« 1 2 3 4 5 »
Autor Zpráva
Petr ZZZ
Profil
Alphard:
...víc líbí vést první šipku doprava
Taky jsem to chtěl napsat. Je to tím, že píšeme zleva doprava, proto i grafické znázornění časového sledu zleva doprava vnímáme jako přirozenější než zprava doleva.
Joker
Profil
Radek9:
Doplnil jsem.
V tom tématu by bylo dobré se odrazit od první kapitoly, která nastiňuje základní rozdíly mezi PHP a Javascriptem. Návrh první kapitoly mám hotový.
Jen nevím, jestli to k připomínkám celé dávat do tohohle vlákna, založit jiné vlákno, nebo to udělat jinak.
Ale koneckonců ty soubory mám na Dropboxu, takže nejjednodušší bude dát odkaz.
Do konečné verze chybí ještě dodat formátování, odkazy a obrázek.
Tak připomínkujte :-)

Ještě jedna věc: Jelikož se hlásí i lidé, kteří tady na diskusi nejsou moc známí (nemyslím konkrétně Radek9, který je po mně druhý nejaktivnější diskutující z těch co se zatím o nějaké téma přihlásili),
mohl by odteď každý kdo se přihlásí o téma nejdřív napsat stručně něco o sobě a jak si stojí ohledně předpokladů pro autory?
Aby se nikdo necítil diskriminovaný, začnu u sebe.
Odborné znalosti: Mám VŠ vzdělání v oboru IT a programování se věnuji profesionálně, i když většinou ne v PHP, ve kterém dělám spíš „volnočasové“ projekty. Jelikož posledních pár let stíhám novinky v PHP sledovat spíš jen okrajově, budu si brát spíš základní a obecnější témata.
Zkušenosti s výukovými materiály: Z dlouhého působení tady na diskusi mám myslím velmi dobrou představu o častých problémech. Jednak mám zkušenosti s vysvětlováním problémů tady na diskusi, jednak jsem soukromě doučoval různé předměty včetně programování. Na VŠ jsem se podílel na tvorbě skript o webových technologiích.
Joker
Profil
Díky za rozházení příspěvků do vláken, takže tady bude odteď diskuse ke struktuře učebnice obecně.
Ještě jsem popřesouval některé příspěvky a přidal každému vláknu hlavičku pro lepší orientaci.
Joker
Profil
Přidal jsem do struktury ještě návod na instalaci webserveru.

Chce se toho někdo ujmout? Náplň je:
1. Najít vhodný balíček, který bude mít snadné stažení a instalaci (překvapivě jsem narazil na to, že většina balíčků má dost chaoticky a neergonomicky řešenou stránku s odkazem ke stažení).
Měl by to být aktivně vyvíjený resp. udržovaný balíček u kterého jde odkázat na jednu stránku, kde bude jasný a výrazný odkaz ke stažení a bude co nejmenší pravděpodobnost, že čtenář omylem stáhne něco jiného.
Měl by mít snadnou a přímočarou instalaci.
Výchozí nastavení musí být použitelné pro učebnici.
Zatím se mi jako docela vhodný kandidát jeví VertrigoServ

2. Stáhnout, nainstalovat, udělat screenshoty a popsat.

Dodatek:
Jo a článek má popisovat hlavně instalaci balíčku pod Windows.

Pokud se věnovat Linuxu, případně MacOS, bude stačit jen to popsat, pro Linux že se to stáhne z repozitáře a pro MacOS jen jak to zapnout.
Keeehi
Profil
tu
Joker
Profil
Keeehi:
Bezva, píšu si :-)
Joker
Profil
Keeehi:
Díval jsem se blíž na ten VertrigoServ a pořád mi připadá jako vhodný kandidát.
Instalace je i v češtině a je triviální, prostředí sice anglicky, ale snad celkem srozumitelné. Výchozí nastavení mi, co jsem zkoumal, pro naše účely přišlo vyhovující.

Takže já bych byl pro VertrigoServ, pokud někdo nenajde něco lepšího.
Ugo
Profil
Vertrigo jsem používal docela dlouho, vlastně ani nevím proč teď mám xamp/wamp. Co se mi na něm velice líbilo je, že se dal snadno dát na flashku a úpravou cest v jednom souboru používat mobilně. Nejsem si ale jist nastavením, tuším že byl benevolentní vůči notice chybám, ovšem jeho nastavení je jednoduché
Joker
Profil
Ugo:
Vypisování chyb jsem netestoval důkladně, ale v php.ini bylo E_ALL | E_STRICT, což by nám přesně vyhovovalo.
Rfilip
Profil
K dlouhé spokojenosti používám Uniform Server. Snadno nastavitelný. Neinstaluje se.
Keeehi
Profil
Joker:
Teprve dneska ráno se mi povedlo nainstalovat virtuálně windows 7. XPčka jsem měl hned už asi před týdnem, ale sedmičky mě zlobily.
Hodlám otestovat VertigoServ, Uniform Server, wamp, xamp a easyPHP. Pokud máte někdo dobré zkušenosti s něčím jiným, pište.
Balíčky budu testovat na windows XP a windows 7, jelikož jsou nejrozšířenější. windows XP ve verzi Professional SP3 32bit (české) a windows 7 ve verzi Home Pemium SP1 64bit (české).
Amunak
Profil
Nevím sice jestli na mém hlasu záleží, ale taky bych doporučil Vertrigo. Taky jsem ho na nějakou dobu přestal používat; myslím, že to bylo tím, že se v nějaké fázi na delší dobu pozastavil vývoj. Každopádně teď je aktuální a vypadá pořád dobře :)

Ještě co se týče spuštění serveru na localhostu, skype (tedy minimálně v době když jsem ho ještě používal) blokoval nějaký významný port (teď nevím jestli 80 nebo 3306 edit: zdá se, že jde o port 80). Dalo se to ovšem zakázat v nastavení. A jestli už to tak není, tak se omlouvám. Nicméně stejně by bylo dobré ty porty zmínit. On se pak člověk diví, proč mu to odmítá nastartovat.
Joker
Profil
Amunak:
Ano, to se Skype je napsané i na JPW (část První spuštění).

Každopádně už pro aktuálně rozpracované články bych to potřeboval nějak rozlousknout.
Není nutné mít přímo hotovou tu kapitolu, ale potřeboval bych vědět, v jakém prostředí budeme pracovat (třeba kde bude kořen webu, kde php.ini, a podobně)
Keeehi
Profil
Joker:
Jak jsem psal, měl jsem problémy s instalací windows 7, teď už by to snad mělo být brzo. Do konce týdne bych to snad měl stihnout.
Keeehi
Profil
Tak jsem to ty balíčky otestoval. Jako nejlepší se mi jeví Vertrigo nebo WAMP. Osobně se mi líbí více WAMP. Přikládám výpisy phpinfo() jak vypadali po instalaci. Vertrigo WAMP
Ovšem změny se dají naklikat v těch ovládacích panelech velmi lehce, takže pokud by nám něco vyloženě nevyhovovalo, neměl by být problém to upravit. Jelikož se nemusí lézt do konfiguračních souborů, neměli by nic pokazit, obzvlášť, pokud jim k tomu dodáme obrázek, co má být zatrženo a co ne a oni si to podle toho překontrolují.
Joker
Profil
Keeehi:
Tak WAMP je novější, ovšem v učebnici chceme probírat PHP 5.3, které má Vertrigo.
Keeehi
Profil
Joker:
wamp má i verzi s php 5.3
phpinfo 5.3
Majkl578
Profil
Joker:
ovšem v učebnici chceme probírat PHP 5.3
A on je problém s tím, že si někdo bude zkoušet uvedené scripty na 5.4? Legacy kód přeci nepíšeme, ne?

bude stačit jen to popsat, pro Linux že se to stáhne z repozitáře
Co distribuce, to jiný způsob instalace, verze a konfigurace. Psát vše s předpokladem, že čtenář má Windows, považuji za špatné (ikdyž to tak většinou bude), je podle mě třeba brát ohled i na Linux a Mac OS, a to i v příkladech.
Keeehi
Profil
Majkl578:
Brát ohled na linux se musí už jenom kvůli tomu, aby to fungovalo, až to nahrají někam na hosting, aby to fungovalo.
Keeehi
Profil
Znáte někdo nějaký důvod, proč nepoužít wamp? Pokud ne, zítra začnu s návodem na instalaci WAMPSERVER (64 BITS & PHP 5.3) 2.2E a WAMPSERVER (32 BITS & PHP 5.3) 2.2E.
Jan Tvrdík
Profil
Keeehi:
Jak wamp tak Vertigo trpí nepěknou věcí v základní konfiguraci – zapnutým xdebugem, který přepisuje vzhled chybových hlášek a chování var_dump.
Kubo2
Profil
Keeehi:
WAMP má dobré možnosti.
Joker
Profil
Přidělil jsem si kapitolu o přetypování.

Kdo jste se přihlásili o nějaké kapitoly, jaký je stav?
Keeehi má rozpracovanou instalaci webserveru a Again kapitolu o proměnných, ostatní se jen zapsali ke kapitolám a od té doby žádné zprávy.

Až dodělám přetypování, plánuji dělat:
1. Podmínky
2. Cykly
3. Funkce
4. Operátory
5. Pole

Pokud u dané kapitoly nebude žádná aktivita do doby než k ní dojdu, přepíšu ji na sebe.

Druhé téma:
Tu vzorovou instalaci serveru (resp. návod na instalaci) bych zařadil do sekce o instalaci a nastavení serveru.
Nebyla by to přímo kapitola základního kurzu (jak jsem psal už když jsem to tam dával), ale spíš taková odbočka k instalaci serveru.
Radek9
Profil
Joker:
Hlasím, že mám také rozpracováno. Omlouvám se, nějak mě pak nenapadlo to sem napsat. :-)
Joker
Profil
Radek9:
OK, ta poslední kapitola je v pohodě.
Kritické jsou hlavně ty, jejichž neexistence komplikuje i tvorbu následujících kapitol, které mají na těch předchozích stavět.

Přidělil jsem si kapitolu o podmínkách.
Kapitola o přetypování, respektive její první verze, je už skoro hotová.
Joker
Profil
Kapitola o podmínkách je skoro dokončená.
Protože poslední zpráva o kapitole o cyklech je z 14. června, přiděluji kapitolu o cyklech na sebe.

Další věc, mám pocit, že bychom měli superglobální proměnné přesunout blíže k začátku, protože třeba u podmínek vyvstává docela problém s tím, že není jak měnit předmět té podmínky.
Z toho důvodu jsem k podmínkám přidal funkci date, abych je mohl vysvětlovat alespoň na něčem, co se může měnit.
Fisir
Profil
Hoši, nevím, jestli to píšu do správného vlákna, kdyžtak mě přesuňte.

Když jsem si přečetl Chammurapiho příspěvek, napadlo mě, že by se na konec každého článku mohly přidat odkazy na jiné články, které je nutné znát, aby byl konkrétní článek pochopen.
Joker
Profil
Ad [#26] jsem si neuvědomil, že se musejí nejdřív probrat pole. Ještě zvážím, jaké pořadí bude nejlepší.

fisir: Možná, zatím to je tak, že se prostě počítá se znalostí předchozích kapitol.
Joker
Profil
Pomalu by bylo na čase zveřejnit základní kurz, mohli bychom to udělat stylem, že třeba každý týden by se zveřejnila jedna kapitola a v mezičase bychom ještě důkladně probrali tu následující.
TomasJ
Profil
Nevím jestli se to tu nějak psalo nebo ne, ale uvítal bych, kdyby někdo napsal vlákno o socketech. Nejlépe asi UDP. Jak vytvořit jednoduchý server, jak klienta a podobné :) Něco umím, ale je toho málo, takže nejsem schopný o tom něco napsat.
« 1 2 3 4 5 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0