« 1 2 »
Autor Zpráva
rybarada
Profil
Zdravím, potřeboval bych lehkou administraci webu ( spíše jen textů ). Chci mít svoji vlastní, takže žádný Wordpress atd. Poradí mi někdo, jak mám začít? P.S.: Je mi 12 let, takže abych to pochopil :)


HTML zvládám dobře, stačí pomoct spíše s PHP popřímadě MySQL
nemeja
Profil
Tak asi bych začal loginem, potom nějaké vytváření stránek, editaci mazání,.. vše to jsou základní věci s pár dotazy na DB, pak bych to začal vylepšovat typu pořadí stránek, více uživatelů => registrace,...
Taps
Profil
rybarada:
http://www.linuxsoft.cz/php/

http://pecan.cz/index.php?id=39&n=registrace-prakticky-priklad
rybarada
Profil
nemeja, Taps:
Děkuju, zkusim :-)
nemeja
Profil
rybarada:
Kdyby jsi chtěl pomoct, tak mi napiš na: honzin.nemec[zavináč]gmail.com
rybarada
Profil
nemeja:
Díky moc, napíšu, až mi nebude něco jasný.
Teď mě zrovna napadlo: jak se píší články přes administraci? Nejdříve se uloží do MySQL a potom se ten obsah nějak dá na web? Díky
Someone
Profil
Nejdříve něco k tématu. Pro administraci nejspíš budeš potřebovat práci se SESSION nebo COOKIES. Práci s Databází třeba MySQL a nějaký serverový jazyk, zde již zmiňované PHP.

nemeja:
tak mi napiš na: honzin.nemec[zavináč]google.com
<není sarkazmus>To máš opravdu google email?</není sarkazmus>
nemeja
Profil
Someone:
no mám, nějakej problém? :-D neznám lepší web. klient:-) Všechny emaily se mi tam zobrazují + cloud <3 :-DDDDD

rybarada:
Nejdříve se uloží do MySQL a potom se ten obsah nějak dá na web? Díky

nejdřív ho uložíš do DB a pak si ho natáhneš do proměnný a tam kde budeš potřebovat, vypíšeš na web
Someone
Profil
nemeja:
nějakej problém
Jen přemýšlím nad tím jak si dosáhl toho, že máš google.com a ne gmail.com.
nemeja
Profil
aha :D:D sorry mám gmail.com :D
Someone
Profil
Jistě, že máš gmail ;)
rybarada
Profil
a poradíte mi prosím se skriptem ma ukladani z formuláře a nacteni obsahu na libovolnou stránku? Díky moc všem za ochotu. Adam
Krakatoa
Profil
rybarada:
Psal jsi, že chceš svou vlastní, tedy tebou vytvořenou, tudíž ji musíš začít vytvářet, už si začal? Na jaký problém jsi narazil?
rybarada
Profil
Krakatoa:
registraci apod. mam hotovou, ale potřebuju, abych mohl psát články na web do různých kategorií pres textové pole.
Krakatoa
Profil
rybarada:

tabulka A: kategorie
id kategorie

tabulka B: clanky
id kategorie nazev text

stránka 1)
načteš tabulku A a vytvoříš z ní odkazy na jednotlivé kategorie

stránka 2)
načteš všechny řádky patřící jedné kategorii z tabulky B a vytvoříž z ní odkazy (nazev)

stránka 3)
načteš jeden článek z tabulky B

stránka 4)
formulář s input: název, text a kategorie (načtou se z tabulky A)
a odesílaný na stránku 5)

stránka 5)
příjem ze stránky 4 a zápis do tabulky B


třeba nějak takto?
rybarada
Profil
jj, takto, jenže to neumím převést do skriptu, poradíte, prosím?


jsem všem opravdu velmi vděčný :-)
nemeja
Profil
Tak tady jsem ti udělal jednoduchou kostru, musíš si to zabezpečit, atd..

<?php
$clanky="nazev tabulky s clankama";
if(isset($_POST['odeslat']) // kontroluje zda byl zaslán formulář
{
  if($_POST['text'] != "" && $_POST['nazev']!=""){ // kontroluje zda uživatel vyplnil všechy údaje, u kategie jsem to ošetřil tím, že už jsme automaticky aktivoval jedno políčko
    $kategorie=(int) $_POST['kategorie']; // tady se ukládaj data z formuláře do proměnných
    $text = $_POST['text'];
    $nazev = $_POST['nazev'];
    $sql="INSERT INTO $clanky (kategorie,text,nazev) VALUES ($kategorie, '$text', '$nazev')"; //příprava sql dotazu na vložení do tabulky dle návrhu výše
    mysql_query($sql); // tady se to provede 
    echo "článek byl zaslán";
  }else{
    echo "Nezadali jste text, nebo název";
  }
}
?>

<form action="<?php echo $_SERVER["PHP_SELF"]; ?>" method="POST">
  Název: <input type="text" name="nazev"><br>
  Kategorie: <select name="kategorie">
    <option value="1" selected>Kategorie 1</option>
    <option value="2">Kategorie 2</option>
  </select><br>
  Text<br>
  <textarea name="text"></textarea>
  <input type="submit" name="odeslat" value="Odeslat článek">
</form>
rybarada
Profil
nemeja:
Jj, díky moc, jenže mito hlásí Parse error: syntax error, unexpected '{' in C:\ComplexWebServer\http_docs\zacatek2\clanek.php on line 4
Rozumím tomu jako neočekávaná závorka na řádku 3 v dokumentu clanek.php.
A nazev tabulky má být název MYSQL tabulky? I s přihlašovacím jménem - root, a heslem? Nebo např tabulka.php. Děkuji za trpělivost se mnou. Vím, že jsem otravnej :-).
martin1312
Profil
<?php
$clanky="nazev tabulky s clankama";
if(isset($_POST['odeslat'])) // kontroluje zda byl zaslán formulář
{
  if($_POST['text'] != "" && $_POST['nazev']!=""){ // kontroluje zda uživatel vyplnil všechy údaje, u kategie jsem to ošetřil tím, že už jsme automaticky aktivoval jedno políčko
    $kategorie=(int) $_POST['kategorie']; // tady se ukládaj data z formuláře do proměnných
    $text = $_POST['text'];
    $nazev = $_POST['nazev'];
    $sql="INSERT INTO $clanky (kategorie,text,nazev) VALUES ($kategorie, '$text', '$nazev')"; //příprava sql dotazu na vložení do tabulky dle návrhu výše
    mysql_query($sql); // tady se to provede 
    echo "článek byl zaslán";
  }else{
    echo "Nezadali jste text, nebo název";
  }
}

chybala tam ukoncovacia zatvorka ")"
rybarada
Profil
Jinak, doporučujete mi knihu php tvorba interaktivních internetových aplikací pro 12ti letého? Právě ji čtu. :-)
martin1312
Profil
Načo sa pýtaš, keď ju už maš? :)
rybarada
Profil
martin1312:
Díky, nezobrazují se žádne chyby, článek se odeslal, ale kam? Žádná tabulka.php apod. neni, a skript nemá ani, jak se dostat do mysql žádné údaje, heslo apod.


martin1312:
Jestli myslíš, že ji já pochopím :)
martin1312
Profil
tak ak nemas vytvorenu databazu s tabulkou, nemal sa kam odoslat. Tu je cela seria clankov o mySQL http://www.linuxsoft.cz/article_list.php?offset=32&id_kategory=181 , pozri si to. Je tam popisane ako sa pripojis k databaze a vsetko co by si potreboval

EDIT: tak mas tu knihu, asi musis sam vediet ci ju chapes alebo nie...
rybarada
Profil
martin1312:
Díky, hned přečtu ;)


martin1312:
tak to funguje, teď ale, jak načtu články z DB? :-))
nemeja
Profil
http://www.junext.net/mysql/
rybarada
Profil
nemeja
jaktože mi toto nefunguje. Chci, aby to vypsalo pole text.
<h1>články</h1>
<?php
mysql_connect("localhost", "root", "moje_heslo");
mysql_select_db("tabulecka");
$vysledek="tabulka";
mysql_query("SELECT text FROM tabulka");
?>



Rozhodilo se mi taky rozhodilo kódování: místo vo ničem napsalo vo nièem :(
martin1312
Profil
inak este ma napadlo, aj tu sa da nieco odkukat http://firstpage.rellik.eu/?page=uvod_sql ,

kodovanie nastavis takto

 //pripojenie k DB
mysql_query("SET CHARACTER SET utf8 ");


Pozri sa lepsie ako sa vypisuju data z DB, v odkazovanych clankoch to urcite je.
rybarada
Profil
martin1312:
myslel si to takhle?:
<?php

mysql_connect("localhost", "root", "heslo");
mysql_select_db("tabulecka");
mysql_query("SET CHARACTER SET utf8 ");
$clanky="tabulka";
if(isset($_POST['odeslat'])) // kontroluje zda byl zaslán formulář
{
  if($_POST['text'] != "" && $_POST['nazev']!=""){ // kontroluje zda uživatel vyplnil všechy údaje, u kategie jsem to ošetřil tím, že už jsme automaticky aktivoval jedno políčko
    $kategorie=(int) $_POST['kategorie']; // tady se ukládaj data z formuláře do proměnných
    $text = $_POST['text'];
    $nazev = $_POST['nazev'];
    $sql="INSERT INTO $clanky (kategorie,text,nazev) VALUES ($kategorie, '$text', '$nazev')"; //příprava sql dotazu na vložení do tabulky dle návrhu výše
    mysql_query($sql); // tady se to provede 
    echo "článek byl zaslán";
  }else{
    echo "Nezadali jste text, nebo název";
  }
}
?>
 
<form action="<?php echo $_SERVER["PHP_SELF"]; ?>" method="POST">
  Název: <input type="text" name="nazev"><br>
  Kategorie: <select name="kategorie">
    <option value="1" selected>Kategorie 1</option>
    <option value="2">Kategorie 2</option>
  </select><br>
  Text<br>
  <textarea name="text"></textarea>
  <input type="submit" name="odeslat" value="Odeslat článek">
</form>



Já prostě to moc nechápu z manuálu, ale když mi to někdo postupně vysvětluje :-(((
nemeja
Profil
Já na připojení k DB používám toto:
$db_jmeno="root";
$db_heslo="";
$db_server="localhost";
$db_databaze="chportal";
$spojeni = mysql_connect($db_server,$db_jmeno,$db_heslo)  
            or die (" 
                    <p>Spatne zadane udaje (asi heslo, server nebo jmeno.) v db.php </p>
                    <p><strong>Duvod:</strong> " . mysql_error() . "</p>
                    <p><strong>Cislo chyby: </strong>".mysql_errno() . "</p>
                ");
mysql_select_db($db_databaze, $spojeni) or die ('Spatne zadana databaze v config.php - ' . mysql_error());
mysql_query("SET NAMES utf8");
rybarada
Profil
nemeja
a dáš mi prosím ten kód na výpis z databáze? Já ho pořád moc nechápu :((


slibuju, že sePHP a MySQL naučím, jen chci dodělat nejdříve tohle vkládání článků :)
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: