Autor Zpráva
michal454454
Profil
Dobry den chtěl bych se prosim zeptat jestli někdo doporučíte nejakou stranku na uceni PHP nebo ucebnici.. do budoucna potrebuji udelat nejake PHP na stranky s databazi uzivatelu... Diky moc
lionel messi
Profil
Web: Péhápko: Učebnice PHP — zatiaľ len základy, ale naučíš sa dobré programátorské praktiky a bez základov (podmienky, cykly, premenné, polia) to proste nejde.

Čo sa týka kníh: Ťažké začiatky

Ešte doplním: Keď naberieš aspoň základný prehľad, hodí sa Jakub Vrána: 1001 tipů a triků pro PHP, ale nie je pre úplných začiatočníkov.
Tomáš123
Profil
michal454454:
Aj ja som sa to kedysi pýtal, ak ťa zaujímajú reakcie ostatných, prečítaj si to.
H4UnT3R
Profil *
Pokud už umíš základy ( a struktury programování ), jak psal Messi, je dobré (ale časově velmi náročné) pročíst si dokumentaci - tam jsou přesné definice funkcí, které nejsou zkreslené žádným autorem "učebnic".

A jinak pro jednotlivé věci použít google a prolézat fóra. PHP je strašně komplexní a je lepší se to učit postupně podle toho co zrovna potřebuješ ;-)
michal454454
Profil
Ještě jsem se chtěl zeptat jestli mi tedy staci k php jen webovy server(v mem pripade webzdarma) a jestli mi staci uceni podle webovek pehapko.cz abych mohl potom udelat nejakou jednoduchou databazi s uzivateli pomoci php a SQL... i k tomu SQL mi staci webovy server jenom nebo ještě něco jiného? diky moc
Tomáš123
Profil
michal454454:
Ještě jsem se chtěl zeptat jestli mi tedy staci k php jen webovy server(v mem pripade webzdarma)
Áno.

a jestli mi staci uceni podle webovek pehapko.cz abych mohl potom udelat nejakou jednoduchou databazi s uzivateli pomoci php a SQL...
V súčasnej dobe péhapko neobsahuje žiadne materiály týkajúce sa databáz. Na výuku tejto stránky jazyka si budeš musieť nájsť iné materiály.

i k tomu SQL mi staci webovy server jenom nebo ještě něco jiného?
Stačí hosting, ktorý disponuje nejakou databázou. Najčastejšie ide o MySQL.
michal454454
Profil
Zdravim ještě bych se chtěl zeptat proc mi PHP vypisuje na strankach potom chybne diakritiku hacky a carky... cim to je? diky :)
Tomáš123
Profil
michal454454:
cim to je?
Pravdepodobne máš nastavené zlé alebo nerovnaké kódovanie. Použi UTF-8.
michal454454
Profil
UTF-8 tam mam tak nevím...
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>PHP kalkulačka</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
</head>
<body>
<div id="necoc">
<form>
Zadej hodnoty:<br>
<div class="zadej hodnoty">
Zadej cislo:<input type="text" name="a"><br>
</div>
<input type="submit" value="na druhou!">

</form>
<?
$a=$_GET["a"] ;
if($a){     
$vysledek=$a*$a;
echo "Vysledek: $vysledek ";

}


?>
</div>
</body>
</html>
juriad
Profil
1) definice kódování by měla být uvedená už před <title>, ale se na něj mohla vztahovat
2) jinde než v titulku diakritiku nemáš...
3) zkontroluj, zda je soubor uložen v UTF-8 (v jakém editoru jsi ten soubor vytvořil?)


A k samotnému PHP:
<?php
if (isset($_GET['a'])) {
  if (is_numeric($_GET['a'])) {
    $a = intval($_GET['a']);
    $vysledek = $a * $a;
    echo "Výsledek: $vysledek";
  } else {
    echo "Zadej něco, co je číslo!";
  }
}
?>
michal454454
Profil
Ja jsem mel předtím diakritiku i v tom ostatním a editor je PSPad..
juriad
Profil

V pravém dolním rohu bys měl mít nastavený UTF-8.
michal454454
Profil
Dobře diky...
Kubo2
Profil
Tomáš123:
„i k tomu SQL mi staci webovy server jenom nebo ještě něco jiného?“
Stačí hosting, ktorý disponuje nejakou databázou. Najčastejšie ide o MySQL.
Prípadne vlastný databázový (npr. MySQL) server, čo je vlastne zároveň aj odpoveď na počiatočnú otázku.
michal454454
Profil
Zdravim nemuzu ted prijit v cem je chyba.. ze mi to neporovna ty promenne promennou $b mam zadanou zu předem..
<body>

<form>
Zadej cislo a:<input type="text" name="a"><br>
</form>

<?php

$b=6;
if (isset($_GET["a"])){
if (is_numeric($_GET["a"])){
if($a==$b)
{
echo "cisla a i b jsou stejna!";
} 
else
{
if($a>$b)
{
echo "a je vetsi nez b";
}
else
{
echo "b je vetsi nez a";
}
}
}
}
?>

</body>
juriad
Profil
Proměnná $a totiž nikdy neexistovala. Ale na to bys přišel, pokud bys měl povolený výpis chyb a varování.
$b = 6;
if (isset($_GET["a"])) {
  if (is_numeric($_GET["a"])) {
    $a = $_GET["a"];
    if ($a == $b) {
      echo "do příště se naučím odsazovat kód!";
    } elseif ($a > $b) {
      echo "a je vetsi nez b";
    } else {
      echo "b je vetsi nez a";
    }
  }
}
michal454454
Profil
diky

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: