Autor Zpráva
jardas
Profil *
Dobrý den,
s php mam pramalé zkušenosti a potřeboval bych vytvořit mini galerii, kde by byl formulář, pomocí něhož bych mohl nahrát na server obrázek (uložil do nějaké složky) - nejlépe pomocí Server2go a následně by se vypsal pomocí img na stránku do galerie, nevím jak s ikonkama, ale pro začátek bych rád pochopil vůbec ten systém :-). Databázi bych dotoho raději netahal, to si asi necham na jindy :-).
Byl bych Vám moc vděčný kdybyste mi s tím pomohli.
Předem děkuji za jakékoliv rady.
S pozdravem Tomáš Buchal
Alphard
Jednoduchá galerie je třeba na it-joker.cz/Pocitace-weby/Moje-projekty/Projekt-Minigalerie/29-Minigalerie.html. Upload u toho myslím není, ale na ten existují strovky ukázek, stačí hledat.
Monkeys
Profil *
jardas:
V tvojom pripade by bola asi najlepsia volba externy XML subor v ktorom by si mal vsetky potrebne pbrazky.
Napr:
<galeria>
     <mala>image/male_obr/01.png</mala>
     <velka>image/velke_obr/01.png</velka>
     <title>Popis obrazku</title>
</galeria>

A potom to uz len vypisat na stranku cez PHP

M.
Joker
Monkeys:
Ten můj skript zmíněný Alphardem pracuje ještě jednodušeji: Má zadaný adresář galerie a z něj prostě vytahá všechny obrázky. Náhledy a velké obrázky se poznají podle názvu souboru (třeba velký obrázek fotka.jpg a náhled fotka_n.jpg, to se dá nastavit) a popisky jsou jednoduše textové soubory stejného názvu jako velká fotka, jen s příponou .txt (zkoušel jsem ukládat popisky do EXIFu velkých fotek, ale narazil jsem na to, že různé aplikace ten popisek do EXIFu ukládaly na různá místa).
Složky v galerii se dělají jako podadresáře.

Upload byl řešený tak, že se už připravené soubory prostě přes FTP nahrály do příslušného adresáře, stačilo si na začátku třeba v IrfanView udělat správné nastavení a pak jen pár kliknutími vyrobit náhledy.
Jinak myslím, že jsem pro někoho k té galerii vyrobil i „správce“, kde se jen do určitého adresáře nahrály velké fotky a ve správci se k nim potom vygenerovaly náhledy, přidaly popisky a zařadily se do galerie.
Byl s tím jeden problém, a sice že když tam autoři obsahu nahrávali fotky přímo třeba z 10Mpix foťáku, jejich zmenšování pro náhledy padalo na nedostatek paměti. Jelikož to jde obejít leda zvýšením paměťového limitu pro skripty a to na daném webu nešlo, zůstali jsme u generování fotek v IrfanView a nahrávání přes FTP.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0