Autor Zpráva
TanderZz
Profil *
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat dalo by se udělat nějak to, že bych měl dejme tomu předměty a u každého textové okénko, do kterého bych zapisoval známky a vždycky by mi to vypsalo průměr ? jednalo by se ale o to že by se tam ty známky zapisovaly postupně během celého roku a ten pruměr se tím pádem pořád měnil .. jde to ? pokud ano děkuji za odpovědi a nejlepší by byl příklad s vysvětlivkami :) děkuji moc TanderZz
okolojdouci
Profil *
Jestli umíš použít databázi, tak je to na jednu tabulku:
ID, predmet, znamka

Výsledek pak získáš:
SELECT AVG(znamka) WHERE predmet="cestina"

Jestli databázi použít neumíš, tak bych se podíval třeba na http://www.tvorba-webu.cz/php/prace_se_soubory.php
Průměr z více známek pak samozřejmě získáš jako podíl součtu a počtu známek.
TanderZz
Profil *
dobře děkuji za odpověd, ale skript na vkládání dat do db mám .. takže jde o to že já v databázi nechci měnit tu stávajicí hodnotu (příklad: dostanu za 2 ale hned příští den dostanu za 1, tím pádem nechci změnit stávajicí 2 na 1 ale chci aby z toho vzešel průměr ... ) o to mi jde ... ale to nevím jak udělat .. pomohli byste ? děkuji :)
okolojdouci
Profil *
  $qry = "SELECT AVG(znamka) as prumer WHERE predmet='cestina'";
  $vysledek=mysql_query($qry);
  $radku=mysql_num_rows($vysledek);

if ($radku>0)
  {
    while ($zaznam=MySQL_Fetch_Array($vysledek)):
      echo "Průměr=".$zaznam["prumer"];
    endwhile;
  };
TanderZz
Profil *
díky .. :) ale sem asi uplně blbej ale jak tohle skloubim se zapisováním dat do db ? :) vubec nechápu :/
okolojdouci
Profil *
TanderZz:
jak tohle skloubim se zapisováním dat do db ?

Nijak. Psals:
skript na vkládání dat do db mám

Takže předpokládám, že se bavíme o vypsání průměru.
TanderZz
Profil *
no dobře ale dejme tomu že budu vkládat pořád do stejného políčka známky, hodnota se přece bude měnit a ne pruměrovat .. :) já potřebuji aby se do databáze zapsala řada čísel (která budu přidávat po celý rok, takže se nejedná o jiný pruměr každý den) a z těch aby se udělal celkový průměr a ted jak skloubit ty dvě věci tvuj prumer a moje přidávání hodnot .. :/ ?
okolojdouci
Profil *
TanderZz:
dejme tomu že budu vkládat pořád do stejného políčka známky, hodnota se přece bude měnit

Ne, budeš přidávat známky, to dělá INSERT. Co známka, to řádek. Počtem se netřeba zabývat, dokud nebudeš na miliónech řádků.
Průměr pak vypíšeš tím #4.

Jestli ti opravdu stačí jen průměr, mohl bys tam mít průměr a jeho hodnotu měnit - UPDATE. Pak bys ale potřeboval pro každý z předmětů dvě hodnoty - průměr a počet hodnot, z kolika je ten průměr spočten. Zní to asi složitě, ale jde o tento princip:
$prumer = (($prumer*$pocethodnot) + $novaznamka) / ($pocethodnot + 1);
$pocethodnot = $pocethodnot + 1;

Ale řekl bych, že jak na pochopení, tak na realizaci je jednodušší to první řešení.
TanderZz
Profil *
dobře díky moc :) zpracuju si ty informace a když něco tak napíšu, děkuju :))

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0