Autor Zpráva
Libor
Profil *
Zdravím.

S javou nicméně začínám a udělal jsem si takový skript, který v sobě obsahuje html kód a na všech stránkách mám na něj odkaz. Takže v každé stránce mi to zobrazuje menu - obdoba rámců, jenže bez jejich neduhů. Jenže OUHA - stránky jsem zkusil otevřít v IE 5.0 a stránky mi vyjely zcela normálně, ale menu z JavaScriptu tam nebylo a napsalo mi to v liště chybu. Skript funguje určitě v IE 6, Opeře a Mozile (jedny z nejnovějších verzí). Použil jsem funkci

document.write("<p>něco</p><br>");

V podstatě by mi to bylo jedno, ale myslím také na uživatele, kteří si buďto nemohou nainstalovat novější verzi, nebo jim to prostě nejde (moc starý počítač). Možná je to i v tom, že by to byla třeba nová funkce z nové verze Javy - je toto možné? A kde bych když tak získal nějaký odkaz na novou verzi Javy od Sunu?

Díky za odpověďi...
Yuhů
Profil
jasně. Zaprvé je potřeba rozlišit Javu a Javascript.

Java není Javascript. A opačně: Javascript není Java. Vůbec. Ani trochu.

To document.write() je javascript. Že javascriptový kód v různých prohlížečích funguje a v jiných ne, je dost běžné. Jak si s tou chybou poradit:

podívej se na to, co je to za chybu. V Exploreru je vlevo dole žlutý trojúhelníček, když se na něj dvouklikne, tak se objeví dialog vypisující druh chyby a číslo řádku. Podívej se do zdroje na ten řádek a hledej v něm chybu.

Žádné stažení moderní Javy tomu rozhodně nemůže pomoci.
Libor
Profil *
Díky, to jsem zkoušel :-) - ale píše mi to chybu na 2 řádku, který je prakticky totožný jako první (jen obsah html se mění) a IE 6 mi to vezme v pohodě, kdežto IE 5 ne. Jo, kdyby už nebyly ty starší IE! Taky by to chtělo něco jako IE7 :-). Ach jo...

Jo, tvoje stránky jsou super, už delší dobu se z nich docela dobře učím CSS a i jiné...
Michalek
Profil
Prosím, jenom to ne - IE7 neee
Libor
Profil *
Na IE mi nešahej - je to můj nejoblíbenější prohlížeč, protože je rovnou nainstalovaný v systému a pokud by jeho tvůrci dělali nové verze, neměl by chybu - za to teď je velmi zastaralý. Kdyby tak zobrazoval správně všechny prvky a nepočítal si to podle sebe, bylo by to super. Třeba, aby se choval jako Opera a Mozilla a měl svůj vzhled. Líbí se mi jeho ovládání. Ach jo, asi jsem ujetej, ale...
Libor
Profil *
Jo a podle statistik ho používá velmi velké procento lidí, takže na něj kašlat nemohu.

NEPOMOHL BY MI NĚKDO S TOU JAVOU???
Honza Hučín
Profil
S Javascriptem ti rádi pomůžeme, ale musíme vědět, jak vypadá kód, který způsobuje chybu. Takže sem, prosím, dej odkaz na stránku nebo tu část kódu, která podle tebe dělá chybu.
Libor
Profil *
Jasně, javascript, už si na to snažím dávat pozor. No jo.

Takže ten kód je: (připravte se na nejhorší - dole je popis, co by to mělo dělat)

document.write("<SPAN class='menu'><A class='menu1' href='vizitka.html'>Něco o mně</A><BR><IMG SRC='data/grafika/sipka.gif' width='18' height='11'><A class='menu1' href='blog.html'>Můj blog</A><SPAN class='menu1' style='color: Red;'> (nové)</SPAN><BR><BR><A class='menu1' href='galerie.html'>Galerie fotek</A><BR><IMG SRC='data/grafika/sipka.gif' width='18' height='11'><A class='menu1' href='mechenice.html'>Prohlídka Měchenic</A><BR><BR><A class='menu1' href='mobsiem.html'>Mobily Siemens</A><BR><A class='menu1' href='download.html'>Download</A><BR><A class='menu1' href='ruznvych.html'>Různé vychytávky</A><BR><A class='menu1' href='tipytriky.html'>Tipy a triky</A><BR><BR><A class='menu1' href='zpravy.html'>Zprávy</A><BR><A class='menu1' href='clankyprisp.html'>Články a příspěvky</A><BR><BR><A class='menu1' href='editorial.html'>Editorial</A><BR><A class='menu1' href='podpora.html'>Podpora tohoto webu</A><BR><A class='menu1' href='historie.html'>Historie webu</A><BR></P><A HREF='http://www.beinspired.cz'><IMG style='position: absolute; top: 350px' SRC='data/grafika/beinsp.gif' width='175' height='30' alt='www.beinspired.cz'></a><A HREF='http://vltava.logout.cz/uvod.html'><IMG style='position: absolute; top: 438px' SRC='data/grafika/vltava-baner.gif' width='150' height='43' alt='vltava.logout.cz'></a><A HREF='http://www.redboss.cz'><IMG style='position: absolute; top: 390px' SRC='data/grafika/redbosstl.gif' width='170' height='38' alt='www.redboss.cz'></a> <A HREF='http://www.volny.cz/djax'><IMG style='position: absolute; top: 524px' SRC='data/grafika/dj.gif' width='99' height='38' alt='Tipy a triky na Siemens MT50'></a><A HREF='http://www.centrum.cz'><IMG style='position: absolute; top: 492px' SRC='data/grafika/centrum.gif' width='107' height='23' alt='www.centrum.cz'></a><a href='http://www.pocitadlo.cz/' target='_blank'><img style='position: absolute; top: 572px' src='http://www.pocitadlo.cz/images/poc.gif' alt='' border='0' width='88' height='31'></a></SPAN>");

V tomto (mém prvním javascriptu) jsem se snažil udělat menu, které by se vkládalo do všech stránek, abych ho nemusel tisíckrát opravovat (snad lennost, či co). V zásadě jde o to, že funkce document.write("něco") mi vypíše html obsah do dané stránky, takže se tam objeví to menu. V IE6 a nejnovějších verzích Opery a Mozilly mi to funguje nádherně a nemá to chybu. Ale IE5 - po menu ani vidu. Jenom se vykreslí obsah stránky, logo a nadpis sekce. V IE5.5 jsem to nezkoušel a ve starších verzích Opery a Mozilly taky ne... Co s tím?

Když tak adresa na ten script je zde: (je tam i něco navíc)

Text odkazu
Fred
Profil
No nebudu do toho moc rýpat, ale snažil udělat menu, které by se vkládalo do všech stránek, abych ho nemusel tisíckrát opravovat (snad lennost, či co) : buď nebuď línej nebo použij php include. A věř mi, že je to dobrá rada.
Fred
Profil
Jo a tenhle svátek, dost chybuje, už mě to štvalo, je to na hodně stránkách a tak jsem to zkusil přepsat, asi by to šlo ještě líp pomocí array :

<!--head-->
<style type="text/css">
<!--
.cas{display:block;background:#666;color:#fff;font-weight:bold;width:1 0em;margin:0;padding:0;text-align:center;vertical-align:middle;line-he ight:1em;font-size:1em;font-family:arial, helvetica, sans-serif;}
-->
</style>

<script type="text/javascript">
<!--<![CDATA[
function datum() {
var dt = new Date();
var den = new Array("Neděle","Pondělí", "Úterý", "Středa", "Čtvrtek", "Pátek", "Sobota");
var retezec= den[dt.getDay()] + ", ";
retezec += dt.getDate() + ". ";
retezec += (1 + dt.getMonth()) + ". ";
retezec += dt.getFullYear();
var dn=dt.getDate();
var ms=(dt.getMonth()+1);
var sv = document.createElement('span');
var vypis = document.createElement('span');
vypis.setAttribute('class','cas');
vypis.setAttribute('type','text');
vypis.innerHTML= ''+retezec+'';
sv.setAttribute('class','cas');
sv.innerHTML='Svátek: ';
if (ms=='1') {
if (dn=='01') sv.innerHTML+='Nový rok';
if (dn=='02') sv.innerHTML+='Karina';
if (dn=='03') sv.innerHTML+='Radmila';
if (dn=='04') sv.innerHTML+='Diana';
if (dn=='05') sv.innerHTML+='Dalimil';
if (dn=='06') sv.innerHTML+='Tři králové';
if (dn=='07') sv.innerHTML+='Vilma';
if (dn=='08') sv.innerHTML+='Čestmír';
if (dn=='09') sv.innerHTML+='Vladan';
if (dn=='10') sv.innerHTML+='Břetislav';
if (dn=='11') sv.innerHTML+='Bohdana';
if (dn=='12') sv.innerHTML+='Pravoslav';
if (dn=='13') sv.innerHTML+='Edita';
if (dn=='14') sv.innerHTML+='Radovan';
if (dn=='15') sv.innerHTML+='Alice';
if (dn=='16') sv.innerHTML+='Ctirad';
if (dn=='17') sv.innerHTML+='Drahoslav';
if (dn=='18') sv.innerHTML+='Vladislav';
if (dn=='19') sv.innerHTML+='Doubravka';
if (dn=='20') sv.innerHTML+='Ilona';
if (dn=='21') sv.innerHTML+='Běla';
if (dn=='22') sv.innerHTML+='Slavomír';
if (dn=='23') sv.innerHTML+='Zdněk';
if (dn=='24') sv.innerHTML+='Milena';
if (dn=='25') sv.innerHTML+='Miloš';
if (dn=='26') sv.innerHTML+='Zora';
if (dn=='27') sv.innerHTML+='Ingrid';
if (dn=='28') sv.innerHTML+='Otýlie';
if (dn=='29') sv.innerHTML+='Zdislava';
if (dn=='30') sv.innerHTML+='Robin';
if (dn=='31') sv.innerHTML+='Marika';
}
if (ms=='2') {
if (dn=='01') sv.innerHTML+='Hynek';
if (dn=='02') sv.innerHTML+='Nela';
if (dn=='03') sv.innerHTML+='Blažej';
if (dn=='04') sv.innerHTML+='Jarmila';
if (dn=='05') sv.innerHTML+='Dobromila';
if (dn=='06') sv.innerHTML+='Vanda';
if (dn=='07') sv.innerHTML+='Veronika';
if (dn=='08') sv.innerHTML+='Milada';
if (dn=='09') sv.innerHTML+='Apolena';
if (dn=='10') sv.innerHTML+='Mojmír';
if (dn=='11') sv.innerHTML+='Božena';
if (dn=='12') sv.innerHTML+='Slavěna';
if (dn=='13') sv.innerHTML+='Věnceslav';
if (dn=='14') sv.innerHTML+='Valentýn';
if (dn=='15') sv.innerHTML+='Jiřina';
if (dn=='16') sv.innerHTML+='Ljuba';
if (dn=='17') sv.innerHTML+='Miloslava';
if (dn=='18') sv.innerHTML+='Gizela';
if (dn=='19') sv.innerHTML+='Patrik';
if (dn=='20') sv.innerHTML+='Oldřich';
if (dn=='21') sv.innerHTML+='Lenka';
if (dn=='22') sv.innerHTML+='Petr';
if (dn=='23') sv.innerHTML+='Svatopluk';
if (dn=='24') sv.innerHTML+='Matěj';
if (dn=='25') sv.innerHTML+='Liliana';
if (dn=='26') sv.innerHTML+='Dorota';
if (dn=='27') sv.innerHTML+='Alexandr';
if (dn=='28') sv.innerHTML+='Lumír';
if (dn=='29') sv.innerHTML+='';
}
if (ms=='3') {
if (dn=='01') sv.innerHTML+='Bedřich';
if (dn=='02') sv.innerHTML+='Anežka';
if (dn=='03') sv.innerHTML+='Kamil';
if (dn=='04') sv.innerHTML+='Stela';
if (dn=='05') sv.innerHTML+='Kazimir';
if (dn=='06') sv.innerHTML+='Miroslav';
if (dn=='07') sv.innerHTML+='Tomáš';
if (dn=='08') sv.innerHTML+='Gabriela';
if (dn=='09') sv.innerHTML+='Františka';
if (dn=='10') sv.innerHTML+='Viktorie';
if (dn=='11') sv.innerHTML+='Anděla';
if (dn=='12') sv.innerHTML+='Řehoř';
if (dn=='13') sv.innerHTML+='Růžena';
if (dn=='14') sv.innerHTML+='Růt a Matylda';
if (dn=='15') sv.innerHTML+='Ida';
if (dn=='16') sv.innerHTML+='Elena a Herbert';
if (dn=='17') sv.innerHTML+='Vlastimil';
if (dn=='18') sv.innerHTML+='Eduard';
if (dn=='19') sv.innerHTML+='Josef';
if (dn=='20') sv.innerHTML+='Světlana';
if (dn=='21') sv.innerHTML+='Radek';
if (dn=='22') sv.innerHTML+='Leona';
if (dn=='23') sv.innerHTML+='Ivona';
if (dn=='24') sv.innerHTML+='Gabriel';
if (dn=='25') sv.innerHTML+='Marian';
if (dn=='26') sv.innerHTML+='Emanuel';
if (dn=='27') sv.innerHTML+='Dita';
if (dn=='28') sv.innerHTML+='Soňa';
if (dn=='29') sv.innerHTML+='Taťána';
if (dn=='30') sv.innerHTML+='Arnošt';
if (dn=='31') sv.innerHTML+='Kvido';
}
if (ms=='4') {
if (dn=='01') sv.innerHTML+='Hugo';
if (dn=='02') sv.innerHTML+='Erika';
if (dn=='03') sv.innerHTML+='Richard';
if (dn=='04') sv.innerHTML+='Ivana';
if (dn=='05') sv.innerHTML+='Miroslava';
if (dn=='06') sv.innerHTML+='Vendula';
if (dn=='07') sv.innerHTML+='Heřman a Hermína';
if (dn=='08') sv.innerHTML+='Ema';
if (dn=='09') sv.innerHTML+='Dušan';
if (dn=='10') sv.innerHTML+='Darja';
if (dn=='11') sv.innerHTML+='Izabela';
if (dn=='12') sv.innerHTML+='Julius';
if (dn=='13') sv.innerHTML+='Aleš';
if (dn=='14') sv.innerHTML+='Vincenc';
if (dn=='15') sv.innerHTML+='Anastázie';
if (dn=='16') sv.innerHTML+='Irena';
if (dn=='17') sv.innerHTML+='Rudolf';
if (dn=='18') sv.innerHTML+='Valérie';
if (dn=='19') sv.innerHTML+='Rostislav';
if (dn=='20') sv.innerHTML+='Marcela';
if (dn=='21') sv.innerHTML+='Alexandra';
if (dn=='22') sv.innerHTML+='Evženie';
if (dn=='23') sv.innerHTML+='Vojtěch';
if (dn=='24') sv.innerHTML+='Jiří';
if (dn=='25') sv.innerHTML+='Marek';
if (dn=='26') sv.innerHTML+='Oto';
if (dn=='27') sv.innerHTML+='Jaroslav';
if (dn=='28') sv.innerHTML+='Vlastislav';
if (dn=='29') sv.innerHTML+='Robert';
if (dn=='30') sv.innerHTML+='Blahoslav';
}
if (ms=='5') {
if (dn=='01') sv.innerHTML+='všichni pracující';
if (dn=='02') sv.innerHTML+='Zikmund';
if (dn=='03') sv.innerHTML+='Alexej';
if (dn=='04') sv.innerHTML+='Květoslav';
if (dn=='05') sv.innerHTML+='Klaudi';
if (dn=='06') sv.innerHTML+='Radoslav';
if (dn=='07') sv.innerHTML+='Stanislav';
if (dn=='08') sv.innerHTML+='všichni osvobození';
if (dn=='09') sv.innerHTML+='Ctibor';
if (dn=='10') sv.innerHTML+='Blažena';
if (dn=='11') sv.innerHTML+='Svatava';
if (dn=='12') sv.innerHTML+='Pankrác';
if (dn=='13') sv.innerHTML+='Servác';
if (dn=='14') sv.innerHTML+='Bonifác';
if (dn=='15') sv.innerHTML+='Žofie';
if (dn=='16') sv.innerHTML+='Přemysl';
if (dn=='17') sv.innerHTML+='Aneta';
if (dn=='18') sv.innerHTML+='Nataša';
if (dn=='19') sv.innerHTML+='Ivo';
if (dn=='20') sv.innerHTML+='Zbyšek';
if (dn=='21') sv.innerHTML+='Monika';
if (dn=='22') sv.innerHTML+='Emil';
if (dn=='23') sv.innerHTML+='Vladimír';
if (dn=='24') sv.innerHTML+='Jana';
if (dn=='25') sv.innerHTML+='Viola';
if (dn=='26') sv.innerHTML+='Filip';
if (dn=='27
Fred
Profil
Já vím tkhle velký příspěvky by se neměly psát, ale nevložilo se to celý, tady je zbytek

if (dn=='27') sv.innerHTML+='Žaneta';
if (dn=='28') sv.innerHTML+='Bohumila';
if (dn=='29') sv.innerHTML+='Judita';
if (dn=='30') sv.innerHTML+='David';
if (dn=='31') sv.innerHTML+='Silvestr';
}
document.getElementsByTagName('body').item(0).appendChild(vypis);
document.getElementsByTagName('body').item(0).appendChild(sv);
}
window.onload=datum;
//]]>//-->
</script>
<!--/head-->
habendorf
Profil
Frede, tohle je naprosto šílený. Navíc myslím, že to musí být dost pomalý. Přesně jak říkáš - tohle by byl ideální příklad pro array.
Fred
Profil
Jo já vím, nechtělo se mi to vypisovat. A sice to vypadá šíleně, ale nepoužívá to document.write a nechybuje to, dá se to v klidu přilinkovat do hlavičky i do xhtml. Už jsem viděl fakt hodně, některých i docela dobrých stránek, kde byl ten script co na něj Libor odkazuje a dost to kazí dojem. Já osobně bych js script svátek nikdy nepoužil, ten v php v pohodě funguje bez problému a zátěže. Bohužel ne všichni mají možnost použít php. Takže sorry, ale jediné co je na tom šílené je velikost, což jak jsem již psal, když sem to sem pástnul, by spravilo array.
Fred
Profil
Když použiju script s týhle diskuse, tam je to array hotový http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=8&topic=27 5
má to o 7,2kB míň, ale furt to je 8,2kB velký, což je pořád dost velký na to , aby to bylo použitelný.
Libor
Profil *
to Fred: díky za radu - s tím js. to bude trvat déle, snad to tam někdy předělám, ale použití toho PHP - to bude potíž. Moc tomu fandím, ale je to pro mě jako španělská vesnice. Navíc ani nevím, jestli to podporuje www.wz.cz! Navíc nevím, jak to prohlížeč už na vlastním počítači, protože když jsem nainstaloval něco jako PHP server, dělalo to strašný chyby a vůbec jsem se v tom nevyznal :-(. To bude problém, ale snad se do toho někdy dám. Vůbec se mi nelíbí, když si uživatel musí instalovat nějaké věci k prohlížeči, jako je podpora javascriptu atd. PHP je dobrý v tom, že se vše tvoří na PHP servru. A uživateli jde čistý HTML kód. Nemám pravdu?
Martin Kuželka
Profil
Libore, WZ PHP podporuje.
Libor
Profil *
Fakt, jo, máš pravdu... Teď jsem si to uvědomil, PHP, nějaké SQL databáze atd. A jsou o tom nějaké stránky (které by se CELÉ daly stáhnout)? Na www.jakpsatweb.cz to není. Škoda.
Martin Kuželka
Profil
O celém webu na stažení nevím, ale určitě se něco nechá na netu sehnat.

Php krok za krokem - Builder
Sekce PHP - WebTip
Sekce PHP - Interval
Anonymní
Profil *
Díky, jo a nevíš, kde seženu nějakej PHP server (kupuju si PC World) - měl by být stabilní a pochopitelnej pro začátečníky?

to Fred: jak funguje ta funkce innerHTML? Byl bych rád, kdyby podobně jako document.write...
Honza Hučín
Profil
innerHTML je obecná vlastnost objektu používaná v Javascriptu. Dá se využít tam, kde má objekt nějaký HTML obsah, typicky u prvků <span>, <div> apod.
objekt.innerHTML= neco znamená, že objekt bude mít HTML obsah neco. Příklad:
<span id="prvek" onclick="this.innerHTML='změněný obsah'">původní obsah</span>
Po kliknutí na text se tento text změní.
llook
Profil
Musím upozornit, že innerText je nestandardní vlastnost. A funguje pokud vím jenom v MSIE a Gecko (Mozilla, Firefox...). V Opeře, KHTML (Konqueror, Safari) myslím nefunguje. Řešil bych to přes DOM.

Anonymní: kde seženu nějakej PHP server
Přečetl sis už Jak začít s PHP?
Honza Hučín
Profil
Ilook: innerText a innerHTML je něco jiného. innerHTML v Mozille, funguje, nevím jak v Opeře. Například moje Javascriptové hry na http://www.petnik.cz/cze/zahrajtesi.php využívají innerHTML dost hustě.
habendorf
Profil
innerHTML v Mozille, funguje, nevím jak v Opeře

Tak jen doplním: ano, funguje i v Opeře
Honza Hučín
Profil
Nicméně je pravda, že je to nestandardní součást. Ale funkční a dost silná.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.