Autor Zpráva
BuGeR
Profil
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zdejších pokročilých php programátorů ohledně rychlosti tahání dat.

Určitě se to tu už řešilo.

Řekněme, že mám tato 2 řešení:
1. Mám v MySQL databázi, v tabulce, uložených 10 záznamů, a chci získat čtvrtý (id 4) záznam, tudíž udělám jednoduchý select nad tou tabulkou
2. Mám ve složce 10 txt souborů, název souboru tvoří id záznamu, a uvnitř souborů jsou jakási data.

Které řešení bude rychlejší vzhledem k aplikaci? Řekněme, že budu muset tahat desítky dat, a chci to co nejrychleji. Prosím neberte počet dotazů na databázi jako rozhodující faktor (jakésí přetížení databáze, nebo jak to nazvat).

Přidávám ještě poddotaz:
Když už si ty data vytáhnu, je moudré si je ukládat do jakési "cache" (např. do relace uživatele - $_SESSION)?
Předpokládam, že to nehraje v rychlosti žádnou roli, jelikož ta SESSION je stejně fyzicky umístěna na serveru, chci ale znát váš názor.
Je vhodné si data z dotazu uložit později do SESSION, a později s ní pracovat - abych nemusel pořád dotazovat databázi, kvůli jednoduchého selectu?
Prosím neberte opět k úvahu jakousi konzistenci dat - neřešte nějakou aktuálnost te dané "cache".

Děkuji
juriad
Profil
Přečti si něco o předčasné optimalizaci. Mám dojem, že se snažíš ušetřit několik zcela nepodstatných mikrosekund. Naprogramuj aplikaci tak, aby byla co nejpřehlednější a až budeš mít důkazy (změřené), že aplikace je pomalá, bude čas řešit rychlost. Pak také budeš vědět, která část si optimalizaci zaslouží a v které části nemá smysl.
BuGeR
Profil
Supr, díky!

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0