie hádam majú aj Hornej Bazárovej),
s frame a obrázkami natvrdo.
Z paranoje ma však tiež vytrhlo to, že som si spomenul ako pred 4 rokmi pri W98 prvá edícia s IE4 ma moja stráka na mail vyzvala na IE 5 - 5.5, inak nemám šancu. Preto oprávnene predpokladám, že nikto sa nebude obracať na protimonopolný úrad kvôli W95 a IE 3.2...)

Uhm, boli to celkom vážne prípady firiem, ktorá v r. 1999 kúpili pII/350, 128 RAM, 9,8GB HDD, W98 prvá edícia, CorelDraw 8 a Office 97, a ešte v roku 2004 predpokladali, že je najmä s týmto softom ako špičkový na dobu do aspoň 10 rokov... Viacmenej sa s tým dá robiť dodnes, ale treba urobiť niečo aspoň - však viete...

========================

Moja naivná otázka č.2:

Pokiaľ sa dá cez skrit zapnúť presmerovanie domovej adresy v prehliadači

(možno ste sa stretli niekedy s nadriadeným, ktorý celý červený v tvári vám vysvetloval, že tá baba, aspon on sa na to nejak moc nepozeral, má v puse "nejakú klobásu" a že sa ponáhla preč ale že to musí byť do zajtra bezpodmienečne opravené...")

ale pokiaľ ide prepísať homepage na browseroch, malo by to ísť aj so zapnutím JS na diaľku. Potiaž je však v tom, že pokiaľ človeče nemáš zapnutý JS, - až na prípadné polofunkčné záludnosti napríklad s udalosťami), nezapneš nič, pokiaľ podfukom alebo nepodfukom nepresvedčíš o tejto pravde klienta.

Ale to už hraničí so síce dobromyseľným, ale predsa len fishingom.

Odpoveď by mohla znieť: otvor cez window.open() pop-up - há, ale toje zase JS!
Otázka- máte s týmto niekto, ALE VEĽMI KONKRÉTNE SKÚSENOSTI???
Budem vďačný, inak napíšem suchú správu, alebo suchú správu v i-frame: kontaktujte svojho inštalatéra!
(Myslím, že na nieste by bola vtipná, ale neurážlivá hláška - Týmto zakladám etický výbor pre takmer "nasierajúcu" provokáciu tváriacu sa nevinne - hláste sa do klubu! Od veci by nebolo ani logo výboru!)

==================================

Ďalšia naivná otázka - nedá sa to, ale na čo máme ak nie JS, tak Javu, PHP - som diletant:

Povedzme, že som urobil peknú 7x6 obrázkov, aj premenlivú animáciu, kde sa obrázky budú zobrazovať
raz lineárne, potom "do slimáka-šneka, potom do dvojitého šneka, hore dolu cik cak, atď..., a výber tejto animácie - animácií, ktoré budú uložené v poli, sa síce neurobí klasickým náhodným číslom, ale pekne po
poriadku sa zráta hodina+hodina+minúta+minúta+... - a výsledok sa vydelí počtom animácií, ktoré sú uložené v poli... a na delenie modulo, atď... takže pri tejto animácii nebude problém napísať už len spiatočným chodom poľa aj 20-30 variácií, keď k tomu pridáme tie naše funkcie efektov alebo defektov
stieračiek, priemerný návštevník má o malú zábavu postarané aspoň tým, že sa bude čudovať.

A teraz vám prezradím veľké netajomstvo - čudovanie je polovica vášho firemného úspechu. Je to vlastne
"na lorda" povýšený umecký marketingový ťah!!! AKO???

To vám už nepoviem, ale napoviem, že aj v telešopingu je jeden múdry, a druhý, čo sa čuduje. Laurel a Hardy. atď... protiklady a najmä zvedavosť...

No ale moja otázka: Napíšte mi pomôcť urobiť takúto animáciu 3x3 obrázky. Vďaka!
Pozn. Nepomáhajte mi napísať, nie som až tak blbý, napíšte mi pomôcť, a vitajte v (nejakom) klube!

==============================

Prepáčte, skoro som zabudol - pán autor tohoto inak veľmi príjemného sprievodcu ZABUDOL na aspoň
2 veci:

- slovník pojmov v Jacvacsripte

- taká maličkosť ako je vážnejšia syntax s inner.HTML

(Pán Yuhú, nemám Vám to za zlé, ja sám ako lenivý človek som si vždy radšej našiel Vašu stráku pre pomoc).

Ale mám iné pripomienky:
=================

PHP a SQL boli vymyslené evolučne, SQL - dnes v noci som sa hádal so zarytým človekom od iných
oracle atď databáz, že SQL je proste engine ktorý nie je iba Mrcvosoft a že funguje minimálne od
Access 97, ak nie skôr - ale pokiaľ som sa nejako správne dočítal v knihe p. Davida Morkesa staršieho vydania, tiež je možné vlastne vytvárať a ukladať súbory, a ak zoberieme predchodcu PHP, bolo to CGI,
teda SSI, na stránku vložené - vety, časti textov, resp. toto interpretované.
Preto skúmam možnosť a hľadám pomyselný FAN klub, ktorý by vymyslel už priamo na strane klienta
repliku databáze.

Čo ma ku tomu vedie:

1. Access si treba obstarať, ale vlastne jadro je SQL, ostané sú iba šablóny, sprievodcovia a zobrazovací software.

2. SQL je fajn, ale treba ku tomu PHP, a správu bez nejekého obslužného súboru amatér, aj keď zadtnejší, proste neurobí. Nie je problém ani tak sa uploadovať cez FTP (pretože to už je duhotný problém, ktorý zvládne každý, kto zvládne problém prvotný):

===========

Vysvetlím na dvoch príkladoch v skratke:

1.

Kamarát sa ma opýtal, či by som jeho svokrovi, ktorý akotak zvládne zapnúť-vypnúť počítač a dostať sa na IE browser, ale pritom je to šikovný obchodník a má 5 žeriavov, neurobil stránku tak, aby si ju vedel 2x denne uploadovať a pritomma neotravoval. Bolo mu jasné, že aj keby som starého pána naučil meniť výklad cez FTP, ku základom HTML ho nenaučím. Vymyslel som teda model www.firma.sk, a tiež na webe
teoretickú stránku www.riaditel.firma.sk, prístupnú cez heslo a s formulármi, ktoré by sa odoslali na SQL.
Ale aj správa SQL má svoje mušky, v prvom rade nie je vidieť, ...

2. Ďalší kamarát sa ma opýtal, či ba som mu neurobil súkromnú webstránku pre neho a pár jeho spolužiakov. Tak mi aspoň nejaký ten piatok trvalo vôbec vymyslieť princíp - a neskúr sa mi potvrdil pri čítaní knihy o PHP a MySQL redakčnom systéme. Vtip je ale v tom, že sa tu vôbec nemyslí na obrázkové rozhranie - je tam spracované v rámici právomocí - šéfredaktor, redaktori, a verejná časť stránky.

Takže on (kamarát) bude šéfredaktor. Skôr by som to nazval hlavný admin, a prístupovým heslom a právom vytvárať nových spolužiakov. Každý z týchto spolužiakov bude menší vlastný admin, taktiež s prístupovým heslom.

Podotýkam, že táto časť tabieha mimo môjho dotazu, pretože už sa musí riešiť cez SQL - ale je tu kvôli prehľadu.

Pri vstupe hlavný admin musí mať vytvorené grafické rozhranie, kde bude podadminov pridávať alebo odoberať.

Zároveň sa stane vlastným podadminom (neberiem ešte do úvahy, že by mal právomoci mazať nevhodný obsah, alebo upravovať grafiku stránky, treba však myslieť aj na to).

Každý podadmin pri vstupe sa dostane do svojho bloku, ktorý mu musí umožniť aspoň 3 veci:

- pridávať foto + komentár
- editovať/meniť poradie foto alebo grafiku + komentár
- mazať neželané jeho foto/komentár

====================================================================

Toto je naozaj príklad na PHP - SQL, ale prečo? Pretože sa jedná o viac užívate+ov, ale zároveň je celý takýto systém závislý od SuperAdmina, od providera, a prípadne servisáka (akože webmaster). OK.

A toto boli 3 problémy, ktoré hovoria výrazne v prospech napísania "falošného" SQL" s jedným užívateľom - a tiež výhoda:
vendo
Profil
Vendo - do tretice:

Páni, ďalší problém, neviem či som ho spomenul alebo nie, ale skôr nie:

Pri tvorbe pevne pozicovenej tzv. grafickej stránky s obrázkovým prioritným obsahom,
je potreba nejakého pevne vystredeného elementu na stred - uhlopriečku stránky. Klasický problém je s výškou, ale aj ten už je vyriešený (bol niekde prezentovaný ako objav roka, ja som na to prišiel nezávisle, ale malo to trošku mušky).

Tak som si cez JS príkazy DIV farba čierna šírka 300 výška 200 uobil odčítanie rozmeru stránky mínus rozmer DIVu deleno 2, a fajn išlo to.
Potom som si uvedomil, že niekto môže potiahnuť za pravý dolný roh a zmeniť šírku stránky.
Tak som urobil príkaz v body onresize system funkcia refreh, krásne to chodí i IE. Ale Mozilla FF a opera
na to kašle. Mierne konsternovaný som v týchto prehliadačoch túto funkciu refresh vyskúšal cez tlačítko formulára, kde sa odoslal príkaz na toto. Chodilo to! Vyskúšal som niečo iné v body onresize, a tiež to fungovalo. Nie je to možné, prečo, súdruhovia????? Tak som použil "hrubú silu" systém troch príkazov v body za sebou, a to onresize, onclick a on_stlač_klávesu (nechce sa mi ani rozmýšľať ráno o 7:30, odpusťťe); a ono to - svinka - šlo! Lenže som si uvedomil že mi je to na PRD, pokiaľ na tú stáknku umiestnim čo len jeden odkaz, asi sa to nejako zblázni, lebo bude najprv volať refreh, až potom link. Aj keby to "na čestné slovo chodilo", nie je to "košer", a ja som na rozdiel od prehliadačov zástanca čistých
a transparency international riešení.

Povedzte - čo tej Mozarelle FF atď mohlo vadiť pri tagu <body onResize=....> ???

Alebo pán moderátor, povedzte starému Mozillovi, že ho nezvolíte do parlamentu, pokiaľ sa okamžite neospravedlní, že si svoje súkromné záležitosti pri rozvode s bývalou manželkou EXPkou pertratuje na
verejnosti.

Odpustte expresívnosť.
vendo
Profil
Vendo - prepáčte, neprešiel celý príspevok nazvaný NEXT VENDO

tu je doplnenie:

////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////////////////////



Každý podadmin pri vstupe sa dostane do svojho bloku, ktorý mu musí umožniť aspoň 3 veci:

- pridávať foto + komentár
- editovať/meniť poradie foto alebo grafiku + komentár
- mazať už neželané jeho vlastné foto/komentár

====================================================================

Toto je naozaj príklad na PHP - SQL, ale prečo? Pretože sa jedná o viac užívateľov, ale zároveň je celý takýto systém závislý od SuperAdmina, od providera, a prípadne servisáka (akože webmaster). OK.

A toto boli 3 problémy, ktoré hovoria výrazne v prospech napísania "falošného" SQL" s jedným užívateľom - a tiež výhoda:

Nie je jednoducho treba robiť spomínanú služobnú stránku typu www.riaditel.firma.sk

================================

Vychádzajme z toho, že JS je skript na strane klienta, ale dá sa v istých vraj dimenziách podľa predtuchy aj podľa literatúr použiť aj na strane serveru. závisí teda iba na množsve a sile príkazov. A príkazy s manipuláciou súboru na strane JS existujú, dokonca sa dá napísať menší NortonComander.

================================

Dá sa teda zapisovať do súboru, len ho treba správne štrukturovať.

Paradox 1 - pre laika:

Pokiaľ si stiahnete vygenerovanú stránku s PHP, AASP, ... teda zo serveru, a dáte si ju v browseri uložiť, buď vám ju uloží, alebo má na to nejaké, zatiaľ nepopísané peštrikcie. Ale za základ berme, že ju uložiť do formátu ako je interpretovyný a generovaný v HTML, proste dokáže.

Interpretovať dokáže s väčšími alebo menšími problémami ak Javascript (pokiaš nie je kolízia vo funkciách a nevhodnom document.write() ). Teoreticky ba to malo ísť o to viac, že si robím a ukladám stránku takpovediac "doma",

Samozrejme, tušíme, že takáto stránka by mala byť ako HTML s Javascriptom, prípadne s barličkami Javy alebo Javaapletov(ak sa dá napísať javaaplet ako cekom slušná 3D hra v HTML ako minigolf...)

Na stránku len treba dať ovládacie prvky typu:
- priadať
- editovať odsah
- editovať poradie
- vymazať

Ako iste tušíte, hovoríme o súbore, ktorý sa vkladá do tabuľky (interpretovanej), bunky tabuľky v riadku sú síce zvolené napevno (to by ma už dorazilo vymýšľať aj pridávanie či uberanie aj tohoto), ale ak zoberieme fakt, že sa tým bude zaoberaľ VÝLUČNE 1 užívateľ, a tabuľka bude mať pevne určenú napísanú štruktúru (tam plynie aj výhoda nemožnosť ju pri nedostatku programovacích vedomostí ukradnúť na iné použitie), stačí vlastne vkladať bloky medzi <TR></TR>, respektíve pri väčšej šikovnosti
<TR><TD></TD>,<TD></TD>, atď... </TR>, a to ešte ak to bude podľa ID riadku (prvé TR po /TR), možno nejaké bloky tabuľky zobraziť a iné nechať skryté, ktoré budú zobrazovať iba skryté linky na fotky,
a v podstate aj cez CSS kliknutím na riadok ako kompaktu by sa automaticky vygenerovala HTML pevná stránka, do ktorej by sa načítali iba texyty na pevné miesta v pevých veľkostiach (Titulok, popis, hlavný text, plu max 5x foto na pevné miesta), ...

a keďže vytvorenie - zapísanie tejto stránky by bolo iniciované funkciou, nebol by problém dať do nej pod seba funkcie 2 - ale s tým rozdielom, že druhá funkcia by sa uložila na iné miesto určené pre stránku
na tvrdý HTML bez podpory Javascriptu.

Toto by sa v poslednej fáze kliknutím a kontrolu cez alet- prompt odoslalo na adresu FTP serveru s default predvolenými hodnotami (či už s heslom, alebo bez neho a na doplnenie).


================================
================================
================================

Chlapi (bol by som rád keby sa ozvala aj nejaká fajn baba, aby to nebolo jednostranné), už som dosť
fantazíroval, pekný Silvestr, a prípadne odpíšte.


Ešte poznámka na záver - nikto zatiaľ u učebniciach neuviedol predpokladateľnú vec -
JS je jazyk bez deklarácie premennej, ale to pri zložitejších veciach nie je pravda, len sa nahradzuje
ID, getElementByID, no a nikto nevysvetli innery a outery, atď.
Ale na to sme tu, aby sme za bezsenných nocí rozmýšlali ako ...

Vendo
habendorf
Profil
vendo: Klídek, tady není žádná cintárna.
Frank
Profil *
Prajem pekny den.

Vedel by ste mi niekto prosim poradit aky je prikaz pomocou OnResize na vystredovanie objektov v okene pri zmene jeho rozmerov.

Vopred dakujem
vendo
Profil
1. Po požití Okeny je naozaj ťažké obraz/objekt vystrediť, buď vidíme dvojito, alebo nič.
2. OnResize je udalosť, ktorá by mala zavolať nejakú akciu - refresh, pokiaľ je pozicovací script napisany cez document.write(), ale rozmyšlam či by sa to nedalo poriešiť cez innerHTML...
Má niekto nejaký nápad???

Princíp by mal byť taký, že onresize zavolá funkciu (volanie funkcie). Funkcia je nadefinovaná tak, že si zmeria parametre šírky a výšky obrazovky, a nadefinuje top a left (prípadne bottom a right, ale nebudú to brať staré browsery) pozíciu, a to buď na centrovanie, alebo vlastne - všeobecne - akúkolvek zamýšlanú pozíciu na pixely či percentá od okrajov, tak, aby boli zachované požiadavky prvého plánu (napr. 10px od lava, so šírkou 150px) alebo (1/3 od lavého okraja bez ohladu na velkost okna a pomer jeho strán).
Toto sa robí asi najlepšie cez document.body.clientWidth/Height, ... a treba to previesť na číslo:

napr. toto je na iný (optický) stred v obrázku (hore sú iné prvky, preto je tam odskok 125):

<script>
// 125 hore + 25 dolu + 177 výška divu = 327px
var hs = 327;
var hh = parseInt((document.body.clientHeight-hs)/2, 10);
var ay = 125+hh;
var ss = 367;
var sirka = parseInt((document.body.clientWidth-ss)/2, 10);
document.write("<div align='center' style='position: absolute; left: "+sirka+"px; top: "+ay+"; z-index:1; color:#00ff00; WIDTH:"+ss+"px; HEIGHT:177px; font-size: 54px; border: 2px dotted #9b0000;'>");
</script>
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.