Autor Zpráva
Albert Einstein
Profil
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
<title></title>
<script>
function hodiny(){
dny=new Array("Neděle","Pondělí","úterý","Středa","Čtvrtek","Pátek","Sobota");
mesice=new Array("Leden","Únor","Březen","Duben","Květen","červen","července","Sr pen","Září","Říjen","Listopad","Prosinec");
dnes=new Date();
mesic=dnes.getMonth();
den=dnes.getDay();
hodina=dnes.getHours();
minuta=dnes.getMinutes();
sekunda=dnes.getSeconds();
nazev_dne=dny[den];
nazev_mesice=mesice[mesic];
}
</script>
</head>
<body>
<script>
document.write(<b>???</b>);
</script>
</body>
</html>
Albert Einstein
Profil
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
<title></title>
<script>
function hodiny(){
dny=new Array("Neděle","Pondělí","úterý","Středa","Čtvrtek","Pátek","Sobota");
mesice=new Array("Leden","Únor","Březen","Duben","Květen","červen","července","Sr pen","Září","Říjen","Listopad","Prosinec");
dnes=new Date();
mesic=dnes.getMonth();
den=dnes.getDay();
hodina=dnes.getHours();
minuta=dnes.getMinutes();
sekunda=dnes.getSeconds();
nazev_dne=dny[den];
nazev_mesice=mesice[mesic];
}
</script>
</head>
<body>
<script>
document.write(<b>???</b>);
</script>
</body>
</html>

Jak mám napsat, aby se mi misto tech otazniku vypsala např.promenna minuta z funkce hodiny ???
Miloš
Profil
Pokud tě zajímají funkční hydiny, kdysivá jsem spáchal http://pokusna-krysa.webpark.cz/smes/hodiny.html
Albert Einstein
Profil
nn
Měl spíš zajímá , jak vypíšu obsah promenne, která je ve funkci
Miloš
Profil
Vždyť to tam v tom scriptu mám, viz například řádek
window.document.getElementById("praha").innerHTML = zacatek + hodina + konec;

a v HTML mám pak toto:
<p id="pasma">
Praha: <span id="praha"></span><br>


a script obsah proměnné vypíše do toho spanu.
Albert Einstein
Profil
Miloš
Nejde to jinak? Toto moc nechapu...
Miloš
Profil
Zkus si ten kód zkopírovat a otevřít v nějakém editoru s barevnou syntaxí, třeby v PSPadu. Budeš to mít přehlednější.
Krom toho kód obsahuje velmi podrobné komentáře, které snad hodně vysvětlí.
Miloš
Profil
Jestli jsi ještě větší začátečník v javascriptu (a programování vůbec), nevím, zda rozumíš ternárnímu operátoru.
Ten převzal javascript z céčka a vysvětlují ho například http://casopis.programator.cz/r-art.php?clanek=77&znamka=5
peta
Profil
Miloš
1. obsah promenne ve funkci presunes do globalni promenne (mimo funkci)
2. vypises ji primo v te funkci
function ... {
...
alert(dny)
}
function ... {
...
document.formular.inputtag.value = dny;
}
... jakpsatweb - javascritp - priklady - formulare
3. z funkce udelas objekt

function hodiny() {
this.dny=new Array("Neděle","Pondělí","úterý","Středa","Čtvrtek","Pátek","Sobota");
this.mesice=new Array("Leden","Únor","Březen","Duben","Květen","červen","července","Sr pen","Září","Říjen","Listopad","Prosinec");
this.dnes=new Date();
this.mesic=this.dnes.getMonth();
this.den=this.dnes.getDay();
this.hodina=this.dnes.getHours();
this.minuta=this.dnes.getMinutes();
this.sekunda=this.dnes.getSeconds();
this.nazev_dne=this.dny[den];
this.nazev_mesice=this.mesice[mesic];
}
alert(hodiny.dny);
... u dnes, dny a mesice bys to this davat nemusel, ale rekneme, ze bys to chtel pozdeji prepsat:
hodiny.dnes=jinedatum;
hodiny.dny=anglicke dny;
... pozor, je to objekt
Albert Einstein
Profil
Miloš
Más pravdu s tou syntaxí....
co znamená to window.document.getElementById("praha").innerHTML = innerHTMLzacatek + hodina + konec; ???
dik
Albert Einstein
Profil
Miloš
Más pravdu s tou syntaxí....
co znamená to window.document.getElementById("praha").innerHTML = zacatek + hodina + konec; ???
dik
Miloš
Profil
innerHTML je řetězec určený ke čtení i k zápisu, který udává text formátu HTML, obsažený v rámci elementu, a to vyjma počáteční a koncové značky tohoto samotného elementu. Přiřazením této vlastnosti se nahradí obsah elementu zadaným textem HTML. Poznamenejme, že během zavádění dokumentu není možné tuto vlastnost přiřazovat.

Tolik citace z knihy JavaScript, kompletní průvodce od Davida Flanagana (O'REILLY / Computer Press, Praha 2002, 2. akt. vydání) na straně 533.
Miloš
Profil
No a v praxi to pak znamená, že se obsah elementu, který má ID praha (londýn, moskva, tokio) nahradí řetězcem, který je složený z hodnot proměnných zacatek, hodina a konec.
peta
Profil
Albert Einstein
Ja bych teda doplnil Milose...
window.document.getElementById("praha").innerHTML = zacatek + hodina + konec;

window = nazev objektu, objekt vsech oken (v tomto pripade neni povinne jej psat)
window.document = nazev objektu v objektu window
getElementById("praha") = fukce pro ziskani objektu podle id
innerHTML = vnitrek, html
vnitrek objektu (tagu) s id=praha se vyplni zadanym html kodem
zacatek + hodina + konec = scitani retezcu
... existuje take .outherHTML, funguje obvykle jen v IE
... jeste se pouziva .text nebo appendChild() a funkce z JS DOM pro pridavani tagu

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0