Autor Zpráva
eldže
Profil *
Ahoj, chci mít na svých stránkách možnost(jednoduché správy textu) tj, že když bych klikl na odkaz otevře se mi textové pole a dotoho můžu psát libovolný text, ktery se mi bude ukládat do souboru.txt. Vím jak udělat zapisování do souboru fwrite jaký koliv text, ale já bych to chtěl upravovat přes textarea.
MilanKubik.info
Profil *
ahoj, rozhodně to neřeš takto, je to velmi nepřehledné potom, doporučuji použít databázi :-) a zapisování pomocí SQL dotazů přes jednoduché formuláře. Je toho plný internet, pokud nic nenajdeš obrať se na Open Source projekty jako Wordpress CMS atd... jinak pokuď trváš tady na tomto, hledej pod fopen php.
Werewolf
Profil
<form action="<?php echo $_SERVER['REQUEST_URI']; ?>" method="post">
<textarea name="blabla" cols="50" rows="10"></textarea>
<input type="submit" name="odeslat" value="OK">
</form>
<?php
if($_POST['odeslat']) { // pokud byl stisknut enter nebo bylo kliknuto na tlačítko
$soubor = "soubor.txt"; // název souboru
$ot = fopen($soubor, "w"); // otevření souboru
$w = fwrite($ot, $_POST['blabla']); // zapsání obsahu
fclose($ot); // zavření souboru
if($w) echo("Obsah byl úspěšně zapsán,"); else echo("Někde se stala chyba!"); // vypsání výsledku
}
?>


Edit:
MilanKubik.info:
Samozřejmě, že je to přes databáze lepší, ale já jsem se taky začínal učit SQL asi po třech měsících programování...
Str4wberry
Profil
Eldže: „Vím jak udělat zapisování do souboru fwrite jaký koliv text

Když umíš zapsat jakýkoliv text, tak teď ho zapíšeš z proměnné $_POST['jméno Tvé <textarea>'].
MilanKubik.info
Profil *
<?
    MySQL_Query("INSERT INTO clanky (ID,nadpis_clanku) 

VALUES

 ('".$_POST['ID']."','".$_POST['nadpis_clanku']."')"); 

 echo mysql_error();

   echo "Úspěšně přidáno ! ";  //vyhodnocení

?>


nejjednodušší způsob :-) pak stačí už jen do formuláře v .php napsat, aby to nebylo prázdné a mohlo se odesílat :-)
MilanKubik.info
Profil *
Werewolf:
MilanKubik.info:
Samozřejmě, že je to přes databáze lepší, ale já jsem se taky začínal učit SQL asi po třech měsících programování...

Tak jistě, že se nedá vše naběhnout během začátku ve všem, ale je jistě nejlepší poradit tak, aby pochopil, že to jde i jinak, lehčeji. Teď bude muset vkládat a vypisovat u každého řádku HTML pro správné vypsání z DB by měl lepší přístup pro editaci, mazání a vypisování samo o sobě, by bylo jedna báseň, navíc by nemusel používat vlastní kód, ale OPEN SOURCE projektů s tímto zaměřením je hodně. Kdyby nenašel mohl bych mu poslat, mam jich pár v PC.
eldže
Profil *
Děkuju všem za odpovědi, je mi jasný že přes databázi to je lepší, ale chtěl sem to mít snadný :) Prostě jen potřebuju editovat stránky domu,kontakt.... přes formulář s tinymce, a ne mít žádný CMS
MilanKubik.info
Profil *
však samozřejmě nám - potažmo, mně. Jde jen o to, aby si měl jednoduché a efektivní řešení :-) Pokuď Ti stačí tohle málo tak je vše v pořádku :-) Dále není dobré mít jen zkušenost s tím, že máš páru, že něco takového existuje.
AM_
Profil
MilanKubik.info:
- místo <? používej <?php
- ten mysql_error bych tam standardně nevypisoval, uživateli není nic do toho, jaká přesně chyba v databázi vznikla (tedy co udělal programátor za chybu v dotazu nebo struktuře DB)
eldže:
pokud to chceš mít jednoduché, nauč se základy MySQL; se soubory to sice možná napíšeš hned, ale buď to nebude jednoduché, nebo to nebude zcela spolehlivé (protože si to nebude hlídat křížové přepsání souboru dvěma skripty atd...). Základy MySQL se naučíš za jedno odpoledne.
eldže
Profil *
AM:
Tak základy mysql umím, jen sem chtěl mít co nejsnažší :) Už to mám přes soubory tak to zatím nechám víc nepotřebuju. :)
kordy
Profil
Mám k tomu dotaz jak udělat to samé když mám více textových polí?
Zkoušel jsem to, nefungovalo :D tak bych se radši zeptal...
dík
panther
Profil
kordy:
úplně stejně, jen do fwrite přidáš další prvky pole $_POST, ne jen $_POST['blabla'].

Pro příklad jsem vycházel z kódu uvedeného v [#3].
kordy
Profil
Takhle?
$w = fwrite($ot, $_POST['blabla'], $_POST['jinapromena']);


?? :)
Zkoušel jsem to tak, že jsem napsal ten řádek 2x s jinou promennou ale nefungovalo to...

Tak takhle ne právě jsem to zkoušel, vysvětlil bys mi to prosím?
kordy
Profil
neví nikdo? nebo je to moc vzadu a nikdo to nečte?
Tori
Profil
Na rozdíl od konstruktu
echo($var1, $var2, ....)
, kterému můžete poslat libovolný počet "parametrů" a on je všechny zobrazí, jsou parametry funkcí přesně definované. Takže všechno, co chcete zapsat do souboru, předáváte funkci fwrite() jako druhý parametr, zatímco třetí (nepovinný) parametr určuje, kolik se z toho má zapsat bajtů.
kordy
Profil
ahhhhh tzn zapsat takhle nějak?

$promena=$prvnipole, $druhypole, $tretipole;

fwrite($soubor, $promena)
Alphard
Profil
[#16] kordy
Neznáte základní syntaxi.
Na http://interval.cz/clanky/php-prace-s-retezci-a-php/ zjistíte, jak se v PHP spojují řetězce.
Keeehi
Profil
$promena=$prvnipole.$druhypole.$tretipole;
fwrite($soubor, $promena);

// nebo

fwrite($soubor,$prvnipole);
fwrite($soubor,$druhypole);
fwrite($soubor,$tretipole);
kordy
Profil
Keeehi:
fwrite($soubor,$prvnipole);
fwrite($soubor,$druhypole);
fwrite($soubor,$tretipole);


nebudou se navzájem přepisovat?

jo k těm prvním dvoum řádkům co mám dělat když mezi ně chci vložit text jak odlišit proměnnou od běžného textu?
Alphard
Profil
kordy:
nebudou se navzájem přepisovat?
Jestli vám nestačí manuál, asi to budete muset vyzkoušet.

co mám dělat když mezi ně chci vložit text jak odlišit proměnnou od běžného textu?
Návod, jak spojit řetězce, naleznete v [#17]. Četl jste to vůbec? Je tam přesně spojení textu.

Pro ostatní:
Konkrétní rady, jak se zdá, vedou v jistých situacích k tomu, že se tazatelé neobtěžují přečíst ani pár odstavců návodu. V podobných případech doporučuji neodpovídat okamžitě a konkrétně na základní syntaktické otázky.
kordy
Profil
Alphard:
Četl jste to vůbec? Je tam přesně spojení textu.

ano četl ale nehledám spojení textu

kordy:
jo k těm prvním dvoum řádkům co mám dělat když mezi ně chci vložit text jak odlišit proměnnou od běžného textu?

chtěl jsem odlišit v jednom echu text a proměnnou... ALE DÍKY MOC NAKONEC SEM SE K TOMU DOSTAL A NEBÝT TOHO ODKAZU NEVÍM JAK BY TO DOPADLO... V podstatě moje chyba byla v tom, že jsem dal proměnnou do uvozovek...(vím sázadní neznalost)

pro ostatní co je to zajímá:

echo"běžný text".$promenna;
Alphard
Profil
kordy:
ale nehledám spojení textu
Hledáte, s proměnnou můžete v tomto případě pracovat jako s textem.
$pozdrav = "Ahoj";
$jmeno = "kordy";
$veta = $pozdrav.", ".$jmeno.".";
Na to jste přišel, takže odkaz pomohl.
PHP ale umí interpretovat proměnné v řetězci, takže stačí
$veta = "$pozdrav, $jmeno.";
kordy
Profil
jasně díky v podstatě jste mi pomohl jen sem se chtěl obhájit, že jsem to četl a že nechci úplně hotové řešení, že mi nevadí se trošku přičinit. Vlastně bych měl když je to můj web že ? :)


Vlastně už všecko co jsem potřeboval vím :) můžete lock ...

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: