« 1 2
Autor Zpráva
mimochodec
Profil
Rellik:
„pspad - pod linuxem nefunguje.“
Dovolím si tvrdit opak.

Tak to se omlouvám. Z diskuse na fóru pspadu si pamatuju, že autor opakovaně ujišťoval, že o verzi pro linux ani neuvažuje. Už je to dávno, možná změnil názor.
Rellik
Profil
mimochodec:
o verzi pro linux ani neuvažuje
Ono to není nutné mít ve verzi pro linux. Ono tu fungují i win programy... ;)
mimochodec
Profil
Rellik:
Ono to není nutné mít ve verzi pro linux. Ono tu fungují i win programy

Bavíme se pořád ještě o tom, "Ako sa naučiť PHP", nebo už jsme se v tom offtopicování dostali k "linux je super, windows jsou fujky"?
Rellik
Profil
Myslím, že diskuze je ukončena. Strýco Mat už ví co a jak a když bude něco potřebovat, tak se zeptá... :)
Strýco Mat
Profil
Rallik ano uz viem co a ako ale kludne tu mozete rozoberat ci ide pspad v linuxe alebo nie kazdopadne to ide v linuxe cez wine.
panther
Profil
Strýco Mat:
ci ide pspad v linuxe alebo nie kazdopadne to ide v linuxe cez wine.
nativne ne, jen preszminovany wine. Ale pokud chcete nadale diskutovat o programech na tvorbu kodu, zalozte si nekdo vlastni tema. Nebo jeste lepe, najdete si nejake uz zalozene a o ruznych editorech si prectete. Neni treba zakladat x-te vlakno na tema 'Jaky editor vybrat'.
Krakatoa
Profil
Rellik:
Nějak nechápu proč jsi navrhoval komplet přejít na linux. Když už tak nebylo by vhodnější linux (můj oblíbený je debian) hodit do virtuálky bez grafického rozhraní a testovat to v něm :-)
Amunak
Profil
Krakatoa:
Myslím že pokud se (kdokoliv) obejde bez programů co jedou jen na win (typicky hry nebo něco hodně specializovaného) je výhodnější přejít na linux. I to testování je pak mnohem snazší než testování ve virtuálu (hůře se tam pracuje se soubory, musíš je nějak přenášet a taky výkonově je to někde jinde než nativní systém). Pokud se bez svého systému neobejdeš, tak si myslím, že pořád lepší řešení než virtuál by bylo mít v systému (třeba přes NFS) připojenou vzdálenou složku nějakého testovacího linuxového serveru.
Strýco Mat
Profil
Pardon ale este jeden dotaz ja som si tak zacal citat ten linuxsoft a vadi mi ze sa tam uci na php 4 ale tak ja by som rad php 5 predsa len su v php5 zmeny oproti php4 :D neviete o seriali na php5 ?
Amunak
Profil
Strýco Mat:
Těch změn není zas tolik. Největší změny byly (pokud vím) hlavně v OOP, takže tomu se na linuxsoftu spíš vyhni. Většina ostatních informací je ale užitečná a obecně platná, i když se detaily můžou lišit.
Strýco Mat
Profil
Ahaa a ono je na linuxsoftu aj objektove programovanie v php ? Lebo nejak ked som to narychlo prebehol som to nezachytil tak sa pytam ?! :)
Lamicz
Profil
OOP na linuxsoft [19], [20]
Strýco Mat
Profil
Jaaj tak tuto to je som si nevsimol :D tak teda toto je zastarane ? to mam preskocit ze ? Ale ved nic sa nestane ked sa a to mrknem aspon lahsie pochopim objektove programovanie v php5 ci ? :D
Lamicz
Profil
Ne, mozna pochopite OOP v PHP4, ale to je dnes naprd... Objektový model v PHP5 je celý přepracovaný a neplatí z toho téměř nic. Přinejmenším v 5ce se s tím dá rozumně pracovat a má to smysl, ve 4ce to bylo spíš "aby to tam bylo", nemělo to moc smysl.
O PHP5 OOP takový seriál není (aspoň o něm nevím, proto se zde nyní píše obdoba toho seriálu na Linuxsoftu, ale přepsaného do dnešní podoby. Existují specializované blogy lidí kolem PHP, např. PHP Fashion Davida Grudla (autor Nette framework), ale ty jsou určeny spíše pokročilým vývojářům. Např. pro mne jsou velkým zdrojem informací právě moderní frameworky, které jsou v drtivé míře napsány v PHP 5.3 příp. 5.4 OOP.
Hlavně to chce vidět praxi, samotná syntaxe je k ničemu.
Krakatoa
Profil
Amunak:
Myslím že pokud se (kdokoliv) obejde bez programů co jedou jen na win (typicky hry nebo něco hodně specializovaného) je výhodnější přejít na linux. I to testování je pak mnohem snazší než testování ve virtuálu (hůře se tam pracuje se soubory, musíš je nějak přenášet a taky výkonově je to někde jinde než nativní systém). Pokud se bez svého systému neobejdeš, tak si myslím, že pořád lepší řešení než virtuál by bylo mít v systému (třeba přes NFS) připojenou vzdálenou složku nějakého testovacího linuxového serveru.
A já si myslím, že i pro člověka jako jsem já, který hry nehraje a nepoužívá specializované programy, je vhodnější zůstat na windows. Mně kopírování vůbec namáhavé nepřijde a výkonově ve virtuálu ztrácíš pár procent, ty k nějakému testování ohledně php potřebuješ výkon celého cpu nebo disku nebo čehokoliv jiného? Já to bral z pohledu linux serveru ve virtuálu, klidně se tam může dát linux i s gui a dělat přímo v něm se pak může to samé jako v hlavním systému. Já se bez svého systému obejdu ale nechápu proč by měl někdo přecházet na jiný systém jen kvůli jinýmu přístupu k souborům s velkými písmeny v názvu souboru mezi linuxem a win :-). A tu připojenou vzálenou složku přes NFS bys proč nechtěl v tom virtuálním testovacím linuxovém serveru? Zase kvůli výkonu?
abc
Profil
Toto je docela pěkný seriál k PHP5 OOP http://www.skoleniphp.cz/oop-php5
Strýco Mat
Profil
abc:
diky
Budulinek
Profil
Strýco Mat:
Co se týče Windows/Linux, jsou možnosti, jak mít oba systémy na jednom PC.

Dual boot: používám ho sám (Win7/Linux Mint momentálně, dříve Ubuntu nevímkolik). Nainstaluješ si windows, rozdělíš disky na více oddílů (pamatuj, že disky linuxu nemusí být pro win viditelné z důvodů použití jiného FS), třeba tři C a D pro win a jeden pro Linux (Linux na win disky uvidí, takže můžeš používat třeba disk D pro ukládání dat). Pak nainstaluješ linux a hotovo. Pokud si chceš zeditovat výběr systémů při startu, na netu je třeba EasyBCD, které je jednoduché a naklikáš si, co potřebuješ. Nebo ručně, popřípadě linux to nejspíš vytvoří automaticky. Na netu je spousta příkladů. Nevýhoda je možná nutnost o něco většího disky a hlavně nutnost rebootu při přechodu z jednoho OS do druhého. Na druhou stranu jde o plnohodnotné instalace..

Virtuální OS: pomocí virtualboxů a já nevím čeho všeho se dá do jednoho OS virtuálně instalovat druhý. Výhoda je přepínání za běhu, čímž odpadá nutnost restartů, je to flexibilnější a dynamičtější. Na druhou stranu sem tam něco nemusí fungovat úplně spolehlivě (zažil jsem ale jen málo takových případů). Můžou nastat trošku delší prodlevy při načítání USB Flash disků (v řádu vteřin) a instalace je myslím o něco složitější. Pak taková instalace klade samozřejmě o něco vyšší nároky na HW, ne však nijak zásadní.

To jen tak k tomu linuxu.

Nicméně si myslím, že vývoj webu nijak neomezuje OS tvého PC. Samozřejmě, pokud bys stavěl server, je rozhodně lepší sáhnout po linuxu než widlích. Já třeba na svém PC žádný webserver nemám a ani nechci. Radši používám klasický hosting s doménou, dnes to stojí už pár korun. Jednak mám lepší představu o tom, jak je hosting nastaven, druhak mi to vyhovuje z důvodů, že používám více počítačů (3 - 5 různých stanic na různých místech) a všude nastavovat webserver? To ne. Takže synchronizuju jen složky NB projektů. No a za třetí je zálohování. Osobně mám vše zálohováno x-krát, ale pocit, že to mám ještě na netu a navíc zálohované samotným hostingem včetně databáze mi přijde uklidňující. Ale je to jen můj způsob a každému vyhovuje něco jiného :)

Ke knihám ti můžu napsat je to, že jich několik mám, ale nikdy jsem je nijak hojněji nevyužíval. Mám jednu dobrou, kterou používám často. Jde o seznam a krátký popis funkcí. Ty jsou tématicky rozdělené. Je to jen takový "bloček" a stálo to pár korun, ale přijde mi to k nezaplacení. Není tam samozřejmě všechno, ale ty často používané tam člověk najde. Na zbytek php.net. Ostatní knihy jsem prolistoval, ale radši jsem se učil metodou pokus omyl a seriály na netu. Řekl jsem si, že udělám nějakou stránku a začal jsem :) Věděl jsem prd, ale učil se to za pochodu. Tak si to podle mě člověk i líp zapamatuje, než když o tom čte v knize. Prostě jsem si na netu našel tutorial a vrhl se na to. Až to nějak fungovalo, šťoural jsem se v tom, co která funkce dělá, hrál si s tím. Trvalo to sice dýl, ale zůstalo mi to v hlavě. Pak jsem pokračoval dál a dál, až jsem tímto způsobem stvořil první funkční aplikaci. Samozřejmě to byl paskvil nehodný spatřit světlo světa. Když jsem se podíval na kód, který jsem psal v začátcích a kód, který jsem psal ke konci, byl tam diametrální rozdíl jak jsem si utvářel návyky... Pár aplikací, které takhle napíšeš budou stát asi za houbelec, ale na něčem se to naučit musíš a tím, že to zkazíš se poučíš a budeš vědět, co příště dělat jinak.

Prostě, jdi do toho po hlavě, neboj se experimentovat. Vykašli se na přemýšlení o tom, jak byses to měl správně učit, protože pak se dál nedostaneš. Vymysli si nějakou aplikaci, kterou bys chtěl zkusit, pro začátek něco jednoduššího a pusť se do toho. Klidně to napoprvé celý obšvihni podle něčeho existujícího, o nic nejde. Zjistíš, jak věci fungují a tím se budeš posouvat dál. Prostě zbytečně nepřemýšlej nad tím, jak bys to měl správně pojmout, ale udělej to.
peta
Profil
Nejlepe se uci tak, ze si zvolis, co chces udelat a k tomu si dohledavas googlem jednotlive kousicky programu a upravujes pro svou potrebu. K tomu musis mit aspon jakysi prehled, co programovaci jazyk umoznuje a jak si najit prislusne funkce. Php dokumentace je hodne dobra a casto mi dost pomaha.

Mohlo by se ti hodit:
http://cz.php.net/manual/en/ref.array.php - array
http://php.net/manual/en/ref.strings.php - string
http://php.net/manual/en/language.types.object.php - objekt a vlevo ostatni datove typy
http://www.php.net/manual/en/ref.pcre.php - reg. vyrazy
http://php.net/manual/en/reserved.variables.php - globalni promenne, serverove, souborove, requesty, ...
http://php.net/manual/en/language.constants.predefined.php - magicke konstanty
Amunak
Profil
Krakatoa:
Myslel jsem to spíš tak, že pokud nutně nepotřebuješ windows, je výhodnější sáhnout po OS zdarma, který si navíc můžeš vybrat a upravit přesně tak jak ti to vyhovuje a ne tak jak se to líbí nějakému distributorovi.
« 1 2

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: