Autor Zpráva
thessa
Profil *
Ahoj, potřebovala bych vědět, když mám menu (v tabulce, pomocí css) a nechci s nim na každá stránce webu zabírat místo (a to nemluvim o aktualizaci), jak ho můžu vkládat přes externí soubor, třeba menu.js? Co mám napsat do toho souboru, vždycky když ho vytvořim, tak ho neotevřu, pořád mi to háže jen chybnou syntaxi...
Děkuju
Joker
Asi by to šlo udělat tak, že menu by mělo nějaký specifický prvek, třeba podle ID, a ten externí soubor by do toho prvku "nasypal" HTML kód menu.
Jestli je tam chyba syntaxe, tak bude potřeba jí opravit ;-)

Každopádně ale má tenhle přístup poměrně vážnou chybu v tom, že návštěvník bez podpory JS přijde o navigaci, což je zrovna poměrně zásadní prvek na webu. Javascript nepodporuje například většina prohlížečů v mobilních telefonech, ale hlavně vyhledávače, které pak mají ztížené procházení stránky.
thessa
Profil *
Aha, tak to je docela blbý...
Jde nějak udělat, abych ke každý stránce měla menu a nemusela to všechno ručně měnit, když bych přidávala nějakej odkaz?
peta
thessa
PHP include
cz.php.net/include - dole jsou priklady
1. soubor musis pojmenovat PHP
2. prikaz PHP musi byt uzavren do PHP zavorek <?php prikazy ?>
3. hosting musi podporovat zpracovani PHP
Aleternativa je ASP misto PHP

IFRAME, FRAME
jakpsatweb - html - ramy

JS
<script src=soubor.js></script>
--soubor.js--
var menu = "";
menu+="\n<a href="">aaa</a>";
document.write(menu);
jakpsatweb - javascript - popis, jak se pracuje s externim scriptem.
Problem je ale, ze bez JS nebude zadne menu. Cili mozna by bylo lepsi pouzit IFRAME nebo takovou fintu, ze prepisujes
<div id="menu"><a href=menu.htm>Menu</a></div>
<script src=soubor.js></script>
tim scriptem nejaky odkaz na menu misto document.write funkci innerHTML.
A dalsi finta, ze menu.htm pouzijes v tom JS. Ze si otevres do skryteho iframe soubor menu.htm a pomoci innerHTML z BODY menu.htm jej vpises do toho DIVu. Tim padem nemas menu 2x, jak to mam ted na webce ja.
thessa
Profil *
PHP neumim a ani můj hosting ho nepodporuje (ic.cz)...

Nemohl bys tu podrobněji popsat to innerHTML? Hledala jsem, ale našla jsem jen v encyklopedii a v diskuzi a to už je na mě moc vysoko:) Nebo alespoň odkaz.

O iframe jsem taky přemýšlela, jenže teď právě předělávám stránky, abych se všech rámů zbavila, tak nevim.
Tak co je menší zlo, iframe nebo JS?
thessa
Profil *
Tak nic, už to mám. Sem myslela, že nemám podporu php, ale je tam, takže ok, už to funguje. Kdyžtak, jestli to jde, se tohle téma může zavřít.
A díky za pomoc.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0