« 1 2
Autor Zpráva
jenikkozak
Profil
Amunak:
Ono je sice pravda, že učit se databáze bez základů PHP je hloupost, ale třeba takoví lidé, kterým to nikdo neřekl (jako jsem byl třeba i já :-) to dělali a uspěli.
Samozřejmě že databáze se dá vytvořit i v Excelu bez znalosti, že nějaký web existuje.
Vyjádřil jsem se nepřesně. Chtěl jsem říci, že není dobré zabývat se propojením databáze a PHP, pokud nezná základy PHP.

Takže to taky jde, i když to je asi pomalejší a vznikne hrozně zprasený kód.
Problém vidím v tom, že člověk je po čase při aktualizaci vystaven otázce, zda dlouhý špatně řešený skript celý přepíše, doplní ho jiným stylem zápisu (výsledek se pak špatně udržuje), nebo novou část doplní stejným (málo vhodným) způsobem. Protože první možnost nejspíše nezvolí, špatný přístup s sebou nese stále dál.
Další problém spočívá v tom, že když člověk sestaví cosi, co funguje, málokdy se snaží hledat vhodnější řešení.
A do třetice - komplikovaný neznámý skript může vývojáře odradit od snahy pochopit základní princip.
Tomáš123
Profil
jenikkozak:
Další problém spočívá v tom, že když člověk sestaví cosi, co funguje, málokdy se snaží hledat vhodnější řešení.
Bol by si prekvapený, koľko krát znova a znova prerývam kód. Teraz sa mi stalo že to pekne vyzeralo, fungovalo no po oddialení sa z časti rozbil layout (nie je to však absolútnym poziciovaním). Celé som to ešte raz prerobil, ale stále tam vidím chybičky, kód mi príde príliš zložitý a tak hľadám spôsob ako to mať dokonalé.

Celým týmto som chcel povedať, že "nezaspím", keď viem že je to zlé.
jenikkozak
Profil
Tomáš123:
Celým týmto som chcel povedať, že "nezaspím", keď viem že je to zlé.
Rád se s tebou vsadím, že až tvé skripty budou mít stovky kilobajtů, názor změníš. :-) Proti tomu překódování šablony je brnkačka na pár desítek minut.
Tomáš123
Profil
jenikkozak:
Ešte som sa nestretol s naozaj dlhým skriptom, ale myslím, že keby bol zlý, nechal by som ho niekde uložený(keby mi niečo nefungoval) a začal odznova. Zapamätaj si toto vlákno, a keď budem mať dlhý skript a nepôjde, dám ti vedieť, čo som urobil...

překódování šablony je brnkačka na pár desítek minut.
Ak áno prosím pozri sa sem (problém ktorý riešim začína odkazom [Toto]), nikto mi tu nechce odpísať, a ja potrebujem vedieť ako urobiť HTML, potom si ku tomu CSS už doladím, Diks
Joker
Profil
Tomáš123:
Ešte som sa nestretol s naozaj dlhým skriptom, ale myslím, že keby bol zlý, nechal by som ho niekde uložený(keby mi niečo nefungoval) a začal odznova.
To je teoreticky správný postup (resp. spíš než ten skript zahodit ho přepracovat- refaktorovat).

Jenže narazí to na realitu ve chvíli, kdy „by bylo fajn“ refaktorovat kód, který zabral několik měsíců práce a já těch několik měsíců času nemám.

Krom toho refaktoring sice z pohledu programátora je velmi užitečná činnost, zato klienti moc nejásají nad tím, že by měli platit programátora za přehrabování se v kódu bez nějakých konkrétních výsledků.
A i kdyby to programátor udělal zadarmo (což zase není populární u programátorů), pořád je nutné refaktorovaný kód přetestovat a pak řešit případné chyby.
Amunak
Profil
Tomáš123:
Buď jsi naprostá výjimka, nebo (spíš :-) nevíš, o čem mluvíš. Já mám na svědomí třeba naprosto zprasený skript který tahá produkty z databáze a vypisuje je na webu. Pro uživatele to vypadá pěkně, ale je za tím naprosto zprasený, asi dvoutisíciřádkový skript. Měl bych ho předělat. A říkám si to vždy, když tam potřebuji něco upravit. Jenže ono to funguje. A není důvod to předělávat a věnovat desítky hodin času které mi teď nikdo dodatečně nezaplatí. Ten skript byl pomalý (protože je neskutečně složitý), tak jsem to vyřešil jednoduše: místo abych to přepisoval jsem vytvořil kešovací vrstvu. A najednou je to rychlé, ikdyž kompletně zprasené.

Joker:
Problém taky je, když pouhý refaktoring ti nepomůže. Když je prostě návrh kódu úplně špatně.

jenikkozak:
Já vím, jak jsi to myslel, a já to tak taky myslel. Právě že jsem začínal takhle blbě kombinovat php a databáze, ikdyž jsem s PHP (a programováním vůbec) neměl naprosto žádné zkušenosti. Ale s dostatkem motivace a času se to člověk naučí i takhle metodou pokus-omyl. Ale fakt je, že dnes už je spousta slušných materiálů ze kterých se dá dobře učit. A PHP je v trochu rozumném stavu. Návody jak správně sprovoznit unicode, univerzální URL rewrite pravidla a jak (ne)escapovat jsou všude v dostatečném množství (a inkriminované, špatně navržené funcke jsou buď deprecated nebo odstraněné úplně). Takže je opravdu možná snazší začít s nějakým dobrým tutoriálem.
Kubo2
Profil
Amunak:
Tomáš123:
Buď jsi naprostá výjimka, nebo (spíš :-) nevíš, o čem mluvíš.
Ačkoli je možné, že Tomáš123 nevie, o čom hovorí, nemusí byť jedinou výnimkou. :-) Napríklad ja momentálne pracujem na jednom projekte, v ktorom som sa hneď pustil do programovania verzie 2.0 (úplne nový návrh aplikácie, kód apod.). V určitom bode som sa však dostal do situácie, keď sa mi aplikácia zdala tak zle navrhnutá, že som už nevidel cestu dopredu, ani späť - a to som toho už mal napísaného dosť. Jednoducho som teda projekt označil za mŕtvy, no nevykašľal som sa na to - vrhol som sa do programovania v rozsahu prvej verzie projektu, jej vylepšovania, rozširovania a refaktoringu. Starý projekt verzie 2.0 som nevymazal len z jediného dôvodu - bolo mi celkom aj ľúto ho zmazať :-)
V poslednej dobe to vidím tak, že na bývalej verzii 2.0 založím vývoj na vetve 2.0 v projekte verzie 1.*.
Amunak
Profil
Kubo2:
Ono pak je ale otázka, jestli ten projekt skutečně dotáhneš do konce. Já mluvil hlavně o takových, kde je to už jednou hotové a funguje to, i když to třeba je příšerně napsané. Ale hodně štěstí každopádně :-)
janky
Profil
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat zda-li je učebnice PHP již kompletní a mohl bych jí použít pro studování jazyka PHP.
juriad
Profil
Základní kurz je hotový. Pokročilé články budou časem přibývat.
« 1 2

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: