Autor Zpráva
RadekJ
Profil *
Dobry den dnes jeste jednou,
zkousim si jen tak pro sebe JS. Nasel jsem si navod na jakpsatweb.cz, http://www.jakpsatweb.cz/javascript/window.open.html a mam tento zapis:

<a href="javascript:window.open("http://www.jakpsatweb.cz", "_blank", "width=400,height=500");">Otevřít nové okno</a>

Bohuzel vsak nefunguje. P. Slanskemu tam chyby priklad nebo jsem jej zrovna nenasel, ten ktery bych potreboval.
Pouzivam Firefox 3, takze by problem byt nemel.
peta
Profil
tema: Nefunguje JS
odpoved: tak jej povol v nastaveni nebo zkus prohlizec, kde js funguje

_blank neni plany nazev pro nazev okna. Okno muze mit nazev [a-z][a-z0-9]+, cili musi zacinat pismenem nebo neuvadej zadny
_blank je konstanta html nikoliv js

Podstatou ziskavani informaci z textu je umet text cist:
http://www.jakpsatweb.cz/javascript/
Metody objektu window zmiňuje: window.open()
http://www.jakpsatweb.cz/javascript/window.open.html
<a href="stranka.html" onclick="window.open('stranka.html'); return false">
... koukam, ze na teto strance je jen jeden pouzitelny priklad, a 3x je to tam chybne, chjo...
Tak jeste zbyva google?
slova: javascript window open example
RadekJ
Profil *
JS je povolene. Googlem jsem hledal, tak jak je to tedy, ma to spatne P. Slansky nebo ty?
peta
Profil
RadekJ
a jeste malo dodam...
'Bohuzel vsak nefunguje.'
Nefunguje co presne?

<a href="javascript:window.open("http://www.jakpsatweb.cz", "_blank", "width=400,height=500");">Otevřít nové okno</a>
krome toho nazvu okna jsou zde chybne uvozovky. Bys musel odkazat na konkretni stranku, kdes to precet a napsat autorovi. je mozne, zes je tam ale dosadil ty spatne.
<a href="javascript:window.open("
href = "retezec"
vsechno dal tam www prohlizec ignoruje. nastroje - chybova konzole pri kliku vyhlasi chybu. Uvozovky v uzozovkach je treba zalomitkovat "\"\"" a nebo pouzit druhe, jednoduche " ' ' "
Tomasds
Profil
peta

Podstatou ziskavani informaci z textu je umet text cist:
Ano, tak to nevzdávej, možná se to jednou naučíš.

Co říkáš na toto?
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms536651(VS.85).aspx

To jsou věci, co?
Co kdybys ten google taky někdy použil, když ho tak rád doporučuješ?


btw: pan "Slánský" ... chvilku mi to trvalo, ale nakonec pobavilo :)
RadekJ
Profil *
No moc tomu nerozumim co pises. Delal jsem to podle jakpsatweb.cz, nevim jestli to mam spatne ja nebo autor, nema tam praktickej priklad.
RadekJ
Profil *
Jééééé pardon tak p. Janovský,snad mi to promine az to bude cist.
Tomasds
Profil
RadekJ
Co znamená "nefunguje"? Nedělá to opravdu nic?
Zkus toto

javascript:window.open("http://www.jakpsatweb.cz", "_blank", "width=400,height=500")


napsat přímo do řádku, kam píšeš adresu. Funguje to?

Nemá tam praktickej příklad?? Ne, jeden ne, já jich vidím asi osm.
RadekJ
Profil *
Tak funguje tento zapis

<a href="#" onclick="javascript:window.open('http://www.live.com', '_blank','top=100, left=100, height=740, width=780, status=no, menubar=no, resizable=no, scrollbars=no, toolbar=no, location=no, directories=no');">
Live Search
</a>

vycetl jsem ho z toho odkazu na microsoft.com, diky moc.
PS: Pokud otviram obrazky (ruzne velke) pomoci JS, da se udelat to aby po kliknuti na obrazek se zavreli?
Google jsem take pouzival, ale vzdy jsem nasel script ktery byl externi a urcoval sirku a vysku na tvrduo a ja ji potrbuji menit podle tech obraazku, ktere jsou ruzne velke.
peta
Profil
Tomasds
promluvime si, az budes starsi.

Jak uz jsem psal, podstatna cast odpovedi se ziska, kdyz dostaneme dostatek k informaci pro jeji vytvoreni.
Odkaz na stranku?
Ukaz mi radek v te literature, podle ktere to mas, kde je to presne takto?
Kombinovat 2 ruzne veci je dost osidne. Zvlast, kdyz se jedna o uvozovky.

<a href="javascript:window.open("
<a href="retezec"
" - zacatek retezce
" - konec retezce
javascript:window.open( - text retezce
vse ostatni, co tam mas je uz mimo retezec a zadny program ti nerozezna, ze je to neco jineho. Zkus toto:
<a href="http://jakpsatweb.cz"style="background:#f00">text</a>
href="http://jakpsatweb.cz"
style="background:#f00" - style uz se bere zvlast, ikdyz je nalepene na href
Tomasds
Profil
RadekJ

PS: Pokud otviram obrazky (ruzne velke) pomoci JS, da se udelat to aby po kliknuti na obrazek se zavreli?

Udělat se to dá, myslím že někde v sekci JS bys našel příklad. Ale dneska už se to nedělá, vybíhající obrázky se dělají přes lightbox nebo některý z jeho klonů, já používám highslide.
Bubák
Profil
peta
Než začneš psát bláboly, je lepší kouknout co píše JS konzola, jak v podobných případech radíš, nebo kouknout na kód a jako znalec JS bys měl okamžitě vidět začátečnickou chybu.

_blank neni plany nazev pro nazev okna. Okno muze mit nazev [a-z][a-z0-9]+
Můžu znát zdroj této "informace"?

RadekJ
Pozor na uvozovky:
<a href='javascript:window.open("http://www.jakpsatweb.cz", "_blank", "width=400,height=500");'>Otevřít nové okno</a>

Lépe takto:
<a href="http://www.jakpsatweb.cz" onclick="return !window.open(this.href, '_blank', 'width=400,height=500');">Otevřít nové okno</a>
RadekJ
Profil *
pro petu
Ja JS nerozumim, nezivim se tim, chtel jsem poradit s jednou veci, kterou jsem diky Tomasds vyresil. Vim ze tomu rozumis, ale tva informace pro mne byla slozita.
Tomasds
Profil
peta

Jak uz jsem psal, podstatna cast odpovedi se ziska, kdyz dostaneme dostatek k informaci pro jeji vytvoreni.
Odkaz na stranku?
Ukaz mi radek v te literature, podle ktere to mas, kde je to presne takto?
Kombinovat 2 ruzne veci je dost osidne. Zvlast, kdyz se jedna o uvozovky.


Tvoje blábolení opravdu vybočuje z normálních mezí, promluv si o tom s nějakým odborníkem.

Naprosto srozumitelný příklad použití _blank je uprostřed té stránky, na kterou odkazuji linkem v příspěvku, na který reaguješ. To je to modré, dá se na to kliknout, zkus to.
RadekJ
Profil *
pro Bubaka, diky moc, ted jsem si jich vsiml.
Jinak mam problem, ktery s tim asi neouvisi, ale nechci zakladat nove tema. Pokud otevru fotku tim JS, tak se ve FF objevi zoom kterym se da priblizit ten obrazek, da se to vypnout?
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
_blank neni plany nazev pro nazev okna
Je to platný cíl odkazu a druhý argument metody „window.open“ má být cíl odkazu.

_blank je konstanta html nikoliv js
O tom jsme se už bavili, svá tvrzení jsi tenkrát nebyl schopen obhájit a jediný prohlížeč, který s tím kdy měl údajně (a jen podle tebe) problém, už je opravený (a to tak dobře, že o tom údajném problému neexistuje žádný záznam).

koukam, ze na teto strance je jen jeden pouzitelny priklad, a 3x je to tam chybne, chjo
Teď už tam chyba skutečně je. Bravo, to se ti fakt povedlo.

Uvozovky v uzozovkach je treba zalomitkovat "\"\""
Na první pohled je zřejmé, že RadekJ má problém jen a pouze s uvozovkami (podobný jako měl preca1 před měsícem). Zalomítkování mu samozřejmě nepomůže, protože hranici atributu vyhodnocuje HTML parser, nikoliv interpret JavaScriptu. Pomohla by entita „&quot;“.

Místo triviální rady posíláš tazatele na vyhledávač a jako bonus ještě likviduješ důvěryhodnost JPW. Škůdče.
peta
Profil
Chamurappi
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&topic=40352&foru m=8&page=-1
Vis, je chyba a chyba. Ty parametry _blank a pod tam predevsim nemaji, co delat. Hawk.

Vyhledavac je zaklad. Je tam spousta prikladu na dany problem. Pokud tohle nechape clovek jako ty, pak potes.
Co se tyce problemu, nakonec jsem k uvozovkam tez dospel a pripsal jsem to. kazdopadne se stacilo podivat do JS konzoly.
Bubák
Profil
peta
Vyhledavac je zaklad. Je tam spousta prikladu na dany problem.
Vyhledávač žádný příklad nemá. Pokud tohle nechápe člověk jako ty, se nedivím. Už jsi tak popletený, že ani nevíš, co dělá vyhledávač.

Co se tyce problemu, nakonec jsem k uvozovkam tez dospel a pripsal jsem to.
O tom, že je možné hodnotu vynechat, což je prázdný řetězec, se píše v dokumentaci jak na MSDN, tak i na MDC. Gratuluji k objevu kola.
peta
Profil
Bubák
pokud to spravne chapu, tak spojujes jabka a hrusky:
'jsem k uvozovkam tez dospel' - uvozovky jablko
'je možné hodnotu vynechat, což je prázdný řetězec' - hodnota hruska
'jsi tak popletený' - aha :)
Bubák
Profil
pokud to spravne chapu, tak spojujes jabka a hrusky:
Jistě, pokud použíju tvé přirovnání, tak některé uvozovky jsou jabka, jiné uvozovky jsou hrušky. Ty jsi měl na mysli jabka, já hrušky.
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
Vždyť to ty jsi spojil jablka a hrušky do jednoho odstavce. Navíc mají oba dva druhy ovoce stopku a bubáka, takže nevadí, že je Bubák nerozlišuje.

Vis, je chyba a chyba.
Vím. Vždyť na obě tvé chyby upozorňujeme.

Ty parametry _blank a pod tam predevsim nemaji, co delat. Hawk.
Jsi dost tvrdohlavý začátečník. Nauč se konečně číst dokumentaci a používat vyhledávač.

Jestli nedokážeš obhájit absurdní moudra ohledně názvu cílového okna, tak se laskavě omluv všem, do koho ses tu navážel, a vedle se omluv Yuhůovi za záměrnou dezinformaci.
peta
Profil
Chamurappi
'nedokážeš obhájit absurdní moudra ohledně názvu cílového okna'
Pozor, jako bubak pletes jabka a hrusky. Nazev okna a retezec promenne je neco jineho.
Je to hned prvni veta na tom w3c musi zacinat pismenem. Proto jsem v tom tematu dal zamerne odkaz na to jine tem, kde jsme to resili.
Zcela mimo to je tam napsano, ze rezervovana slova jsou ...
Ano, trosku jsem prestrelil, ze to tam nemuze byt. Ale logicky by to tam spis nemelo byt, protoze to resi window.self , window.parent a pod.
Polozim jinou otazku, kolikrat si pouzil
window.open(url,'_parent')
window.open(url,'_self')
Kdyz takove veci obhajujes?
Ja mam prave naopak chut napsat na vsechny 3 prohlizece, aby to z tama odstranili, ze krom _blank se to nepouziva.
Pavdepodobne se k tomu vratim i priste, kdyz to nekde uvidim.
Bubák
Profil
peta
Zcela mimo to je tam napsano, ze rezervovana slova jsou ...
Já jsem zvyklý číst zleva doprava, shora dolů, takže jsem to bez problémů našel.

Ja mam prave naopak chut napsat na vsechny 3 prohlizece, aby to z tama odstranili
Určitě tím budou velmi poděšeni (sic!).

ze krom _blank se to nepouziva
To je velmi pádný argument pro výrobce prohlížečů :-D. Ale zpětná kompatibilita je taky argument.

Takže zatím jsme v diskusi došli k tomu, že hodnota "_blank" se používá a výrobci prollížečů ji podporují.
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
Je to hned prvni veta na tom w3c musi zacinat pismenem.
Tebou doporučovaný prázdný řetězec ale nezačíná písmenem. (To vysvětluj vedle.)

Polozim jinou otazku, kolikrat si pouzil window.open(url,'_parent') […]
Potřebuji-li skriptem prokliknout odkaz, zavolám obecně „window.open(odkaz.href, odkaz.target || "_self")“. Nemusím potom nijak podmínkovat jednotlivé podtržítkové targety, hledat za ně objektovou náhražku a na ní měnit location.

Kdyz takove veci obhajujes?
Připadá mi normální obhajovat i věci, které jsem nikdy nepoužil. Neberu to osobně.

Ja mam prave naopak chut napsat na vsechny 3 prohlizece, aby to z tama odstranili
Výborně. Zařiď, aby nové prohlížeče někomu rozbouraly web — tím všem na této diskusi ukážeš, jak strašně se zmýlili :-)

Pavdepodobne se k tomu vratim i priste, kdyz to nekde uvidim
Já tě bez varování smažu, až to někde uvidím.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: