Autor Zpráva
vendo
Profil
Uvažujem o vytvorení tzv. redakčného systému ako WEB pre laikov - cez JavaScript. Viem, znie to ako drzovka, ale šlo by to snáď. Len keby mi niekto mohol helfnúť. VYSVETLÍM na 3 príkladoch:

1. Kedysi ma kamarát požiadal, či by som jeho budúcemu svokrovi nemohol urobiť malú webstránku, ale malo to zádrhel. Dotyčný budúci svokor vedel maximálne on/off s počítačom, možno že ešte tak kliknúť na ikonu IE. Lenže prenajímal nejaké zariadenia, a niekedy chcel aj viackrát denne pri nich meniť, kedy sú voľné a kedy obsadené. Je jasné, že cez HTML a FTP cesta nevedie, - možno ani cez Word - takže ideálne by bolo urobiť PHP stránku a stránku so subdoménou s prístupom cez heslo a vyplňovacími formulármi, ktoré prepíšu SQL hodnoty. Alebo sa to pokúsiť napísať v Javascripte...

2. Kamarát sa ma opýtal, či im ako spolužiakom viem urobiť webstránku, ale aby si tam vedeli sami dávať a uberať - editovať texty aj fotky. Z hľadiska vedomostí sú to užívatelia webu. Opäť rovnaké riešenie...

3. Iný kamarát potrebuje na webovku dostať tabuľku, ale chce si ju - opäť ten istý príklad - sám meniť - ale tiež je iba užívateľ.
=================
Malo by to chodiť takto - aj pre všetky 3 prípady:

NAVYŠE po kliknutí na riadok tabuľky - celý riadok od <TR> po </TR> by mal slúžiť ako odkaz na stránku, ktorá bude mať rovnaký layout, ale doplní sa textovými polložkami z tabuľky plus max. 5 fotografiami, ktoré budú tiež v tabuľke umiestnené, ale budú neviditeľné - asi cez hidden alebo ako...

- výhoda urobiť to cez JS je prehľadnosť - oproti SQL minimálne určite, taktiež netreba dotyčného zaúčať až tak komplikovane, atď...

- Predstavujem si to takto:
- Je mi jasné, že toto môže fungovať iba cez ActiveX IE, treba totiž pracovať so súbormi a ukladať ich. Javascript umožňuje pridávať položky cez createElement či innerHTML, teda aj riadky tabuľky, vtip je v tom, že to nejde uložiť. Treba teda urobiť vstupný formulár, ktorý vie 3 veci:
- pridať položku do tabuľky
- odobrať/vymazať položku z tabuľky, zároveň sa musí posunúť vyššie niečo ako primárny kľúč, teda ID,
- editovať položku - jestvujúcu. Pri tomto a predchádzajúcom bode je treba zabezpečiť načítanie existujúcich položiek do formuláry prostredníctvom navigačných šípiek.

Taktiež všetky príkazy treba realizovať pomocou tlačidiel a prípadne cez potvrdzovací INPUT alebo PROMPT, a to s prednastavenými - default - hodnotami, ktoré je možné v prípade potreby meniť. Ak sa dostaneme k ukladaniu, systém je jednoduchý - vždy zápis do toho istého súboru - pokiaľ by bol tento systém modifikovaný pre viac užívateľov, každému z nich musí byť priradený vlastný súbor, ALE POZOR!, každý je omylný, preto treba ukladať do záložného súboru suborA.***, resp. ak by bol niekto koumák, tak rovno do histórie súborov, z ktorých sa dá v prípade potreby načétať.
A ĎALŠIA BEZPEČNOSTNÁ VÝhoDA - menšia ... na vašom počítači, kde budú zálohy umiestnené, vás nikto nehackne... aj keď toto tiež ide v PHP, ale sledovanie funčnosti a ladenie cez konzoloidy môže byť pre laika alebo pololaika neprekonateľný problém, okrem toho zo psychologickej stránky ľudia majú radšej to čo priamo vidia ...

- Ak máme súbor uložený na disku, môžeme ho uploadovať priamo alebo si ho odniesť na CD/A-diskete k miestu, kde je prístup k internetu. K samotnému uploadu budeme potrebovať stránku s uploadovaným obsahom - niekde sao sa dopátral, že prípona nemusí byť txt, môže byť aj dat, neviem čo je lepšie -, no a druhý súbor, ktorý bude riadiť upload bude napísaný v Javascripte ako htm súbor, a bude vlastne obsahovať FTP príkazy a presnú cestu vrátane príkazov na zmazanie predchádzajúceho súboru na serveri a nakopírovanie nového. Možno by šlo aj priamo v prehliadači spustiť nejaký ftpák, napr TC, treba skúsiť. Ale čím automatizovanejšie, tým vás budú menej po telefóne otravovať, ak niečo zabudnú alebio pohnoja...

Má niekto chuť mi v tom pomôcť? Budem rád.
vendo@mailcity.com


===============

Príloha: zoznam potrebných modulov

0. modul komunikačného formulára
1. modul pridania položky do tabuľky z formulára, otázka je, ak tých záznamov bude viac, či bude treba ukladať po každom formulári do súboru, alebo do nejakej CASH ...
2. modul načítania z tabuľky - do formulára
2a podmodul editácie/vymazania
3. modul správy tabuľky - ID, "primárny klúč...",

4. modul ukladania/viacnásobného ukladania do súboru - export
4a. modul načítania zo súboru - import ... -asi nie je nutný, pokiaľ bude už vo formáte čistý *.HTM, tabuľku možem potom vložiť cez i-frame...

5. modul uploadu - FTP, ale s komplexnými príkazmi vrátane cesty a funkcie prepisu doterajšieho súboru.
vendo
Profil
Doplňujem:

3a. Modul Layoutu - stránky, ktorá sa dynamicky zobrazí pri kliknutí na riadok tabuľky...
peta
Profil
vendo
!!!!!!
jak neco udelat, prace a zakazky
!!!!!!
protoze se na nic konkretniho neptas, co se tyka javascriptu

0.
jakpsatweb - diskuse - redakcni systemy (CMS)
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub14
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#mssub18

1. viz [0]
nebo treba mam takovy CMS s FCK editorem (ktery je v podstate ten tvuj JS)
http://mracek.hostuju.cz/rs2/
http://mracek.hostuju.cz/rs2/login.php
aaa / aaa
(cely zdrojak ma asi 100k + 2,5M FCK ktery je nutny jen pro toho tveho kamarada)
NEBO
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub11
peter-mlich.wz.cz PHP CMS (10k jednoduchy redakcni (Content Management) system, instalace) (GE
ale, tam uz neni ten FCK, zato to potrebuje jen PHP a ne SQL a je treba pridat htmlspecialchars. FCK muzes pridat, otazka 6ti radku, viz wikipedie.

2. viz [0]
3. viz [0]

"to môže fungovať iba cez ActiveX IE, treba totiž pracovať so súbormi a ukladať ich."
:))) prace se soubory byla ActiveX zakazana uz v minulem tisicileti. Je fakt, ze je tam moznost stahnout nejaky soubor, jako treba flash, ale to uz se pohybujes an virove pristupne casti, kterou snad uz v nejblizsi dobe zablokuji v MS.
Cili zbyva PHP SQL nebo neco typu FrontPage s WYS editor (Word).

"výhoda urobiť to cez JS je prehľadnosť"
Tak to nevim, kde jsi k tomuhle prisel? JS je v podstate ten samy C jazyk jako PHP. A jestlize mas neco prehledne v PHP, tak i v JS. Akorat PHP ma vice funkci, takze si je nemusis doprogramovavat. Navic SQL umoznuje naprosto elegantne ukladat data.
Chtel bych videt nekdy tvuj zdrojak, jak pracujes se souborem a chces vymazat radky 5,10,30,785. V PHP+SQL to vypada takto:
- zpracujes si cisla radku, pak je implodujes a do podminky das jako IN()
$podm = implode("','",$data[$b]);
$dotaz = "DELETE FROM $tab WHERE `id` IN('$podm')";
mysql_query($dotaz);

K tomu ostatnimu viz [0], bud je to vestavene v tech editorech nebo v CMS.
Zp_
Profil
peta:

"JS je v podstate ten samy C jazyk jako PHP."

Blbosť PHP a JS sú principiálne úplne odlišné jazyky: v PHP sa pracuje s triedami, Javascript je založený na prototypoch a triedy sú nahradené funkciami ktoré predstavujú konštruktor. Dedičnosť a zapúzdrenie je v Javascripte omnoho krkolomnejšie ako v PHP.
llook
Profil
Zp_
A jazyk C je ještě úplně jiný (low-level, statické typování, těžko použitelné pro OOP...)... peta to asi myslel tak, že ve všech třech se hodně používají závorky a složené závorky :-)
peta
Profil
Zp_
http://javascript-reference.info
Jak pro koho je to slozite :)

llook
Peta to myslel tak, ze je jazyk zalozeny na C. Peta to i napsal. Peta nemuze za nepozornost citatele Zp_, ktery to pochopil po svem.
Hlavne jsem to myslel tak, ze kdyz napises v JS
for (i=0;i<5;i++) tak je to ten samy zapis jako v PHP
for ($i=0;$i<5;$i++)
a az na par odlisnosti je to uplne stejne a vendo nic neusetri, jestli zacne zapisovat pres JS nebo pres PHP nebo pres SQL. v JS to lze jenom do cokies, ale lze udelat system podobny databazi. Totez zapisem do souboru.
vendo
Profil
Ďakujem za rady páni, / ale mrzí ma že som medzi vami spôsobil temer konflikt :-)/

1. Bola tu skutočne konštatovaná pravda, že treba najprv uvážiť, aké výhody a nevýhody majú jednotlivé riešenia v PHP alebo JS.

Prvý problém - obecne - u týchto užívateľov vidím v použití PHP - vkladanie a správu SQL treba robiť ručne, alebo cez nejaký konzolový program. A navyše by bolo asi najlepšie, ak by som mu server+PHP nainštaloval aj na jeho počítač, alebo aby bol online. Lenže prax je taká, že užívatelia sú z pohľadu tvorcu väčšinou samoľúbi. Napríklad ten môj kamarát č. 3 - s tabuľkou - je taký samorast, ktorý dokonca má živnosť na skladanie a inštalácie počítačov, ale pokiaľ dôjde čo i len na trošku náročnejšiu výrobu nejakej predlohy v obyčajnom worde, je bezradný. Navyše je taký paranoik, že v XP má vypnutý aj Javascript /to by som mu s´áď vyhovoril/, pracuje zásadne offline a pokiaľ chce niečo z internetu, volá domov večer synovi. Ale pracuje cez deň.
Takže inštalovať mu tam niečo - na to môžem zabudnúť, učiť ho nejakú konzolu - taktiež, atď...Z tohoto dôvodu je asi lepšie urobiť to cez FORMULÁRE - to musí zvládnuť vyplniť aj antitalent, ďalej ukladať to priamo na lokálnopm disku, aby sa konkrétny menovaný nedostal do paniky, až sa mu niečo podarí odmazať, ale aby si to mohol stiahnuť zo zálohy, no a nakoniec to automaticky po pripojení uploadovať... A zas až taký kamarát to zas nie je, aby som mu 3x denne po telefóne vysvetloval, čo a ako /myslím, že taký kamarát neexistuje všeobecne.../

2. Ospravedlňujem sa, skutočne je pravda, že pokiaľ píšem sem do rubriky, mal by som sa niečo aj opýtať. Moja otázka mala byť najprv - aká je všeobecne mienka na takéto riešenie? A potom by mali nasledovať aj otázky odborné - vďaka Peta, toto asi bude jeden z najvážnejších argumentov proti - vlastne otázka správy tabuľky - akési paraODBC - teda primárny kľúč podľa ID. Navyše. pokiaľ sa zmaže riadok 8 (tých riadkov tam bude maximálne 50, nech 100...), mal by riadok 9 prejsť na jeho miesto, resp. aby sa dalo vymeniť poradie. No ale zase na druhej strane - je to síce kamarát, ale vzhľadom na okolnosti mu určite bude stačiť, ak tie položky v tabuľke budú usporiadané abecedne podľa názvu hlavnej položky... Myslím, že by sa to malo asi riešiť nejako cez dynamicky vytvorené array - ale ktoré by sa tiež muselo niekam uložiť a zase načítať. V podstate ma zaujéma princíp a nejaké menšie ukážky zdrojákov - len vás chcem poprosiť, aby ste ma trochu inšpiratívne "nakopli" ... Vďaka
peta
Profil
vendo
Vidim, ze stale nechapes, ze v JS neexistuje sposob ako ulozit file.
Ak chces program typu FrontPage, BlueFish, Firefox plugin, Mozilla wysiw, Word, ... pouzi prave tie. Vola sa to pre google: WYSIWYG HTML EDITOR a pracuje to stylom word, co vidis, to ulozis. Teba zaujima varianta *.exe s tym, ze ti to bude generovat nejake files, asi v HTML. Mozno existuje editor typu EXE, ktory ti vygeneruje aj PHP a SQL, ale to ja robim rucne, cize neporadim. A tym, ze je to exe, tak paranoik s JS je za vodou.

Inac, to neni paranoa, to tak proste je, ze v IE sa stahuju cez ActiveX viry a funguje to na principu OBJECT a flash. Ved, ako inac funguje podla teba Windows - update cez web? To iba v IE mozes robit taketo nebezpecne operacie.
vendo
Profil
Prepac, ozvem sa asi az vecer, ale v JS pristup do suboroveho systemu JE!!! Dokonca to bolo aj tu niekde na diskusii, ale inak som sa o tom dozvedel z knihy Davida Morkesa - oživovaní www stránek pomoci skriptu, najvačšia sranda, že tá kniha je v lacnej knihe vo vypredaji - minuly rok stala 19 Sk, potom zmizla, a teraz pred nedavnom sa objavila dalšia várka za 49 Sk. Ale zápis do súboru tam sto pro je. (Neskôr napíšem príkazy...)
peta
Profil
"dozvedel z knihy Davida Morkesa - oživovaní www stránek pomoci skriptu"
Zasláno: 21.1.2007 09:43:2 odstavec pod 3. viz [0]
Ja osobne bych to neriskoval.
Leo
Profil
Tiny MCE

L.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0