Autor Zpráva
quatzael
Profil
Potřebuju dostat do stránek to, aby se mohli uživatelé zaregistrovat, přihlašovat se, prohlížet si data ve svém profilu atd..
Prostě klasika, jak je to všude jinde na stránkách typu e-shopů. Například na Alza.cz, kde si klient může prohlížet své minulé nákupy..

Je na to někde na netu nějakej konstrukční návod jak se to dělá??
Chápu, že se u toho využívá sessions, ale to je tak asi všechno. Nemám s tím žádný zkušenosti..
Frameworky nepoužívám, a chtěl bych se jejich používání vyhnout, pokud to bude možné..

Můžete plís někdo poradit jak na to?
pcmanik
Profil
quatzael:
Je na to někde na netu nějakej konstrukční návod jak se to dělá??
Tebe nefunguje google, alebo miestne vyhľadávanie?
quatzael
Profil
pcmanik:
jasně, že mi funguje google. ale prostě o tom nevím vůbec nic, a z těch výsledků v googlu moc chytrej nejsem..
ani nevím jak se to celý souhrnně nazývá.. user administration??
tady to je někde v diskuzi pořádně popsaný??
mě jde hlavně o polopatický vysvětlení, ne o filozofický úvahy nebo naopak seznam jednotlivých kódů na specifický problémy..
Moderátor jenikkozak: Za tázací větou se píše jen jeden otazník. Vem to prosím na vědomí.
pcmanik
Profil
quatzael:
Začni vyhladaním jednoduchých návodov na prihlásenie a registráciu. Až budeš mať toto hotové pusti sa do ďalšieho, nedávaj si hneď na začiatok priveľa úloh.

Ukážku registrácie a prihlásenia máš aj na tomto fóre, stači lepšie hladať.
aDAm
Profil
quatzael:
Frameworky nepoužívám, a chtěl bych se jejich používání vyhnout, pokud to bude možné..
nějaký konkrétní důvod proč se vyhýbat FW? Pokud to v tomhle oboru myslíš vážně tak není naškodu nějaký ten FW umět.
Seki
Profil
quatzael:
Takže přihlašovací systémy se řeší buď přes COOKIE nebo přes SESSION. Já sám mám raději SESSIONy, jelikož mi práce s nimi přijde pohodlnější. K tomu je ještě třeba mít databázi pro ukládání dat o uživatelích. Typicky se jedná o MySQL, nebo pokud nemáš přístup k MySQL databázi, tak zle použít třeba SQLite databázi, která je součástí jádra PHP.

Registrace e realizuje přes jednoduchý HTML formulář, data zpracuje PHP script a následně se to uloží do databáze. Při každém přihlášení se zkontrolují data dle databáze a podle toho se buď naplní nějaká session proměnná indikující přihlášení nebo se nenaplní. A tu proměnnou testuješ na každé stránce, kde potřebuješ, aby se obsah zobrazil jenom přihlášeným. Je nanejvýš vhodné tento "checkovací script" mít uložený v jednom souboru a ten pak pomocí funkce require vkládat všude.
quatzael
Profil
aDAm:
umět FW je jedna věc, ale nutně ho používat druhá.. Moc o tom nevím, ale co jsem si zjišťoval informace, tak FWs jsou převážně od toho, aby programátorům ulehčily práci a mohli chrlit jeden web za druhým.. Stránky se tím ale stávají těžkopádnějšími, všechno to načítání zdržuje, a proč taky všechno hned řešit objektově..
Já dělám jeden velký projekt (zatím), takže nepotřebuju FW z důvodů, které jsem popsal výše..
aDAm
Profil
quatzael:
jasně proč jezdit trasu brno - praha autem či busem když se to dá chodit pěšky ;) bude to sice tak o měsíc delší ale výsledek stejný že ;) Pokud se pouštíš do "velkého" projektu tak by bylo vhodné začít na něčím menším kde odchytáš své vlastní mouchy, lehce se ti pak může stát že ten velký projekt prostě neukočíruješ.
quatzael
Profil
aDAm:
Pro tento projekt potřebuju dvě věci, na který by se dal využít FW, a to je ta správa uživatelů a vyhledávání pomocí vyhledávacího pole. Zbytek je natolik specifickej, že by mi FWs moc nepomohly.

Mám tedy podle Tebe kvůli těmto dvoum věcem šahat hned po FW??

Já bych kdyžtak bral Zend.. A Ty mi určitě řekneš, že mám použít Nette..:o)
Someone
Profil
aDAm:
Když se někdo ptá kde je bod A, tak mu neodpovídej, že nejlepší způsob přepravy do toho bodu je auto. Ano, existují případy, kdy je dobré dodat nějakou připomínku k samotnému řešení problému, ale tenhle to určitě není.
aDAm
Profil
quatzael:
zbytek tedy řešíš jak? přes JS? či jiný jazyk? FW není o tom že to za tebe něco udělá, ale že ti dá k dispozici nástroje kterými to můžeš udělat. Já ti žáden FW doporučovat nebudu, je jich na trhu několik a každý má svá pro a proti.

Someone:
jasně chápu tvou připomínku, jenže quatzael se ptá na poměrně rozsáhly task aniž by se rozepsal jak celý ten jeho systém funguje a již z prvního dotazu je patrné že vědomosti jsou v této oblasti zatím v základech, proto by bylo pro něj vhodnější začít nějakými tutorialy kde a jak se co řeší a pokud šáhne po nějakém FW který má dobře vedenou dokumentaci tak nebude mít problém si během několika malých kroků udělat základ aplikace a naučite se správu uživatelů, je mi jasné že chce mít úplnou kontrolu nad celým kódem a vědět co se všude děje, ale né vždy jde to přeci nutné a žádoucí.
Someone
Profil
aDAm:
Už to, že je pravděpodobně v začátcích, by tě mělo odradit od tobo mu doporučovat nějaký FW. Jestli chce programovat v PHP tak se ho nejdřív musí naučit a s tím mu framework nepomůže.

úplnou kontrolu nad celým kódem a vědět co se všude děje, ale né vždy jde to přeci nutné a žádoucí.
Divil by ses, ale pochopení tvoří dost značnou část úspěchu.
quatzael
Profil
aDAm:
zbytek tedy řešíš jak? přes JS? či jiný jazyk?
No přece klasicky používám PHP. Je jasný, že používám i javascript a jQuery, ale tady v tomhle vlákně jde přeci o PHP..

Já umím pracovat s PHP a databází (aspoň dostatečně na to, abych něco vytvořil), ale se správou uživatelů nemám zkušenosti, takže mě zajímá jak to celé funguje a na co je třeba dát si pozor, případně co nezapomenout.

Potřeboval bych něco jako má alza.cz, takže kdyby někdo věděl o nějakém šikovném tutoriálu, nebo dokázal nějak srozumitelně vysvětlit celou tu proceduru, tak bych byl moc vděčnej..
Amunak
Profil
quatzael:
Pokud umíš PHP a umíš z databází, tak jen spojíš znalosti které už máš...
Přihlašování - oproti databázi zkontroluješ jestli sedí jméno a heslo, pokud ano, třeba do session si uložíš jméno uživatele a už víš, že je přihlášený. Tedy všude kde je vyžadováno přihlášení budeš mít něco jako:
if(empty($_SESSION['jmeno'])) {
  echo 'Prosím, prvně se přihlašte (přihlašovací formulář)';
} else {
  echo 'Vítej uživateli '.$_SESSION['jmeno'].'! Tajný obsah jen pro přihlášené.';
}
na stránce odhlášení jen smažeš tu session a máš to.

Pokud to potřebuješ trochu víc rozepsat, odkaz posílal už pcmanik v [#4]. Pokud ti to nestačí, pak nám asi budeš muset vysvětlit, co přesně chceš nebo s čím máš problém.
quatzael
Profil
Amunak:
Díky za popis, snad to nějak zvládnu. Mě jde hlavně o takový ty vychytávky jako hashování hesel apod., co by mě jinak samotnýho nenapadlo..
nějak to zkusím, a když něco nepude, tak se ozvu..

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: