« 1 2 3 »
Autor Zpráva
michal454454
Profil
Zdravim, prosim vas prave delam rocnikovou praci k maturite a potrebuji do ni zahrnout něco z PHP co se tyce i databaze..
to znamena ze asi prihlaseni a registraci uzivatele... uz jsem si něco cetl z uciva na strankach pehapko.cz, ale potreboval bych prosím od nekoho vysvětlit jak presne funguje po krocich to prihlaseni s tou regsitraci v php a MySQL... vím do zacatku ze se nacíta nejake promene z formulare do kterého zada uživatel data a ty se pote odešlou na server.. ale dal nevím.. díky moc za odpovědi.. :)
RockFire
Profil
Jednoduchý systém:
- Musíš mít databázi, ve které budeš mít uživatele uložené
- Data z formuláře se odešlou souboru PHP, ten se kouknu do databáze, porovná přihlašovací údaje a pokud jsou OK, nastaví session
- Při registraci ověří správnost vyplněných polí a zapíše do databáze
- U odhlášení zruší session
- Jednotlivé části jen pro přihlášené podmínit existencí session

Budeš toho asi muset trochu nastudovat a pokud se ti to nebude dařit, ptej se na konkrétní problémy. Popsaný systém je samozřejmě strašně zjednodušený, ale na práci k maturitě by to mělo stačit.
michal454454
Profil
já mam stažený balíček PHP,MySQL a Apache primo do PC a dělám to na Localhostu.. a koukal jsem ze tu databazi někdo dela v nejakem PHP my admin tak ja ted vůbec nevím kam mam tu databazi psat.. a jak ji propojit přes PHP...
Marschmallow
Profil
michal454454:
Pro databáze existuje více "programů v prohlížeči", neznámější a snad jediní jsou PhpMyAdmin a Adminer.
Hezky a přehledně sepsaný návod pro přihlašování a registraci od nuly je napsáno v prvním a ve druhém díle článku (Upraven odkaz, aby fungoval - 21:49). (Jen bych nepochytil i/y ve slovesech).
michal454454
Profil
A když mam teda staženou MySQL 5.6 do PC tak tedy to mam delat v jake databazi v tom PHPmy Admin? :)
lionel messi
Profil
michal454454:
Osvedčený postup, kt. som ja sám použil, máš dobre popísaný v FAQ.
Marschmallow
Profil
michal454454:
Databáze je jedna. Existuje ale více programů, které databázi umí spravovat. Stačí si nainstalovat PhpMyAdmin. Pokud máš na localhostu nějaký balík (třeba XAMPP), tak je všechno potřebné v něm.


U XAMPPu stačí spustit Apache + MySQL a zadat do prohlížeče: http://localhost/phpmyadmin/
michal454454
Profil
Marschmallow:
V ttom clanku jak jsi mi poslal musím vytvořit ještě samostatne formlulat v html ze? ten tam totiž není v tom navodu :) a snim bude php propojeno...
lionel messi
Profil
michal454454:
musím vytvořit ještě samostatne formlulat v html ze?
Áno.

snim bude php propojeno...
Jo, presne tak.

Trochu sa nudím, tak dám kód formulára:
<form action="" method="post">
  Nick: <input type="text" name="nick">
  Heslo: <input type="text" name="heslo">
  Over heslo: <input type="text" name="over_heslo">
  E-mail: <input type="text" name="email">
  <input type="submit" value="Odeslat">
</form>

Atribút action môžeš samozrejme ľubovoľne meniť podľa potreby.
Kubo2
Profil
RockFire:
nastaví session
zruší session
Akú si myslíš, že má michal454454 šancu vedieť, čo je to session?

michal454454:
Kľudne sa pýtaj na konkrétne problémy.
michal454454
Profil
Mam zacit prihlasenim nebo registraci... a diky za ten formular :)
lionel messi
Profil
michal454454:
Mam zacit prihlasenim nebo registraci
Oboje spolu súvisí, treba to spraviť takpovediac naraz. Osobne by som začal registráciou, ale hneď vzápätí po jej dokončení by som sa vrhol na prihlásenie.

a diky za ten formular :)
Za málo, všetci sme si prešli svojimi začiatkami, takže ako písal Kubo2 pýtaj sa na všetko, čomu nerozumieš, radi ti objasníme sebemenšiu „blbosť" (ak, samozrejme, budeme vedieť odpovedať :-)).
Kubo2
Profil
michal454454:
Mam zacit prihlasenim nebo registraci
Povedal by som skôr, že by si mal začať registráciou, ako vravel lionel messi, pretože aby si mal koho prihlásiť, logicky sa musí ten používateľ vedieť najprv zaregistrovať. Ale je to na tvojej ľubovôli, niektorí skúsenejší programátori si najprv vytvoria databázovú schému (tabuľku používateľov), niekoľko testovacích používateľov si do nej manuálne vložia, následne si naprogramujú prihlásenie, ktoré otestujú a zakončia to registráciou. :-)
Marschmallow
Profil
michal454454:
Jen bych chtěl dodat jednu podstatnou věc k registraci - hashuj hesla uživatelů třeba v MD5 ;)
lionel messi
Profil
Marschmallow:
hashuj hesla uživatelů
Súhlas.

třeba v MD5
Nesúhlas. Podľa mňa, keď hashovať heslá, tak poriadne (samozrejme lepšie MD5 než nič). MD5 na hashovanie hesiel nikdy nebola stavaná, to už radšej SHA1, ale ani to nie je terno, ideálna extenzia je password_hash.
Marti_n
Profil
Ako tu už chalani spomínali, logické je začať registráciou a potom prejsť na prihlásenie.
Pretože prihlasuješ registrovaných užívateľov.
MD5 by som nezvolil, ale password_hash (dostupné pre PHP 5.5), takže asi nejaký crypt (naštuduj o tom).
Ešte jedna otázka. Čo vás na tej škole učia prosím ťa, keď maturant nevie spraviť registráciu a prihlásenie?.
Pre zabehnutého človeka je to robota na 6 hodín, možno aj menej.
lionel messi
Profil
Marti_n:
Ešte jedna otázka. Čo vás na tej škole učia prosím ťa, keď maturant nevie spraviť registráciu a prihlásenie?
Toto by som sem nezaťahoval, trebárs ja som sa na informe v škole nenaučil z hľadiska tvorby webu takmer nič užitočné a všetko bolo čisté samoštúdium.
Marti_n
Profil
Ja len narážam na naše školstvo, že čo učia našich maturantov, podľa mňa je to celé na hanbu, ale my to nezmeníme a sem to naozaj nepatrí.
RockFire
Profil
Kubo2:
Akú si myslíš, že má michal454454 šancu vedieť, čo je to session?
Píše, že četl pehapko.cz, takže celkem velkou, zas tolik jiných článků tam není. Kromě toho si myslím, že by měl trochu hledat a zkoušet, ne, že má dostat celý skript jako na podnose.
michal454454
Profil
Tak jsem si zatím nakopíroval tuto registraci a uz mam vytvoreny php soubor a spusteny na localu, mam tam s nim i soubor connect, který je jak jsem pochopil taky něco z databaze.. ted tedy si mám stahnout databazi PHPmy Admin?
Odkaz s php kodem na registraci
http://blog.tukni.cz/tvorba-www-stranek-php-mysql/jednoduche-prihlaseni-pomoci-php-a-mysql-1-2/
Marschmallow
Profil
michal454454:
Znovu opakuji:
Databáze je JEN jedna. Třeba a nejčastějsi MySQL. PhpMyAdmin je JEN program pro správu a vytváření databází. Odpověď zní ano. Jaký máš balík programů?
michal454454
Profil
já mam stažený balík z programujte.com(PHP,Apache a MySQL)
http://programujte.com/clanek/2014021500-instalace-nejnovejsi-verze-apache-2-4-php-5-5-mysql-5-6-phpunit-xdebug-a-memcached-na-windows-8/
tak co tedy mam si stahnout PHP admin tedy pro spravu? :)
Marschmallow
Profil
michal454454:
Tohle není balík, ale ruční instalace.
Nainstaluj si XAMPP, nebo nějaký plnohodnotný balík pro localhost. Balík by měl cca obsahovat:
- Apache
- MySQL
- PhpMyAdmin
- mail


Pakliže jsi začátečník, což jsi, doporučuji začíst s balíkem...
michal454454
Profil
a kdybych ho neinstaloval tak jakou databazi mám pouzit zde teda? :)
ja jsem si stahl nejakou tu PHPmy Admin...
lionel messi
Profil
michal454454:
Podobne ako Marschmallow, vrelo odporúčam stiahnuť a nainštalovať kompletný balíček. Dobré skúsenosti mám s EasyPHP, kvalitný je vraj aj XAMPP.
michal454454
Profil
Jenom bych chtěl ještě vysvětlit k cemu slouží a kolik budu mit jednotlivých souboru tedy... ja mam soubor registrace.php, v nem je formular v html a php vetveni s podmínkami pro spravne zadani udaju a tlacitko na odeslani na server...
ted ještě potrebuji vedet k cemu slouží connect? a jake ještě další soubory tam budou? asi teda jen uz ta databaze ne? :) diky
lionel messi
Profil
michal454454:
kolik budu mit jednotlivých souboru tedy
Na to nie je jednoznačná odpoveď a presná štruktúra závisí len od programátora — v tomto prípade od teba.

ted ještě potrebuji vedet k cemu slouží connect?
Súbor s týmto názvom by mal obstarať pripojenie k DB a byť volaný tam, kde prebieha takáto komunikácia.

a jake ještě další soubory tam budou? asi teda jen uz ta databaze ne?
Datbáza bude uložená v MySQL, s počtom súborov nemá veľa spoločného.
michal454454
Profil
ta databáze kterou mam staženou, když spustim tak se mi spusti v terminalu a chce to password... a ja ted vůbec nevim jakym zpusobem to do te databaze zapisovat a tak..
lionel messi
Profil
michal454454:
ta databáze kterou mam staženou
Čo presne si stiahol? Ako sa to volá? Máš Windows či Linux?
michal454454
Profil
mam Windows a je to MySQL 5.6 Command line Client... ;)
« 1 2 3 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: