« 1 2 »
Autor Zpráva
Tomáš123
Profil
Zdravím, otázka už bola položená v názve vlákna. Ak by niekomu nebolo jasné o čo ide, pridám aj popis:
Chcel by som dosiahnuť, aby po kliknutí na položku v menu PHP skript zvolenej položke priradil triedu, ktorej budem môcť v CSS meniť vzhľad. Ide o zvýraznenie aktívnej položky.

Ďakujem vám za všetky odpovede.
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
Něco je o tom na webu Polopatě, ale nevíme, jak jsou tvé stránky tvořeny a tak si budeš muset to řešení vyrobit sám.
Tomáš123
Profil
Fisir:
Ďakujem Fisir, lekciu som pochopil, avšak mám ešte pár otázok:
1.) Na stránke je uvedený takýto kód:
<?php
echo "<ul>
<li><a href='index.php?str=prvni'>první odkaz</a></li>
<li><a href='index.php?str=druha'>druhý odkaz</a></li>
<li><a href='index.php?str=treti'>třetí odkaz</a></li>
</ul>";
?> 
Ako dostanem url podobnú tej zvýraznenej? Čo znamená ten otáznik v strede? Moje url vyzerajú asi takto: nejaka-stranka/prva-stranka/index.html.

2.) Dá sa pomocou PHP dosiahnuť, aby sa zmenila iba časť stránky? Napríklad hlavička, menu a päta ostanú nemenné a mení sa iba obsah.
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
Aha. Tak to začni se základy PHP. Když se podíváš na nějaké začátečnické tutoriály (třeba teď Péhápko), začne ti to být jasné.
Tomáš123
Profil
Fisir:
Prosím, odpovedz mi konkrétne aspoň na druhú otázku.
juriad
Profil
Tomáš123:
1) Ten otazník značí parametry skriptu. Tedy je to odkaz na výstup skriptu index.php, kterému předáš parametr str s hodnotou prvni.
Přečti si i předchozí díky na odkázané polopatě.

2) Ne. PHP skript generuje celou stránku. Ale můžeš mít soubor hlavicka.php a soubor paticka.php, které si vložíš (includneš) do každé stránky.
Tomáš123
Profil
juriad:
Přečti si i předchozí díky na odkázané polopatě.
Máš tam díky...asi si myslel díly.

2) Ne. PHP skript generuje celou stránku.
Takže jediné riešenie dvojky je JavaScript, však.
juriad
Profil
„Přečti si i předchozí díky na odkázané polopatě.“
Máš tam díky...asi si myslel díly.
Jo, překlep.

Nejlepší řešení dvojky je ji neřešit. Těch několik bytů poslaných navíc opravdu není znát na rychlosti načítání webu. Naopak snaha o JavaScriptové řešení přináší jen problémy: nefunguje to lidem a strojům bez JS, není jednoduché vyřešit historii, odkazování na konkrétní stránku a bambilion dalších věcí.
Tomáš123
Profil
Pár hodín som strávil hľadaním, no nenašiel som žiadny návod ani vysvetlenie ako sa do URL dostal otáznik.
Jediné, čo som zistil je, že to čo nasleduje za otáznikom je dvojica kľúča a jeho hodnoty. (To napísal aj juriad, takže vlastne nemám nič)
Môžte mi to prosím niekto vysvetliť alebo ma odkázať na nejaký kvalitný zdroj, ktorý o tom pojednáva?

Ďakujem veľmi pekne.
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
No prostě se tam napsal. Právě on totiž určuje, že část za ním jsou tebou zmíněné dvojice klíče a jeho hodnoty.
Tomáš123
Profil
Fisir:
No prostě se tam napsal.
Čiže to PHP skript tú stránku vygeneroval?
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
Ne, doslova, je to prostě odkaz/URL.
Tomáš123
Profil
Pozrel som sa na to ešte raz, prečítal som celý príbeh o trpaslíčkovi a takisto aj niečo pochopil, avšak v príbehu nebol spomenutý príklad s ?klucom=hodnotou u ozajstných stránok, ako napríklad celé polopate.cz (viď URL).

Pochopil som, že celé to je vlastne URL, ktorá sa dá použiť pri odkazovaní na weboch pomocou elementu <a>. Čiže ak mám odkaz:
<a href="../index.php?page=21">Odkaz</a>
Ako sa vygeneruje tá stránka? Ako poviem prehliadaču, že na tej stránke sa má zobraziť chcený obsah? Ako obsah pre tú stránku pripravím?

Ospravedlňujem sa za moju nechápavosť, ale nerád odchádzam od nepochopeného problému.

Ďakujem za každú radu!
juriad
Profil
index.php je nějaký skript. Když za otazník napíšeš page=21, tak se PHP postará o to, že v poli $_GET bude existovat klíč 'page' a bude mít přiřazenou hodnotu 21. Tedy například, když do index.php umíštíš toto, tak se ten nápis ukáže jen, když v URL bude přesně ten parametr a hodnota.
<?php
if (isset($_GET['page']) && $_GET['page'] == '21') {
  echo "Toto je 21. stránka, hurá!";
}

Micruss:
Díky, poslední dobou programuji v jazyku, kde se aplikace funkce nezapisuje závorkami...
Micruss
Profil
juriad:

To bude fungovat "isset $_GET['page'] "?
O.o
Tomáš123
Profil
juriad:
když do index.php umíštíš toto, tak se ten nápis ukáže jen, když v URL bude přesně ten parametr a hodnota.
Áno, tomu som porozumel už pri príklade s mladistvými.

Ak chcem tvoriť web takýmto spôsobom, musím do indexu pridávať niečo ako toto?
<?php
if (isset $_GET['page'] && $_GET['page'] == '1') {
  echo "?>
<html>
  <head>
    ...
  </head>
  <body>
    <p>Obsah tejto stránky vrátane celej štruktúry, skrátka 300, 400 riadkov</p>
  </body>
</html>
<?php";
}
if (isset $_GET['page'] && $_GET['page'] == '2') {
  echo "?>
<html>
  <head>
    ...
  </head>
  <body>
    <p>Obsah tejto stránky vrátane celej štruktúry, skrátka 300, 400 riadkov</p>
  </body>
</html>
<?php";
}
if (isset $_GET['page'] && $_GET['page'] == '3') {
  echo "?>
<html>
  <head>
    ...
  </head>
  <body>
    <p>Obsah tejto stránky vrátane celej štruktúry, skrátka 300, 400 riadkov</p>
  </body>
</html>
<?php";
}
.
.
.
Až po koniec číslovania, čiže, ak mám 284 stránok, tak 284 krát?


Micruss:
To bude fungovat "isset $_GET['page'] "?
Prečo by nefungovalo?
juriad
Profil
Obvykle chceš mít stejnou hlavičku a stejnou patičku.
index.php:
<?php
if (! isset($_GET['page'])) {
  $page = 1;
} else {
  $page = intval($_GET['page']);
}
?>
<html>
  <head>
    ...
    <title>
    <?php
    if ($page == 1) {
      // tady vyechuješ titulek první stránky, například:
      echo "Nadpis první";
    }
    if ($page == 2) {
      // tady vyechuješ titulek druhé stránky
    }
    ?>
    </title>
  </head>
  <body>
  ...
    <?php
    if ($page == 1) {
      // tady bude obsah první stránky
      // například:
      ?>
      Obsah první stránky
      <?php
    }
    if ($page == 2) {
      // tady bude obsah druhé stránky
      include('druha.php');
    }
    ?>
    ...
  </body>
</html>

druha.php:
Obsah druhé stránky, bez hlavičky a patičky; to vše bude doplněno indexem. 
Na tuto stránku budeš odkazovat jako: <a href="index.php?page=2">Druhá</a>

Obsah stránek může být uložen i v jiných souborech, viz funkce include.


Nefungovalo by to, protože volání funkce* vyžaduje, aby argument byl v závorkách.
* isset není funkce, ale platí to tam také. Echo také funkce není, ale tam je povolené vynechat závorky.
Tomáš123
Profil
juriad:
Ďakujem, pochopil som, avšak mám otázku: Prečo ne-includu-ješ aj obsah prvej stránky? Má to nejaké vážne opodstatnenie alebo je to jedno?
juriad_
Profil *
To jsem jen chtel ukazat rozmanitost moznosti. Ze obsah stranky muze pochazet odkudkoli. Muze byt vypsany echem, vlozeny includem, muze byt primo zapsany v HTML. Pokud bys ty soubory se strankami pojmenovaval stejne jako parametr v URL, mohl bys includovat primo soubor $page . ".php", pokud existuje.
Kubo2
Profil
Tomáš123:
Prečo ne-includu-ješ aj obsah prvej stránky? Má to nejaké vážne opodstatnenie alebo je to jedno?
Konkrétna implementácia závisí od povahy programátora, tj. vôbec na tom nezáleží (záleží to iba od teba, ako sa rozhodneš). Mám pocit, že práve juriad tam použil v prvej podmienke priamy výstup a v druhej include kvôli demonštrácii viacerých možností. Samozrejme ich existuje ešte viac, ale v momente, keď ich budeš potrebovať, prídeš na ne (alebo sem s nimi) sám. :-)

Mimochodom, include je dobré v situáciach, ak máš v súboroch s ostatnými stránkami uložený minimálne jeden riadok funkčného PHP skriptu, ktorý je žiaduce pri vkladaní vykonať, ak však chceš mať stránky už fixne dopredu pripravené, skôr by som odporúčal readfile().
Tomáš123
Profil
juriad, Kubo2:
Ešte by som sa chcel opýtať na funkciu intval. Niečo som si o tom prečítal na php.net, ale nedáva mi to zmysel.
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
Převede jakýkoli vstup na datový typ integer.
Kubo2
Profil
Tomáš123:
Ešte by som sa chcel opýtať na funkciu intval.
Viď napríklad toto. V prípade, že by si niečomu neporozumel, napíš. Ale to asi nehrozí, pretože to už v krátkosti zhrnul Fisir.
Tomáš123
Profil
Vymyslel som to takto:
<?php
    if (isset($_GET['page'] && $_GET['article']))
        $url = $_GET['page'].$_GET['article'];
    }
    else {
        include 'includes/home/index.php';
    }
?>
<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/default.css">
        <title>
            <?php echo $title;?>
        </title>
    </head>
    <body>
        <?php
            if ($url = "blog1")
                include 'includes/blog/articles/1.php';
            elseif ($url = "blog2")
                include 'includes/blog/articles/2.php';
            .
            .
            .
            else 
                include 'includes/blog/index.php';
            
        ?>
    </body>
</html>
Zaujíma ma:
• Je dobre postavená podmienka na riadkoch 1 - 8?
• Postupujem správne v riadkoch 19 - 30, ak chcem dosiahnuť, aby sa načítala indexová stránka ak nie je špecifikovaný alebo neexistuje kľúč article?
• Čo poviete na nápad do každého súboru uložiť premennú $title, vďaka čomu sa bude dať jednoduchšie dosadiť (riadok 15)?
• [#17]juriad:
if ($page == 1) {
Podmienky mi prídu trochu nevhodné na túto funkciu. Ak budem mať 300 stránok, nebude pohodlné písať 300 podmienok, či sa jedná o tú ktorú stránku... Nie je aj iné riešenie ako zistiť o ktorú stránku sa jedná?

Ďakujem za predošlú pomoc užívateľom: juriad (juriad_ - to je tvoje prihlasovacie meno v sandboxe?), Kubo2 a Fisir.

Ďakujem za prípadnú terajšiu pomoc :-)
Kubo2
Profil
Tomáš123:
Vymyslel som to takto.
Tak to si toho teda veľa nevymyslel. :-) Testoval si ten kód vôbec? Minimálne hneď riadok 2 ti spôsobí fatálnu chybu a ukončí beh skriptu. Zvyšok súboru sa v podstate nikdy nevykoná. Tento jav ti v podstate už naznačil juriad.
Mám pocit, že si chcel skôr použiť niečo na spôsob (viď dokumentáciu k isset, tie tri bodky v signatúre znamenajú, že mu môžeš zadať ľubovoľný počet argumentov):
<?php

if(
    isset($_GET['page'], $_GET['article'])
) // existujú obidve premené

Na riadku 6 si asi chcel napísať $url = 'includes/home/index.php', alebo sa mýlim? Na riadky 20-28 by som ti odporučil vetviacu konštrukciu switch, ale to je zase na tebe, ak sa ti zdá prehľadnejšie pracovať s if-elseif-else, môžeš použiť to.

Mimochodom, celkovo nechápem nejakú logiku v tom tvojom skripte v [#24], je to príliš orezané. Chcelo by to aspoň trochu viac rozvinúť slovami, ako si predstavuješ, že by to malo pracovať. :-)

A teraz odpovede na tvoje priame otázky:

• Je dobre postavená podmienka na riadkoch 1 - 8?
Nie. Pozri, čo som ti písal na začiatku svojho príspevku.

• Postupujem správne v riadkoch 19 - 30, ak chcem dosiahnuť, aby sa načítala indexová stránka ak nie je špecifikovaný alebo neexistuje kľúč article?
Teoreticky áno, prakticky to však neviem posúdiť, pretože sú tu isté nepresnosti ohľadom tvojej implementácie (taktiež viď vyššie).

• Čo poviete na nápad do každého súboru uložiť premennú $title, vďaka čomu sa bude dať jednoduchšie dosadiť (riadok 15)?
Je to samozrejme dobrý nápad, aj keď koleso bicykel (či koleso? aký je správny slovenský preklad kolo?) si nevynašiel :-) Ale je tu dosť u teba vidno ten pokrok, pretože väčšina začiatočníkov na to sami neprídu.

• (...) Nie je aj iné riešenie ako zistiť o ktorú stránku sa jedná?
Samozrejme, že je. Využi však svoje momentálne znalosti a prídeš na to sám. A najbližšie sa nezabudni zastaviť a ukázať nám, čo si vymyslel. :-)


juriad_ - to je tvoje prihlasovacie meno v sandboxe?
To je tunajšia unikátna možnosť, ako prispievať bez prihlasovania z cudzieho počítača alebo nedôveryhodnej wi-fi siete pod svojím menom. Vážne, skús si to. Otvoríš diskusiu neprihlásený, do prihlasovacieho políčka napíšeš Tomáš123_, heslo necháš prázdne a „prihlásiš sa“. Diskusia si ťa zapamätá a všetky príspevky budeš posielať pod touto rozšírenou náhradou prezývky. Keď sa opäť dostaneš do prihláseného stavu, diskusia ti ponúkne takto zaslané príspevky pripísať k profilu.
Tomáš123
Profil
Kubo2:
Tak to si toho teda veľa nevymyslel. :-)
Iste, pravda. Väčšinu ste napísali vy s juriadom, ale ja som to neokopíroval... Preto som to nazval tak, ako som to nazval.

Mám pocit, že si chcel skôr použiť niečo na spôsob...
Áno, chcel, ďakujem za pripomienku... Kód som netestoval.

Na riadku 6 si asi chcel napísať $url = 'includes/home/index.php', alebo sa mýlim?
Mýliš. Do premennej $url ukladám v tvare page|article. Chcel som, aby sa pri nevyhovení podmienky načítal súbor, ku ktorému vedie cesta.

Mimochodom, celkovo nechápem nejakú logiku v tom tvojom skripte v [#24], je to príliš orezané.
V skutočnosti, je to najneorezanejšia verzia, ktorá na mojom localhoste existuje. Preto som to ešte nestihol testovať.
Zajtra na tom popracujem a nakoniec aj vyskúšam... Nepochybujem, že sa vyskytne situácia, ktorú nebudem vedieť svojpomocne vyriešiť.

Nie. Pozri, čo som ti písal na začiatku svojho príspevku.
Ak by som to prepísal do takéhoto tvaru, bola by podmienka správna?
<?php
    if (isset($_GET['page'], $_GET['article']))
        $url = $_GET['page'].$_GET['article'];
    }
    else {
        include 'includes/home/index.php';
    }
?>

aký je správny slovenský preklad kolo?
Bicykel :-) aj koleso. V tomto prísloví sa však hovorí o kolese ako takom.

Využi však svoje momentálne znalosti a prídeš na to sám.
Jedna vec je testovať a druhá robiť naostro. Ja som mal v pláne robiť naostro, preto tá otázka... Nechcem si pridávať zbytočnú robotu pri prerábaní na novo zistené riešenie.
Tomáš123
Profil
Kubo2:
Vážne, skús si to.
Hah, iste. Skúsil som si, môj príspevok však nejde upraviť.

Beriem späť, nerefreshol som stránku a nezvolil zobrazovať pod mojim menom...Ako vidím, už tam nie je Tomáš123_, ale tradične ja. Rád by som to skúsil, ale nemám chuť vzbudzovať pozornosť moderátorov :-) Niekedy inokedy.
Kubo2
Profil
Tomáš123:
Iste, pravda. Väčšinu ste napísali vy s juriadom, ale ja som to neokopíroval...
Nie, ja som to tak nemyslel. Mal som skôr v pláne, aby to vyznelo takým tým zhovievavým spôsobom pri krútení hlavou nad kódom, ktorý si poslal. :-)

Do premennej $url ukladám v tvare page|article.
Aha. A nemal by potom výraz na riadku 3 v [#26] vyzerať takto:
// ...
$url = $_GET['page'] . '|' . $_GET['article'];
Ale pravdepodobne nie, keďže v [#24] testuješ $url kaskádovou podmienkou, začína to skôr smrdieť zle navrhnutou aplikáciou. Neviem síce, či tu ešte teraz budem (ale s väčšou pravdepodobnosťou nie), no musím ti položiť doplňujúcu otázku: Ako máš riešený obsah stránok (model)? Ak ti mám pomôcť s navrhovaním spôsobu inteligentného zobrazovania stránok, musím približne vedieť, akú štruktúru používaš na ich skladovanie. Ale predsa len sa ťa pokúsim trocha „nakopnúť“ (pri predpoklade, že stránky skladuješ vo filesystéme):

1\ Parametre query stringu page a article by ti mali dodať informácie potrebné na to, aby si konkrétny súbor so stránkou vo filesystéme našiel.
2\ V skripte si z týchto parametrov, ktoré ešte pred použitím môžeš modifikovať podľa ľubovôle, napríklad ošetriť proti nulovému bajtu (\0), namiesto stávajúcej podmienky poskladáš nejak rozumne cestu k súboru vo FS, ktorý uchováva obsah požadovanej stránky.
2.1\ Ak tento súbor neexistuje, pošleš HTTP stavový kód 404 (pre posielanie hlavičiek HTTP odpovede slúži funkcia header()|slovensky, ale to je skôr iba stručné zhrnutie, mám v pláne rozšíriť) a vygeneruješ príslušnú chybovú stránku.
3\ V opačnom prípade si obsah nájdeného súboru spracuješ/použiješ poďla svojich predstáv, napríklad ho vypíšeš do <body> v šablóne stránky.

Konkrétny príklad sa mi na takto abstraktnej bázi veľmi nechce vymýšľať, kedysi som to tu už niekomu písal, ale je veľmi neskorá hodina, a hľadanie by mi zabralo niekoľko desiatok minút. Ak ten príklad potrebuješ, nájdeš si ho prejdením všetkých mojich príspevkov v kategórii PHP do histórie, ak ho nepotrebuješ, potom si základ problematiky pochopil a môžeš si pogratulovať :-)
Možno sem zajtra doplním odkaz na spomínaný príklad.

Ak by som to prepísal do takéhoto tvaru, bola by podmienka správna?
Syntakticky aj logicky áno, ale či to bude k niečomu prakticky, o tom rozhoduješ ty.

V tomto prísloví sa však hovorí o kolese ako takom.
Sakra! A ja som bol celý čas v tom, že nie je potrebné vynaliezať bicykel. :-)
Tomáš123
Profil
Kubo2:
Aha. A nemal by potom výraz na riadku 3 v [#26] vyzerať takto:
Si starostlivý, ale tú zvislicu som použil len na oddelenie dvoch slov, aby si tam nemal hatlaninu. Normálne však ukladám v tvare pagearticle.

keďže v [#24] testuješ $url kaskádovou podmienkou, začína to skôr smrdieť zle navrhnutou aplikáciou.
Tomu som neporozumel... Myslíš fakt, že testujem podmienkami if, elseif a else?

Ako máš riešený obsah stránok (model)?
Mám v pláne pri zhode $url = URL includo-vať z štruktúry podobnej tejto:

css
images
includes  //zložka includes bude rozdelená podľa položiek v hlavnom menu, pri nezhode s žiadnou sa načíta index v menu označený Home
  nejaky-blog  //Názvy položiek v menu ešte nie sú isté, ale štruktúra sa v prípade schválenia meniť nebude
    clanok-1
    clanok-2
    .
    .
    .
    index.php //opäť ak sa nevyhovie načíta sa index.php, kde bude stránky so všetkými článkami v asi takejto podobe. 
  nejake-scripty
    nejake-scripty-1
    nejake-scripty-2
    nejake-scripty-3
    .
    .
    .
    index.php //to isté, čo v prípade s článkami
  nejaky-kontakt
    neviem-ako-rozdelim-toto-ale-nejako-budem-musiet //napríklad: Napísať autorovi | Kde sa nachádzame | Všetky ostatné údaje
    index.php //opäť to isté
  index.php  //Ak sa nevyhovie žiadnej položke, načíta sa domovský index
index.php //Tu sa to bude všetko spracúvať a načítavať

Kľúč page = Položky v hlavnom menu
Kľúč article = Články vzťahujúce sa k danej položke v hlavnom menu
V každej pod-zložke článku sa bude nachádzať index.php s premennou $title a prípadne zložka s obrázkami, či iným obsahom.

Mimochodom, chcel by som, aby sa pri nevyhovení požiadavky page načítal domovský index bez akéhokoľvek zásahu do URL. Teda iba moja doména. Ako by som mal postaviť takúto podmienku?
juriad
Profil
Tomáš123:
    if (isset($_GET['page'] && $_GET['article']))
Tady jsi měl jiné uzávorkování.

Lepší je o tom přemýšlet jako o kategoriích a stránkách. Dodám snad funkční kód, už jsme tě nechali trápit dost dlouho.
Toto umí snad vše, co požaduješ, včetně zvýraznění položky v menu. :-)
Když kategorie neexistuje nebo nebyla zadána, bude se uvažovat „home“, podobně se stránkou - výchozí bude „index“.

Hlavní soubor index.php
<?php

$path = "includes"; # lomítko na konci je nutné!
$category = "home";
$page = "index";

# pokud jsme dostali v URL parametr category
if (isset($_GET['category']) && is_string($_GET['category'])) {
    # zahodíme z názvu kategorie všechny znaky kromě písmen, číslic, podtržítka a pomlčky
    $cat = preg_replace('/[^a-z1-9_-]/i', '', $_GET['category']);
    # pokud nám po tomto vyčištění stále něco zbylo
    if (strlen($cat) > 0) {
        # zkusíme, zda existuje příslušný adresář
        if (file_exists($path . $cat) && is_dir($path . $cat)) {
            # zapamtujeme si tuto kategorii
            $category = $cat;
        }
    }
}

if (isset($_GET['page']) && is_string($_GET['page'])) {
    $pg = preg_replace('/[^a-z1-9_-]/i', '', $_GET['page']);
    if (strlen($pg) > 0) {
        # to samé, jen musí existovat soubor s příponou php v adresáři kategorie
        if (file_exists("$path$category/$pg.php")) {
            $page = $pg;
        }
    }
}

# složíme si výslednou cestu ke stránce
# tady máme jistotu, že taková stránka existuje a že je to opravdu jen ta, která je v adresáři $path
$file = "$path$category/$page.php";

# tady získáme zpracovaný obsah souboru, který může nastavit proměnnou $title
# ob_start zajistí, že se nic nevypíše, ale jen zapamatuje
ob_start();
include $file;
$content = ob_get_clean();

?>
<!doctype html>
<html>
<head>
<!-- Tady bude nastavení kódování, css, js... -->
<!-- Byla-li nastavená proměnná $title, vypíšeme ji před název webu -->
<title><?php if (isset($title)) echo "$title | ";?> Můj web...</title>
</head>
<body>
    <!-- Tady bude společná část - hlavička. -->

<ul id="menu">
<?php
$menu = array('home' => 'Home', 'blog' => 'My blog', 'scripts' => 'Scripts', 'contact' => 'Contact');
foreach ($menu as $dir => $name) {
    echo "<li";
    if ($category == $dir) {
        echo " class='active'";
    }
    echo "><a href='index.php?category=$dir'>$name</a></li>\n";
}
?>
</ul>

    <!-- Sem si necháme vypsat vložený obsah -->
<?php echo $content; ?>

    <!-- Tady bude zase společná část - patička. -->
</body>
</html>

Každý soubor v includes bude v sobě obsahovat nastavení titulku:
<?php $title="Titulek této stránky"; ?>
A pak nějaký obsah (který může obsahovat PHP).
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: