Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
23k Profil |
#1 · Zasláno: 1. 10. 2005, 18:15:20
Jak primet DB MYSQL aby spravne radila radky?
tj a b c č (hacek) d . . s š (hacek) . . Proste aby brala v potaz i hacky, ted zacatecni pismeno haze az za Ztko. |
||
igamenir Profil |
#2 · Zasláno: 1. 10. 2005, 18:52:32
Nevím, ale všiml jsem si v manuálu poznámky, že v němčině se v databázi nahrazuje ö ä ü za oe ae ue. Zkus si pořádně přečíst manuál, možná tam bude postup jak něco takové udělat pro vlastní jazyk.
Mám MySQL 5.0.13 a řadí mi to takhle: á a b c ch d e č é f g h í ď i ě j k l m n ň ó o p q r š s t u ú ů v w x y ý z ž ť ř Takže asi tam nějaká podpora bude, ale ne úplná. Kdekoliv se ale v manuálu mluví o řazení, tak je řečeno, že czech je komplexní jazyk na který se musí použít něco speciálního. Co speciálního jsem ale nezjistil. |
||
Časová prodleva: 1 měsíc
|
|||
Kajman Profil * |
#3 · Zasláno: 4. 11. 2005, 13:15:38
U 4.1.cosi a vyšších je možné definovat systém porovnávání, takže při nastavené češtině by mělo být např ch hned po h.
|
||
Časová prodleva: 21 dní
|
|||
Karaya1 Profil * |
#4 · Zasláno: 25. 11. 2005, 21:35:21
Mám podobný problém na MySQL 4.0.13, nejde mi seřadit čeština - š to řadí až za z apod. Jak vidno z příspěvků výše, novější verze MySQL to zřejmě již umí, ovšem jak to ošetřit v těch starších (podotýkám, že "chyba" je na straně webhostingu, ne mě :o) )..? Nebo si to vše (prasácky) převést na entity a pak to nechat seřadit..?
Díky za každou dobrou radu. |
||
igamenir Profil |
#5 · Zasláno: 25. 11. 2005, 23:47:01 · Upravil/a: igamenir
... jak vidno z příspěvků výše, novější verze MySQL to zřejmě již umí, ...
Ne, neumí. To je ten problém. Dlouho jsem se tím zabýval a neobjevil jsem způsob jak databázi donutit, ke správnému řazení. Pokud použiješ znakovou sadu utf8 a příslušné řazení, nějak se to seřadí, ale jediné správně umístěné háčky jsou š a ž. Ostatní háčky jsou úplně jinde:
Jak jsem tak nad tím přemýšlel, nejlepší je asi celou tabulku si převést do pole v PHP a to seřadit. |
||
Karaya1 Profil * |
#6 · Zasláno: 26. 11. 2005, 10:08:33
Jak jsem tak nad tím přemýšlel, nejlepší je asi celou tabulku si převést do pole v PHP a to seřadit.
No, to jsem zkoušel, ovšem funkce sort ani asort (ta by pro me byla vhodnější, zachová mi klíče) s tím nic moc nenadělaly, a to ani v UTF-8, ani ve Win-1250. |
||
igamenir Profil |
#7 · Zasláno: 26. 11. 2005, 17:35:26
Co myslíš tím "nic moc neudělaly"?
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=9&topic=15 563 Zkoušel jsem to a řadí to výborně. |
||
Časová prodleva: 19 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0