« 1 2 »
Autor Zpráva
Strýco Mat
Profil
Dobry den, asi to tu je mozno viac krat ale prosim poradte mi ako sa naucim PHP & MySQL na uroven pokrocily (pripadne viac) povecme do 1 az 3 mesiacov :D viem zda sa to ako strasne mala doba ale tak mam na to dost casu sa to naucit cely den (skoro), mam velku snahu sa to naucit a rad by som aj pracoval v nejakej praci kde to vyuzijem (to tak do buducna) a co je dolezite bavi ma to.

Momentalne co sa tyka php a mysql tak sa to ucim podla knihy "vytvarime webove aplikace v php5, mysql a apache" (php som preberal este pred touto knihou takze by som povedal zacitaocnik :D ) mysql az pred tyzdnom ked som sa predal v knihe prvou kapitolou o mysql :D takze nieco viem ale ci je to na zaciatocnika netusim :D tolko k tomu co uz viem.

Aj napriek tomu ze preberam tuto velice zaujimavu knihu tak mam obavy ci sa dokazem poriadne naucit programovat aby som si aspon nejaku jednoduchu aplikaciu spravil sam a hlavne sa obavam ze to nebude na urovni takej aby som sa mohol uchadzat v nejakej malej firme o taketo zamestnanie (lebo kniha nepopisuje objektove programovanie na tolko aby to hocikto pochopil a vacsinu asi toto vyzaduju keby som sa chcel hlasit do zamestnania)

P.S.: S PHP & MySQL a inymi jazykmi pri tvorbe webu to myslim smrtelne vazne. a mam pochybnosti o tom ci ucit sa z knihy je dobre alebo mam zvolit inu metodu ?!

Za odpovede velmi pekne dakujem ! a budem vam zaviazany
Joker
Profil
Strýco Mat:
ako sa naucim PHP & MySQL na uroven pokrocily (pripadne viac) povecme do 1 az 3 mesiacov
Umíte už programovat v nějakém jiném jazyce?

na urovni takej aby som sa mohol uchadzat v nejakej malej firme o taketo zamestnanie
Tak to stejně bude buď pozice, kde se do začátku nic moc neočekává, nebo budou chtít vidět nějaké předchozí zkušenosti.

mam pochybnosti o tom ci ucit sa z knihy je dobre alebo mam zvolit inu metodu ?!
Před otazníkem se nedělá mezera
Můžete se stát beta-testerem naší učebnice PHP :-)
Jsou už hotové pracovní verze textů většiny základního kurzu, odkazy jsou v diskusních vláknech k jednotlivým kapitolám, připomínky vítány.
Základní kurz I. – Jak funguje PHP
Základní kurz II. – Co je potřeba?
Základní kurz III. – Doporučené nastavení editoru
Základní kurz IV. – Základy syntaxe
Základní kurz V. – Hledání a oprava chyb ve skriptu
Základní kurz VI. – Proměnné
Základní kurz VII – Přetypování
(8. a 9. kapitola zatím chybí)
Základní kurz X – Podmínky

Bohužel ty pokročilejší kapitoly zatím nejsou vůbec.
peta
Profil
Strýco Mat:
- prvne si nauinstaluj na windows wamp server
- spust
- najdi dole v liste ikonku. Jestli je zelena, pak vse bezi ok.
- najdi kliknutim na ikonku (pravym nebo levym tlacitkem) odkaz na localhost a phpmyadmina

PHP
- je nutne mit zaklady programovani v nejakem jazyce
- najdi si wamp - www directory, to je slozka pro web, kterou zobrazuje localhost.
- do www directory si vytvor soubor mytest.php a dej do nej kod <?php echo "<b>Vitej svete</b>"; ?>
- spusti pres localhost jako http://localhost/mytest.php
Pokud se ti tucne vypise "Vitej svete", tak uz umis php level 1.
Dalsi level ziskas googlovanim prikladu a prohlizeni examplu v dokumentaci na php.net nebo cz.php.net (pokud zrovna nejedou, tak si googlem najdi php.net treba v nl, fr a pod, protoze to bude stejne neprelozene anglicky :) )

MySQL
- najdi si wamp - phpmyadmina a spust. to je jakysi program v php, ktery muzes pouzivat pro spravu databaze. Nebo muzes pouzivat textovou konzoli.
- zalozka databaze. Mela by byt v seznamu db text. Pokud neni, dole je formular pro vytvoreni
- kliknes na db test a dole je forular pro vytvoreni tabulky.
- Vytvoris tabulku treba aaa, sloupce 3.
Sloupec 1: "id", INT, [x] autoincrement, index PRIMARY.
Sloupec 2: "jmeno", VARCHAR, 10, [x] nulovy;
Sloupec 3: "cislo", INT, [x] nulovy
Dole Ulozit.
Pokud to mas spravne, tak napise:
Byla vytvořena tabulka `test`.`aaa`.
CREATE TABLE `test`.`aaa` (
`id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
`jmeno` VARCHAR( 10 ) NULL ,
`cislo` INT NULL
) ENGINE = InnoDB;
To Create table az po konec je sql prikaz.
Pokud to tedy napise, prave jsi ziskal MySQL level 1.
- kdyz si cely ten sql prikaz zkopirujes (ctrl+c), kliknes na zalozku SQL, vlozis do zadavazciho policka (ctrl+v), prepises nazev tabulky "aaa" na bbb. Kliknes na proved a ono to pak napises Byla vytvořena tabulka `test`.`bbb`, pak jsi ziskal prave level 2. Uz umis pres phpmyadmina vytvorit tabulku pomoci prikazu i pomoci klikani. Z toho plyne, ze do zalozky SQL pak muzes zadavat sql prikazy, jake chces a nejspis se provedou.
Dalsi levely ziskas, kdyz se naucis nastavovat uzivatelum prava pro pristup do tabulek pomoci klikani a ruzne dalsi veci, jako menit typ sloupce.

PHP + MySQL
googlovat priklady jako guestbook, chat, counter
Nebo
http://peter-mlich.wz.cz/web/mysql/pr/mysql_priklad.txt
Dole je pak v php zakomentovany kod pro zaloszku SQL v phpmyadminu pro vytvoreni tabulek pro funkcnost. Potom uz je treba jen zmenit koncovku z txt na php a nakopirovat do slozky s www strankami.
Pokud se v tom vyznas a dokazes si to upravit treba za pomoci dokumentace, pak ziskavas level 10, kdy se nemusis ani moc ptat na foru.
Strýco Mat
Profil
V jazyce tak pred par rokmi som c++ zaklady ale je to davno jedine co mi ostalo je tak programatorske myslenie (dufam). Potom uz len HTML, CSS.

..Tak to stejně bude buď pozice, kde se do začátku nic moc neočekává, nebo budou chtít vidět nějaké předchozí zkušenosti."
No k tym predchadzajucim skusenostiam sa pocita aj nejaky projekt ktory spravim? Lebo mam jeden v plane (radcej nebudem vravet co to je lebo bud ma vysmejete alebo to spravite vy este lepsie a rychlejsie) :D
Myslis ze by mi taky projekt mohol vyrazne pomoct ? Ci uz v uceni alebo do buducna pri uchadzani sa o zamestnanie ?

P.S.: Este pls ked viem HTML, CSS a nejake vecy vo photoshope spravit tak je tu nejaka moznost uchadzat sa o webdesignera ? Ako docasne platove riesenie :D A inak zase neni som nejaka lama s PHP ze kuknem a som paf to zas nie uz som si spravil vlastnu temu (z nudy) ale spravil som si nejaku jednoduchsiu funkciu a upravil aj temu co sa tyka po strane kodu (takze zase uplna lama som neni dufam).


Peta diky, php som uz v kapitole pripojenie sa na mysql, vytvaranie tabuliek v MySQL cez PHP a spajanie tabuliek tak neviem aky je to level ale pre mna je to stale malo ja chcem viac ovela viac.

A hlavne sa bojim ze ako sa naucim programovat objektovo v PHP kedze to asi vsade vyzaduju :(
Majkelju
Profil
Strýco Mat:
Ničeho se neboj, když budeš mít snahu a bude tě to bavit, tak to půjde samo, a na objektovém programování nic není, všechno je to na jedno brdo, akorát si v tom musíš udělat větší pořádek :) Když jsem sháněl práci, tak jsem byl u mnoha neúspěšných pohovorů, ale nakonec se mi podařilo najít zaměstnavatele, který řekl, že mu nevadí, že jsem teprv dostudoval a že nemám žádnou praxi a že jsem napsal jedinou aplikaci v PHP...Prý hlavně, když na to budu mít čas. No a za jediný týden ve firmě jsem se naučil pomalu víc, jak za celou školu :) A za nějaké 3 měsíce, jestli budeš programovat opravdu každý den, jak píšeš, tak se nepochybně dostaneš na vyšší úroveň, než na jaké jsem byl já, když jsem se ucházel o místo :))
Strýco Mat
Profil
Uz vas viac menej chapem ale vy mate viac skusenosti tak sa spytam este poslednu vec potom uz nebudem otravovat :D

Co to znamena mat dostatok praxe (hlavne pre zamestnavatelov) ?

Je ti naprogramovanie co najviac prkotin alebo jedneho vacsieho a zlozitejsieho projektu ? (aj keby bol ten projekt postaveny na drupal + nejake moje muduly a podobne)

Dakujem za odpovede inak.
Majkelju
Profil
Strýco Mat:
To se asi nedá takhle říct, každý zaměstnavatel má jiné představy. Někdo bude vyžadovat třeba alespoň rok praxe, někomu stačí, když pro to budeš mít nadšení a všechno se naučíš v jeho firmě (což někteří zaměstnavatelé taky berou jako výhodu), někdo tě bude zkoušet z teoretických otázek, někdo bude chtít, abys mu ukázal nějaký svůj projekt...přičemž požadavky na jeho rozsah budou taky dost individuální.... Osobně bych radši napsal nějakou komplexnější aplikaci, aby bylo vidět, že se v záplavě kódu neztratíš.... Ale myslím, že prostě stačí vyrazit s tím, co umíš, až se budeš cítit připravený, a nakonec to vyjde :)
mimochodec
Profil
Majkelju:
všechno se naučíš v jeho firmě (což někteří zaměstnavatelé taky berou jako výhodu)

Jakou výhodu má zaměstnavatel z toho, že zaměstná někoho, kdo neumí nic, možná se ve firmě něco naučí a možná taky ne a možná jí za pár měsíců přinese i nějaký zisk? Když navíc nemá vůbec žádnou jistotu, že se ten zaměstnanec v případě, že začne něco produkovat, nesebere a nepůjde ke konkurenci.
Rellik
Profil
Já se učil php stylem pokus omyl... Knížka, kterou sem si koupil mi byla k ničemu, protože při hledání různých funkcí v knížce a na webu jsem zjistil, že každý autor (programátor) doporučuje úplně jiné použití, nebo složení kódu. Po nějakém čase zjistíš, že se pořád dokola opakuje pár stejných funkcí, které pokaždé dělají něco jiného a tak můžeš tu funkci upravit, tak, že bude jedna a podle použití bude dělat něco jiného - a to už je částečně OOP. Jak budeš obstojně ovládat PHP/MySQL doporučoval bych začít s nějakým frameworkem. Ulehčí a urychlí to hóódně práce.
Strýco Mat
Profil
Dekuju :D tak ja sa na to nikdy nebudem citit praveze, lebo nemam moc sebavedomia :( a hlavne vzdy ked si myslim ze mi to uz ide tak pozrem na net a poviem si do riti ten je v tom lepsi stale nic neviem :D. Ale nastastie mam teraz take obdobie ze uz poviem doslova co si myslim a ziadne vtieranie a posledne to robim aj pri firmach :D tak snad to bude plus ked sa budem hlasit do roboty :D.

Dakujem za rady ja sa teda budem ucit podla knizky tak ako doteraz (postupne sa potom pozrem aj na objektove programovanie) A dnes sa navecer pustim do dvoch projektov tak aby som tam co najviac toho spravil sam bez toho aby som si stiahol temu a moduly ved to bude len take plus ;) (ako kde, podla toho co si napisal).

P.S.: Preto sa pustim do toho az vecer lebo to budem robit s kamaradom, aj ked ja budem viacej po technickej stranke do toho robit ako on. ale tym som nechcel zamachrovat (aj ked mohol by som co? :D)

Este raz dakujem za rady a ako vidim tusim sa aj konecne nasiel normalne forum kde aj poradia a nie sa len machruju s vetami "najdi si na googli" a "podla toho co pises mozes na to zabudnut" ;)
mate moje velke plus +
peta
Profil
Levely jsem si vymyslel. Tam jde hlavne o ten level 1, udelat a spustit prvni funkcni priklad. Dokud ti nepojede tvuj vlastni priklad, tak horko tezko udelas neco dalsiho. Tohle mne trapilo uplne nejvic na zacatku, kdy existovali balicky jako php-triad nebo ciste php a myslq a sam bych to na windows nerozchodil. Pomohl mi tehdy mladsi braska. Ono se vsude psalo, staci to jen spustit a samo se to nainstaluje. Prd. Na mych win to neslo. A navody na upravu mi nejeli. samostatne to tez nejelo, bylo treba stahnout jakysi soubor z webu a nahrat do system32. Proste peklo.

S SQL je to trosku slozitejsi. To se v programovani nebere. Tam jsou proste jen tabulky jako v excelu, kde mas udaje. Navic jsou tam krasne prikazy, ktere ti vrati data z tabulek nebo ulozi a nemusis psat nejake slozite konstrukce funkci jako v php pro praci se soubory (hlidat si, je soubor zamceny, prepise se mi, je tam, neni tam, skocit na radek v souboru...). Napsat sql prikaz je casto jednodussi.
Seznam zakladnich prikazu najdes treba zde (zname nako mm gene) http://www.junext.net/mysql/
Kdyz budes chtit slozitejsi sql dotaz, je tu forum Databaze na webu. Si treba projdi, na co se tam lidi ptaji. Vetsinou staci mala uprava jejich dotazu, aby dostali ten, co potrebuji nebo jeste lepsi, kdy usetri spoustu php kodu, kterym vysledek pak upravovali.
... Tak mne napada, kdy zacne PHP pracovat se souborovym systemem jako mysql tabulkou? A Neumi to uz nektere disky?
Strýco Mat
Profil
Rellik: A co by som mal asi na taky framework ovladat ? Lebo mne ked napises aby som bol na to pokrocily tak ja si budem aj po desat roky myslet ze som amater lebo sa vzdy najde niekto lepsi.
Pytam sa aj preto lebo framework spravi vela za mna a yablko ma dobry tutorial na CodeIgniter.


Aha takze MySQL je vlastne o tabulkach ? Teda mi to pride ako microsoft access nie ? Potom to pre mna neni az problematicke lebo to ma ucil jeden mili pan na brigade minuly rok a odvtedy chapem co sa tyka tabuliek.

Potom by sa stacilo hlavne venovat PHP ? a tomu ako cez php vytvarat spajat tabulky pripojit sa na databazu a tabulky nie ?

Inak hned v prvom prispevku som zabudol spomenut ci by ste nevedeli odkazat na nejaku dobru knizku ktora by popisovala PHP & MySQL lebo tato co mam je len pdf-ko a lepsie je ked si to mozem normalne listovat. Kludne nemusi byt pisana ako pre blbeckov chvilku a ja to v pohodicke pochopim ;)
Majkelju
Profil
mimochodec:
Tak budeme samozřejmě předpokládat, že o místo se neuchází člověk, co vyšel TŘEBA z obchodky, ale technik, který má nějaké základy ;) To je právě věc názoru, někteří se na to dívají jako ty, někdo ale uvažuje tím stylem, že člověk ucházející se o svou první pozici je jako "čistý papír", takže nemá pracovní návyky z jiné firmy, všechno se hned zkraje naučí podle místa, kam nastoupí. Ale o tom nemá cenu se dohadovat tady, to tak prostě je :)
Strýco Mat
Profil
Majkelju priklanam sa na tvoju stranu je to podla mna aj efektivnejsie a ako sa hovori ked chces nieco zarobit musis aj do toho investovat.
Majkelju
Profil
Strýco Mat:
Zase je pravda, že kdo potřebuje v omezeném čase rozjet nebo dokončit nějaký projekt, radši sáhne po někom ostříleném. Naštěstí tu ale firem máme dost a určitě se najde někdo, kdo dá šanci začátečníkovi, tak jako ji dali mě :) Přičemž jako začátečník se pořád cítím, neustále řeším drobnosti, kde se pak plácnu přes čelo, když mi někdo poradí řešení :)
Strýco Mat
Profil
Prosim este poradite nejaku zaujimavejsiu knizku ? Lebo ta co mam je jednak pdf a mne sa lepsie cita normalne ked to drzim v ruke a zadalsie mi pride trosku taka nijaka a zdlhava.
Amunak
Profil
Strýco Mat:
MySQL je databáze, tedy ano, "je to o tabulkách" :) Navrhnout ale databázi správně, vyznat se v datových typech apod. není úplně snadné. Na vytváření DB se ale dají použít různé nástroje co ti to zjednoduší (phpmyadmin nebo třeba komerční Navicat). Můžeš si pak vyexportovat strukturu tabulek a jen to zkopírovat do php (kdyby sis psal třeba vlastní redakční systém s instalací). Jinak se samozřejmě věnuješ databázi v PHP - tahání výsledků, vkládání a mazání záznamů apod. Chce to ale taky znát SQL a různé funkce (a třeba nepočítat záznamy v PHP ale v databázi).
Kdyby sis chtěl usnadnit práci s databází a zároveň si oťukat OOP, můžeš využít třeba nějakou databázovou vrstvu (já si oblíbil dibi.

Knihu ti bohužel neporadím, všechno jsem se učil z článků na internetu (třeba linuxsoft má skvělý seriál) a metodou pokus-omyl.

OOP je taky dobré proto, že tě trochu víc nutí přemýšlet nad kódem a tím jak ho dělíš a formátuješ. Je přehlednější a když třeba teď něco zmršíš, můžeš později jen přepsat jednu třídu a nemusíš předělávat celý kód...
Strýco Mat
Profil
Nad linuxsoft-om som uz uvazoval ale na nete som nan nenasiel dobre ohlasi tak som z toho cely taky zmeteny jedny vravia linuxsoft a druhy zase kniha :D a ja ma potom z toho gulas v hlave jeidne co viem na 100% je metoda pokus-omyl v tej sa vsetci zhodnete :D a tou som sa naucil aj html, css a pracu s photoshopom dokonca :D
Rellik
Profil
Strýco Mat:
Rellik: A co by som mal asi na taky framework ovladat ?
No v podstatě nic moc složitého. Umět pracovat víceméně s podmínkami, cykly a poli. Pak taky jak si navrhnout tabulky v db, umět do nic zapisovat, vypisovat, editovat. K tomu trochu toho html a hotovo. Pak stačí umět pouze číst dokumentaci k určitému frameworku. Já třeba dělám s nette frameworkem. V současnosti pracuju na http://mmrs.rellik.eu/ a na gitu můžeš zkouknout, jak pak takový systém celý vypadá. Možná se to dá složité, ale opak je pravdou. Je to český produkt a tak má celkem dobrou dokumentaci a podpůrné fórum, kde je taky hodně ochotných lidí. http://nette.org
Jinak pokud se opravdu hodláš zabývat programováním nejen jako zpestření dne, tak bych doporučil přejít na nějaký linux (třeba Mageia je uživatelsky hodně podobná win). Většina servrů totiž jede na linuxu a můžeš tak eliminovat windowsácké chyby stylu např: obrazek.jpg a Obrazek.jpg je pro win jeden a ten samý soubor linuxu jsou to dva odlišné soubory. A tak když náhodou uděláš ve win img tag a dáš do tagu název malými písmeny aale obrázek bude velkými. Windows ti to zobrazí, pak když to ale dáš na ostrý web, už to možná nepůjde...
Pokud chceš zůstat na win, tak doporučuju pro kódování používat program NetBeans (platí i pro linux)... ;)
Strýco Mat
Profil
Rellik diky. A este sa chcem spytat ze asi bude lepsie skor ist do toho serialu na Linuxsoft-u ne ? vide to skoro na rovnake vedomosti ako dosiahnem pomocou knihy ale aspon rychlejsie nadobudnem poznatky nie ? mylim sa ? :/ a potom by som uz pokracoval podla Rellikovho prispevku a metodou pokus omyl nie ? ?

Bude to tak najlepsie ?
Amunak
Profil
Strýco Mat:
Pokud máš knihu, bude asi nejlepší. Ale chce to zkoušet si podle ní nějaké ukázky (občas bývají přímo knihy s cd s ukázkami, to je asi nejlepší). Můžeš si také přečíst seriál který vzniká tady na diskuzi (odkazoval na něj Joker). Linuxsoft je dobrý, ale bohužel už není nejmladší a některé věci se od jeho napsání změnily. Základy tam ale dostaneš velmi slušné a pro mě to byl dobře stravitelný seriál.
Rellik
Profil
Strýco Mat:
A este sa chcem spytat ze asi bude lepsie skor ist do toho serialu na Linuxsoft-u ne ?
No můžeš podle něj jít, ale jak někteří tady píší, není to už nejmladší a některé věci jsou tam už trochu takříkajíc "mimo mísu". Nejlepší je podle mě najít si nějaký hotový script na něco, v podstatě na cokoliv a zkoumat co která věc dělá. Případně si funkce vyhledávat v php manuálu. Tam je ke každé funkci ukázka použití a na konci diskuze, kde taky kolikrát najdeš něco co potřebuješ udělat a nevíš jak. Když vytvoříš třeba knihu návštěv, tak máš víceméně vyhráno nad PHP protože to je dá se říct v podstatě základ CMS. Na knize návštěv sem postavil můj první pokus o CMS před 7.lety kdy jsem taky s php začínal... Pak už jen vymýšlíš a přidáváš nové a nové funkce... ;)
Strýco Mat
Profil
no dobre ale aby som mal nejaky zaklad tak linuxsoft bude lepsi ako kniha ktora je z roku 2006 ked vyslo na svet php5 ?! hm?


Alebo ? Inak ja po anglicky neviem takze, www.php.net moc nehrozi to by mi trvalo strasne dlho :D
Rellik
Profil
Strýco Mat:
ja po anglicky neviem
Hmm tak to do toho začleň i učení aspoň nějakého základu angličtiny. Bez ní se dřív nebo pozděj neobejdeš... Jinak jo klidně jeď podle linuxsoftu, taky sem podle něj podle potřeby sem tam něco udělal... Jinak si hlavně ale zapamatuj, že ať budeš pak programovat cokoliv, tak to z 99% někdo dělal už před tebou, takže to zkus první pohledat a pak získaný kód jen uprav pro svou potřebu, taky tím ušetříš hodně času a práce. A hlavně tímto způsobem se toho hodně naučíš...
mimochodec
Profil
Strýco Mat:
Inak ja po anglicky neviem takze, www.php.net moc nehrozi to by mi trvalo strasne dlho

Tak to abys rychle začal. Z knížky, doporučovaného linuxsoftu nebo jinde se naučíš základy - jak to funguje, co jsou proměnné, co pole, jak se pracuje s podmínkami atd atd. Nikdy ale nebudeš znát všechny funkce, které budeš v praxi potřebovat. Bez návštěv www.php.net a hledání tam se neobejdeš.
Strýco Mat
Profil
ok Tak Teda diky Rallik hodne si mi pomohol spravim tak ako si mi aj poradil s windows a hodim linux aj ked ten spominany liinux nepoznam a inak ja som mal linux (neviem ktory teraz tusim fedora 16 mi jedine do netbooku islo) len este robil trosku problemy :D ale dam si linux a NetBeans pouzivam ;)


A nebojte anglictina casom pride a nez pride tak pride aj www.php.net :D a est raz dakujem vsetkym za rady a trpezlivost ;) a ak vam nebude vadit budem nadalej navstevovat toto forum :)
Rellik
Profil
Strýco Mat:
spominany liinux nepoznam
No on je celkem nový a vychází z mandrivy (dříve mandrake) http://mageia.cz/ Taky je tam slušná podpora pro řešení případných problémů. Nicméně je to zatím jediný linux z množství, které sem měl možnost vyzkoušet a neměl sem potřebu něco složitého řešit... Nakonec můžeš vyzkoušet LiveCD a uvidíš... Tak ť se daří... :)
mimochodec
Profil
Mám pocit, že tady trochu dochází k matení pojmů. Linux s psaním webů v php nijak přímo nesouvisí. Klidně si na něj přejdi, ale nepotřebuješ to. Že velmi dobrý seriál o databázích leší na webu linuxsoft, tím se nenech zmást. A jestli se nepletu, editor, který při psaní webů patří k nejpoužívanějším - pspad - pod linuxem nefunguje.
Rellik
Profil
mimochodec:
pspad - pod linuxem nefunguje.
Dovolím si tvrdit opak. když sem přešel na linux, tak sem ho nějakou dobu používal než sem přešel na bluefish (je česky) a pak na zmíněný netbeans (taky česky)....
Strýco Mat
Profil
Linux mam moc rad len netbook bol novy a mal som problem tam vobec nejaky tak som dal zatial windows takze to mi nevadi ci ma alebo nema spolocne :D a pspad neni moj oblubeny, ja pouzivam netbeans a pripadne vo windowse notepad++ a v linuxe spominany blufish som pouzival :D
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: