Autor Zpráva
XYZ
Profil *
Ahoj, potřeboval bych poradit. Mám skript, který k uživatelům přiřazuje určité hodnoty z tabulek v databázi, nebudu vás zatěžovat obsahem toho webu, takže dám příklad.
V databázi mám tabulku uživatelé, která vypadá takto:
IDuser | Jmeno
Potom je tabulka, která přiřazuje například dny v týdnu:
IDden | Den
Poslední tabulka je činnost, která se provádí v tento den:
IDc | Činnost

No a tedka mám skript, který udělá následující tabulky:
IDden - Den(např.Pondělí)
---------------------
IDuser - User | <select><option>Výpis činností</option></select>

Zkrátka vznikne tolik tabulek, kolik je dní v týdnu a ke každému uživateli se přiřazují činnosti, které v ten den dělá. Vše se vypisuje z databáze a potom se do tabulky ukládají ID, ta tabulka bude vypadat takto:
ID | IDuser | IDden | IDc

No a v čem je problém? například v pondělí vyberu 3 činnosti, to znamená, že se do db uloží 3x stejné ID dnu a 3 různé ID činností.
Potom chci udělat skript, který mi bude podle ID uživatele, který je přihlášen vypíše do roletky dny v týdnu, uživatel si vybere den a potom proběhne dotaz který vypíše podle IDuživatele a IDdne činnosti.
Jenže pokud bude 3x v databázi pondělí, také se 3x vypíše do selectu. Jde to nějak v php nebo nějakým sql dotazem omezit tak, aby došlo k vypsání vždy jen jednoho dne od každého, který je v databázi?
Sorry, že neukážu kod, zatím nic moc nemám, jenom si to tak navrhuju.
Slash24
Profil *
Ak správne rozumiem tak by malo stačiť použiť pri selecte DISTINCT.

Príklad tabulky -

ID | IDuser | IDden | IDc
0 1 2 3
1 2 2 4
2 2 3 3

SELECT DISTINCT IDden FROM table;

Vo výsledku dostaneš 2 a 3
XYZ
Profil *
No jestli to udělá to, že se vypíše pouze od každého jeden, tak je to ono. Díky za pomoc, tenhle problém se mi objevuje už dlouho a já se ho snažím všemožně obcházet :D

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0