Autor Zpráva
wonder
Profil
Zdravím, mám menší problém s vložením textu z externího souboru.
Použil jsem:
<?php echo htmlSpecialChars(file_get_contents("soubor.txt"));?>
což by fungovalo super, ale namísto:
Jak se vůbec pořád máš?
v *.txt napsáno tak jak uvádím
se zobrazí:
Jak se v�bec po��d m��?
Text na stránce je bez problému, pouze text z externího "soubor.txt" dělá tuto chybu.
Zkoušel jsem si i různě hrát s kódováním, ale nepodařilo se mi to nijak rozchodit.
Text z externího souboru proto, aby mohl obsah stránky editovat i "html-hloupější" jedinec než já...
Předem děkuji za radu popř. se omlouvám za duplicitu, ale nikde jsem tu tento problém nenašel, pouze obdoby, které mi nepomohly.
Radek9
Profil
wonder:
Tohle nejčastěji bývá kódováním. Pokud používáš nějaký trošku chytřejší editor, měl bys ho vidět.
Giga
Profil *
Asi treba uviesť do súladu kódovanie stránky a kódovanie samotného .txt
wonder
Profil
V index.php jsem již vyzkoušel windows-1250, iso-8859-2 i UTF-8 a bez úspěchu.
v souboru *.txt pravděpodobně kódování nenastavím... Nějaký nápad?
Giga
Profil *
Napr. PSPad vie sqele nastaviť/zmeniť kódovanie súboru
Davex
Profil
wonder:
Je ve výsledném kódu deklarováno kódování stránky?

<meta charset="utf-8">
<?php echo htmlSpecialChars(file_get_contents("soubor.txt"));?>
Petr_D
Profil *
wonder:
UTF-8 se dá u .txt souboru nastavit i v poznámkovém bloku : uložit jako => utf-8
Bubák
Profil
Davex:
Symptomy přesně odpovídají tomu, že HTMl stránka je v utf-8, ale includovaný txt soubor je v kódování windows-1250.

Petr_D:
UTF-8 se dá u .txt souboru nastavit i v poznámkovém bloku
A pak v HTML souboru bude dělat problémy nadbytečný BOM. Ideální by bylo použít editor, kde se dá BOM vypnout.
Keeehi
Profil
Bubák:
Ideální by bylo použít editor, kde se dá BOM vypnout.
Což je třeba ten zmiňovaný PSPad.
wonder
Profil
Giga:
Děkuju :) ale zatím mi asi postačí možnost volby kódování v pozn. bloku.
Davex:
Ano je. Problém byl opravdu v kódování toho *.txt.
Petr_D:
Moc děkuju. Pracuju s ním od malička a nikdy jsem si nevšiml možnosti volby kódování :D
Zatím to můj problém vyřešilo ;)
Bubák:
Přesně tak: UTF-8 a windows-1250, pozn. blok to vyřešil. BOM mi nic neříká, stránka se jeví fungujícně...
Keeehi:
PSPad určitě seženu, bude se časem hodit..

Všem vám moc děkuju za rychlé odpovědi. Problém vyřešen uložením v kódování UTF-8 v pozn. bloku.
Keeehi
Profil
wonder:
BOM mi nic neříká
Nejčastější potíže s PHP (FAQ) » Divný znak (čtvereček) na začátku includovaného souboru v UTF-8
wonder
Profil
Keeehi:
Díky, mrknu na to...
Jinak jsem to i slušně nahradil <?php include; ?>, kde mohu použít mimo textu i obrázky apod...

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: