Autor Zpráva
matice
Profil *
ahojte, akym sposobom - php skriptom by som zistil aktulny pocet online hosti na webe ?

Moderátor Chamurappi: Tvůj projev je špatně srozumitelný, piš prosím s diakritikou. Před otazníkem se nedělá mezera.
AM_
Profil
někam (DB?) si ukládej čas poslední akce daného uživatele na stránce (pokud se nejedná o registrované, ale všechny návštěvníky, tak IP adresu) a jako online ber všechny, kdo mají tento čas třeba ne starší než 10 minut. Přesně to bohužel určovat nelze - nijak rozumně a spolehlivě nelze zjistit, jestli má uživatel ještě otevřený prohlížeč.
matice
Profil *
tak mam rieseny pocet pristupov, ze ak je aktualna minuta o 10 min vacsia ako ta v DB (pre danu IP -> ak je tam ulozena), pripocitam k dnesnej navstevnosti +1, pytam sa len ci neexistuje nejaka f-cia :) ak nie, tak to to vyriesim ako ten pocet pristupov.
matice
Profil *
a ozaj, ked sa uz pytam, co je rychlejsie(menej zatazujuce na server, ak tam bude v buducnosti viac hosti):

a.) zapis IP a minuty do suboru
b.) zapis - || - do databazy

?? Asi DB ze ? Lebo kym otvorim subor, prepisem jednu z xy hodnot a zavrem subor, tak v DB len updatujem jeden riadok tabulky..
AM_
Profil
funkce na počítání online uživatelů v PHP pokud vím není.


a ozaj, ked sa uz pytam, co je rychlejsie
No - přístup k souboru jako takový je mnohem rychlejší, než do DB (si uvědom, že databáze je stejně nakonec uložená v souborech), ale to se zase kompenzuje tím, že v tom souboru by sis musel dané uživatele hledat, poměrně složitě aktualizovat timestampy atd..., kdežto v SQL to uděláš jednoduchými příkazy, které jsou dobře optimalizované a navíc ošetřené proti všemu možnému, takže pro složitější problém bude mnohem rychlejší DB. Rozhodně tedy zůstaň u databáze, jen jsem tě chtěl vyvést z omylu, triviální operace jako přečtení/zapsání jednoho údaje je podstatně rychlejší na souborech.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: