Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Tori Profil |
#1 · Zasláno: 28. 6. 2011, 20:53:02
Pěkný večer.
Potřebovala bych poradit vhodný šablonový systém. Požadavky: * Vnořené bloky. Stačí 2 úrovně, vnější blok/odstavec se opakuje max. 20krát, malý vnitřní blok 1-50x (průměrně 5krát, např. <li>). * Include šablony zevnitř jiné šablony. * Zatím neumím pracovat s cache podle poslední modifikace dat, takže data se vždy čtou z DB. Pokukuju už nějakou dobo po šablonách z Nette, ale může to být cokoli jiného vhodného, jak PHP tak XSLT (i když to jsem četla že je v kombinaci s DB pomalé). Díky moc za radu :) |
||
joe Profil |
#2 · Zasláno: 28. 6. 2011, 21:04:05
Používám ty z Nette, ale nejen šablony, i celý framework, takže bych volil ne jen ty šablony :-)
|
||
Tori Profil |
#3 · Zasláno: 28. 6. 2011, 21:25:46 · Upravil/a: Tori
joe:
To je jen malý web, tak 5 textových stránek + hromada různých způsobů vyhledávání, na to je kompletní Nette kanon na vrabce. Rozdělení do model-view-controller tam je, router taky, ale to je tak všechno. Jen právě kvůli těm výsledkům vyhledávání (představte si třeba seznam x knížek, ke každé y vydání) potřebuju vnořené bloky - jinak bych jako doteď spokojeně používala Jokerovo šablon.systém. |
||
Lamicz Profil |
#4 · Zasláno: 28. 6. 2011, 21:36:16 · Upravil/a: Lamicz
Já osobně používám Smarty 3, protože už v tom mám napsaný CMS, dnes bych asi volil šablony z Nette, popř. celý FW (jak Tě zde na foru pozoruju, neměl by to pro Tebe být větší problém s učením...). Pak je ještě možnost Twig, který používá např. Symfony 3, ale ta syntaxe jazyka je jiná a přijde mi mnohem komplikovanější. Navíc to neumí v základu skoro nic a na vše se musí psát pluginy. Latte syntaxe z nette je velmi podobná Smarty (AFAIK z něj vychází), ale na rozdíl od něj je rychlejší, má o něco více možností (oproti Smarty 3 jich už tolik navíc není) a umožňuje krátké "komprimované" zápisy. Samostatné použití nette šablon AFAIK vyžaduje loader.php, což je vlastně celý nette FW v jednom souboru, takže už je lepší zrovna použít i zbytek.
EDIT: Co třeba P.E.T. ? |
||
Majkl578 Profil |
#5 · Zasláno: 28. 6. 2011, 22:57:10 · Upravil/a: Majkl578
Tori:
„na to je kompletní Nette kanon na vrabce“ To si třeba zrovna nemyslím, Nette není moloch jako např. Zend a hodí se právě i na malé projekty. Můžeš se podívat na příklady hotových "aplikací", např. CD-collection je jednoduchý, ale pěkný příklad. Pokud bys nakonec opravdu nechtěla využít Nette\Application, tak Nette\Templates + Nette\Latte zní jako dobrá volba, jak říká Lamicz. V dokumentaci bys snad měla najít dostatek informací jak to rozchodit, případně doporučuji se obrátit na fórum nebo, ještě lépe, stavit se na Jabberu v Nette místnosti. |
||
Tori Profil |
#6 · Zasláno: 28. 6. 2011, 23:51:47
Děkuju všem, zkouším si hrát s NetteTemplates, vnořené foreach, helpery... trochu haluz s prefixovanou verzí vs. dokumentace pro 5.3+, ale zatím to vypadá moc dobře.
Majkl578: K celému frameworku se časem určitě taky dostanu (prostě jsem teď v půlce práce zjistila, že jsem špatně vybrala šablon.systém, tak ať aspoň toho předělávam co nejmíň). Podle "hotových aplikací" soudíc bych mohla určitě použít celý FW, beru zpět to tvrzení o kanonu. :) Zřejmě tedy použiju šablony z Nette, na ostatní kouknu - dík za tipy. |
||
joe Profil |
#7 · Zasláno: 29. 6. 2011, 03:30:40
Tori:
Někdy je vhodné ho použít i na malý web :) Já už si nějak zvyknul to mít rozdělené na MVC a protože v tomhle fw je plno věcí celkem jednoduchých a dělá se efektivně, tak proč ho nevyužít - i když se jedná třeba o jednoduchý formulář, kam by se měla zapisovat validace nebo cokoli jiného. Ale pokud je už web napsaný v jiném fw, nemá cenu to předělávat. Jestli půjdou nějak rozumě použít jen šablony, tak bych je použil, zase platí celkem jednoduché, přehledné, rychlé, ... Spíš bych určitě nepoužil takové Smarty, to se mi zdá nějak zbytečné a velké, aspoň dřívější verze, co jsem kdysi jednou používal se mi takovo zdály. |
||
brano Profil * |
#8 · Zasláno: 29. 6. 2011, 09:42:39
Nette sablony alebo Smarty.
|
||
Časová prodleva: 8 dní
|
|||
Tori Profil |
#9 · Zasláno: 7. 7. 2011, 15:00:52 · Upravil/a: Tori
Pokud by někdo chtěl samostatně použít šablony z Nette, přikládám své řešení+pár info k němu:
Použila jsem prefixovanou verzi Nette pro PHP 5.2. Cachování je jen do souboru. Autoloader vychází z Nette\Loaders\AutoLoader a používá pro komponenty Nette napevno definovanou mapu název_třídy=>relativní_cesta, všechny součásti Nette jsou v odděleném adresáři (např. lib/NetteTpl). Nepoužívám: logování do Firebugu, Laděnku ani jiné logovací/ladící funkce Nette (mám vlastní třídu pro logování, nastavenou v error/exception handlerech). Odkazy: nezbytné součásti, autoloader, nezbytná nastavení. |
||
Časová prodleva: 14 let
|
0