Autor Zpráva
holi
Profil
Zdravim,
muj dotaz neni technicky ale spise logicky, takze pokud se sem podle vas nehodi, presunuti se branit nebudu. Dotazvje v podstate jednoduchy, je podle vas lepsi pokud uploadnu obrazek, tak pres php vytvorit kopii a tu zmensi jako nahled do galerie a nebo nechat jeden obrazek a ten "nasilne" zmensit pres CSS. Kazde ma sve pro a proti, proto se obracim sem. takove nasilne zmenseni se rovna tomu ze obrazky budou v nahledu furt stejne pokud nevyuzijete JS, ale zase pres php sice diky matematickemu scriptu dosahnete pekneho pomeru zmensenih, takze napr vyska bude vzdy stejna ale sirka bude podle pomeru orignalu. Zase ale bereme prostredky hostingu, jak RAMek pri zmensovani tak mista na disku mnozstvim obrazku.
panther
Profil
holi:
nevím, co konkrtně myslíš těmi RAMkami, každopádně místo na disku je nesmyslný argument (dnes stojí 1GB navíc pár korun a náhledy mají pár kB, takže do standardních tarifů se s nimi dá vlézt, pokud se vejdeš s originálními obrázky).

Tedy: samozřejmě zmenšovat PHPkem, zmenšování v HTML je nesmysl.
Tori
Profil
edit: smazáno, totéž co [#2]. panther byl holt rychlejší, věren svému jménu :)
holi
Profil
no ja mam napriklad script co mi vytvari hned dve kopie, nahled(max 190x150, obrazek o max. sirce 1024px(zobrazeni v lightboxu), a pak mam original full ke stazeni a verte mi vetsina jsou to obrazky o 1680x1050 nebo 1920x1200, vetsinou se jedna o wallpapery, takze kdyz uploaduji takovy 2,5MB png obrazek tak mi defaultnich 16MB RAMek nestaci (ano toto jsem myslel) a ted si vemte ze mam 3 souborz na jeden obrazek. to stoji o zamysleni.
xmark
Profil
holi:
Mícháš dvě věci.
Jedna věc je nahrávání souboru. Tam si nejsem úplně jist, ale nějaká omezení ze strany hostingu jsou.

Druhá věc je, jak ty obrázky potom prezentuješ. Za samozřejmost považuju vytvořit náhled, kterých si pak zobrazuješ řekněme 20 na stránce. Pro verzi fullscreen bych si udělal verzi 800px a v některých případech se hodí uchovávat a nabízet ke stažení i tu plnou verzi.
Tři soubory na jeden obrázek jsou banalita, 800px obrázek bez EXIFu má kolem 60 kB, 150px verze cca 10 kB.
ninja
Profil
holi: Ano, RAM na hostingu u větších obrázků je problém. Většinou se lze dohodnout, zvláště pokud potvrdíte že náhledy vytváříte jen jednou, když jsou potřeba.
holi
Profil
xmark:
Tři soubory na jeden obrázek jsou banalita, 800px obrázek bez EXIFu má kolem 60 kB, 150px verze cca 10 kB.
Ano mám to v podstatě tak jak jste řekl, maximálně 150x190px náhled(počítá se tam měřítko zmenšení výšky, které se nasledně použije na zmenšení šířky), Dále mám další verzi obrázku který je maximálně široký 1024px pro zobrazení v lightboxu(výška se zase vypočítá podle poměru zmenšení šířky),
a pod náhledem v galerii mám odkaz na full obrázek. A Proč to tu plácám raději se podvite do mojí galerie. btw ten script na zjištění poměru výšky a šířky u náhledu ještě nějak nefunguje budu ho muset opravit(měl bych začít dávat pozor v matematice).

O EXIFu nemám ponětí co je.
AM_
Profil
EXIF jsou meta informace uložené u některých typů obrázků (třeba autor, nějaký komentář, informace o fotoaparátu u fotografií atd.). Mají maximálně pár KB, takže se jimi vůbec nemusíš zabývat.
holi
Profil
aha uz vim co, dik
panther
Profil
holi:
A Proč to tu plácám raději se podvite do mojí galerie.
- ten obrázek je deformovaný (CALL OF BASE)
- má 250kB!, úplně zbytečně. Třeba na mobilu z té tvojí stránky uteču rychleji, než se mi načtou obrázky, které mě v podstatě nezajímají.
holi
Profil
panther:
- ten obrázek je deformovaný (CALL OF BASE)“ ->[#7]
holi
btw ten script na zjištění poměru výšky a šířky u náhledu ještě nějak nefunguje budu ho muset opravit(měl bych začít dávat pozor v matematice).


- má 250kB!, úplně zbytečně. Třeba na mobilu z té tvojí stránky uteču rychleji, než se mi načtou obrázky, které mě v podstatě nezajímají.
- Stránky jsem ještě pro mobilní připojení neoptimalizoval, co bys doporučil na zmenšení velikosti náhledu ? :) určitě snížím kvalitu při umístování náhledu ImageJpeg()... Další návrhy ?
wNi'
Profil *
Prirodzene ze PHP, ked zmensujes v CSS, sice by si v tvojom pripade usetril miesto, ale on to nezmensi pekne.. Je to take cudne "kockate" alebo skore kostrbate... Nasilu zmensenie.. Takze PHP ;-)..
holi
Profil
wNi':
Je to take cudne "kockate" alebo skore kostrbate

Myslíš rozpixelované ? :)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0